Как се храните??

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Как се храните??

Мнениеот bokicha » Пет Юли 31, 2009 11:57 pm

PtD написа:За месото специално съм чувал, че е и въпрос на физиология. Т.е. определени типове хора не могат да живеят без месо.

Навярно има нещо вярно.
Мога да ям котлети или телешки пържоли /кат на Юндола, наистина от теле/, сутрин, обед, вечер...
..ае въобще тудно минавам без месо, може да е бобец с кюфтенца/от месо/...ма да има кюфтенца...иии..бобец.. :D
:beer:
Аватар
bokicha

Рейтинг: 2000

Мнениеот shaady » Съб Авг 01, 2009 12:04 am

И аз без месо не мога, но не съм такъв, че да ям на закуска, обед и вечер пържоли. :D
Нито обичам мазни бутове, повече ми харесва бялото месо. :D
Аватар
shaady

Рейтинг: 1800

Мнениеот azzmaster » Съб Авг 01, 2009 6:44 am

did написа:
azzmaster написа:Еми ако искате да спирате месото пробвайте да ядете соя вместо месо,казват че било добър заместител но не съм пробвал да съм честен.

Какво? Не си опитвал кренвирши? Не си ял българска шунка? Не си ял малотрайни колбаси? Не си си купувал замразена кайба от магазин?

Че това всичкото е само соя и мазнини (в най-добрия случай - сланина).

Ял съм пич,точно това е че в тези продукти 80% вътре е сланина,смляни на прах кокали,рога,човки,клюнове и всякви такива гадости които са внасят с ниска цена в България,затова и не ги ям-сланината особено е супер мазна и се натрупва яко в организма.
Смятам че чистата соя ще е по различна от гореизброеното,но не съм ял досега за да дам компетентно мнение.Като цяло не ям месо,най много 1 път седмично да изям 1-2 кюфтета в стола на факултета ми,иначе бе съм фен като знам какви гадости слагат в достъпното за моя студентски бюджет месо....
Аватар
azzmaster

Рейтинг: 1192

Мнениеот _SoRa_ » Вто Авг 04, 2009 6:15 am

От къката най- много обичам рибка и пиленце :popcorn: Кюфтенца /от мляно месо/ и пържоли по- рядко.
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот pascoff » Вто Авг 04, 2009 8:08 am

Преди време изобщо не обръщах внимание какво ям ... "диетата" ми беше основно от "помийки" тип кисело мляко с кроасани или вафли, филии с лютеница, пържени яйца с хляб и тн. ... след като започнах да карам по-сериозно и особено след първия ден на една паралелна вселена, където едвам оцелях, реших да поекспериментирам ... хванах една от безбройните теории за храненето, какво да ядем в зависимост от кръвната група ... за около 2 години експеримент мога да кажа че има някаква истина в тази теория ... не изключвам и варианта на самовнушение от моя страна но определно хранененто имаше положителен ефект върху организма ми като цяло (не говоря за свалянае/качване на килограми) ... в тоя ред на мисли ям основно месо и зелечуци, но не се ограничавам само с това :) така, че хората по-горе, които са предположили, че храненето има връзка с физиологията на човека, са прави - има хора, които могат от раз да спрат месото, просто защото са родени вегетараианци, други (като мен) при мириса на скара полудяват ... просто даден вид храна се приема и обработва от различни хора по раличен начин ... примерно ако ям мюсли/хляб/мляко ми тежи няколко часа и ставам ленив и мързелив, ако хапна агнешко със зеленчуци се чувствам по-свеж и готов за физическо натоварване :)
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот hrissim » Вто Авг 04, 2009 8:23 am

:wavey: Митак!

Тая тема е необятна, бе...

Фундаментално Homo Sapiens е хищник, следователно месоядно животно.
Вегетарианството е в страни от природата на човека.

Храненето в ежедневието няма нищо общо с храненето непосредствено преди, по време на и веднага след продължително физическо натоварване, каквото е планинското колоездене.

Преяждането винаги води до леност на организма.
Човек се е наял в момента, в който започва да му се пие вода по време на храненето.

Що касае кой каква и как приема храна и как тя му се отразява на организма - е няма по - индивидуално нещо. Всеки има различен метаболизъм.
"Въпрос на вкус! - казало кучето и се облизало под опашката" :D

:wavey:
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот PtD » Сря Авг 05, 2009 12:53 am

hrissim написа:
Фундаментално Homo Sapiens е хищник, следователно месоядно животно.
Вегетарианството е в страни от природата на човека.

Ха-ха. Смешник.

Най-близките роднини на човека - шимпанзетата - са всеядни. Даже бонобо са предимно плодоядци. Човекът е хищник, ама малко друг път. :deal:

Дали си виждал вълк да хрупа ябълки, или лъв да бере горски ягодки?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот 25thframe » Сря Авг 05, 2009 6:32 am

Този въобще не си поплюва ! И от аватара му личи.
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот _SoRa_ » Сря Авг 05, 2009 10:12 am

25thframe написа:Този въобще не си поплюва ! И от аватара му личи.
Убий ме, ама това няма начин да го изям. Може само листа маруля :popcorn:
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот barabum » Сря Авг 05, 2009 10:31 am

Аз нямам някакъв специален начин на хранене. Ям всичко по много и когато си поискам, но не пълнея :)
did написа:
EccentricMOTION написа:Намерих си безплатно курбели Cyclone ...
скъпо е!
barabum

Рейтинг: 1046

Мнениеот hrissim » Чет Авг 06, 2009 10:42 am

PtD написа:Ха-ха. Смешник.

Най-близките роднини на човека - шимпанзетата - са всеядни. Даже бонобо са предимно плодоядци. Човекът е хищник, ама малко друг път. :deal:

Дали си виждал вълк да хрупа ябълки, или лъв да бере горски ягодки?

:offtopic:

Колега, спестявай си определенията, че не са ти добра визитка.

Ти ако вярваш на Дарвиновата теория, описана в "Произход на видовете", в частта и за произхода на човека, аз не вярвам. Прекалено качествен е "скока", за много малко време, за да е вярна.

Според нея действително най-близкото животно до Homo Sapiens е шимпанзето бонобо.

Но това е друга тема.

:offtopic:
Статии за:
Аватар
hrissim

Мнениеот Daniel Panev » Чет Авг 06, 2009 11:10 am

PtD написа:...Дали си виждал вълк да хрупа ябълки...

Е вълк не, ама кучето ми - да. Пък котката ми какви неща яде - грах, краставици...
И сами си ги търсят, не е като да им ги давам нарочно.
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот pascoff » Пет Авг 07, 2009 8:18 am

Дарвин, шимпанзета, бонбОни :) всичко това са теории ... нарочно споменах, че съм експериментирал с начина на хранене повече от 2 години, защото не вярвам на никакви теории докато не ги изпробвам сам, така че да спорите за човек дали е хомо или не, няма смилъл ... просто всеки може да пробва върху себе си, определения от кръвната група, начин на хранене ... не е нужно да рупате само зеле или да дъвчете месо, аз също не съм фанатик, просто когато имате избор (примерно в ресторант) може да си поръчвате храна, която е по-подходяща за вас ... ако за няколко месеца няма ефект, просто забравяте за тая "теория" и това е :) бтв за да има по-изразен ефект (поне при мен беше така) физическото натоварване е в много голям плюс +
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот MAN6 » Пет Авг 07, 2009 10:31 am

hrissim написа:Човек се е наял в момента, в който започва да му се пие вода по време на храненето.

значи аз съм се наял още преди да започна да се храня... :)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот Quiz » Пет Авг 07, 2009 11:02 am

Твоята е лесна, не хАбиш излишен материал. ;)
Аз пък, излиза, че нямам наяждане. Не ми се пие вода нито преди, нито по време, нито след хранене...
Добре, че се вслушвам във вътрешния си глас кога е време да спра. :D

P.S. Абе ти направо си плачеш да спретнеш един 14 годишен експеримент да си само на гола вода. :)
Аватар
Quiz

Мнениеот hrissim » Пет Авг 07, 2009 12:26 pm

Аре бе - оня индиец, дет скоро го даваха по телевизията, го кара само на интензивни слънчеви бани...При това без хлорофил...Изображение
Дарвин...дрън-дрън Изображение
Статии за:
Аватар
hrissim

Мнениеот PtD » Пет Авг 07, 2009 6:16 pm

Daniel Panev написа:
PtD написа:...Дали си виждал вълк да хрупа ябълки...

Е вълк не, ама кучето ми - да. Пък котката ми какви неща яде - грах, краставици...
И сами си ги търсят, не е като да им ги давам нарочно.

Вярно, и моят котарак пасе трева. Обаче хич не прегръща идеята да мине изцяло на тревопасене, ами като не му дам месцето и започва да залинява. Аз пък не съм ял месце откакто бях на 21, па все още кретам некак си, не се оплаквам - на външен вид съм мнооого далеч от изпосталял йога :lol:

С четири думи: човек е всеядно животно (omnivorous), както шимпанзетата, прасетата и ....тата. Може да рупа месце, може и ябълки, ако няма месце - биологично пригоден е. Да се твърди че е хищник е точно толкова смешно, колкото да се твърди, че е тревопасно.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Съб Авг 08, 2009 12:24 am

Ма то няма какво да се доказва - дали някой вид е хищник си личи веднага по типовете зъби в устата му. Човека има кътници, следователно не е хищник. Има и резци, следователно не е тревопасен. Значи е всеяден.

Edit:
Искам да видя някой от привържениците на човека-хищник да изкара 14 годинки само на месце... :evil:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Newone » Съб Авг 08, 2009 8:19 am

bikerider написа:.....Искам да видя някой от привържениците на човека-хищник да изкара 14 годинки само на месце... :evil:

Ако някой е готов да спонсорира експеримента и "месце" включва и морски продукти/seafood/, аз бих се жертвал в името на познанието!

P.S. Спонсорът ще трябва да се бръкне и за подбрани извлеци от ферментирало грозде...
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Мнениеот hrissim » Нед Авг 09, 2009 4:22 pm

:rofl:
Абе вие не сте ли на Беглика фест?
След вчерашните 65 километра Родопско тука, първата ми мисъл, като се събудих тази сутрин беше: SNICKEEEERS !!! :rofl:
Статии за:
Аватар
hrissim

Мнениеот 25thframe » Вто Авг 11, 2009 5:56 pm

Полезно четиво, за хората като мен, които се хранят преди сън. :sleeping:

И за "Забранените храни".
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот endkuro » Вто Авг 11, 2009 6:00 pm

Сега ще ям ребърца с биричка
Аватар
endkuro

Рейтинг: 986

Мнениеот hrissim » Вто Авг 11, 2009 7:42 pm

endkuro написа:Сега ще ям ребърца с биричка

Еретик!
пардон, ... :dontknow:
ъъъ - извинявам се - БОГОМИЛ! :D
Статии за:
Аватар
hrissim

Мнениеот tisho » Пон Мар 25, 2013 11:41 am

Против пиенето на калории

За мен това беше ново и интересно. Не че "шмуля" прахчета, но да знам какво да не правя.
Аватар
tisho

Рейтинг: 1628

Мнениеот petar2202 » Пон Мар 25, 2013 2:48 pm

Аз винаги се храня разделно - в една чиния мръвки, в друга салатка, в трета картофки, отделно биричка и т.н. Така е най-полезно!
petar2202

Рейтинг: 1180

Мнениеот zImage » Пон Мар 25, 2013 3:14 pm

bikerider написа:Искам да видя някой от привържениците на човека-хищник да изкара 14 годинки само на месце... :evil:

Не казвам, че е супер оптимално, но познавам хора, които се хранят 95% с мазно месце от над 10 години. Изглеждат примерно така: http://spidersport.com/forum/viewtopic. ... 5240#55240
Аз самият се храня (като калории, не като обем) с 80% месо и мазнини вече 7 години и се чувствам перфектно. Скоро ще видим по състезанията как съм като performance.
Човекът наистина е всеядно в този смисъл, че може да оцелее много дълго време хранейки се каквото намери. Дали това е оптимално вече е съвсем друг въпрос. Аз след много експерименти и много четене съм съгласен най-вече с мнението на Paul Jaminet, автор на "The Perfect Health Diet" — като енергия: ниско до умерено въглехидрати (20-30%), високомазнинна (55-65%) и умерено протеинова (15%). От гледна точка на тегло обаче, около 65% растителни храни и 35% месо и мазнини. Малко по-дълго review на български: http://fitwell.bg/Диети/Диета-за-отлично-здраве_l.a_c.26061_i.215193.html и към оригинала: http://perfecthealthdiet.com/the-diet/ + http://perfecthealthdiet.com/notes/
Отдега заявявам, че нямам намерение да споря - който иска да прочете какво съм дал, да види там има много препратки към научни изследвания подкрепящи твърденията и т.н. Не оспорвам дали на някой му е вкусно едно или друго, или пък има морални, религиозни и др. съображения да не яде дадена храна.
:beer:
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот 5L » Пет Мар 29, 2013 1:05 am

Няма универсална диета, просто защото хората са различни. Телесен тип, метаболизъм, хормони, възраст сън, спортна активност, стрес и т.н.-толкова много фактори оказват влияние върху нуждите на всеки организъм. Лично дело е да ги разберем и задоволим :beer:
Аватар
5L

Рейтинг: 1420

Мнениеот irgnet » Пет Мар 29, 2013 11:27 am

Дори вълкът не яде 100% месо.
Първото нещо, което изяждат е стомаха на плячката, където има остатъци от растителна храна. По този начин вълците си набавят нужните витамини и други съставки.
А за кучетата е съвсем нормално пролетно време да пасат трева (не всеки вид, ами май само правата трева).

Относно Веганите какво да кажа - то си е доказано, че продължително неядене на животински продукти влияе изключително зле на половата система и при мъжете и при жените, хормонални дисбаланси и т.н.

Иначе казано: Всяка крайност е вредна, така че яжте си балансирано и не преяждайте, за да бъдете здрави и щастливи.
Аватар
irgnet

Рейтинг: 1290

Мнениеот zImage » Нед Мар 31, 2013 1:05 am

Не са чак толкова различни хората - това са митове.
А знаете ли, че всички бозайници ползват за енергия горе-долу едни и същи макро хранителни вещества, с пропорции е много близко по състав до млякото (кърма/коластра)? Дори преживните разчитат на бактерии в търбуха да преработят тревата до мазнини и протеини. Оказва се, че реално кравите се хранят с над 70% мазнини: http://www.vivo.colostate.edu/hbooks/pa ... bsorb.html
Не, сериозно - който проявява интерес нека прочете малко информация по темата и ще види, че всички бозайници по един или друг начин преработват храната до пропорции мазнини, протеин, въглехидрати близки до тези в млякото. Това което е различно е самата храносмилателна система, а у хората тя е еднаква. И няма нищо общо с тази на кравите. А също е доста различна от тази на шимпанзетата и горилите, така че не можем да се сравняваме с тях директно в никакъв случай.

Та исках да кажа, че универсална диета съществува. Храните може да са различни според района и т.н., но трябва да доставят правилните съотношения хранителни вещества, минерали и витамини. Човек може да оцелее и с диета, която не е оптимална разбира се, но обикновено нещата завършват с повишен процент дегенеративни заболявания. Предполагам знаете, че на много места по света (UK, USA) всеки 5-ти над 60 годишна възраст е с диабет (или пре-диабет). Броят на болните от захарен диабет в България се оценява на около 8,3% от населението над двадесетгодишна възраст (над 520000 души).
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот puleto » Нед Апр 07, 2013 9:55 am

В темата няма нищо лошо ама аз все си мисля, че диетата е за шампиони и състезатели. Т. е. за някой който е решил да чупи рекорди и използвайки напредничави изследвания в начина на храненето да ги постигне. Понеже мен не ме влекат рекордите, не спазвам диета и си ям всичко наред. Сам си готвя и си угаждам. Забелязал съм обаче че пълнеят хора които си мезят. Не става въпрос с алкохол, а просто така. Имам познати, които, като се приберат нарязват купища мезета и ги дъвчат по 5 часа докато гледат телевизия. Същото е и в почивните дни, но от обяд. Е, мисля че това натрупване бавно и напоително води до затлъстяване. Не ям колбаси защото ме е гнус меко казано, а само приготвени от мен котлети и т. н. Единствения полуфабрикат който купувам е кайма защото не ми се занимава с мелене или чакане за мелене в магазина. Даже след малко ще ходя да купя кайма и кашкавал за да си направя няколко шницела и кашкавал пане. Мазничко и от сърце. И според мен всякаква диета, веганство и вегетариянство водят до сериозни вглъбявания и психически отклонения с времето. На път винаги си нося 200г. концентрат и Корни. Корнито ми дава енергия, ама само ако се наложи го хапвам. Интересно е че действа след 10 мин. само и държи 1 час. Към алкохола прибягвам само ако огладнея и той държи поне 1 час. Не казвам всичките 200г. а колкото го чувствам, може 50г., може 100г. и не че като се прибера не изпивам остатъка... Тази рецепта с алкохола не я препоръчвам на непиещи за да не се пребият.
puleto

Рейтинг: 1006

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум