14 години само на слънце и вода.

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

Re: 14 години само на слънце и вода.

Мнениеот bikerider » Пет Юли 31, 2009 5:09 pm

PtD написа:Съвсем по същия начин има и училища по йога. И то даже сигурно повече, отколкото школи по овчарски скок.

Не съм си и помислял, че няма йога-училища. Само че винаги когато съм се опитвал да получа информация аджеба ей така с две-три думи какъв е принципа на сантиметровата левитация НИКОГА не съм получавал нормален отговор от рода на "A, B, C". Винаги е било съпроводено с едни локуми как зависело от мен (все едно не го знам!!!), как било трудна работа и не било за всеки (все едно не е ясно априори) и подобни. Затова и НЕ вярвам в левитацията. Не и поднесена по този начин, не и споделена под формата "аз съм виждал". Оттам започнахме. Виждал съм Копърфийлд и той ми стига :)

PtD написа:Простотата на обяснението е субективно нещо :peace:

Бих спорил конкретно с това твърдение, но едва ли има значение. Съгласявам се... за простота на изложението :D
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот PtD » Съб Авг 01, 2009 3:29 am

@bikerider, това което съм виждал аз, съм го виждал при съвсем различни условия от тези, при които функционира Д. Копърфийлд. Но това няма значение. Единственото, което исках да кажа в темата, беше това което did метафорично поднесе: гъските си летят, но алпинистите не са ги виждали. ;)

@lanzz
една хипотеза е приемлива, докато предположенията ѝ съвпадат с реалното поведение на феномена към който хипотезата се отнася. в момента, в който хипотезата твърди едно, а наблюденията - друго, хипотезата е опровергана, и никой няма да продължи да вярва сляпо в нея, колкото и ти да твърдиш обратното.

Че аз и не твърдя обратното. Напротив, точно това твърдя. Феноменът се наблюдава, съвременната наука (т.е. хипотезата) твърди, че не може да се наблюдава. И аз също искам да престанат да вярват сляпо в хипотезата :8D:

... 14 годишните... и хвръчилки...

Както отбелязах по-горе, по темата с 14-годишния пост не вземам отношение. Сигурно си пропуснал този малък момент :popcorn:

всяка информация е знание. въпроса е дали ще позволиш на ума си да изсмуче от пръстите ти произволни заключения от нея, или ще се придържаш просто до съдържанието на въпросната информация.

Интересен въпрос. Обаче, дали си достатъчно квалифициран, за да се придържаш до съдържанието на информацията? Прост пример: гледаш светлинен източник. Който примерно ти изглежда бял. Съдържанието е "бяло". Само че... светлинният източник излъчва в инфрачервената и в ултравиолетовата област - нещо, което май няма как да видиш. И това съдържание ще остане лееекинко заключено за теб, докато не откриеш технически средства да го видиш, нали така?

Затова е по-добре да не съдим като последна инстанция - може да пропускаме нещо, и то важно, както би разбрал в последствие съзерцателят на белия източник, когато малко му поизгори ретината заради ултравиоленцията.

ако видя илюзиониста да разрязва сандъка с асистентката си, и се кача на сцената и отворя сандърците и проверя триона и пипна частите на жената, това всичкото е информацията която съм получил. това са знанията. няма да "повярвам" че който си иска може да разреже човек в сандък и крайния резултат да е същия като при илюзиониста. няма да "повярвам", че съм видял всичко, което се е случило, или че илюзиониста е дедо господ, дошъл да ми даде урок заради скептицизма ми. ще знам какво съм видял, и нищо повече; това, че нямам обяснение за него също е валидно знание, което получавам от тази информация.

Болднатото е много показателно. Т.е. ти не знаеш нищо сигурно, защото информацията, която си получил от други, не може да се счита за достоверна, а на сетивата си не вярваш.

Напълно валидна философия. :agree:

от друга страна, когато прочета във форум, че някой е виждал със собствените си очи как някой левитира, знанието което получавам от тази информация е, че някой е написал във форум че е видял това; НЯМАМ информация (ерго и знание) дали този човек наистина е видял това, което пише, или си фантазира на момента; нито в каква обстановка го е видял; нито в какво състояние на ума е бил; нито колко е сигурен в това което е видял, нито дали е "отварял сандъците" и как се е убедил в това, което е видял; нито дали някой не го е заблудил, нито дали дори собственото му съзнание не го е заблудило.

Това се подразбира от само себе си. В такъв случай преценяваш вероятността това което си чул да е вярно, според надеждността на човека, т.е. източника. Ние не се познаваме лично, така че ти си в правото си да се съмняваш в моята надеждност като източник - това съвсем не ме обижда.

когато някакъв човек твърди, че от 14 години не е ял, или че може да лети, за мен тази информация не носи знанието, че съществува такъв човек. носи знанието, че съществува човек, който иска околните да мислят така. може да го иска защото е истина; но може да го иска и по безброй други причини. самия факт, че всички подобни случаи за които съм чувал са непотвърдени, и че повечето от тях твърдят че са потвърдени от учени, които обаче отричат, ми показва че е малко вероятно подобно твърдение да е истина - хора които лъжат за едно, биха излъгали и за друго.

Твърде възможно е и да лъже. Целта на моето включване е да каже, че също възможно е и да е истина, по простата причина, че науката все още не е стигнала (а вероятно няма и да стигне) до положение, в което да е обяснила всички съществуващи природни феномени. Да отхвърляме първосигнално нещо, само защото не можем да го обясним, ми се струва подходящо за средните векове, не за 21-ви.

ти твърдиш, че си виждал нещо неопределено, за което твърдиш че е необяснимо; това носи още по-малко информация - нито казваш какво си видял, нито как си го проверил, нито как си се опитал да си го обясниш и не си успял; с такива мъгливи шикълкавения не можеш дори да ме убедиш, че изобщо си видял нещо, а не спориш само заради самия спор.

O, напротив, аз твърдя че видях нещо определено. И е съвсем обяснимо. Но не в термините на физиката от 17-ти век.

По една или друга причина не желая да става обществено достояние, като не отричам правото на всеки да си прецени дали да ме счита за достоверен свидетел или не. На мен лично ми е все едно - така и така нямам DVD-та за продаване по $24.95 - нямам какво да печеля и какво да губя и в двата случая.

знам какво виждам. не вярвам, че това което виждам е нещо повече от това, което виждам. така по-ясно ли е?

Напълно ясно - виж по-горе.

ще ти кажа в какво вярвам: вярвам, че съществуват обяснени и необяснени неща; необяснимите не съществуват.

Тук съм напълно съгласен. С едно малко въпросче: дали са обясними на всеки?

И за завършек, ще ти кажа пък моето верую: аз се съмнявам, но не отричам.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот did » Съб Авг 01, 2009 8:51 pm

bikerider написа:

Бих спорил конкретно с това твърдение, но едва ли има значение. Съгласявам се... за простота на изложението :D

Иванчо се оплаква на баща си:
- Тате, много ме е страх от утрешния изпит по биология.
Бащата:
- Не се притеснявай, бе. Във всеки въпрос се крие и отговорът. Например, ако те попитат, какви са частите на тялото на главоногите - веднага се разбира, че са глава и крака....
На следващия ден Иванчо се прибира вкъщи умърлушен.
- Кво ти се падна, бе? - загрижено пита бащата.
- За членостоногите, тате...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Авг 03, 2009 9:25 am

Марто, не знам какво левитиращо чудо си виждал, ама гравитационната константа е измерена.Т.е. съществуват като епирични, така и изчислени доказателства за съществуването на гравитация. За левитатцията няма.
Последна промяна NovemberCharlie на Пон Авг 03, 2009 10:07 am, променена общо 1 път
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Alpina » Пон Авг 03, 2009 9:38 am

Не е и баш така ;)
Левитация има, въпроса е възможно ли е да се създаде само от човешко тяло.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Antares » Пон Авг 03, 2009 9:53 am

NovemberCharlie написа:За левитатцията няма.
Преди 500 години са казвали същото и за доказателствата относно еретичното твърдение, че земята не е плоска и не е центъра на вселената. :D
Това, че още не е доказано дадено нещо не означава, че то не съществува. Нито, че щом не е опровергано - то задължително съществува.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот lanzz » Пон Авг 03, 2009 9:56 am

PtD написа:Феноменът се наблюдава, съвременната наука (т.е. хипотезата) твърди, че не може да се наблюдава. И аз също искам да престанат да вярват сляпо в хипотезата :8D:

ммм, не. точно там е проблема, че феномена не се наблюдава. "видях на улицата един човек да лети" не е достатъчно за да бъде наречено "наблюдение".

PtD написа:
lanzz написа:... 14 годишните... и хвръчилки...

Както отбелязах по-горе, по темата с 14-годишния пост не вземам отношение. Сигурно си пропуснал този малък момент :popcorn:

аз пък пак да кажа, че не виждам разлика.

PtD написа:Обаче, дали си достатъчно квалифициран, за да се придържаш до съдържанието на информацията? Прост пример: гледаш светлинен източник. Който примерно ти изглежда бял. Съдържанието е "бяло". Само че... светлинният източник излъчва в инфрачервената и в ултравиолетовата област - нещо, което май няма как да видиш. И това съдържание ще остане лееекинко заключено за теб, докато не откриеш технически средства да го видиш, нали така?

не, не е нали така. знам с какви "инструменти" съм го гледал този светлинен източник, и какви са им ограниченията. това, всъщност, ти го наричаш "ти не вярваш на сетивата си" :D

PtD написа:
lanzz написа:няма да "повярвам", че съм видял всичко, което се е случило,

Болднатото е много показателно. Т.е. ти не знаеш нищо сигурно, защото информацията, която си получил от други, не може да се счита за достоверна, а на сетивата си не вярваш.

не си ми разбрал болднатото, може би аз пък така неразбираемо да съм го написал. имах предвид просто, че е възможно да са се случили и други неща, свързани с наблюдаваното събитие, които други неща аз да не съм видял - било защото са се случили по време когато не съм наблюдавал, или защото умишлено са извършени така че да бъдат трудни или невъзможни за директно наблюдение. няма никаква връзка с "информация получена от други" и "вяра в сетивата".

PtD написа:Твърде възможно е и да лъже. Целта на моето включване е да каже, че също възможно е и да е истина, по простата причина, че науката все още не е стигнала (а вероятно няма и да стигне) до положение, в което да е обяснила всички съществуващи природни феномени. Да отхвърляме първосигнално нещо, само защото не можем да го обясним, ми се струва подходящо за средните векове, не за 21-ви.

е па нека да е възможно и да е истина. но докато човека който ги твърди тези работи отказва да бъде извършена проверка на твърденията му, самият този отказ за мен поне е доказателство в полза на хипотезата "шикълкавене".

PtD написа:
lanzz написа:ти твърдиш, че си виждал нещо неопределено, за което твърдиш че е необяснимо

O, напротив, аз твърдя че видях нещо определено. И е съвсем обяснимо. Но не в термините на физиката от 17-ти век.

не казвам, че за теб е неопределено, а че умишлено не желаеш тук да го определиш (отново това умишлено избягване на подробности ме навежда към хипотезата "шикълкавене"). и как стигнахме до физиката от 17-ти век, не можах да разбера. да не би да си видял телевизор?

PtD написа:
lanzz написа:ще ти кажа в какво вярвам: вярвам, че съществуват обяснени и необяснени неща; необяснимите не съществуват.

Тук съм напълно съгласен. С едно малко въпросче: дали са обясними на всеки?

ммм, пак не си ме разбрал. няма значение на кого ще се обяснява, а от кого ;)

PtD написа:И за завършек, ще ти кажа пък моето верую: аз се съмнявам, но не отричам.

аз си падам малко мизантроп. тия неща за които говорим ги "отричам" (макар че не е много точно описание на позицията ми) не защото не вярвам, че съществуват необяснени от науката феномени, а защото според мен е безкрайно вероятно повечето от тях да са изфабрикувани от някого с цел лична изгода, и по тази причина е важно да не бъдат добре демонстрирани, а не защото "им е през х*я дали някой им вярва" (привидната незаинтересованост към отношението на околните към твърдението е доста силно "доказателство" за по-впечатлителните зрители).
Аватар
lanzz

Мнениеот Antares » Пон Авг 03, 2009 10:04 am

Извинете, това да не е турнир за приза "Дървен философ на годината"?
Щото гледам конкуренцията е ожесточена.
Ред:
lanzz написа:аз си падам малко мизантроп. тия неща за които говорим ги "отричам" (макар че не е много точно описание на позицията ми) не защото не вярвам, че съществуват необяснени от науката феномени, а защото споре
Простете, язе съм прост. Ама онуй не беше ли скептик? Па мизантропа не беше ли он, дека мрази сите и сите са му криви?
Последна промяна Antares на Пон Авг 03, 2009 10:07 am, променена общо 1 път
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Авг 03, 2009 10:06 am

@Alpina &Antares Не четете внимателно - казах, че няма доказателства за левитация. Не съм казвал, че няма левитация.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Пон Авг 03, 2009 10:38 am

did написа:
bikerider написа:

Иванчо се оплаква на баща си:
- Тате, много ме е страх от утрешния изпит по биология.
Бащата:
- Не се притеснявай, бе. Във всеки въпрос се крие и отговорът. Например, ако те попитат, какви са частите на тялото на главоногите - веднага се разбира, че са глава и крака....
На следващия ден Иванчо се прибира вкъщи умърлушен.
- Кво ти се падна, бе? - загрижено пита бащата.
- За членостоногите, тате...

:rofl: :beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Сря Авг 05, 2009 1:09 am

Виждам, че сте оставили темата да западне. Я пак да я повдигнем.

lanzz написа:не, не е нали така. знам с какви "инструменти" съм го гледал този светлинен източник, и какви са им ограниченията.

Точно болднатото не знаеш. За да знаеш какви са ограниченията, трябва да знаеш, че има неща, които са отвъд ограниченията. А точно това е нещото, което само можем да подозираме, преди да го познаем. Ако се върнем към примера с червеното - ако цял живот си виждал само червено, ти не знаеш че си ограничен само до червено. Докато не видиш зелено. Дотогава може или да отричаш с пяна на уста, че съществува само червено, или да кажеш, абе може би има и нещо повече от червено, само дето аз не съм го виждал. Е, аз избирам второто.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Сря Авг 05, 2009 8:31 am

NovemberCharlie написа:...казах, че няма доказателства за левитация. Не съм казвал, че няма левитация...

Да, баш за това ;)
Тя все пак се използва все повече в транспорта, а се е използва попринцип и от преди няколко десетилетия, даже май повече от столетие...

PtD написа:Виждам, че сте оставили темата да западне. Я пак да я повдигнем.

ОК - даже ще се "похабя" :D
PtD написа:@lanzz, хм, в такъв случай ако някоя кола бутне човек пред теб, дали ще си надежден свидетел, или ще ти трябват и научни доказателства?
Не се хабете да ми отговаряте, нямам какво повече да добавя. Хау.

Хубаво си го видял, но няма кола, няма бутнат човек, няма други свидетели, няма оплаквания и т.н.
Т.е. няма нищо, което подтвърждава това, което си видял, какво става?
Всички трябва да ти вярват, че има бутнат човек и примерно КАТ почват да гонят някого, за коготе не се знае дали изобщо съществува? Това е момента и с левитацията и с 14 години живот само на вода и светлина и с други такива глупости. Видяли са го хората, ама какво са видяли в действителност е друг въпрос...

Точно там бъркаш (ни подвеждаш). Трябват доказателства да дадено действие, после то се доуточнява на базата на видяното.
Ако няма кола и човек на даденото място, как ще има блъснат от кола човек?
Ако има кола и човек - почва да се търсят доказателства дали наистина човека е бил блъснат от колата.
Когато има такива вече се приема за вярно и се работи по това как е станало.
Та ти може да си го видял, но станало ли е?

Сега пак ще отбиеш въпроса или изобщо няма да отговориш на него. :D

Тогава вече
PtD написа:Ако се върнем към примера с червеното - ако цял живот си виждал само червено, ти не знаеш че си ограничен само до червено. Докато не видиш зелено. Дотогава може или да отричаш с пяна на уста, че съществува само червено, или да кажеш, абе може би има и нещо повече от червено, само дето аз не съм го виждал. Е, аз избирам второто.

Много добре го каза - "може би" и тогава ще почнеш да търсиш дали има и друго освен червеното.
Така се ражда истината - правиш догатката и почваш да търсиш истината за нея - така ли е, подобно ли е или се оказва грешка.

Ти правиш другото в тази тема - направо го приемаш за истина и всеки който не вярва е заблуден...
Не става по този начин :beer: Т.е. става, но само за да темата стигне 6-тата си страница ;)

Според мен, може би и ти не вярваш, но просто хвърляш стотинката между евреите и ги гледаш как се бият до смърт :D :agree: :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Сря Авг 05, 2009 10:42 am

Тц, той обикновено хвърля бебета между католически епископи :evil:

Alpina, PtD си го каза ясно "съмнявам се, но не отричам". Едва ли има нужда от повече глаголстване :)
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Сря Авг 05, 2009 10:47 am

:agree:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот agent_Jekov » Сря Авг 05, 2009 10:49 am

Alpina написа:Тя все пак се използва все повече в транспорта, а се е използва попринцип и от преди няколко десетилетия, даже май повече от столетие...

За да сме още по-точни от хилядолетия. Атлантите са имали силно развити телепатични способности. Владеели са и левитация. :agree:

Ти правиш другото в тази тема - направо го приемаш за истина и всеки който не вярва е заблуден...

Точно това не ми изглежда да прави.
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот Alpina » Сря Авг 05, 2009 10:59 am

agent_Jekov написа:
Alpina написа:Тя все пак се използва все повече в транспорта, а се е използва попринцип и от преди няколко десетилетия, даже май повече от столетие...

За да сме още по-точни от хилядолетия. Атлантите са имали силно развити телепатични способности. Владеели са и левитация. :agree:

:rofl: :rofl: :rofl:
Ще ти дам "+" заради смеха :agree:
:rofl: :rofl: :rofl:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Сря Авг 05, 2009 11:22 am

:offtopic:

agent_Jekov написа:Атлантите са имали силно развити телепатични способности. Владеели са и левитация. :agree:

...а ти си последната, единствена издънка на висшата раса :agree:

:rofl:
Аватар
bikerider

Мнениеот chill » Сря Авг 05, 2009 2:02 pm

bikerider написа::offtopic:

agent_Jekov написа:Атлантите са имали силно развити телепатични способности. Владеели са и левитация. :agree:

...а ти си последната, единствена издънка на висшата раса :agree:

:rofl:

Моля, моля !!! :nono: :deal: :lol:
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот bikerider » Сря Авг 05, 2009 2:18 pm

Опа, простете :lol:
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Сря Авг 05, 2009 2:24 pm

Трябваше да кажеш само "Единствената издънка" :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Antares » Сря Авг 05, 2009 3:00 pm

И аз бях там. И аз говорих.
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Предишна

Назад към Бла - Бла