Защото бързо, бързо щяха да ви паднат почти всички доводи (независимо от отговора)

bikerider написа:За последно... съществува ли левитацията?
lanzz написа:първо каза, че си виждал нещо-си, и вярваш на очите си;
lanzz написа:после каза, че и си чувал от познати, че са виждали нещо-си, и им вярваш;
lanzz написа:според мен до сега е ставало дума точно за това в какво вярваш
lanzz написа:и да, на вярващите може да се има по-малко доверие. например, на много вярващи не може да се има достатъчно доверие, за да им се повери отглеждането на деца:
http://www.rickross.com/reference/firstborn/firstborn13.html
http://www.cbsnews.com/stories/2009/07/25/national/main5188393.shtml
http://www.kgw.com/news-local/stories/kgw_033008_news_faith_healing.1742971c.html
lanzz написа:казвам само, че когато става дума за вярвания, хората са способни да вярват в невероятни малоумия.
PtD написа:lanzz написа:после каза, че и си чувал от познати, че са виждали нещо-си, и им вярваш;
Не.
PtD написа:А от първа ръка очевидци знам и още много други неща, които не се вписват в съвременните научни възгледи за способностите на човека.
PtD написа:lanzz написа:според мен до сега е ставало дума точно за това в какво вярваш
Дали правим разлика между "вярвам" и "виждал съм" ?
PtD написа:Хм. В такъв случай следва да се промени конституцията и хората да не бъдат равнопоставени заради религията си. Не мислиш ли?
PtD написа:А и нали се сещаш, че мога да изкопая още десет пъти по толкова случай за невярващи родители, които погубват децата си. Я да си спомним къде точно изгоряха три деца? И кой точно си хвърля новородените в кофите за боклук? Дали са някои набожни християни, как мислиш?
PtD написа:А от първа ръка очевидци знам и още много други неща, които не се вписват в съвременните научни възгледи за способностите на човека.
lanzz написа:PtD написа:lanzz написа:според мен до сега е ставало дума точно за това в какво вярваш
надявам се че правим, но правим ли разлика между "виждал съм" и "вярвам на това което съм виждал"?
lanzz написа:PtD написа:Хм. В такъв случай следва да се промени конституцията и хората да не бъдат равнопоставени заради религията си. Не мислиш ли?
според мен хората не трябва да имат право да отказват животоспасяващо лечение за техни подопечни на базата на религиозни вярвания, ако ще и това да се оплюе като дискриминация. за себе си ако щат сами да се гръмнат, но не е човешко да имат право да взимат такива решения за децата си.
PtD написа:аз не ти дадох примери за религиозни хора, убили децата си. дадох ти примери за хора, убили децата си заради религията си.
PtD написа:П.С. Айде сега един контра-въпрос от мен: вярваш ли в чудеса?(целенасочено е зададен толкова мъгляво, колкото и твоят)
PtD написа:Т.е. незвисимо какво кажа, "да" или "не", доводите щяха да отпаднат? Това само показва колко ти самият си предубеденИли вече дискриминираме според вярата, и на вярващите (или пък невярващите) може да се има по-малко (или повече) доверие?
PtD написа:lanzz написа:PtD написа:lanzz написа:според мен до сега е ставало дума точно за това в какво вярваш
надявам се че правим, но правим ли разлика между "виждал съм" и "вярвам на това което съм виждал"?
Аз лично вярвам на това, което виждам. Може би при теб е другояче, но не си представям по какъв начин живееш, в такъв случай![]()
PtD написа:PtD написа:А от първа ръка очевидци знам и още много други неща, които не се вписват в съвременните научни възгледи за способностите на човека.
Дори и така да е. Човешкото знание се основава на информация, която получаваме предимно от други хора. Как избираш да вярваш на някой, който твърди, че Вселената се състои от струни, а избираш да не вярваш на брат си, който е видял нещо необяснимо?
PtD написа:lanzz написа:надявам се че правим, но правим ли разлика между "виждал съм" и "вярвам на това което съм виждал"?
Аз лично вярвам на това, което виждам. Може би при теб е другояче, но не си представям по какъв начин живееш, в такъв случай
PtD написа:Тук задълбаваш в една много друга тема. Само за да прекратим по-нататъшната дискусия по нея, ще ти кажа, че имам роднина, починал поради (груба) лекарска грешка. Така че по твоята логика, не е човешко да даваш и на лекарите да взимат такива решения за децата ни.
PtD написа:lanzz написа:аз не ти дадох примери за религиозни хора, убили децата си. дадох ти примери за хора, убили децата си заради религията си.
Глупости. Даде ми пример за някакви родители, които прилагат неподходящо лечение, поради недостатъчни знания. А дали пък няма такива, чиито деца са умрели, защото са лекувани от неподходящ лекар, как мислиш? Дали им е по-леко, отколкото на цитираните от теб?
veskoz написа:От коренче някакво ли я извлича шаманина му с шаманин
тоест вярваш и че когато един илюзионист разреже сандъка, в който е асистентката му, то това което е пред очите ти действително се случва? или смяташ, че хората правят номера само и единствено когато са на сцена където всички знаят, че са фокусници?
PtD написа: На сетивата си очевидно не вярваш. Сигурно директно от Космоса ти идват знанията
PtD написа:Е, това ще направи ли зеленото по-червено?
@lanzz
И последно, не разбирам в твоя модел на познанието, кога една информация става знание за теб? На сетивата си очевидно не вярваш. Сигурно директно от Космоса ти идват знанията
В моя модел познание е информация плюс емпиричен опит, който я потвърждава (в текущото ми положение във време-пространството). И пак според моя модел - ти нямаш познания за левитация, само емпирични наблюдения, които обаче можеш да потвърдиш само ти. Това не е познание.
Но сам знаеш, че в тези материи себепознанието е ключово, а то е субективно, ерго за такива неща е трудно да се каже, че може да съществуват във вид на обективно познание. Поне за мен е.
PtD написа:@did![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
С едно изречение каза това, което се опитвам да кажа от началото на темата!
PtD написа:А електрон виждал ли си на живо през живота си? Сигурно и те не съществуват?
bikerider написа:@did: Аз откога разправям, че с очите си съм виждал гъски над Еверест, ама кой знае защо не ми вярват. Сигурно щото не съм ходил в Непал
bikerider написа:Ма разбира се, че всичко минава през сетивата. Въпроса е дали се вярва на сетивата безрезервно или постъпващата информация се подлага на елементарни проверки за състоятелност. Аз говоря, че не вярвам безрезервно на сетивата си. Това изобщо не отрича възможността за познание. Изобщо не отрича възможността за левитация. Аз дори твърдо вярвам, че човешкото тяло и ум имат безгранични способности, но това не е повод да повярвам безрезервно в левитация, само защото подобна информация минава през сетивата ми. Щото такова "познание" мога да си изградя и от Копърфийлд. Точно тоя метод на "познание" ни е доста добре познат от форума. Истинското познание обаче е подплатено с теория.
bikerider написа:Относно йогата - сравнението със спорта е малко неуместно. Съществуват школи по овчарски скок, в които ИМА колективно общодостъпно ПОЗНАНИЕ как се скача с гегата. Това познание може бъде усвоено от всеки. Дали след това ще може или няма да може да скача е страничен въпрос. Въпроса беше за познанието. Та къде мога да видя ясно обяснено как се получава левитацията (дори да не мога аз самия да левитирам). Къде е ясно обяснен процеса, изчистен от мъгляви локуми, които връщат топката на питащия? Това е разликата.
did написа:и не левитират, а маат с крила!
PtD написа:@lanzz, oчевидно ти е трудно да възприемеш, че това което наричаме знания, всъщност са знания за определена хипотеза за строежа и функционирането на света. Бидейки хипотеза, тя може да е вярна или не. Настояването да се придържаме към точно тази хипотеза си е чисто и просто тесногръдие.
PtD написа:Ако отраснеш, виждайки само нюанси на червеното, и изведнъж видиш зелено, струва ми се, че моментално ще отречеш, че си видял зелено - просто защото не се съгласува със съществуващия ти опит. Е, това ще направи ли зеленото по-червено?
Ами че преди два века термоядрената реакция е била напълно необяснима и невъзможна. Тогава ако някой (да предположим, че е възможно) погледне в бъдещето и види как избухва водородна бомба, за него това ще е необяснимо и невъзможно. Е, следва ли той да отрича това, което е видял, защото му се струва невъзможно, и защото науката на неговото време го отрича?
PtD написа:Що се отнася до:lanzz написа:тоест вярваш и че когато един илюзионист разреже сандъка, в който е асистентката му, то това което е пред очите ти действително се случва? или смяташ, че хората правят номера само и единствено когато са на сцена където всички знаят, че са фокусници?
знаех, че веднага ще ми изтъкнеш този аргумент. Очевидно е, че когато видиш нещо необяснимо, може да има много варианти за съществуването му. Когато вариантите с илюзията отпаднат, какво правим? Ако ти си на сцената и можеш да отвориш сандъците във всеки момент, да пробваш триона, да видиш частите на жената, да ги пипнеш, какво ти остава? Да повярваш на това което виждаш, или да си повтаряш "е те такова животно нема"?
И последно, не разбирам в твоя модел на познанието, кога една информация става знание за теб? На сетивата си очевидно не вярваш. Сигурно директно от Космоса ти идват знанията
bluskanie написа:Сега така викаш, ама като видиш как ще започнат да те съобщават по новините, очичките ти ще заприличат на доларчета... и от 14г на бира и кебапчета, изведнъж историята ще дойде в някакъв по-угоден формат "14г само на хмел на скара"![]()
![]()
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта