Критична маса

Това е старият форум "Мероприятия" в който ще намерите повечето теми за състезания, организирани карания и интересни индивидуални карания, публикувани преди 2011 г.

Критична маса

Мнениеот Ioxoxo » Вто Юли 28, 2009 9:07 am

Знам, че не съвпада с екстремните карания, но да напомня.

Критична Маса София 4 - 31 (Петък) Юли 2009 г. - 18:30 часа на езерото Ариана в Борисовата градина - тръгваме в 19:00 най-късно - обиколка из Софийските улици - около час.

Критична Маса Варна 1 - 31 (Петък) Юли 2009 г. - 18:30 часа на Севастопол - тръгват най-късно 19:00
Аватар
Ioxoxo

Рейтинг: 1215

Re: Критична маса

Мнениеот azzmaster » Вто Юли 28, 2009 9:21 am

А къде точно се намира езерото ариана в борисовата,сори за тъпия въпрос но не знам наистина :)
Аватар
azzmaster

Рейтинг: 1192

Мнениеот BurNiNg_IcE » Вто Юли 28, 2009 12:43 pm

azzmaster написа:А къде точно се намира езерото ариана в борисовата,сори за тъпия въпрос но не знам наистина :)

Бъзикаш се нали? :D
Езерото Ариана се намира на Орлов мост, на ъгъла на бул. Евлоги и Христо Георгиеви и Цариградско шосе. :beer:
Занимавам се с внасянето на колела/части за колела от PinkBike/Aнглия/, за повече информация - ЛС!
Mоля, да ми пишат само наистина заинтересовани хора!
Линк към по-големите внесени части до момента.
Аватар
BurNiNg_IcE

Рейтинг: 2000

Мнениеот azzmaster » Вто Юли 28, 2009 2:10 pm

Да е разбрах,досега не сам участвал в такива велосъбития но смятам да намина този път :)
Аватар
azzmaster

Рейтинг: 1192

Мнениеот bibendum » Вто Юли 28, 2009 2:19 pm

Я разясни в какво се състои карането из Варна . Може да се присъединим няколко човека .
Изображение
Аватар
bibendum

Рейтинг: 1375

Мнениеот did » Вто Юли 28, 2009 3:46 pm

bibendum написа:Я разясни в какво се състои карането из Варна . Може да се присъединим няколко човека .

Споко, организаторите са хора на големите идеи, а не на умелото им популяризиране, което всъщност им е работата. Може и някой да ти обясни, но чак след като проумеят, че в България критична маса колоездачи няма и че тия колоездачи, които ги има, не си губят времето да следят из интернета, какво е това "критична маса".

@автора на темата: Наемете си най-накрая един нормален PR или говорител, който да ви пише думичките разбираемо и грамотно бе! Няма тема, в която да не се излагате!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Ioxoxo » Сря Юли 29, 2009 9:12 am

@до предния постер - Да си намерЯ демек... Тия дет съм си намерил искат кинти - за безпари толкова ...

@bibendum
какво е critical mass
Критичната маса е събитие, което се състои обикновено последният петък на всеки месец в градове по целия свят, на което велосипедисти, скейтъри, хора на ролкови кънки и други самоходни хора излизат масово по улиците.

Идеята възниква през 1992 в Сан Франциско и бързо се разпространява из градоветe по целия свят.
Critical Mass придобива различен аромат и вкус за всеки отделен град.

Critical Mass няма лидери и централизирана организация. Като група няма цели освен да се среща всеки месец и хората да се радват на сигурността и компанията на другите, чрез каране на колело, кънки и пътувайки заедно.

Critical Mass е идея и събитие, а не организация

Някои колоездачи от Critical Mass се опитват да парализират уличното движение и да се конфронтират с шофъорите. Такива колоездачи пропускат същността на движението - да прослави колоезденето, а не да води война срещу шофъорите и да отхвърля правото на другите да са на пътя.

Тези, които не схващат същността на това събитие и провокират нарушаване на реда не се толерират!!!

Ето още: http://en.wikipedia.org/wiki/Critical_Mass

Да подчертая: Организатор - НЯМА!
Аз, както и още няколко човека ПОДСЕЩАМЕ останалите, че макар и малко се събираме да караме заедно. Непознати, запознаваме се, говорим, караме и бири пием.
Критична Маса в България е събитие в което в София се събират по около 40-50 човека и отделят 1 вечер за да покарат. Като цяло е слабо, хора като предния автор доубиват каквото и другите да се пробват. В подобни нам държави се събират по 30 000 - 50 000 ...

Положението в България е следното, като пусна събитие в facebook за София, всеки път някои от останалите градове ме пита: "а в нашия град що няма?" от няколко месеца говоря с хора, от съответните различни градове, някои от тях да каже място и да изчака останалите колоездачи, да пусне на ляво на дясно. Ето я тъжната статистика:
- Варна откликнаха 10-тина човека - на 3-тия месец от както ги ръчкам се разбраха ...
- Пловдив - 5-6 човека ме попитаха - само 1 обаче иска нещо да се случи и напъва, но както и той забелязва в Пловдив всеки си гледа паничката, карат си хората около гребната база и никои не иска ни събития ни велоалеи. Евала Крива Спица - много помагате за общото благо!
- Бургас - 4-5 човека откликнаха - като ги попитах/помолих за повече инфо - нямаше обратен отговор
- Русе - никои
- Плевен - никои
- Силистра - никои
- Видин - никои

Така има и по 1-2ма от по-малки градове и нещата стоят по същия начин. Групата във facebook е най-голямата с вело идея някъква - всеки път каня/питам/предлагам на 3800+ човека и от тях "откликват" 10-20 човека за събитие, за нещо повече - ще видя в четвъртък ...

Относно Критична Маса Варна, това което написах и за събитието:
Тъй като това е първото такова събитие за Варна, няколко съвета:

1. Започвате в 18:30 - чакайте поне до 19:00 и заговаряйте всеки велосипедист дали е за мероприятието, ако не е го поканете да дойде с вас!

2. В началото може да не сте много, постарайте се, всеки от вас да си викне приятелите с велосипед и той неговите и т.н. за да сте прилична колона :)

3. Докато се събирате - обсъждайте маршрута по които ще карате - тъй като е градско каране и може да дойдат хора без сериозна подготовка - нека маршрута ви да е между 4-10 км макс.

4. Минавайте през популярни и гъстонаселени места, като карате по правилата без конфронтации с шофьори и пешеходци. карайте с 8-12 км/ч без да разпокъсвате колоната.

5. Поне 2ма да вземат светлоотразителни жилетки - за да карат 1 отпред и 1 отзад на колоната.

6. Шествието е неофициално и не е разрешено от общината, ако ви помолят да се разпръснете от полицията - направете го. Може да се разберете предварително къде да се съберете отново след 15 минути и пак да продължите :)

7. Нека всеки които има възможност да разгласява шествието по-какъвто и да било начин - да го прави. Флаери, сайтове, блогове, форуми и т.н.

8. Минавайте през широки улици без много светофари, удачно е да минете покрай общината и през пешеходните улици - може да приключите шествието в началото на морската градина, така, че след него част от хората да покарате или да пиете по бира и да се опознаете :)

9. Правете снимки и клипчета :)

Айде сега @did ме нахрани за правописните/стилистичните грешки, явно това е твоята сила! Аз толкова си мога, срам ме е, ма желанието да направя нещо е по-голямо от срама!

П.С. Тъй като явно, всеки път като пиша тук, има някои дето знае доста повече от мен, за това как се случват нещата или поне как се пишат, @did и теб ще те поканя официално и лично да помогнеш поне за някоя от каузите! Явно следиш форума, разбираш за какво говоря (пиша)!
Аватар
Ioxoxo

Мнениеот bikerider » Сря Юли 29, 2009 10:21 am

Ioxoxo написа:срам ме е, ма желанието да направя нещо е по-голямо от срама!

Ioxoxo написа:за безпари толкова ...

сладур... :wavey:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот jd » Сря Юли 29, 2009 10:30 am

Ioxoxo написа:Да подчертая: Организатор - НЯМА!

Красота! И като излезат Х на брой колоездачи из улиците, без да се създаде съответния режим на движение, няма да има кой да носи отговорност. :dontknow:

Каквато организацията, такъв и резултатът ще е според мен.

Въобще според мен такива "инициативи" са сбъркани изначално, защото няма цел. Ако целта ви е "подсещането" че има и хора с колела в града - по-добре се откажете още сега. Трябва действия, които да имат реални, обозрими резултати.
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот did » Сря Юли 29, 2009 10:40 am

jd, не си прав!

Тия инициативи са имали ОГРОМНО значение в определен момент в други държави, когато никой не е обръщал внимание на велосипедистите и те спонтанно са започнали да ДЕМОНСТРИРАТ нещо, което е ФАКТ - че са МНОГО. Това е смисъла. Спазваш си правилата, няма организатор, спирате си по светофарите... но сте 5000 и става така, че всички да ви видят и наистина да покажете, че градът не е пригоден за вашето придвижване.

Тук критична маса няма и скоро няма да има. Тук има маса под стола.

Тук даже не е ясно ЗАЩО точно излизат на улицата тия колоездачи, понеже те нямат никакви конкретни искания. На запад критичната маса неофициално е била в подкрепа на законови инициативи, които са били в ход по същото време, т.е. имали са ПОЛИТИЧЕСКИ искания. Тук такива няма. Упс, има... боядисване на жълти ленти. Ако един журналист спре участник в критичните маси в Холандия и в България, дали ще получи еднакви отговори на въпроса, защо са се събрали там и какво искат?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Сря Юли 29, 2009 11:31 am

did написа:Тук даже не е ясно ЗАЩО точно излизат на улицата тия колоездачи,

Аз бих използвал страдателен залог. Беееее... :eek3:

did написа:понеже те нямат никакви конкретни искания.

Имат бе - да станат критична маса :rofl:
Аватар
bikerider

Мнениеот Ioxoxo » Сря Юли 29, 2009 11:34 am

Ми последния път дадох 15 минутно интервю и в последстиве бях и поканен и да участвам в предаване... Съответно имаше велосипедист и от Виена и с него си говорих...

Да може би аз и още няколко човека които се стараем да направим нещо сме изключение и знаем какво искаме и какво да кажем, но както стана ясно, в момента целта е не 50-те човека събрали се да скандират "Искаме закони! Искаме велоалеи!", а целта е да се съберем 500, после 1500 после 15000 и така.

За момента искания се подават от организирани шествия или от организации.

Искания от Критична Маса може да се предадат по 2 начина:
- да се превърне в организиран протест - пред парламента/общината
- да се превърне в организирано събитие - с организатор (организаця), които да се занимава със всичката бюрократщина около 1 организирано събитие, да търси финансиране и да събира подписи ...

И в 2-та случая докато не се съберат значително количество колоездачи нещата ще останат по сегашния начин - караме културно за да ни забележат и се стараем да станем повече.

Не съм карал в друг голям град колело (в по-малки да), но наблюденията ми подсказват, че нещата са същите. На мен лично ми писна да бъда пренебрегван на улицата от шофьорите на Мпс, да бъда постоянно псуван от кои ли не, да ми се карат, че се опитвам да карам и по малкото велоалеи и да гледам и чувам как мои приятели са блъснати или пребити от кретени и нищо не се случва след това.

Добре разбирам, че форума е предимно за планинско колоездене, но тъй като е едно от на комуникативните места в нета на вело тема - споделям. Все си мисля, че сме от една страна на барикадата, но имам чувството, че доста активни персонажи тук са на обратно мнение ...

@did - виждам, че си схванал общата идея, но явно има проблем с Критична Маса. До колкото знам сте голям и влиятелен клуб в Пловдив, ако не ви се занимава с Критична Маса, поне направете шествие с искания на Европейската Седмица на Мобилността в Пловдив, както ще се случи в София и Варна на 22 Септември.
Аватар
Ioxoxo

Мнениеот did » Сря Юли 29, 2009 11:42 am

Ioxoxo написа:"Искаме закони! Искаме велоалеи!"

Уточнете кое от двете искате повече и работете за него.

Ако искате закони - аз съм "за".

Ако искате велоалеи - оправяйте се!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Ioxoxo » Сря Юли 29, 2009 3:26 pm

И всичките 40 човека да се уточним какво искаме, както казах от Критична Маса за момента няма какво да очакваме/да постигнем.

За септември се подготвя (от Велоеволюция) законопроект който да се внесе в новия парламент, предполагам, ще е с отворено писно за да може да се подпишат и други организации.
Аватар
Ioxoxo

Мнениеот silvertm » Сря Юли 29, 2009 7:34 pm

Ще гледам да дойда.
Но според мен единственото разумно решение за велосипед в града е разработването на велосипедни алеи.
Всякакви други варианти, като например "убеждаване на шофьорите, че И велосипедистите са участници в движението на пътя", са обречени на пълен провал. Упорството в такава посока ще доведе единствено до наранявания и дори до жертви. Провалът на такава идея е безотказен, защото е основан на безусловен рефлекс при човека - "пази първо себе си", а също и "по-голямото, тежкото и мощното са по-опасни за мен" (ако не го карам аз, разбира се).

Или иначе казано - велосипедите и автомобилите трябва да бъдат ясно и категорично разделени на пътя. Както това е при автомобили и пешеходци.
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот did » Сря Юли 29, 2009 8:14 pm

silvertm написа:Ще гледам да дойда.
Но според мен единственото разумно решение за велосипед в града е разработването на велосипедни алеи.
Всякакви други варианти, като например "убеждаване на шофьорите, че И велосипедистите са участници в движението на пътя", са обречени на пълен провал. Упорството в такава посока ще доведе единствено до наранявания и дори до жертви. Провалът на такава идея е безотказен, защото е основан на безусловен рефлекс при човека - "пази първо себе си", а също и "по-голямото, тежкото и мощното са по-опасни за мен" (ако не го карам аз, разбира се).

Или иначе казано - велосипедите и автомобилите трябва да бъдат ясно и категорично разделени на пътя. Както това е при автомобили и пешеходци.

Ти карал ли си велосипед в Европата?

Наясно ли си какви глупости говориш?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот jd » Сря Юли 29, 2009 8:18 pm

did написа:jd, не си прав!

Тия инициативи са имали ОГРОМНО значение в определен момент в други държави,

дид, прав си - за Други държави! В Булгаристан - всички знаем, че на повечето им е през....

Аз лично участвах в последната "критична маса" и бях яко недоволен. От какво ли? Ами тълпа, която не знае какво точно иска, всеки си кара както знае (поне 3ма човека се опитаха да минат с колелата си през мен и моето колело). Като се искат да се правят закони, хората първо трябва да се научат да спазват елементарни норми на поведение, както и сегашните закони, действащи към момента. Не отричат критичната маса като феномен, напротив. Просто ми е супер смешно и абсурдно по този начин като се правят нещата.

@Ioxoxo: И какъв ще е този законопроект? За какво? Някой да го е подложил на обсъждане?
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот silvertm » Сря Юли 29, 2009 8:21 pm

did написа:Ти карал ли си велосипед в Европата?

Наясно ли си какви глупости говориш?

- Честно казано никога.
Но карам всеки божи ден в Българията и съм болезнено наясно, че съм прав ;)
silvertm

Мнениеот did » Сря Юли 29, 2009 8:25 pm

Говорите ми, все едно аз не карам в България... Карам и кола, и велосипед, и в града, и извън него, па даже и в София. Карал съм и пак ще карам и извън България. Точно затова и пиша разни неща, щото посоката е ясна, но някои хора отказват да я видят.

Колкото до законопроектите - че те са вече приети бре! Колоездачите са РАВНОПРАВНИ участници в движението и по сегашния закон. Просто трябва някой да почне да глобява наред всеки нарушител, включително тези, които са отнели предимство на велосипедист.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Night_Falcon » Сря Юли 29, 2009 9:06 pm

did написа:Колоездачите са РАВНОПРАВНИ участници в движението и по сегашния закон. Просто трябва някой да почне да глобява наред всеки нарушител, включително тези, които са отнели предимство на велосипедист.

Тук се крие истината. Един доста сериозен проблем в България е липсата на контрол. Законите си ги имаме, няма кой да ги изпълнява, и съответно няма кой да санкционира нарушаването им.
Аватар
Night_Falcon

Рейтинг: 1376

Мнениеот silvertm » Сря Юли 29, 2009 9:19 pm

did написа:посоката е ясна, но някои хора отказват да я видят.

- Виж, не мога да споря с теб как е в другите държави, нямам такъв опит.
Разсъждавам простичко и елементарно - велосипедът не разполага с нито една от защитите срещу инцидент, с които разполагат автомобилите, при това се движат много по-бавно от тях. На пътя един велосипедист за шофьорите на автомобил не е по-различен от един пешеходец. Дори и с мотопедите не може да се сравнява - и по скорост, и по възможности за падане, или друг инцидент, по видимост и т.н.
Според мен посоката е съвсем друга - велосипедни алеи.

@Night_Falcon, от колкото повече контрол се нуждае едно положение, толкова по-неестествено е то. Просто велосипедът е специфично превозно средство, което се нуждае от специфични условия за ползване. За мен велосипед и МПС са несъвместими ППС-та.
silvertm

Мнениеот BurNiNg_IcE » Сря Юли 29, 2009 9:25 pm

@Night_falcon
През следващите месеци, ще видиме новото правителсто как ще действа и дали ще има контрол или не. Ако има, в което се съмнявам, ще стане чудо, но тъй като според мен няма да се промени нищо след като Бойко е на власт.
Защо например в Германия, ако някой гражданин направи най-малкото нарушение, примерно мине на червено, когато е видял че няма прииждащи коли и ако някой който е около него го види веднага съобщава на полицията и лицето извършило нарушението си стои ден-два в управлението и така те се учат един от друг, в добра насока, като тръгва да минава на червено пак, ще се сети какви са били последсвията и няма да мине. Докато тука в България няма такова нещо, всеки да е първи, ама така не може всеки да е първи щот сме много говеда. Еми няма да се спазват законите, как ще се спазват като всички искат да са номер 1. Ама и аз какво тръгнах да сравнявам България с Германия, както някой беше писал преди време "тука е така" и така ще си остане, докато някой с повече интелект не вземе нещата в свои ръце.
Това е от мен. :peace:
Занимавам се с внасянето на колела/части за колела от PinkBike/Aнглия/, за повече информация - ЛС!
Mоля, да ми пишат само наистина заинтересовани хора!
Линк към по-големите внесени части до момента.
Аватар
BurNiNg_IcE

Мнениеот did » Сря Юли 29, 2009 9:37 pm

Хайде пак, още глупости!

Просто трябва да се прави това, което сега уж щяло да започне - радари, камери, техника на всяко кръстовище, автоматична обработка на информацията, нулев субективен фактор, всяко превишение на скоростта да води до глоба и отнемане на точки, всяко минаване на червено на светофар също, всяко минаване на кръстовище с неправилно престрояване също, всяко неправилно изпреварване също... Не е чак толкова сложно, понеже вече е направено в други държави и ако се съкрати половината щата на КАТ, със спестените пари може да се направи за 1 година. После няколко десетки хиляди български шофьори ще останат без книжки, другите ще се постреснат и всичко ще си дойде на мястото.

Тогава ще стане възможно и придвижването с велосипед на места, където не може да се направи читава велоалея, т.е. в българските градове.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Юли 30, 2009 8:45 am

Аз викам да се опне една жълта боя в локалното на магистралата от тук до ворето, та колегите със шосейките да си имат и те велоалея. :D
П.П. @ пичовете с велоалеите - я ми кажете къде в ценралната част на София (например ул. "Ангел Кънчев") ще наверите 1,50 м. ширина, та да опнете жълтата боица?
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Ioxoxo » Чет Юли 30, 2009 9:07 am

Законопроекта които смятаме да предложим обхваща няколко свери в законодателството ни ... Основно Закона за пътищата и за Закона за движение по пътищата, но не само ... Имаме над 40 (мисля) страници експертен юридичически доклад за дупките относно велосипедистите и велопътищата ... Най-малоумното е, че даже няма определение какво е "Велосипедна алея" или "велосипеден път".

@did - малко си се объркал с равноправието

Закон за движението по пътищата – Глава 2 – правила за движение по пътищата
Раздел III - Разположение на нерелсовите пътни превозни средства върху пътя
(5) Когато няма специално предназначена за тях пътна лента или алея, водачите на мотопеди, велосипеди и други немоторни превозни средства може да използват за движение разположения отдясно по посоката на движението им пътен банкет, ако той е годен за това и ако това не пречи на другите участници в движението.
* с други думи - карай в нивата!

Раздел XVIII – Особени правила за някои участници в движението
Чл. 80. Водачът на велосипед е длъжен да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.
* с други думи - ако има място в дЕсно - мини, ако не под гумите ...

Забранява се:
5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци;
* забрави тротоарите (та тук май и пешеходните пътеки нямаме право да ползваме)

Закон за движението по пътищата - ако не вярваш на моето копие, потърси по ново и метни, да видя къде имам право на лента от пътното платно като равноправен участник!
-=-=-=-=-=-=-=-

Относно критична маса:
@jd съжалявам да го чуя - не съм видял, насъдиха ме пак да водя ...
Но бих казал, че това е част от проблема ...

Лошата новина е, че нещата скоро няма да се оправят и държавата (общините) скоро няма да направят много, щото в т.нар. Бу/ългаристан нещата стават по 2 начина - 1) когато лице/организация не осъди държавата за нещо и тя си го оправи след това и 2) когато медиите се разбучат да има няк'во поне временно решение.

Докато си караме 40 човека и си мислим колко сме критични няма да има особено много медии - за другия вариант някои трябва да пострада ...
Аватар
Ioxoxo

Мнениеот did » Чет Юли 30, 2009 9:21 am

Ioxoxo написа:@did - малко си се объркал с равноправието

Редно е, след като ще предлагате законови промени, първо да прочетете сегашните закони:

Чл. 15. (1) На пътя водачът на пътно превозно средство се движи възможно най-вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с пътна маркировка, използва най-дясната свободна лента.

Тук има няколко теми за текстовете н ЗДП, отнасящи се до велосипедистите. Прочети ги, да не се излагаш пак така.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikezilla » Чет Юли 30, 2009 9:42 am

did,

Без да съм прочел темата в детайли, бих искал само да отбележа, че "критична маса" е нещо което се натрупва, а не възниква спонтанно.
Всичко казано за особеностите на българската народопсихология е вярно, но няма как да очакваш, че някой слънчев ден изведнъж ще се събудим с N на брой колоездачи, които знаят какво искат... засега разполагаме с такъв "човешки материял" и положението е такова. Стъпка по стъпка това ще се промени, еволюционно обаче ;) (дано)

Събитията от типа "критична маса" и сега имат голямо значение в други държави, не само преди.
Аватар
bikezilla

Мнениеот bikerider » Чет Юли 30, 2009 9:52 am

@Ioxoxo: нищо лично, но правописа плюс познаването на ЗДП прави всякакви претенции от твоя страна в тази сВера просто смешни.

"Чл. 5.
...
(2) Водачът на пътно превозно средство е длъжен:
1. да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението,
каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства;
"

Има ли нужда от нещо повече? Това е записано в ЗАКОН!
Колко още нови и все по-сложни закони искате да се напишат преди да се сетите, че проблема е в налагането и ще си остане там.???

@silvertm: да разбирам ли, че застъпващ позиция, че всеки опит да се наложи закона по пътищата ще донесе жертви и следователно всички велосипедисти трябва да минем на велоалеи? Осъзнаваш ли какво малоумие е това? Искаш във всяко едно селце да има велоалея? Или искаш само в града? Чудя се лицемер ли си или просто не вникваш много-много в нещата?

Бих искал когато твърдиш, че отстояването на правата на велосипедистите ще доведе до жертви да го докажеш. А не да размахваш плашила. Вече достатъчно размахвахте байряци, получихте си велоалеите. Още ли ги искате такива уродчета? Още такива критични маси ли ви трябват?

@bikezilla: съществената разлика е, че навън се събира критична маса в защита на някаква идея и при ясна визия как може да се осъществи идеята. Тук всичко се прави наопаки - първо се събира критична маса, после се мисли какво да се прави. Или пък не се мисли, щото вече е измислено с някой мобилен оператор или производител на бира/фафли.
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Чет Юли 30, 2009 9:59 am

Ioxoxo, ако се опиташ да прочетеш целия закон, заедно с някои основни моменти в него, ще установиш, че велосипедистите имат много ясни права и задължения, като те са повече от достатъчни за безопасното им и спокойно предвижване по пътищата.

Друг е момента, дали самите контролни органи са наясно с това, а щом дори сред тях има такива, които не знаят познават закона в тази му част, то какво може да говорим за водачите на МПС, според много от които ние нямаме място на пътното платно.

Там трябва да средоточите усилията си - в образоването на обществото какви са ни правата, а не в промени на закона, който и сега може да се каже, че е задоволителен. Примерно в него много ясно е отбелязано дори това, че е забранено спирането на 5 метра от началото или края на велосипедна алея, нещо което не се спазва по никакъв начин, а на контролните органи им е през половите органи...

Просто бъркате генерално посоката, в която трябва да се действа.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Чет Юли 30, 2009 10:26 am

За мен е твърде очевадно, че никаква посока не бъркат. Много добре си знаят посоката :spin:
Аватар
bikerider

Следваща

Назад към Мероприятия - архив