Обезмасляване на спирачка с коресилин ?!

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Обезмасляване на спирачка с коресилин ?!

Мнениеот xris4o » Чет Авг 13, 2009 8:59 pm

Значи, проблемът е следния: спирачката ми е омаслена.Четох в ЧЗВ, използвах търсачката и разбрах,че за обезмасляване на спирачката (накладки и ротор) един от що-годе ефикасните начини е с коресилин. Обаче не разбрах какво точно се прави с това нещо... имам предвид маже ли се,кисне ли се, изобщо какво да правя с този коресилин. Ако може някой да обясни малко :dontknow: :dontknow:
Аватар
xris4o

Рейтинг: 1170

Re: Обезмасляване на спирачка с коресилин ?!

Мнениеот pe60t0 » Чет Авг 13, 2009 9:30 pm

Триеш диска с него с помощта на парцал хубаво. Накладките можеш да ги нагрееш със запалка и после с някоя много финна шкурка да ги изпилиш леко.
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот rocked scientist » Чет Авг 13, 2009 9:35 pm

За диска би било достатъчно да го изтъркаш хубаво с парцал / тампон или нещо от този сорт, напоено в кореселин, щом си го харесал като обезмаслител. Друг вариант е спирт, но си гурно си го видял в темите.

Що се отнася до накладките - не знам доколко си прочел де, но само с обезмаслител надали ще мине, поради порестата им структура, която поема мазнината в дълбочина. Там трябва шкурене или пилене, което съответно им намалява живота, т.е. изстъргваш си "феродо" от накладката и така или иначе трябва да ги смениш по-скоро. И все пак съществува вероятноста въобще да не успееш да обезмаслиш накладките. Сериозно си помисли дали си заслужава да хабиш време и нерви в чегъртане на накладки и още повече - да си рискуваш живота на някой склон ако не усшпееш да ги обезмаслиш напълно. Така или иначе ще им съкратиш живота от търкане, поне според мен е най-добре просто да си вземеш нови накладки, те все пак са консуматив. Само не ги слагай преди да обезмаслиш диска :P

:peace:
Аватар
rocked scientist

Рейтинг: 1317

Мнениеот xris4o » Чет Авг 13, 2009 9:41 pm

Просто накладките са на 1 седмица и имат доста живот и ми се иска ако мога да ги оправя.. :dontknow:
Аватар
xris4o

Рейтинг: 1170

Мнениеот DTD » Чет Авг 13, 2009 9:59 pm

Можеш да ги оправиш. Имат нужда от загряване, без котлони, запалки и прочие. Ако не те мързи, стискаш спирачката и въртиш докато не загреят здравата. Ако те мързи си намираш баир (дълъг) и правиш същото надолу, но пак си въртиш, за да може да се загрее повече. Аз само така успях да обезмасля спирачка... никакви обезмаслители не помогнаха.
Човешката глупост е безкрайна.
DTD

Рейтинг: 1793

Мнениеот pyle » Чет Авг 13, 2009 10:03 pm

Еми тогава просто ги изтъркваш малко с шкурка и си чук :agree:
Аватар
pyle

Рейтинг: 1128

Мнениеот МИКИ МАУС » Пет Авг 14, 2009 8:03 am

Аз успях да обезмасля моите , като ги варих във вода с прах за пране - няколко пъти и накрая с чиста вода. Пробвай ако искаш.
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС

Рейтинг: 1068

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Авг 14, 2009 8:30 am

Айдее, пак се почна с готвенето на накладките. :D
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Рейтинг: 2000

Мнениеот рс » Пет Авг 14, 2009 8:35 am

По-добре е да не ползвате Коресилин, а нещо чисто и разтварящо мазнините. Той е смес от разни неща във връзка с предназначението му за бояджийски цели. Ацетонът е чист, добър и достъпен обезмаслител. Обезмаслява се като се изплакне детайла в някоя чашка, може и да се подсуши след това с чист парцал и да се изплакне пак в нова порция обезмаслител.
Обезмасляването с нагряване също е възможност.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот bikerider » Пет Авг 14, 2009 9:31 am

Тва не знам колко пъти е повтаряно - изопропилов алкохол или спрей за почистване на дискове. Накрая варене в чиста питейна вода.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот veskoz » Пет Авг 14, 2009 9:53 am

С финна шкурка нема стане само ще я напълниш с първото тръкване. С едра се прави (150, 200) и не се прекалява. Т'ва със запалката е смешно.
Моят съвет е с Meglio или чичко Proper чистене на диска, а с шкурка накладките. Винаги процедирам така и нямам проблеми. :peace:
Изопропиловия алкохол е 3-4 лв по железариите и е много добър чистител. Повечето производители пишат в инструкциите си да се използва именно Изопропилов алкохол за обезмасляване. Успех :D :agree:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Crimson » Пет Авг 14, 2009 10:05 am

Квааа шкурка, квоо варене!!! Абе вие наистина сите изтрещехте :dontknow:
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот bikerider » Пет Авг 14, 2009 11:48 am

@Crimson: чети в подтекста "ако някога стана толкова скръндзав, че да не си купя нови..." :D

А това с шкурката наистина е голяма дивотия :agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот Crimson » Пет Авг 14, 2009 12:30 pm

Е Гати, толкова ли е сложно просто да се вземе диска един обезмаслител и една обикновенна гъба за миене и просто да се измие като същото се отнася и за накладките. Защо търсите толкова сложни методи при положение, че всичко е толкова елементарно и просто. Веднъж си залях диска и накладките със спирачна течност, след което просто забърсах много хубаво диска с повечко салфетки а накладките си ги измих с верото и гъба за съдове. Две спускания и всичко си дойде на мястото :dontknow:
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот veskoz » Пет Авг 14, 2009 2:32 pm

А аз като катеря кучета ме яли така ли? :dontknow: ;)
@Crimson знам, че след спускане всичко изчезва... ма не всички сме спускачи :peace:
Аватар
veskoz

Мнениеот Crimson » Пет Авг 14, 2009 2:43 pm

И ми казваш, че няма къде да ги позагрееш а :wavey: Аййй ся без да издребняваме :beer:
Аватар
Crimson

Мнениеот veskoz » Пет Авг 14, 2009 2:48 pm

Crimson написа:И ми казваш, че няма къде да ги позагрееш а :wavey: Аййй ся без да издребняваме :beer:

Абе така е, но често докато стигна до запалването ми се налага често "пипване" тук там за да се задържам на камъни, корени и това онова нагоре.
Иначе онзи ден купих на жената нов диск и въртех в дъжда около 6-7 км прав на спирачка да до позапаля. Нямаше голям ефект. Требе си SPEED. :beer:
Аватар
veskoz

Мнениеот bikerider » Пет Авг 14, 2009 4:12 pm

Crimson написа:Е Гати, толкова ли е сложно просто да се вземе диска един обезмаслител и една обикновенна гъба за миене и просто да се измие като същото се отнася и за накладките.

Най-просто е от магазина. И работи най-добре :D
Аватар
bikerider

Мнениеот veskoz » Пет Авг 14, 2009 4:16 pm

bikerider написа:Най-просто е от магазина. И работи най-добре :D

Хахах не бе не.... :rofl: :rofl: :rofl: Стария беше Hayes и го дадох с едно колело...
Аватар
veskoz

Назад към Веломеханик