Reba SL смазка въпрос

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Reba SL смазка въпрос

Мнениеот bai_Dobri » Чет Юли 16, 2009 8:40 pm

След като прочетох инструкциите ми се появиха няколко малки въпроса
1. с какво масло трябва да ги смазвам
2. от къде да си го закупя

http://www.sram.com/_media/techdocs/95- ... 0Guide.pdf

тук за смазването пише следното

Изображение

което повече ме обърква отколкото да ми помага. Това значи ли, че на различните ботуши се слага различно количество смазка? и ако да колко това 100cc/ml нищо не ми говори

ще се радвам някой да внесе малко разяснение :) Благодаря предварително
Изображение
Аватар
bai_Dobri

Рейтинг: 1260

Re: Reba SL смазка въпрос

Мнениеот did » Чет Юли 16, 2009 8:45 pm

Естествено, че в двата крака на вилката има различно по вид и количество масло. Трябват ти около 30 ml гъсто хидравлично масло с вискозитет 15 и 110 ml качествено хидравлично масло, с вискозитет 5 (или 2.5, или 7.5, ако не си доволен от фабричното RS масло, което уж е петичка, но се държи като Motul 7.5 или подобно).

Ако устойството на вилката не ти е КРИСТАЛНО ясно, иди в сервиз!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот bai_Dobri » Чет Юли 16, 2009 8:49 pm

did написа:Естествено, че в двата крака на вилката има различно по вид и количество масло. Трябват ти около 30 ml гъсто хидравлично масло с вискозитет 15 и 110 ml качествено хидравлично масло, с вискозитет 5 (или 2.5, или 7.5, ако не си доволен от фабричното RS масло, което уж е петичка, но се държи като Motul 7.5 или подобно).

Ако устойството на вилката не ти е КРИСТАЛНО ясно, иди в сервиз!

Благодаря за отговора. Ходих до сервиз и от там ми каза, че трябва да си купя смазка с която преди всяко каране да си смазвам вилката (така пише и в инструкциите). Механика, който ми смаза вилката, каза, че там такава нямат. Показа ми как изглежда, но аз не я запомних :dontknow: А 110мл не ми се струва като количество, с което да се смазва всеки път преди каране?
Изображение
Аватар
bai_Dobri

Мнениеот did » Чет Юли 16, 2009 8:54 pm

Виж... просто иди в НОРМАЛЕН сервиз. Маслото, което се слага ВЪТРЕ във вилката при профилактика, няма нищо общо с това, с което се смазват тръбите отвън понякога, а и при ребата почти няма нужда от външно смазване. Маслото е ВЪТРЕ във вилката и се сменя, като вилката се разглоби, почисти, сменят се О-пръстените... Това не е трудно, аз си го правя сам, но от написаното съдя, че не е работа за теб.

Ако все пак се захванеш, ето ти доста добро упътване какво да се прави: http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=431885
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bai_Dobri » Чет Юли 16, 2009 9:31 pm

did написа:Виж... просто иди в НОРМАЛЕН сервиз. Маслото, което се слага ВЪТРЕ във вилката при профилактика, няма нищо общо с това, с което се смазват тръбите отвън понякога, а и при ребата почти няма нужда от външно смазване. Маслото е ВЪТРЕ във вилката и се сменя, като вилката се разглоби, почисти, сменят се О-пръстените... Това не е трудно, аз си го правя сам, но от написаното съдя, че не е работа за теб.

Ако все пак се захванеш, ето ти доста добро упътване какво да се прави: http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=431885

А маслото с което се смазват тръбите отвън какво е?

извинявам се за балъшките въпроси, но на намерих отговори на въпросите си нито с търсачката, нито в инструкциите :beer:
Изображение
Аватар
bai_Dobri

Мнениеот did » Чет Юли 16, 2009 9:34 pm

Отвън по-важно е редовното почистване, отколкото смазването. Ако ще смазваш, използвай само 1-2 капки силиконово масло, не се оливай. Ребата няма нужда от много външно смазване, ако е профилактирана преди това както трябва.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот pe60t0 » Нед Юли 19, 2009 1:05 pm

Айде и аз да попитам за ребата нещо. След като си улях цялата стая с масло и работи и стана такава галимация че не ми се говори, накрая извадих патрона, от който исках да извадя all-travel spacer-a за да се увеличи хода, се оказа, че такъв няма на шиша. т.е. това е максималния ход на вилката. Обаче поне по спецификациите, хода се регулира от 80 до 120мм, а в момента е около 100 и аз мислех, че има още един спейсър. Може ли да ми обясните на какво се дължи това.

Автора: само да наблегна и аз, че ако не си КРИСТАЛНО наясно с това как се разглобява вилката, иди в сервиз :D
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот bai_Dobri » Пон Юли 20, 2009 7:50 am

Нямам никакво намерение да си чупя колелото с моята неграмотност :) за това като се наложи, тъй като все още е съвсем нова, ще отида в сервиз ;)
Изображение
Аватар
bai_Dobri

Назад към Веломеханик