160mm към 180mm ротор?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

160mm към 180mm ротор?

Мнениеот Virtual_Boy » Нед Юли 19, 2009 5:20 pm

Имам предни и задни Promax спирачки. Задоволяваше ме спирането. Понякога беше зле, но сякаш колкото повече си донастройвах или почиствах спирачката, спираше с една идея по-добре. Докъто не се повозих на таркалото на един приятел. Авид ББ5 мисля имаше, със 180мм ротор. Разкачи ми главата! Все едно съм карал с пластмасови накладки досега :bigeyes:
Идеята ми е да си направя леко подобрение в тази посока. Леко защото бюджета е ограничен. Та си мисля, че ако сменя самия спирачен апарат, това ще е по-лош коефицент хвърлени пари/осезаем ефект, спрямо това да мина от 160 към 180мм ротори. Там този коефицент ми се струва, че ще е по-добър.
Дотук приемам съвети от вас, ако греша в размишленията си.
Ако съм прав, идваме на същинския въпрос. Ще има ли някакви технически пречки просто да хвана новите преходници, да си закача Промакса, да си сложа 180-ките и да съм в джаза? Вилката ми е XCR, в техническото ръководство пише, че с ротори до 185мм няма проблем. Рамката е Raleigh Iceberg.
Аватар
Virtual_Boy

Рейтинг: 1217

Re: 160mm към 180mm ротор?

Мнениеот ICEonFIRE » Нед Юли 19, 2009 9:33 pm

Според мен можеш да продадеш промаксчетата (ако са запазени) за едно 60-65 лв. общо,да прибавиш 40-те лева от купуването на 2 диска,да добавиш още 10-15 и да си купиш нови ББ5 - 160 мм диск и ще видиш разликата,а пък разликата в цената със 185 мм диск не е голяма,така че може и такава комбинация да направиш! :agree: :beer:
П.П. Цените които съм описал са в доста приблизителни стойности!(не съм се ровил да гледам моментните цени в магазините на тези компоненти,но надали има голяма разлика).
"If you are going through hell, keep going"-Winston Churchill
"Dancing: the vertical expression of a horizontal desire"-George Bernard Shaw
"Having sex is like playing bridge. If you don't have a good partner, you'd better have a good hand"-Woody Allen
Аватар
ICEonFIRE

Рейтинг: 1111

Мнениеот storm » Нед Юли 19, 2009 10:54 pm

ICEonFIRE написа:Според мен можеш да продадеш промаксчетата (ако са запазени) за едно 60-65 лв.

:rofl: :rofl: :rofl: С цялото ми уважение ICEonFIRE, ама всеки уважаващ себе си човек повече от 20 лв е почти абсурд да даде :D . Виж сега идеята за сабиране на средствата с цел по-добри спирачки я одобрявам на 100% ;)

@Virtual_Boy аз също карам със ББ5, които за мен са най-добрите механики(най-вече над ББ7). Разбирам какво е усещенето от едните спирачки на другите и си почти прав за накладките :popcorn: Едно момче си купи Cross Enduro с 2 Promax-а. Имай предвид че не е много тежък, а при малко по-продължително и тежко натоварване почваха да пушат :xx(: Бял дим обгръщаше двете капли, а ако по-тежик се опита да спре с тях и успее е на цяла фантазия :D Чува се едно отвратително пилене, но спирачен ефект няма. Тези спирачки като цяло се слагат за вид на колелото, а не за сериозно и дългосрочно ползване :nono: Ако смяташ да караш сериозно по-добре смени спирачките. Няма да те агитирам към точен модел, защотот съм пристрастен, но си усетил каква е разликата със ББ5-ците на твоя приятел ;) Не си заслужават праите за Upgrade на спирачки буквално за еднократна употреба ;)

Успех при избора, ако мога да ти помогна с друго пиши ми на ЛС ;) :peace:
Барзи :peace:
Всеки луд :crazy: с номера си :scatter:
Аватар
storm

Рейтинг: 1269

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Юли 20, 2009 10:37 am

ББ5 са бюджетен вариант на ББ7 - органични накладки с по-малка площ, нямат настройка на външната накладка (сигурно има и други структурни разлики в самите апарати, но с тях не съм запознат) => който няма възможност към момента да отдели още малко средства, да се задоволи с ББ5 или механика на Шимано.

Карай промакс-а и събирай парички за по-добра спирачка, тъй като това е най-изгодния вариант, защото дискове, преходници и накладки закупени отделно са доста скъпи сравнени с комплект нова спирачка. Не забравяйте: "Не сме толкова богати, за да купуваме боклуци" ; - )
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот storm » Пон Юли 20, 2009 4:31 pm

Аз изказвам мнението си като човек карал и двата видя спирачки :)
За мен по-добрият вариант са 5-ците, а пък 7-ците напоследък не оправдават очакванията и слушам за доста дефекти :smash: Все пак изборът е персонален. Каквото и да решиш дано си доволен :peace:
Аватар
storm

Мнениеот fall_out » Пон Юли 20, 2009 8:51 pm

Най-добре посъбери малко пари и се вземи нещо от форума,за тези спирачки няма никакъв смисъл да даваш пари. Аз 7-ци не съм карал,имал съм бб5 и за предна и за задна,общо взето спират задоволително (зависи от килограмите,аз съм 66),НО това е бюджетна спирачка,приблизително на всеки 50-60 градско и 10-15 спускане (пак е относително какво спускане) трябва да ги настройваш,за да спират добре. Другото е,че накладките им свършват много бързо и в дългосрочен план ще ти излезне по скъпо. Евтиното винаги излиза скъпо. Бих те посъветвал да минеш директно на 7-ци,защото само от времето за смяна на първите наклади горе-долу ще си избиеш парите. + 5-те са по тежки :beer:
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Юли 21, 2009 11:07 am

@ storm

Спорът е безсмислен: мнения за ББ5 и ББ7

Също съм карал двете спирачки на еднакви лостчета, жила, че и дискове и под карал нямам предвид кръгче пред блока с велосипед на приятел ; - )

Още веднъж ББ7 е механичната спирачка, останалите са бюджетни и компромисни варианти.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Virtual_Boy » Вто Юли 21, 2009 12:56 pm

Благодаря на всички за отговорите. Не искам и не трябва обаче темата да преминава във BB5 vs. BB7. Въпроса е по-скоро, толкова осезаема ли би била разликата ако сменя недолюбения Промакс, с апарат с лагеруване ? Ясно е, че са по-добри, както предполагам и се сещате, че съм се сетил как ако посъбера още малко пари ще е хубаво да си ги взема. Аз и сега ги имам парите, въпроса е кое биха били по-добре вложени пари. Искам презицен контрол на спирачното усилие (с което Промакса ме задоволява), но искам и стабилно максимално усилие, за по-екстремно спиране. Примерно при спускане в мокро/кално, ако ми се наложи такова по-яко спиране. На няколко пъти от началото на сезона щях да свърша по чене на пътя от недоброто спиране. Като се има предвид, че това са ми първите дискови спирачки (преди това карах вибрейк) нямам отправна точка за сравнение. Минава ми през главата дори, че на моите спирачки проблема са накладките, понеже тези които карах(на приятелчето), в момента на обиране на луфта почти директно спираха. Ама избора на накладки в БГ, за моите спирачки... :crap:
Та нека поставя въпроса малко по-ясно: кое би имало по-осезаем ефект за моя случай?
1. Да сменя САМО ротора с по-голям
2. Да сменя САМО калипера с друг механичен

п.п. Все пак ми се върти идеята да си взема по-читава предна спирачка ако не се стигне до консенсус, гледам из ибей има интересни предложения калипер+ротор. Някой да знае дали има проблем при доставката им? Предполагам на скенер дисковете изглеждат зловещо. Алигаторките особено! :roll2:
Аватар
Virtual_Boy

Рейтинг: 1217

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Юли 22, 2009 9:38 am

Смени и ротора и апаратчето, т.е. направо нова спирачка : - )

1. Ротор и преходник биха ти стрували общо между 30-60 лв.
2. Само апаратче би намерил трудно и то на старо, което означава, че ще трябва да купуваш и нови накладки => ~50-60 лв.

За малко повече пари сега избираш между:
http://screambikes.eu/d-d-d-n-d-n-d-d-d ... -m495.html

или

http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=22191

Правят се поръчки от CRC често както можеш да видиш от темата в Общ форум. Да не те притеснява, че в момента наличната ББ7 е задна, тъй като ти вече имаш необходимия преден преходник за 160 мм диск ; - ) В дългосрочен план е много по-добре да си купиш направо нова спирачка от колкото сега да правиш смени и врътки и накрая пак да си закупиш нова спирачка.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот bikerider » Сря Юли 22, 2009 10:41 am

Virtual_Boy написа:Въпроса е по-скоро, толкова осезаема ли би била разликата ако сменя недолюбения Промакс, с апарат с лагеруване ?

Да. Другата разлика е от накладките и ротора. Така че ако искаш наистина качествен резултат не си играй на "направи сам", а си купи цял комплект ББ5.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот storm » Сря Юли 22, 2009 11:06 pm

Pr3d4t0R написа:@ storm

Спорът е безсмислен: мнения за ББ5 и ББ7

Също съм карал двете спирачки на еднакви лостчета, жила, че и дискове и под карал нямам предвид кръгче пред блока с велосипед на приятел ; - )

Не съмн паднал по-долу, колега ;) Горското зове :D
И аз карах 5-цата и 7-цата с едни и същи лостчета, жила, дискове и т.н. :magnify:
Просто съм далеч по-доволен от 5-ците, но в изписаните теми има и пристрастия :) Изчел съм ги, консултирал съм се и на дълго и широко съм проверявал въпроса :deal:
Аз също съм пристрастен, затова съм съглен да не спорим (не че сме почвали де) :beer:
Наздраве и Поздрави
bikerider написа:
Virtual_Boy написа:Въпроса е по-скоро, толкова осезаема ли би била разликата ако сменя недолюбения Промакс, с апарат с лагеруване ?

Да. Другата разлика е от накладките и ротора. Така че ако искаш наистина качествен резултат не си играй на "направи сам", а си купи цял комплект ББ5.
:D :D :D Става заразно
Аватар
storm

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти