Техника за мотокрос и фр/спускане

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Техника за мотокрос и фр/спускане

Мнениеот asench » Чет Юли 16, 2009 12:20 pm

Чудех се, дали има някакво сходство м/у техниката за мотокрос и тази за екстремните велосипедни стилове. По мое мнение(на усещане) укачването им е сходно. Е има разлика в разположението на спирачките, но се свиква... Та има ли някой добре запознат с двата спорта, който да изрази своето мнение? Просто ми е интересно :)
Аватар
asench

Рейтинг: 1332

Re: Техника за мотокрос и фр/спускане

Мнениеот Admin » Чет Юли 16, 2009 9:08 pm

При велосипедите за спускане/фрийрайд и някои компоненти за тях понякога има доста заемки от мотокроса, но това не е някакво правило. Като че ли най-много опит от моторите черпят производителите на вилки и задни амортисьори, но и това го казвам с доста условности.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот asench » Чет Юли 16, 2009 9:46 pm

Извинете, след като сега си прочетох поста разбрах, че съм объркал фразите малко и въпроса... Имам предвид дали има обща техника на каране при Фр/снускане и мотокрос. Съжалявам за объркването. :crap:
Аватар
asench

Рейтинг: 1332

Мнениеот An Alien Hoopajupe » Съб Юли 18, 2009 2:03 pm

Едва ли , при нас спорта е далеч по физически изискващ и техничен, от колкото който и да е моторизиран спорт.
Изображение
Аватар
An Alien Hoopajupe

Рейтинг: 1263

Мнениеот PRobably » Съб Юли 18, 2009 2:10 pm

An Alien Hoopajupe написа:Едва ли , при нас спорта е далеч по физически изискващ и техничен, от колкото който и да е моторизиран спорт.

Абе не е точно така за истински мотокрос се изисква доста добра физика,а и там едно състезание е към 30-40 мин докато едно спускане е 3-4.

П.С : преди карах крос около година.
"Don't let your mind bully your body into believing it must carry the burden of its worries."
Аватар
PRobably

Рейтинг: 1657

Мнениеот did » Съб Юли 18, 2009 2:27 pm

PRobably написа:докато едно спускане е 3-4.

А някои MTB-маратони са по 24 часа, като само половината от които е спускане, а изкачването става със собствените мускули...

Моторните спортове са УЖАСНО далече от колоезденето (планинско и шосейно) като натоварване и техниките на каране нямат почти нищо общо, като изключим екстремните извращения на двата вида спорт.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Geronimo » Съб Юли 18, 2009 3:49 pm

Аз съм опитвал и от 2-те. Техниката на каране е много сходна ( при завиване , спиране и т.н.).
Мотора е много по-тежък от което и да е DH колело. Самото усилие да се задържиш на мотора докато "даваш газ" изисква здрави ръце и физика като цяло. И в 2-та спорта особено важна е стойката на състезатела върху машината (по-добра стойка - по-добър контрол).
Общо взето 2-та спорта са доста различни,но техниката на каране е сходна!
Аватар
Geronimo

Рейтинг: 1683

Мнениеот An Alien Hoopajupe » Съб Юли 18, 2009 3:59 pm

:sleeping: Много е сходна няма що,ако си карал мотор щеше да знаеш, че на полигоните за мотокрос освен виражи, кал и скокове няма нищо от нещата които се карат с байк . Случайно да си чувал за Vert,grind,rock gardens,singletracks да не говорим колко са невъзможни Дроповете (с изкл на Роби Мадисън) пробвай да минеш от там с 100 кила желязо , успех .

п.п ясно колко си карал и 2 те .

п.п 3-4 мин може да траят твойте спускания , от бордюра пред блока.
Изображение
Аватар
An Alien Hoopajupe

Рейтинг: 1263

Мнениеот PRobably » Съб Юли 18, 2009 7:32 pm

An Alien Hoopajupe написа::sleeping: Много е сходна няма що,ако си карал мотор щеше да знаеш, че на полигоните за мотокрос освен виражи, кал и скокове няма нищо от нещата които се карат с байк . Случайно да си чувал за Vert,grind,rock gardens,singletracks да не говорим колко са невъзможни Дроповете (с изкл на Роби Мадисън) пробвай да минеш от там с 100 кила желязо , успех .

п.п ясно колко си карал и 2 те .

п.п 3-4 мин може да траят твойте спускания , от бордюра пред блока.

Знам аз какво има на полигоните,а айде ела ти с колелото на полигона аз с мотора да видим кой ще направи по-бърза обиколка...Както мотора не може да дропи,така и байка не става за МОТОкрос.Ако викнеш някои който кара крос той ще ти каже,че кроса е много по-изморителен от спускането без дори и да се е спускал някога.Същото правиш и ти казваш,че е така без да имаш опит на мотор не че моя е голям,но поне го има и според мен нямат много общо двата стила,а кой е по-изморителен,това зависи изцяло от нивото на карача,но на едно състезание по спускане и едно по мотокрос човека на мотора ще е много по изморен .Казах 3-4 мин спускане,защото толкова са на световните състезания,както и казах 30-40 за мотора,защото са толкова по световните състезания.

П.С Не ме разбирайте погрешно не съм привърженик на моторите.
"Don't let your mind bully your body into believing it must carry the burden of its worries."
Аватар
PRobably

Мнениеот PtD » Съб Юли 18, 2009 7:40 pm

PRobably написа:а кой е по-изморителен,това зависи изцяло от нивото на карача

+1

Мотокросът е доста изморителен. Непрекъснато трябва да управляваш едно животно, тежащо 100 кила, движещо се с висока скорост. Дори съм чувал, че след състезание карат велосипед, за да разпуснат. :peace:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот PRobably » Съб Юли 18, 2009 7:47 pm

PtD написа:
PRobably написа:а кой е по-изморителен,това зависи изцяло от нивото на карача

+1

Мотокросът е доста изморителен. Непрекъснато трябва да управляваш едно животно, тежащо 100 кила, движещо се с висока скорост. Дори съм чувал, че след състезание карат велосипед, за да разпуснат. :peace:

Най-накрая... :bowdown:

PtD написа:Дори съм чувал, че след състезание карат велосипед, за да разпуснат.

Ъъъъ ти серионо ли? :D
Аватар
PRobably

Мнениеот PtD » Съб Юли 18, 2009 7:54 pm

Съвсем. Естествено, не някакъв бесен данхил. Кротко връткане.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Harka » Съб Юли 18, 2009 8:36 pm

PtD написа:Дори съм чувал, че след състезание карат велосипед, за да разпуснат. :peace:

Не точно - по-скоро за да се раздвижат. Но това важи и в обратния вариант. Пробвай да въртиш два-три часа на велоергометър с постоянен каданс. След това и ти ще имаш нужда от "разпускане", което пък се постига с разни разтягания, които, предполагам, присъстват и в мотокроса.
Аватар
Harka

Мнениеот k0cTaHeB » Съб Юли 18, 2009 9:38 pm

asench написа:Извинете, след като сега си прочетох поста разбрах, че съм объркал фразите малко и въпроса... Имам предвид дали има обща техника на каране при Фр/снускане и мотокрос. Съжалявам за объркването. :crap:

Повече сходства има между техниката на каране на ски и колоезденето.

2 бързи примера:

Когато влизаш в завой си наклонен по-напред,а когато излизаш се изтегляш по-назад.Също е нужно да натиснеш,за да завиеш по-бързо.
Погледа и положението на рамената(за това има различни мнения)трябва да сочат там на където искаш да идеш.
Завиваш с успоредни крака.
Изображение Интереса клати феса.
http://www.gravitamin.com http://chetaplusplus.com/
Аватар
k0cTaHeB

Мнениеот dh--zone » Съб Авг 01, 2009 9:45 pm

.. падането е друго... при дх летиш с колелото, при мх в 90% от случаите мотора остава след тебе, а ти летиш сам...:)
като техника - дх изисква повече техника, мх - повече сила и смелост...
казвам го от опит

поздрави
жоро
dh--zone

Рейтинг: 1214

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд