Заваряване на "Cr Mo" рамка?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Заваряване на "Cr Mo" рамка?

Мнениеот fall_out » Вто Юли 28, 2009 8:37 pm

Здравейте, на приятел му се счупи "chainstay"-a на една хром-молибденова рамка за шосе, въпроса ми е дали може да завари,запои или изобщо да се поправи по някакъв начин. Търсих в ЧЗВ, но там има теми само за алуминиеви рамки. Снимки ще кача след около 1-2 часа.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Re: Заваряване на "C Mo" рамка?

Мнениеот did » Вто Юли 28, 2009 8:52 pm

Ако става дума за Cr-Mo, то това е просто стомана с малки добавки и се заварява лесно от всеки полукадърен заварчик.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот fall_out » Вто Юли 28, 2009 11:06 pm

Благодаря дид, както си се сетил става въпрос за хром-молибденова рамка. Все пак ми се ще да чуя мнение и съвет от някой с челен опит по въпроса и резултата след това. Ето и малко снимки.

Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
fall_out

Мнениеот vpravov » Сря Юли 29, 2009 12:52 am

За такова счупване
did написа:всеки полукадърен заварчик
няма да ти свърши работа. При счупване на една моя Cr-Mo рамка на същото място, човека който я оправи (бате Юлиан) ми обясни, че за да стане здрава заварката, при процеса на заваряването между двете части трябва да се остави поне 1мм. разстояние, в противен случай заварката става "външна" и шанса да се счупи пак е много голям. Това обаче ще удължи "chainstay"-a от едната страна и ще доведе до изместване на колелото от правилната успоредна позиция. Тогава за да го оправи, той разпои "ухото" от тръбите, завари го отделно, след което го запои отново. При тебе май може и да стане без да се разпоява, стига да съм отгатнал предназначението на винтчетата, които се виждат на снимките. При всички положения ти трябва наистина добър заварчик, ако искаш да стане както трябва.
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот did » Сря Юли 29, 2009 9:04 am

vpravov написа:За такова счупване
did написа:всеки полукадърен заварчик
няма да ти свърши работа.

Абсолютно съгласен, но след първият въпрос не беше въобще ясно за каква заварка става дума. Въпросът беше зададен "по принцип" и погрешно. След снимката нещата са ясни - макар че заварките на стомана са най-лесните, точно тая не е лесна.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Юли 29, 2009 9:43 am

Всъщтост има и друг начин - ако с абразивен инструмент се скосят ъглите на двете части(нещо като фаски) и после се запълнят със заварката.
Прикачени файлове
welding chainstay.bmp
welding chainstay.bmp (219.71 KiB) Прегледано 4683 пъти
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот fall_out » Сря Юли 29, 2009 10:16 am

Благодаря ви за отговорите.

@NovemberCharlie Не съм заварчик,но не съм сигурен, че ще е подходящо да се направят фаски на такова деликатно място. Все пак това си е лично мое мнение.

Ще съм благодарен ако можете да препоръчате някой заварчик който има повече опит в работата с рамки. В момента колелото не е в София,но ако се наложи ще пътува и до там или пък до Пловдив, или до където и да е.
Аватар
fall_out

Re: Заваряване на "Cr Mo" рамка?

Мнениеот Capoeira » Сря Юли 29, 2009 12:17 pm

Принципно точно с фаски се заварява, не чрез отделяне на елементите, но в зависимост от дебелината на електрода или телта на телоподаващото трябва да се оформят с нужния размер.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот did » Сря Юли 29, 2009 12:25 pm

Capoeira написа:Принципно точно с фаски се заварява.

:agree:
Това го учих в 10 клас, та затова си мислех, че щом аз го знам, знаят го и професионалните заварчици, но явно бъркам...

При това фаската не трябва да е двустранна, ами пиленето да се прецени така, че да е основно от страната на натоварване при опън (в случая - отгоре), където заварките по принцип имат слабост. Това с попълването на симетричен процеп говори за добри заваръчни умения и пълно непознаване на теорията.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот vpravov » Сря Юли 29, 2009 12:53 pm

fall_out написа:Благодаря ви за отговорите.
Ще съм благодарен ако можете да препоръчате някой заварчик който има повече опит в работата с рамки. В момента колелото не е в София,но ако се наложи ще пътува и до там или пък до Пловдив, или до където и да е.

Ами аз директно ти препоръчвам Юлиан. Факта е, че услугите му се ползват и от хора от BAS, а и от Веломания. Иначе принципно е по-популярен в моторджийските среди. За технологията на заварката, нищо повече не мога да кажа. Случката, която разказах е от 1999 година. Факта е, че рамката след мен, до ден днешен я кара мой бивш колега, който тежи около стотарката и не се е счупила. Ако се спреш на него - телефона му го има в тази тема. :agree:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Юли 29, 2009 1:47 pm

did написа:
При това фаската не трябва да е двустранна, ами пиленето да се прецени така, че да е основно от страната на натоварване при опън (в случая - отгоре), където заварките по принцип имат слабост. Това с попълването на симетричен процеп говори за добри заваръчни умения и пълно непознаване на теорията.

:agree:
http://www.castingarea.com/education/nt/tm07.htm
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот рс » Чет Юли 30, 2009 10:21 pm

Хубав електрожен и електрод, и истински заварчик. С електрод 1,5 мм или 2 с жилав шев ще стане най-добре.
С телоподаващо също, раликата ще е плод на случайност. А оня ви бай Юлиан.. извинявам се, но много "майсторски" му звучи титлата хаха. Може да е добър човека, не гопознавам. Онова с отварянето на счупеното място е според случая, за тук не трябва.
Знам човек във Варна за тази работа.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот Night_Falcon » Чет Юли 30, 2009 10:23 pm

рс написа:Хубав електрожен и електрод, и истински заварчик. С електрод 1,5 мм или 2 с жилав шев ще стане най-добре.
С телоподаващо също, раликата ще е плод на случайност. А оня ви бай Юлиан.. извинявам се, но много "майсторски" му звучи титлата хаха. Може да е добър човека, не гопознавам. Онова с отварянето на счупеното място е според случая, за тук не трябва.
Знам човек във Варна за тази работа.

Не съди за човек само по това как ти звучи титлата :nono:
Чудесни заварки прави човека :agree:
Аватар
Night_Falcon

Рейтинг: 1376

Мнениеот рс » Чет Юли 30, 2009 10:33 pm

Така си е, аз си признавам, че не го познавам. Знаи той ще я завари и готово :). Само да е в същия град.
Ако се приемат съвети как да се направи по-здраво, добре е шевът да е дебел и да стърчи ако не може да се уцели точно. После да се почисти до размера. Ако пък заварчикът е смел и с опит и го изкара по размер отначало, е най-добре.
Това мение стана тъпо.. не трябваше да се бъзикам с бае ви Юлиан :)
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот fall_out » Пет Юли 31, 2009 9:57 am

Благодаря ви на всички за мненията и съветите. Ще го откараме скоро да видим какво ще се получи и ще пиша за резултата :beer:

П.П. Добре, че човека си има две колела.
Аватар
fall_out

Назад към Веломеханик