Главина

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Главина

Мнениеот aceto » Сря Авг 26, 2009 3:24 pm

Дойде време да си сменя главината до сега карах обикновенна формула и ми се налагаше много често да сменям лагерите, защото се чупеха и изтъркваха. Сега искам да взема нещо здраво и качествено бихте ли ми предложили такава главина ще се кара ДХ. За сега съм се спрял на тази http://e-shop.screambikes.tobulgaria.in ... ts_id=1759 но не съм чувал никакви отзиви за нея и ако може да ми кажете нещо и за нея.
Благодаря предварително
aceto

Рейтинг: 1365

Re: Главина

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Авг 26, 2009 3:37 pm

Saint

Всички сме се наслушали за компонентите от серията на Shimano - Saint. Особено в насока спускане.
Последна промяна EccentricMOTION на Сря Авг 26, 2009 3:51 pm, променена общо 1 път
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот aceto » Сря Авг 26, 2009 3:47 pm

Shimano - Saint за какъв модел диск са и от каде може да се намери такъв защото моят май не е за такава главина
aceto

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Авг 26, 2009 3:55 pm

Главината е в намаление в Screambikes. Намалена е с 100лв. Монтажа на роторите е CL - т.е. Center Lock или "на шлиц" както още ги наричат.
Главината

Дисковете с какъв монтаж са ти - CL/на шлиц/ или IS /с 6 болта/ ?
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот bozidar » Сря Авг 26, 2009 5:19 pm

EccentricMOTION написа:Главината е в намаление в Screambikes. Намалена е с 100лв. Монтажа на роторите е CL - т.е. Center Lock или "на шлиц" както още ги наричат.
Главината

Дисковете с какъв монтаж са ти - CL/на шлиц/ или IS /с 6 болта/ ?

Глупости! Монтажа е OCL което ще рече че ти трябва специален диск които е OCL, който в момента е намален на 30лв (screambikes)
Аватар
bozidar

Рейтинг: 1406

Мнениеот aceto » Сря Авг 26, 2009 6:25 pm

Трябва ли и специален дераилиор да се взима за тая главина или може и с обикновен? :dontknow:
aceto

Мнениеот bozidar » Сря Авг 26, 2009 7:15 pm

aceto написа:Трябва ли и специален дераилиор да се взима за тая главина или може и с обикновен? :dontknow:

Зависи каква ти е рамката, защото главината е на 150мм ос
Аватар
bozidar

Мнениеот aceto » Сря Авг 26, 2009 9:13 pm

Карам Climber ще се слага на мач мад
Последна промяна aceto на Сря Авг 26, 2009 10:09 pm, променена общо 1 път
aceto

Мнениеот bozidar » Сря Авг 26, 2009 9:17 pm

aceto написа:Карам Climber

Колко дупки, с каква сума разполагаш?
Аватар
bozidar

Мнениеот Metel » Чет Авг 27, 2009 12:24 am

Според мен не си взимай главина формула когато можеш да си вземеш нещо по-хубаво за същите пари. По добре си вземи една главина Shimano XТ http://screambikes.eu/vilki-zadni-disk/ ... -azsl.html с преходник за диск който е от CL към 6 болта http://screambikes.eu/d-d-d-n-d-n-d-d-d ... -bolt.html. Всичко общо е 118.90 лв и ще имаш една много корава главина за ДХ.
Аватар
Metel

Рейтинг: 1751

Мнениеот Stancho » Чет Авг 27, 2009 8:02 pm

Абе вие поне веднъж прочетохте ли какви простотии сте написали? Главина Saint, с 12мм ос изискваща дерайлиор, който се слага на оста, главина ХТ и адаптер от CL към IS... :bowdown: Я се осъзнайте! Една главина Formula с набит лагер (не говорим за сепаратори), капсулована със захват на диска с 6 болта е само 54.90лв и издържа също толкова много колкото и Saint и може да се вземе и за 32, и за 36 дупки. Ако пък автора държи да даде кофа пари - да си вземе една главина ДТ или нещо от този клас за 200+ лв от Maxcom и да си гледа кефа. Само не му предлагайте 12 ос за Climber! :rofl:
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот King Rat » Чет Авг 27, 2009 8:28 pm

Погледни и тази http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 293&lang=2
аз карам с тази и нямам никакви проблеми :beer:
"Докъдето и да си стигнал, продължавай да вървиш."
Аватар
King Rat

Рейтинг: 1183

Мнениеот Metel » Чет Авг 27, 2009 11:11 pm

Stancho@ Не говори глупости, формулата няма да издържи колкото един сайнт!! Капсулованите лагери са по-слаби при странични удари от колкото конусните и може би заради това Shimano нямат нито една главина с капсъловани лагери ;) А пък за преходника мога да ти кажа че изобщо не пречи. Представи си че човекът иска по-нататък да си сложи диск на CL, и ако е с формула на 6 болта ко прайм ?? Трябва да сменя главина...
Аватар
Metel

Мнениеот Stancho » Пет Авг 28, 2009 3:26 pm

Идеята за CL ще я оставя на теб, защото вече и единствените шимански дискове, които стават за нещо ги има и на 6 болта. А това за лагерите не знам къде го видя и как го реши, ма засега Sun Ringle и тея главини дето са с лагер не са се счупили по тази причина. За първи път чувам такова нещо от теб и няма логика. ;)
Аватар
Stancho

Мнениеот Ozzie » Пет Авг 28, 2009 3:52 pm

Stancho написа:...За първи път чувам такова нещо от теб и няма логика. ;)

по принцип има логика
лагерите които слагат на главините най- често са радиални и не са предвидени да носят аксиални натоварвания
от друга страна, поне според мен аксиалните натоварвания при велосипедите не са постоянни и толкова натоварващи за лагера, че да са болка за умиране
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот veskoz » Пет Авг 28, 2009 3:53 pm

Metel написа:Капсулованите лагери са по-слаби при странични удари от колкото конусните

:rofl:
Силен страничен удър => крива ос. Конус=гъз, главина=чао
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот did » Пет Авг 28, 2009 4:03 pm

Всъщност, здравината не е аргумент. В един и същи клас и при еднаква здравина, осите при конуси и при лагери не се различават като размер и материал, така че тоя аргумент отпада.

За нашенските условия, където всеки купува, слага и кара, докато се разпадне, без да отваря периодично, да почиства и смазва..., може би главините на индустриални лагери имат някакво предимство. Ако лагерите им се подменят периодично, още по-добре.

Обаче, ако карача не е мързелив, прави си профилактики на главините всеки сезон, редовно си обира евентуалните луфтове, ... едни шимански XT-та могат да се окажат вечни.

Аз предпочитам да мога да разглобя, почистя и смажа главината при всяка профилактика на ниво съчмичка и после пак да карам на практика нова главина. Затова и нямам намерение да бягам от шиманските главини.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Пет Авг 28, 2009 4:20 pm

Metel написа:Капсулованите лагери са по-слаби при странични удари от колкото конусните и може би заради това Shimano нямат нито една главина с капсъловани лагери ;)

Доста некоректно твърдение. Искаш ли да ти покажа един вид капсуловани лагери, които удрят в земята "конусните" и на аксиални и на радиални натоварвания? После - точно както с конуса ще обереш щетите от удара, така и с хубави капсуловани лагери с ъглов контакт ще го обереш. Обобщението ти не е вярно.

Най-накрая - причината Шимано да ползват главини с конуси и сачми е, че са по-евтини, по-лесно се ремонтират, нямат сепаратор и поемат повече сачми от стандартните обикновени сачмени капсуловани лагери, които се слагат да речем в споменатата Формула. Причината Шимано да ползват конусни (казват се loose ball bearings) е, че им дават същото качество, здравина, и.т.н на по-ниска цена отколкото качествените специализирани капсуловани лагери. Chris King пък не мислят като Шимано и си правят техни собствени капсуловани лагери. Сигурно има защо? :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Stancho » Пет Авг 28, 2009 7:01 pm

В случая се застъпва много ясно идеята, че качеството струва пари. Ако авторът си вземе главина на лагер за спускане (нещо от сорта на Nuke Proof или Sun Ringle) гарантирам че ще я счупи пъти по - трудно от същата на конуси и дробинки. Просто лагерите не са какви да е, ами са пресметнати да издържат на всички тези натоварвания, пък и не са по - малко от 4 в главина, докато в Saint повече от 2 конуса не знам да има. Още един плюс има при поддръжката, че при износване се сменя само лагер, докато Шиманото като му се износят леглата - трябва ново тяло... :V:

И така нататък, но @Metel тези неща ще ги разбереш като се поровиш в нета. Аз лично бих предпочел лагерите.
Аватар
Stancho

Мнениеот did » Пет Авг 28, 2009 7:08 pm

Stancho написа:докато Шиманото като му се износят леглата - трябва ново тяло...

И според теб, за колко време се износват леглата на главина Шимано (примерно XT) при редовна профилактика? :popcorn:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот veskoz » Пет Авг 28, 2009 7:57 pm

Съгласен съм с did карах 5 години Deore http://images.jensonusa.com/large/hu/hu ... lk__36.jpg предната беше като нова след последната тримесечна профилактика, а задната надра конуса леко след 4 години. :peace:
Аватар
veskoz

Мнениеот Metel » Съб Авг 29, 2009 12:03 am

Deore-то е доста по-нисък клас от XT-то макар че се води за стредно добър, но има доста голяма разлика в материалите и качеството междо двата класа. Един познат му се износиха леглата и съчмите на Deore-то след една година и половина, но не съм виждал или чувал за човек който да има проблеми с XT главина...
Аватар
Metel

Мнениеот veskoz » Съб Авг 29, 2009 9:17 am

И двете са Деоре :) Казвам, че моята дори и по-нисък клас изкара много какво остава за Деоре ХТ. Невъзможно е според мен да замине за 1 година освен ако конусите са били пренатагнати или обратното от което следва по-малка контактана повърхност (м/ду съчми и легло) и съответно по-голямо усилие (на съчмите) в/ху единица площ (на леглата в тялото). :peace:
Аватар
veskoz

Мнениеот did » Съб Авг 29, 2009 9:30 am

Абе мОмци, какви 1 година, какви 2 години... В момента на градското си колело съм с главини с конуси от клас, подобен на Деоре, които са на НАД 10 години, които купих заедно с употребяван велосипед, но след това не им е правен ремонт, не им им е сменяно нещо, нямат износване, нямат луфт... Ама трябва поддръжка!

На планинското колело съм с XT-та, които нито веднъж за последните близо 3 години не се е наложило да отворя, понеже няма защо да го правя. Просто по едно време махнах едно от уплътненията, видях че вътре греста е като нова и си поставих уплътнението обратно.

Половината велосипеди с шимански главини, които съм виждал по масовките, са си с луфт и на карачите това не им прави впечатление. Карат си ги така, докато се разпаднат. Това се отнася и за сериозни карачи. После плюят главините, а не им минава през акъла, навреме да си оберат луфта или да си смажат лагерите.

Няма лоши главини, има лошо поддържани главини и главини, карани не по предназначение.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Stancho » Съб Авг 29, 2009 1:23 pm

@did напълно си прав в случая и в този ред на мисли бих препоръчал на автора капсулования лагер, защото изисква по малко поддръжка. Ако беше някой достатъчно компетентен колоездач в техническо отношение - нямаше въобще да се обаждам. :agree:
Аватар
Stancho

Мнениеот deadahmed » Съб Авг 29, 2009 8:44 pm

Интересна тема... Имам един въпрос, свързан именно с главина - задна, за дискова спирачка по IS, за венци на резба и със сачми, вместо лагери. Как мога да й сложа лагери и да махна сачмите? Главината я смених, понеже оста (плътна, не QR) почна да играе при едно спускане по Левски с 40 :nuts: За съжаление снимка не мога да намеря, като цяло лъха на китайска изработка.
Аватар
deadahmed

Рейтинг: 963

Мнениеот fenoryl » Пон Мар 29, 2010 1:44 pm

Може ли да ми препоръчате задна главина за диск (6 болта) с капсуловани лагери. Цена около 100 лв +- ... До момента карам с Formula с конусни лагери (65лв), на която и се натрошиха лагерите още на първата седмица (и то не от пренатягане или луфт), в следствие на което единия от конусите е доста поназъбен. Незнам какво е качеството на главините Формула с капсуловани лагери, но не ми се иска да вземам пак Formula.

Edit: Забравих да кажа, че става дума за фрийрайд.
Последна промяна fenoryl на Пон Мар 29, 2010 1:54 pm, променена общо 1 път
Powerplant: 1 × General Electric / Volvo Aero RM12 Afterburning turbofan
6× Rb.74 (AIM-9) or Rb 98 (IRIS-T) / 4× Rb.99 (AIM-120) or MICA
4× Rb.71 (Skyflash) or Meteor / 4× Rb.75 / 2× KEPD.350 / 2× Rbs.15F
Аватар
fenoryl

Рейтинг: 1455

Мнениеот SeSSion » Пон Мар 29, 2010 1:52 pm

Карам с тази главина Formula от около 1 година и мога да ти кажа, че не е мръднала. За 55лв. си е много добра главина.
SeSSion

Мнениеот axelmax » Сря Мар 31, 2010 2:05 am

@fenoryl- 1 седмица .....тра-лала

@aceto-тази главина от 55 лева според мен си залужава,ако наистина искаш главина с машинни лагери :agree:
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот hitar_potar » Сря Мар 31, 2010 3:12 am

епа аз формула не харесвам. аксел, известно ли ти е, че тая гламинка Формула, е така както я гледаш на кво мяза и е на 55лв., има абсолютно същата на външен вид, до последния детайл, но модела е друг и цената е чувствително нагоре. е такова нещо не ми харесва въобще - като ше плащаш повече, поне да е нещо по-фенско. а за задна главина до 100-ина лв. въобще няма да обърна внимание на Бг пазара (освен ако някой не предложи нещо не прекалено екзотично втора ръка) - има Ибей, има CRC, има actionsports.de, има bikestore.cc. :agree: за толкоз ари и още някой друг лев можеш да се сдобиеш с това - карах такова, тежичка главина, но пък си е ебаси здравото добиче - държи много на мъчения... пък как цъка храпа - :bowdown: :bowdown: :bowdown: . можеш да огледаш и останалите предлоения на марката. гореописваните ДЕОРЕ ХТ ги има пак в CRC за по 75лв. - идеална оферта са си. не са с капсуловани лагери, ама Дид си е казал тежкото мнение по-нагоре. :agree:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд