Смяна на вилка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Смяна на вилка

Мнениеот dimitariv1 » Сря Авг 26, 2009 8:24 pm

Днес си взех нова вилка Suntour без резба.До сега винаги съм имал вилки с резби и преди да се захвана да сменям вилката искам да ви попитам как ще стане номера да няма луфт??? Чашките само с лапата ли се притискат???
Пиши на КИРИЛИЦА - БЪДИ БЪЛГАРИН ПОНЕ ЗА ЕДНА МИНУТА!!!
Аз НЕ чета мнения на латиница, а ти ?!
Гледай Спорт Онлайн
Аватар
dimitariv1

Рейтинг: 1205

Re: Смяна на вилка

Мнениеот blago_93 » Сря Авг 26, 2009 8:36 pm

dimitariv1 написа:Чашките само с лапата ли се притискат???

Не, трябва да си вземеш и детелинка http://www.dimibike.com/product_info.ph ... b2c73790fe Да ти е честита новата вилка и безаварийно ползване! :beer: :beer:
Deinen Hass rammst du wie einen Stein
In ihn hinein
Rammstein!
Аватар
blago_93

Рейтинг: 1178

Мнениеот Ozzie » Сря Авг 26, 2009 8:57 pm

ам чудЯсно
а нови чашки взе ли?
'щото не виждам как ще стане тази магия конус от вилка 1" (предполагам старата ти е била такава) да се надене на вилка 1 1/8"
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Авг 26, 2009 9:20 pm

@dimitariv1 какво е колелото, старата вилка? Евентуално размера съвпада ли ? Луфта се обира на същия принцип като при старите с резбата - болт и гайка. Болта е на тапата на лапа, гайката е т.е. пеперудка, детелина....
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот dimitariv1 » Сря Авг 26, 2009 9:58 pm

Ozzie написа:ам чудЯсно
а нови чашки взе ли?
'щото не виждам как ще стане тази магия конус от вилка 1" (предполагам старата ти е била такава) да се надене на вилка 1 1/8"

И новата и старата вилка са оувърсайз и чашки си взех,но съм изпуснал детелинката.
Гледай Спорт Онлайн
Аватар
dimitariv1

Мнениеот dimitariv1 » Сря Авг 26, 2009 10:00 pm

А някой може ли да ми даде малко повече инфо за тази детелинка.Къде се поставя(мисля ,че се досещам) и какъв и епринципа на деиствие(как тя ще прибере луфта на вилката)???
Гледай Спорт Онлайн
Аватар
dimitariv1

Мнениеот individual » Сря Авг 26, 2009 10:46 pm

dimitariv1 написа:...и чашки си взех,но съм изпуснал детелинката.

Е в комплекта чашки нямаше ли детелинка бе приятел? Тази, която се набива в стержена с този инструмент и се претяга леко с шестограм 5 най-често...
Изображение
Аватар
individual

Рейтинг: 1867

Мнениеот nikolce » Сря Авг 26, 2009 11:49 pm

dimitariv1 написа:А някой може ли да ми даде малко повече инфо за тази детелинка.Къде се поставя(мисля ,че се досещам) и какъв и епринципа на деиствие(как тя ще прибере луфта на вилката)???

Изображение

Това на снимката е стержена на вилката, а това което се вижда вътре се казва "детелинка".

На това видео се виждат всичките инструменти, нужни за смяна на чашките, както и процедурата по сменянето. На 4:28мин. слагат една тапа с болт по средата. Именно този болт, влиза в детелината, и прибира луфта. Дано съм помогнал.
Иначе за монтаж на чашките, и набиване на детелината, най добре ходи в сервиз. Нямаш инструментите, нямаш и знанията, за да се справиш сам.
Аватар
nikolce

Рейтинг: 1358

Мнениеот DTD » Пет Авг 28, 2009 11:35 pm

Едно нещо ми убягва, след като си е купил нова вилка "без резба", дали и рамката не е "за резба" ?!Аз поне не съм виждал рамка с чело 1 1/8 на резба :look:

П.П.

did, от това, което разбрах аз, човека има колело с normal size вилка и чело :confused: ?!?! И сега си купува вилка 1 1/8 и се чуди как да я натика и да пасне... Извинявам се ако не съм разбрал...пак :D
П.П.2 Верно голяма глупост написах, рамката няма нищо общо с резбата на стержена :banghead: .Спирам до тук да не изръся пак някой тъпотия.
Последна промяна DTD на Пет Авг 28, 2009 11:46 pm, променена общо 2 пъти
Човешката глупост е безкрайна.
DTD

Рейтинг: 1793

Мнениеот did » Пет Авг 28, 2009 11:41 pm

DTD написа:Аз поне не съм виждал рамка с чело 1 1/8 на резба :look:

Какво общо има вида стержен с рамката?

Овърсайз рамка си става за овърсайз вилки със съответните чашки, като вилките може да са с гладък стержен или стержен на резба.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот dimitariv1 » Нед Авг 30, 2009 5:04 pm

DTD написа:Едно нещо ми убягва, след като си е купил нова вилка "без резба", дали и рамката не е "за резба" ?!Аз поне не съм виждал рамка с чело 1 1/8 на резба :look:

П.П.

did, от това, което разбрах аз, човека има колело с normal size вилка и чело :confused: ?!?! И сега си купува вилка 1 1/8 и се чуди как да я натика и да пасне... Извинявам се ако не съм разбрал...пак :D
П.П.2 Верно голяма глупост написах, рамката няма нищо общо с резбата на стержена :banghead: .Спирам до тук да не изръся пак някой тъпотия.

Ирамката и Вилката са ми ОУВЪРСАЙЗ.
Гледай Спорт Онлайн
Аватар
dimitariv1

Назад към Веломеханик