Съвет за стойка за велосипеди

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Съвет за стойка за велосипеди

Мнениеот olav » Вто Юли 28, 2009 8:34 am

Здравейте
в къщи имаме вече 6 велосипеда и поради ограниченото място търся решение да ги съхранявам на възможно най-ограничено място, напр. закачени за каплите, както бях прочел преди време някъде из този форум.
Въпросът ми е - може ли да се съхраняват продължително време, закачени само на предната си капла - колелата са 28, 26 и 24 цола?
Предпочитам да са закачени за щендер, който да може да се мести при нужда, а не на постоянно монтирани стойки на някоя стена.
Ще съм благодарен, ако мога да видя на снимки или линкове реализирани подобни идеи, защото смятам сам да си направая нещо подобно.
olav

Рейтинг: 1180

Re: Съвет за стойка за велосипеди

Мнениеот ico 1 » Вто Юли 28, 2009 8:50 am

Не си писал от кой град си,но разгледай закачалките в Практикер. Там са такива,каквито си описал. Конструкцията е подобна на тези,които са за стъкла и дограма върху каросерията на камионите,но за заварени куки за велосипедите. В профил самата конструкция е като равнобедрен триъгълник и велосипедите се нареждат един срещу друг изправени (3 срещу 3 в твоя случай). Ако куките за закачане са облечени с мек материал (маркуч или гума) няма проблем да висят колкото си искаш. Велосипедите не са толкова тежки,че да се повредят каплите,въпроса е да не се надраскат. Дано си ме разбрал за какво говоря :beer: .
Аватар
ico 1

Рейтинг: 2000

Мнениеот GECKO » Вто Юли 28, 2009 9:11 am

По принцип има амортисьорни вилки, за които не е препоръчително да се съхраняват/прекарват много време наборатно. Продуктите на RockShox със сигурност, за другите е хубаво да се прочете упътването за ползване. Ако не се лъжа Marzocchi-тата нямат проблем с това, но по принцип бих избягвал такава концепция при велосипеди с хидравлични вилки и хидравлични спирачки.

Ако велосипедите ти нямат проблем със съхранението под наклон най-лесното ти решение биха били няколко куки от Практикер/Бриколаж. Разчетени за до 50-тина килограма и с гумирано покритие са доста подходящо решение за минимални .

Ако искаш да ги държиш в тяхната си равнина отново по големите магазини за домашни... аксесоари можеш да намериш стойки за по 3 велосипеда (същите стойки като тези покрай веломагазините). Минуса на тази ситуация е че губиш мястото над велосипедите.

От там на сетне ако искаш да използуваш мястото във височина не мога да дам съвет с готов продукт - никога не съм търсил, но винаги може да се измисли нещо... интересно за гледане и функционално. Места за изработка има под път и над път. Може да си направиш за смешни пари стойка тип "багажник за кола на две нива" със стърчашки носачи на които да се окачат велосипедите един над друг, или релси във които да се поставят.

В обшия случай мога да те посъветвам да се разходиш по веломагазините и да видиш как са решени нещата при тях. Обикновено това са местата, където ще видиш МНОГО велосипеди на малко място с максимална покзаност. Ако ти дойде някоя идея винаги можеш да намериш майстор да реализира идеята.

Успех :beer:
Аватар
GECKO

Мнениеот bio » Вто Юли 28, 2009 9:19 am

аз ползвам това решение ->http://screambikes.eu/instrumenti/komplekt-skricpec-za-velosiped-ice-toolz-p621.html. при мен таваните са високи 3500 мм, но и аз съм висок и все пак си отворих много място, а и е по-добре ми опира в главата, отколкото да се блъскам в него.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Capoeira » Вто Юли 28, 2009 5:28 pm

поне за RC3 хидравликата на Марзочи трябва след като си я обърнал да я понатиснеш 10-15 пъти да се стече маслото защото иначе цялата е празна и при първите няколко по бързи разгъвания има доста як top-out с ужасяващ звук, Rc2x от друга страна няма никакви претенции как стои, винаги си работи от пъровото сгъване. За mission controla на RockShox не мога да говоря защото Лирика ми нямаше проблеми с обръщането на на Тотема на един приятел обикновенното обръщане на вилката е съпроводено със сервиз защото цялото масло излиза от хидравликата и оставаш без амортизация каквато и да е.
Всичко това го пиша на база личен опит, нямам представа какво се препоръчва в упътванията, поне в това на марзочи никъде няма забележка за обръщането.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот tisho » Сря Юли 29, 2009 12:26 pm

A нещо такова?

Изображение

Иначе в нета има много, интересни и практични идеи от типа "направи си сам", тъй
като не са кой знае колко сложни за изработка.
Ето някои:
Изображение
Изображение

и т.н., но в крайна сметка си остава въпроса с вилките и маслото им.
Последната снимка май най-добре решава проблема с хидравликата.
Аватар
tisho

Рейтинг: 1628

Мнениеот der_meister » Чет Мар 21, 2013 11:12 am

Колеги, взех си още едно колело :D, този път за фрийрайд. Искам да го закача на стената, обърнато с кормилото към нея (разгледал съм, мисля, всички варианти из интернет). Имам 2 въпроса:

1. Стойката ще е такава Изображение, продава се в ибей и не е проблем да я поръчам от там, но все пак - някой виждал ли е такава тук?

2. Колелото е с вилка RS Domain - използвайки горната стойка-кука, проблем ли ще е за вилката, ако стои в хоризонтално и дори леко обърнато положение?
Аватар
der_meister

Рейтинг: 1210

Назад към Веломеханик