Махане на ръкохватка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Махане на ръкохватка

Мнениеот Priceworth » Чет Юли 23, 2009 11:06 pm

Здравейте ще се наложи да премахна ръкохватката от кормилото за да си сменя лосчетата на спирачките. Но пробвах се да сваля ръкохватката , така е залепена че за да я подмръдна наляво/надясно трябва с всичка сила да се мъча за да я подмръдна с 2-3см а пък за изкарване дума да не става. Знам 1 начин който на 100% работи - да я срежа но ръкохватката е нова и удобна и ще ме е жал. Благодаря на всеки който даде съвет :beer:

btw само да кажа че ръкохватката бих искал да е сложа обратно след като е сваля.
Аватар
Priceworth

Рейтинг: 1195

Re: Махане на ръкохватка

Мнениеот edinmilion » Чет Юли 23, 2009 11:17 pm

ето тук показват как се махат грипове с WD-40:
http://bicycletutor.com/handlebar-grips/
edinmilion

Рейтинг: 2000

Мнениеот Admin » Чет Юли 23, 2009 11:20 pm

Пробвай с търсачката - има поне една тема по този въпрос.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот roxy » Пет Юли 24, 2009 12:29 am

Отхлаби лостчето на спирачката и дърпай,няма начин как да не стане.Аз поне така правя. :agree:
Аватар
roxy

Рейтинг: 1175

Мнениеот marsa » Пет Юли 24, 2009 4:56 am

Най- елементарния и ефективен начин е с малко сапунена вода, няма гума която да се опре. Разисквано многократно.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот nikolce » Пет Юли 24, 2009 7:55 am

Аз бях свидетел как Райко от "Колелото" се справя с проблема.
Ако имат малки дупчици отстрани, хващаш един човек да запуши с палец едната дупка на едната ръкохватка. Слагаш една хубава помпа на другата дупка, от другата страна на кормилото, и помпиш. Излизат много лесно.

ЕДИТ: За тези дупчици става въпрос:
Изображение
Аватар
nikolce

Рейтинг: 1358

Мнениеот hamak » Пет Юли 24, 2009 10:44 am

Също друг вариант е със спринцовка и игла да вкараш под гриповете сапунена вода/масло/само вода , ако щеш и олио вкарай. По всеки един от тези начини става.

Поздрави ! :beer:
Ако не живееш на ръба , то заемаш твърде много място... !
Аватар
hamak

Рейтинг: 1323

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Юли 24, 2009 12:23 pm

Изпробвал съм методите на @nikolce/с помпата/ и @roxy /дърпайки с лостчето за спирачките/ - и двата метода са напълно ефективни и приложими при различни ситуации.
Това което @hamak предлага е абсолютно недопустимо, поради факта че ако гриповете/дръжките/ не са lock-on/т.е. да се фиксират с болт/ стават неизползваеми. Съветвам те да пазиш вътрешността на грипа както и кормилото от мазнини - машинно масло, олио, грес, сапун и тн. Преди монтажа на гриповете обезмасли обилно със спирт. Ако някой може да даде идея с какво друго може да се обезмасли грип/кормило - очаквам предложения, поради факта че моите превъртат.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот deather » Пет Юли 24, 2009 12:44 pm

EccentricMOTION написа:Ако някой може да даде идея с какво друго може да се обезмасли грип/кормило - очаквам предложения, поради факта че моите превъртат.

С обезмаслител Meglio
Аватар
deather

Рейтинг: 1309

Мнениеот joropc » Пет Юли 24, 2009 12:54 pm

deather написа:С обезмаслител Meglio

:agree:
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот тучо чучо » Пет Юли 24, 2009 12:57 pm

deather написа:С обезмаслител Meglio

... или изопропилов алкохол, който може да си купите в разфасовка от 1 л. от Жълтия магазин.
Препоръчва се за обезмасляване на всички части по велосипеда. Преди употреба, прочетете упътването.
Аватар
тучо чучо

Мнениеот stallion » Пет Юли 24, 2009 1:32 pm

Вода+Веро, за слагане/махане на ръкохватката ;)
ИзображениеИзображение
Аватар
stallion

Рейтинг: 1102

Мнениеот Priceworth » Пет Юли 24, 2009 2:06 pm

Махнах ръкохватката като пъхнах 1 много тънка отверка до края и , напръсках с накрайника на вд40 обилно пораздвижих и тя подчти сама си излезна :beer: Обезмаслих хубаво с изопропилов алкохол напръсках ръкохватката при слагане с лак за коса и сега пак стана много здраво , благодаря на всички отново !
Аватар
Priceworth

Рейтинг: 1195

Мнениеот blizzard » Съб Юли 25, 2009 8:39 am

Priceworth написа: напръсках ръкохватката при слагане с лак за коса и сега пак стана много здраво

Ама следващия път може и да не е толкова лесно. :)
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот tkpopov » Съб Юли 25, 2009 9:57 am

Малко бабешки акъл ще дам, но може да се окаже ефектен. На времето на Балканечето се мъчих като грешен дявол да извъртя гумените ръкохватки на кормилото. И тогава намерих в една книга, някои може и да я имат - "Как лесно да си поправим велосипеда" - на издателство <<ТЕХНИКА>> и там пишеше: "Ако ръкохватките излизат или се надяват трудно, за няколко минути трябва да престоят в топла вода." За да извадя ръкохватките, аз направих следното. Взех една медицинска спринцовка снабдена с дебела игла. Напълних спринцовката с топла вода. Подпъхнах иглата между ръкохватката и тръбата на кормилото и "инжектирах" топлата вода под ръкохватката. Нужни бяха 3-4 "инжекции" за всяка ръкохватка. После с енергично развъртане ръкохватките се измъкнаха невредими. При обратната процедура - натопих ръкохватките за 2-3 минути в леген с топла вода и те се надянаха лесно.
Аватар
tkpopov

Рейтинг: 1292

Мнениеот EccentricMOTION » Съб Юли 25, 2009 10:17 am

По темата за СЛАГАНЕ НА РЪКОХВАТКА?
Понеже не съм с lock-on грипове, при което след няколкократния монтаж/демонтаж гриповете превъртат. Повърхностите са обезмаслени, почистени от абразивни частици но гриповете все още превъртат. Подмених ги, при което превъртането се запази... Споделете с какво да ги фиксирам, естествено така че да мога да ги сваля при евентуална нужда.
Знам за лак за коса... с нещо по-нормално може ли ?
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот ico 1 » Съб Юли 25, 2009 12:07 pm

Намажи ги със сапунена вода (веро) и ги стегни. Изчакай да изсъхнат и трябва да са залепнали. Това с лака за коса не съм го пробвал,но е съмнително изкарването после.
Аватар
ico 1

Мнениеот dido85 » Нед Юли 26, 2009 12:19 am

Със сапунена вода, при обилно подгизване след това, от дъжд примерно, при мен станаха като ръкохватки на мотор (даже по-лесно се въртяха :D ). Лака може би ще е по-издръжлив, но сигурно трябва да се пръска съвсем пестеливо, че после ... :smash:
Аватар
dido85

Рейтинг: 1665

Мнениеот bdz43r » Нед Юли 26, 2009 1:48 am

А пробвали ли сте да пръснете меглио вместо сапунени води, веро и пр?
Аватар
bdz43r

Мнениеот IVO Jordanov » Вто Юли 28, 2009 3:28 pm

Меглиото при намокряне също става доста хлъзгаво и аз не бих го използвал за целта. При обилен дъжд ефекта може да е същия като със сапунената вода.
Метода с помпата/компресора работи на 100% и е много лесно (ако имат дупчици гриповете). И за "сваляне" и за "поставяне".
Да се използва нещо мазно, както казаха колегите и според мен е крайно непрактично.
Ако гриповете и кормилото се измиятм хубаво със сапун и вода, за да се отстрани мазнотията и прахта, после се подсушат няма нужда от фиксатор (лак и тем подобни). Поне при мен беше така :peace:
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Назад към Веломеханик