Разочарован собственик на Drag Ontario Pro.

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Разочарован собственик на Drag Ontario Pro.

Мнениеот BiTurbo » Сря Авг 26, 2009 10:33 am

Здравейте.
Преди около 3 месеца и половина си купих въпросния велосипед. Вече е на близо 1800 километра. Карам само в града. По павета карам бавно, за да не се раздрънка, заобикалям дупките или минавам прав през тях - идеята ми е, че си щадя колелото. Определено бях много доволен от него, но ето че се случи нещо изключително странно. Цепна ми се рамката при седалката. Всичко друго съм очаквал, но да си сцепя рамката при такъв вид каране ми звучи като някакъв виц. С колелото имам само две падания. Първото беше твърде леко, за да счупи каквото и да било. Второто беше много странно. Както си карах на равен път просто се свляках на земята. Докато се пребивах се чудих "Добре какво стана, че в момента се пребивам: :D. Оказа се, че болта който държи седалката за колчето, се е скъсал. Това си беше по-сериозно падане, единия педал се изкриви леко и "волана" се беше разместил. Но само това. Основните ми въпроси са два:

1. Може ли да се завари, тъй като в момента пари за ново колело / рамка нямам.
2. Гаранцията покрива ли такива щети? Според мен не, тъй като веднага ше ми кажат "Скачал си от 5 метрови скали и за това така е станало", но все пак да питам.

Благодаря предварително.
Прикачени файлове
pi2.JPG
pi2.JPG (67.54 KiB) Прегледано 9224 пъти
pic1.JPG
pic1.JPG (73.83 KiB) Прегледано 9196 пъти
BiTurbo

Рейтинг: 1060

Re: Разочарован собственик на Drag Ontario Pro.

Мнениеот marsa » Сря Авг 26, 2009 10:36 am

Прочетох ти поста до първото място, на което се споменава "цепна" и "седалката". На следващата си рамка не вади късото си колче толкова, а си купи по- дълго.

Гаранцията не го покрива.

П-с: Може да се завари, ще стане относително грозно и ще трябва да караш с още по- дълго колче, ще струва колкото една трета от цената на рамката.
Последна промяна marsa на Сря Авг 26, 2009 10:39 am, променена общо 1 път
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ozzie » Сря Авг 26, 2009 10:38 am

тая цепка ми мяза да е като от каране с прекалено вдигнато колче на седалката...
ама все пак опитай да си потърсиш гаранцията
те тея дето скачат от на майната си с рамки непредвидени за скачане, обикновено ги цепят другаде
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот dEcLiNe » Сря Авг 26, 2009 10:42 am

Ozzie написа:тая цепка ми мяза да е като от каране с прекалено вдигнато колче на седалката...
ама все пак опитай да си потърсиш гаранцията
те тея дето скачат от на майната си с рамки непредвидени за скачане, обикновено ги цепят другаде

:agree:
Просто трябва да оставяш повече от колчето вътре в рамката за да няма такива проблеми.Попринцип аз съм виждал и глори спукано по същия начин(от прекалено дигнато колче) и не би трябвало да виниш рамката, но кой знае може и гаранцията да се намеси. :dontknow: :beer:
Аватар
dEcLiNe

Рейтинг: 1912

Мнениеот veskoz » Сря Авг 26, 2009 10:56 am

BiTurbo Колко си висок? Колко ти е дълго колчето? И кой номер ти е рамката? Спази ли реперите и наклона на седлото?
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот BiTurbo » Сря Авг 26, 2009 11:02 am

Ясно.
Мерси за отговорите. Принципно и аз си мислих, че е заради вдигнатата седалка, но ми казаха, че не може да е от това. Проблема е бил в моята некомпетентност. Висок съм кажи речи 2 метра. XL е рамката, XXL не ми беше удобно. Принципно не съм си вдигал седалката до ръба и съм гледал да има достатъчно от колчето в рамката, но явно не е било достатъчно. До колкото видях рамка като моята струва 139 лева. До към 200-300 дали има нещо по-добро? XL размер. И понеже не разбирам и сигурно няма да го правя аз, колко струва горе долу да ми прехвърлят частите на новата рамка?
Мерси.
BiTurbo

Мнениеот nikolce » Сря Авг 26, 2009 11:16 am

BiTurbo написа: Принципно не съм си вдигал седалката до ръба и съм гледал да има достатъчно от колчето в рамката, но явно не е било достатъчно.

И малко под ръба не е достатъчно. Ръба на колчето, трябва да стои под нивото на горната тръба. Ако е било над нея (ти ще кажеш), тогава стават белите обикновено.

Виж какво ще ти кажат за гаранцията. То ще си личи и по колчето, на какво ниво е била седалката. Ако не става, после ще му мислиш за рамка.
Аватар
nikolce

Рейтинг: 1358

Мнениеот Alpina » Сря Авг 26, 2009 11:38 am

Частта от колчето, която остава в седалковата тръба, не трябва да е просто под нивото на горната тръба. То е в определено съотношение и спрямо общата му дължина.
Т.е. по-дълго колче - по-дълга част в тръбата трябва да остава.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот naso » Сря Авг 26, 2009 11:58 am

брааааааааааааааааааааааааахахахаххахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаххаа :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :roll2: :roll2: :roll2: :roll2: :roll2: :bowdown: :bowdown: :bowdown: VIVA LA DRAG БУЦИКЛЕТЕС!
naso

Рейтинг: 1993

Мнениеот SeSSion » Сря Авг 26, 2009 12:49 pm

За рамка една ХТ 2-ка ще ти свърши перфектна работа http://www.ridespot.net/product_info.ph ... ts_id=3224
SeSSion

Мнениеот GalinBelos » Сря Авг 26, 2009 1:24 pm

Според мен трябва да си търсиш правата по гаранцията .Все пак става въпрос за велосипед за 700 лв. Такова спукване не е нормално да се получи за три месеца нормално каране както и да ти е сложено колчето.Ако трябва занимавай комисията за защита на потребителите .
Имам въпрос към всички които са писали по-горе - Ако гаранцията не покрива спукана рамка какво тогава покрива?
Въпрос номер две - в магазина като са му продавали колелото не са ли видяли колко е висок клиента и защо още на място продавача не е сменил колчето с по-дълго тако с оглед да не се получи подобен проблем ? Все пак се предполага , че този който продава велосипеди трябва да е в пъти по-наясно от този който си купува велосипед !!! :(!: Ако са му преложили замяна на колчето и той е отказал съм съгласен - няма гаранция !
Да не говорим ,че Драг все пак не ги продават в Метро :banghead: .
GalinBelos

Рейтинг: 1260

Мнениеот veskoz » Сря Авг 26, 2009 1:37 pm

GalinBelos написа: :(!:

Не е така. Неправилна експоатация е в този случай. Не че съм видял какво е станало и как, но просто в комбинацията със скъсания по-рано болт ми е ясно.
Друг е въпроса, че нямат напечатано достатъчно изчерпателно инфо на базата на което да откажат гаранцията.
Клиента винаги може да каже "Ма аз откъде да знам?" нали... "къде да го прочета?"... и т.н.
В BAS например ти дават една кутия с инструкции И ИНСТРУКЦИЯ НА БЪЛГАРСКИ включваща описание на велосипед като цяло, подръжката и препоръки за екпоатацията написана на прост достъпен език. Това ми направи силно впечатление, защото си намерих неща които незнаех.
Единственото за което може да потърси права е липсата на достатъчно информация не представена от производителя.
След като американката се осети и осъди Philip Moris => на кутиите с цигари има едни големи и черни надписи с които производителя си върза гащите нали... "Предупредихме ви!".
Другият момент. И при мен са идвали с гаранционни претенции за прее*ано съоръжение и познайте как отговарят на въпроса: "А прочетохте инструкцията за монтаж и експоатация".
Хора не си изхвърляйте книжките на каквото и да е! Те са писани за Вас! :peace:
Аватар
veskoz

Мнениеот marsa » Сря Авг 26, 2009 2:23 pm

GalinBelos написа:като са му продавали колелото не са ли видяли колко е висок клиента
Голямото Онтарио не го кефело... очевидно са му го предложили. В крайна сметка магазинера няма да откаже да ти продаде нещо, което очевидно не е за теб, но държиш да го купиш.
Аватар
marsa

Мнениеот hitar_potter » Сря Авг 26, 2009 2:43 pm

Колко точно от колчето е влизало? Ако маркера за минимално вкарване не се е виждал, вината не е в теб. В гаранционната карта на драг или не пише нищо за седалката, или ако пише - става въпрос за точно този маркер. Ако не си прецакал маркера, можеш съвсем спокойно да си търсиш правата. Били са длъжни или да не оставят толкова тръба, която да стърчи нагоре, или да сложат колче с подходящ маркер - и в двата случая те са виновни. Ако, обаче маркера се е виждал над рамката - вината е твоя и за голямо съжаление, ще трябва да си смениш рамката на собствени разноски.

Няма нужда от нова рамка - онтариото определено е здрава, въпреки че си случил на кофти късмет. Особено по начина по който я караш, нямаш нужда от нищо повече. Определено високото колче е причинило тази повреда на тази рамка, по чия вина - друг въпрос.

Ако ще си купуваш дълго колче, имай предвид, че адски много хора се оплакват от 40-сантиметроворо колче на Richey и по конкретно - от това, че не държи седалката на мястото й и постоянно се накланяла назад.

Успех!
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Kpoko » Сря Авг 26, 2009 2:44 pm

:offtopic:
veskoz написа:В BAS например ти дават една кутия с инструкции И ИНСТРУКЦИЯ НА БЪЛГАРСКИ включваща описание на велосипед като цяло, подръжката и препоръки за екпоатацията написана на прост достъпен език. Това ми направи силно впечатление, защото си намерих неща които незнаех.

Хм, миналата година с моята ХТ 2-ка получих само гаранционна карта, нищо друго. :offtopic:
Аватар
Kpoko

Мнениеот veskoz » Сря Авг 26, 2009 2:46 pm

АРХИВА е богатство за бедни и богати ;) ...ма нЕма кой да чете.
Начало форум ‹ За форума и сайта ‹ Често задавани въпроси (ЧЗВ) - Положение на седалката (височина, наклон, и т.н.) и избор на седалка

Е за болта: viewtopic.php?t=11685
Аватар
veskoz

Мнениеот BiTurbo » Сря Авг 26, 2009 4:51 pm

Както написах по-горе, вината е в мен. Твърде високо съм вдигал седалката. Просто ще си знам занапред :) Сигурно ще я дам да я заварят като за начало, поради липса на време главно. Изобщо няма да се занимавам с гаранция, тъй като аз съм виновен. Само не съм съгласен с marsa, че е трябвало да си взема XXL рамката. Какво да направя, че не ми е удобна? Предполагам и вие не си купувате неудобни неща :)
Благодаря на всички за отговорите.
BiTurbo

Мнениеот veskoz » Сря Авг 26, 2009 4:54 pm

BiTurbo написа:Както написах по-горе, вината е в мен.

Човек достоен за уважение :peace:
п.п. Горният ми пост не цели да обиди теб или някой от писалите по темата !!!
Последна промяна veskoz на Сря Авг 26, 2009 4:56 pm, променена общо 1 път
Аватар
veskoz

Мнениеот bikerider » Сря Авг 26, 2009 4:54 pm

@BiTurbo: Според мен най-удачно решение би било да ти я заварят, след което да си купиш по-дълго колче, за да не натоварваш горната част. Потърси имаше доста теми за заварки, има и телефони някъде из базата на форума.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот marsa » Сря Авг 26, 2009 5:29 pm

Аз си взех от Нина колче 40см, което чаках едно 2 месеца да ми го доставят, не е Ричи, а някакъв нонейм (27-8лв), извивката за наклона е обратно от стандартното, но няма проблеми със захвата - откакто е монтирано не е мърдало, иначе ползвах колче 30см, понякога го сменях с шосейното ми колче 35см... размера на рамката ми е Л, 185см съм, предполагам за теб такова колче също ще е ОК. След като завариш рамкара се разтърси ;) Предполагам онлайн може да се поръча доста по- бързо, но аз предпочетох да не купувам по снимка.

Само за протокола искам да кажа, че когато си купувах старото 30см колче (защото нямаше по- дълги), в магазина имаше оставено за ремонт Онтарио точно с такава цепнатина...
Аватар
marsa

Мнениеот codename47 » Сря Авг 26, 2009 6:14 pm

и аз си скъсах седалковата на Драг Експерт 2000 само дето тогава ги оборудваха с 25см колчета.... :crazy: . Аз съм колкото тебе висок и карах 21" НТ2 с 40см колче но не ми беше много удобно, търси нещо със ефективна тръба над 615мм...
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот BiTurbo » Чет Авг 27, 2009 11:34 am

Направо ще си взема нова рамка, както и някоя друга нова част покрай нея. По всяка вероятност ще е точно RAM HT2. Голяма мистерия ми е факта, че всички тук говорите за размера в инчове, а за мойто знам само, че е XL. Никъде не успях да намеря XL на колко инча съответства. Иначе всяка една част от Онтарио-то ли е съвместима с новата рамка? Също така има ли магазин в София, в който да видя и купя рамката, а не да я поръчвам от интернет? В темите, които видях, пишеше само за Online магазини.
Благодаря предварително.
BiTurbo

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Авг 27, 2009 11:51 am

XS - 13"
S - 15"
M - 17"
L - 19"
XL - 21"

Пет цифрички, как ги не запомнихте...
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот veskoz » Чет Авг 27, 2009 11:54 am

EccentricMOTION написа:Пет цифрички

А 17,5".
Аватар
veskoz

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Авг 27, 2009 12:00 pm

Прав си, за 17.5 знам само че ги наричат "SF-размер"/six-feet/ или "дамски"... с удоволствие очаквам компетентен отговор, отворен съм към нови знания ;) Интересно, veskoz. Сега като се замисля има и FS-рамки с този размер
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот veskoz » Чет Авг 27, 2009 12:27 pm

Мисля че не са строго унифицирани точно заради това. А това което по-горе си постнал със сигурност е при велосипеди Drag. :agree:
Моят беше L = 19" :peace:
A ето и няколко стъпки в избора на размер: http://www.ehow.com/how_14104_determine ... frame.html
Аватар
veskoz

Мнениеот frantishek » Чет Авг 27, 2009 12:42 pm

EccentricMOTION написа:XS - 13"
S - 15"
M - 17"
L - 19"
XL - 21"

Пет цифрички, как ги не запомнихте...

M и L са с два размера на рамката а съответно
M - 17" и 18"
L - 19" и 20"
Аватар
frantishek

Рейтинг: 1433

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Авг 27, 2009 12:49 pm

А относно 17.5" ?
"Trek" го дефинират като "Medium", т.е. "М", при Mongoose рамка с този размер е Full suspention. Мисля, че може да приемем позицията на @франтишек и да сметнем че размер 17.5" правдоподобно може да бъде наречен "M".
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот hitar_potter » Чет Авг 27, 2009 1:37 pm

Според мен няма нужда от НТ2. Ще трябва да сменяш чашки, евентуално средно, евентуалнно колче за седалка... Брони на спирачките... жила

Защо не си вземеш отново онтарио? Сам каза, че вината е била твоя. И НТ2 щеше да се счупи по същия начин..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Capoeira » Чет Авг 27, 2009 2:03 pm

С тез пет цифрички под мишка и в ъгъла или в съседния раздел. Няма никаква връзка между размера и височината на седалковата тръба. пример следния(като "разбиращ" ще по търсиш малко в нета и ще разбереш за коя марка и кой модел говоря):
Код: Избери целия код
S   15 Inches

M   15 1/2 Inches

L   16 Inches

XL   16 1/2 Inches

XXL   17 Inches

Просто колело се купува като или го пробваш, в смисал не само да седнеш в магазина ами да направиш поне 50-100метра, или като видиш геометрията му и я съобразиш с твойте размери и предназначението на колелото.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Следваща

Назад към Общ форум