Въпрос за вилка Zoom ZXR

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпрос за вилка Zoom ZXR

Мнениеот Bobkata » Сря Авг 05, 2009 7:50 pm

Здравейте,нов съм във форума и ще съм благодарен да ми обясните някои може би малоумни за повечето от вас въпроси :)
Преди 2 дни си взех колело Cross Enduro с вилка Zoom ZXR.Не знам дали е проблем но когато натисна вилката на долу почти не помръдва а стои като заключена.Свива се като задържа предната спирачка (и пак струва ми се малко по-трудничко отколкото трябва).Въртях врътките за настройките,но няма промяна според мен.Има ли според вас някакъв проблем или трябва да се разработи и смаже вилката?Освен това искам да попитам за врътките за настройките-коя за какво е и какво означават символите + и - (в смисъл ако искам да омекотя пружината и да увелича бързината на връщането какво и на къде да въртя? :) ).
Bobkata

Рейтинг: 1200

Re: Въпрос за вилка Zoom ZXR

Мнениеот psixopat » Сря Авг 05, 2009 8:23 pm

Човеко това е zoom врътките са маткетингов трик. :8D:
Нищо не променят.
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот Bobkata » Сря Авг 05, 2009 8:58 pm

psixopat написа:Човеко това е zoom врътките са маткетингов трик. :8D:
Нищо не променят.

ОК,както казах не разбирам много.Тогава да променя въпроса си на:
А какво би трябвало да променя дясната и какво лявата врътка (погледнато от положение седнал на седалката) и какво би трябвало да означават знаците + и -?А и другото-нормално ли е описаното поведение на нова вилка?
Bobkata

Мнениеот psixopat » Сря Авг 05, 2009 8:59 pm

+ - е за промяна на твърдостта, но при тази вилка няма разлика.А такова повединие е нормално за вилка от този клас. :agree:
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
Аватар
psixopat

Мнениеот Bobkata » Сря Авг 05, 2009 9:17 pm

psixopat написа:+ - е за промяна на твърдостта, но при тази вилка няма разлика.А такова повединие е нормално за вилка от този клас. :agree:

Т.е. завъртане към + увеличава твърдостта на пружината,така ли?Защо тогава са 2 врътки като пружината е в единия крак?А бързината на връщането тогава от къде би трябвало да се регулира?
Относно поведението не знам дали е нормално защото на по-евтини велосипеди от това не видях такъв проблем и за това питам.
Bobkata

Мнениеот Shady™ » Сря Авг 05, 2009 9:29 pm

Вече ти казаха - на тази вилка тези врътки са нещо като ДЕКОРАТИВНИ. А за регурлиране бързината на връщането - :nono:
Купи си вилка за ПОНЕ 230лв и тогава ще имаш работещи настройки и регулиране на връщането

:beer:
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Рейтинг: 2000

Мнениеот Night_Falcon » Сря Авг 05, 2009 9:31 pm

Bobkata написа:Здравейте,нов съм във форума и ще съм благодарен да ми обясните някои може би малоумни за повечето от вас въпроси :)
Преди 2 дни си взех колело Cross Enduro с вилка Zoom ZXR.Не знам дали е проблем но когато натисна вилката на долу почти не помръдва а стои като заключена.Свива се като задържа предната спирачка (и пак струва ми се малко по-трудничко отколкото трябва).Въртях врътките за настройките,но няма промяна според мен.Има ли според вас някакъв проблем или трябва да се разработи и смаже вилката?Освен това искам да попитам за врътките за настройките-коя за какво е и какво означават символите + и - (в смисъл ако искам да омекотя пружината и да увелича бързината на връщането какво и на къде да въртя? :) ).

ТЦ. Имал съм "щастието" да притежавам такава вилка, единствената оправия е смяната.
Последна промяна Night_Falcon на Сря Авг 05, 2009 9:50 pm, променена общо 1 път
Аватар
Night_Falcon

Рейтинг: 1376

Мнениеот psixopat » Сря Авг 05, 2009 9:40 pm

Night_Falcon Имал си нещастието не щастието.
Bobkata Наистина смени вилката или колелото , защото до 500-600 лева само твърдак може да си вземеш.Този крос ще ти създава проблеми само.
Аватар
psixopat

Мнениеот marsa » Сря Авг 05, 2009 9:42 pm

Bobkata написа:когато натисна вилката на долу почти не помръдва а стои като заключена.Свива се като задържа предната спирачка
Вика му се насечен ход. По принцип се получава при "суха работа", т.е. без смазка, и луфт, но случаят едва ли е такъв. Нормална вилка трябва да работи не само когато усилието е приложено право по оста на хода.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Bobkata » Сря Авг 05, 2009 9:49 pm

Shady™ написа:Вече ти казаха - на тази вилка тези врътки са нещо като ДЕКОРАТИВНИ. А за регурлиране бързината на връщането - :nono:
Купи си вилка за ПОНЕ 230лв и тогава ще имаш работещи настройки и регулиране на връщането

:beer:

Аз разбрах,че на моята са декоративни за това и питам попринцип да ми обясните по-подробно коя настройка какво прави (+ какво увеличва,- какво намалява).Предполагам е едно е също за различните марки вилки.

psixopat написа:Night_Falcon Имал си нещастието не щастието.
Bobkata Наистина смени вилката или колелото , защото до 500-600 лева само твърдак може да си вземеш.Този крос ще ти създава проблеми само.

Колелото е в гаранция,ако отида и им кажа,че вилката не работи както трябва дали ще я сменят?
Bobkata

Мнениеот Night_Falcon » Сря Авг 05, 2009 9:51 pm

Значи, всъщност, аз имах тази вилка и 1 приятел имаше същата. Е, мойта кво ли не я правих, смазвах, и т.н. и не тръгна. Обаче, на моя приятел, правеше същите проблеми. Отиде и нещо там му направиха гаранционно, някаква магийка, и вилката тръгна, даже доста добре. Та, моя съвет е - опитай си шанса :agree:
Аватар
Night_Falcon

Рейтинг: 1376

Мнениеот Bobkata » Сря Авг 05, 2009 9:55 pm

Night_Falcon написа:Значи, всъщност, аз имах тази вилка и 1 приятел имаше същата. Е, мойта кво ли не я правих, смазвах, и т.н. и не тръгна. Обаче, на моя приятел, правеше същите проблеми. Отиде и нещо там му направиха гаранционно, някаква магийка, и вилката тръгна, даже доста добре. Та, моя съвет е - опитай си шанса :agree:

Мерси,при първа възможност ще отида да видим какво ще измислят в сервиза и ще пиша когато има някакво развитие.
Bobkata

Мнениеот Fury » Чет Авг 06, 2009 1:15 am

Аз също имах нещастието да карам ZOOM,но при мен проблема се оправи след смазването/нацапването на стеншарите(горните тръби) със смазка. Ако при тебе това не даде успех отиди на майстор.
Аватар
Fury

Рейтинг: 1220

Мнениеот SeSSion » Пет Авг 07, 2009 11:06 am

Братовчед ми има същото колело със същата вилка неговите врътки за твърдоста си работят нормално просто трябва както е написал Fury да се смажат горните тръби.
SeSSion

Мнениеот Bobkata » Пет Авг 07, 2009 6:08 pm

Fury написа:Аз също имах нещастието да карам ZOOM,но при мен проблема се оправи след смазването/нацапването на стеншарите(горните тръби) със смазка. Ако при тебе това не даде успех отиди на майстор.

Здравейте пак.Днес отидох до Bike Center в Младост-1 да видят за какво става дума.Хората там са много печени.Смазаха ми горните тръби на вилката,освен това ми дадоха малко шишенце с масло за да си ги смазвам когато имам нужда.Вилката сега работи перфектно :clap:
Голямо благодарско имат от мен :beer:
Bobkata

Мнениеот biker_pm » Нед Ное 20, 2011 9:38 pm

И аз с моят зуум имах такива проблеми и един ден я разглобих, смазах я и после през ден почнах да и мажа тръбите с масло и така почна да работи доста меко.
Аватар
biker_pm

Рейтинг: 1170

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти