дисковите - хидро или механични ?

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Мнениеот bikerider » Пет Окт 17, 2003 10:53 am

[quote="xtr"]

[quote="koko"]

Sega nali znae6 4e ima mnogo stilove karane v planinata i ne moze da ima ne6to koeto e da best v vseki stil.Za XC a i dori i AXC na 100% ne sam saglasen s tebe.Za XC 160mm Hayes si e takoval maikata-spira i pu6ek se diga:D.Zagledah se v neta 180mm disk uveli4aval 15% spira4nata sila 203 25-30%.E 4uda se za nekvi 30% (pri edin i sa6t model spira4ka) 6to triabva da smenia6 glavini i da makne6 o6te kilo nagore po baira a;) pri polozenie 4e taka i taka nqma da ti triabva po-qkoto spirane:?:
[/quote]

... по-добре да имаш спирачна сила и да не ти трябва, от колкото да ти трябва и да нямаш...
[/quote]

kefish me ei :):):):)
xaxaxaxaxaxaxa :D:D:D:8D::8D::8D::8D::8D:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Пет Окт 17, 2003 11:01 am

[quote="Cu0"]

[quote]за хейс малък 03 мога да кажа че спира много силно но на Витоша супер много загрява диска,лепи се феродото и "спира да спира":Dи да питам Cu0-какъв е проблема за осмица диск,сложен на обикновена ос(аз точно това смятам да направя:8D:)

NoPain...NoGain
[/quote]

ne e kato da go slojish i zabrawish, w smisul, 4e sled opredelen broi spuskaniq, ima opasnost gumata da dopre i da po4ne da trie w lewiq botush na wilkata ... probwal sum i s oburnato aparat4e - wse taq
[/quote]

203 rotor otpred i normalen QR - anatema
ne samo che krivi, a moje i da ti otskubne cialata guma ot vilkata i da se ubiesh kato kuche (osobeno hayes/hope/etc.)...
203 otpred samo s 20mm os - ne sluchaino cial sviat kara s 20mm os

vij za otzad 203 rotor i ramka s QR (az sym taka) e malko gadno. na momenti kato zagree spirachkata i omekva plastmastkata na QR-a, saotvetno rotor-a pochva da priplyzva v nadkladkite i vibrira mnogo gadno. predi sedmica si obarnah QR-a (s lostcheto kam vencite) i tia problemi spriaha... pone oshte ne sam probval s goliama skorost.

izobshto spored men, koito prieme praviloto 8" rotor otpred/otzad = 20mm os ili pone bolt-on normalna os (otzad), niama da si ima problemi nikoga...
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Пет Окт 17, 2003 11:05 am

[quote="A.D.I."]

[quote="koko"]

Sega nali znae6 4e ima mnogo stilove karane v planinata i ne moze da ima ne6to koeto e da best v vseki stil.Za XC a i dori i AXC na 100% ne sam saglasen s tebe.Za XC 160mm Hayes si e takoval maikata-spira i pu6ek se diga:D.Zagledah se v neta 180mm disk uveli4aval 15% spira4nata sila 203 25-30%.E 4uda se za nekvi 30% (pri edin i sa6t model spira4ka) 6to triabva da smenia6 glavini i da makne6 o6te kilo nagore po baira a;) pri polozenie 4e taka i taka nqma da ti triabva po-qkoto spirane:?:
[/quote]
за хейс малък 03 мога да кажа че спира много силно но на Витоша супер много загрява диска,лепи се феродото и "спира да спира":Dи да питам Cu0-какъв е проблема за осмица диск,сложен на обикновена ос(аз точно това смятам да направя:8D:)

NoPain...NoGain
[/quote]

spira da spira, shtoto natiskash neprekasnato.
ako spirash s pripompvane za da se ohlajdat pone malko nakladkite, ne samo spira, a i spira _mnogo_ poveche.

dori pri men sled nagriavane mi se razshiriava technostta (Motorex) i malko mi se vtyrdiava lostcheto, toest usilva mi modulation-a oshte poveche.
Аватар
bikerider

Мнениеот koko » Пет Окт 17, 2003 4:45 pm

[quote="bikerider"]

[quote][i]Originally posted by koko[/i]
Nshto si v greshka, mai ne si karal mnogo hayes...
da se premetne moje samo chovek koito toku shto se kachva na hayes-a da rechem ot tektro...

govoria ot lichen opit... dosta chestno spiram riazko pred tapi peshehodci koito mi se urvat pod prednicata...
osven tva mnogo dobre znaesh che spirachnia pat ne zavisi samo ot spirachkite... a i ot vilkata, ot stoikata na choveka v momenta na spiraneto, ot gumite, ot naliaganeto v tiah...

taka che tochno tia prikazki za premiataneto sa si jiv shit talking [:p]:D
[/quote]

To4no to4no ot Tektro na Hayes minah no samo za 1 karane :D:D:D.
A kakvo 6e kazete za XT-tata bq.Mnoo sam im navit ;)
koko

Рейтинг: 1700

Мнениеот TOYAGA » Пет Окт 17, 2003 8:47 pm

[quote]To4no to4no ot Tektro na Hayes minah no samo za 1 karane :D:D:D.
A kakvo 6e kazete za XT-tata bq.Mnoo sam im navit ;)[/quote]

Кои XT-та? Grimeca-та или XTR-а?:D

Get mad, then get over it.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот A.D.I. » Пет Окт 17, 2003 10:29 pm

[quote="bikerider"]

[quote="A.D.I."]

[quote="koko"]

[/quote]
за хейс малък 03 мога да кажа че спира много силно но на Витоша супер много загрява диска,лепи се феродото и "спира да спира":Dи да питам Cu0-какъв е проблема за осмица диск,сложен на обикновена ос(аз точно това смятам да направя:8D:)

NoPain...NoGain
[/quote]

ako spirash s pripompvane za da se ohlajdat pone malko nakladkite, ne samo spira, a i spira _mnogo_ poveche.

dori pri men sled nagriavane mi se razshiriava technostta (Motorex) i malko mi se vtyrdiava lostcheto, toest usilva mi modulation-a oshte poveche.
[/quote]
Под "припомпване" на тласъци ли имаш предвид?

NoPain...NoGain
NoPain...NoGain
A.D.I.

Рейтинг: 1200

Мнениеот koko » Пет Окт 17, 2003 10:54 pm

[quote="TOYAGA"]

[/quote]

Eto za tva XT mi e vaprosa.I kolko 6e krivi kaplata.Dali ne6to po-slabo kato spira4na sila krivi po-malko :?:.Kade ima i adapteri za Manitou Post Mount standarta i dokolko takova ne6to sazdava problemi.Abe mai malko izbarzvam s vaprosa no vse pak ako mi padne edno Black-4e [:0][:0]

http://www.shimano-europe.com/cycling/c ... 377&psid=1[:0][:0]
koko

Мнениеот bikerider » Пон Окт 20, 2003 10:15 am

[quote="A.D.I."]

[quote="bikerider"]

[quote="A.D.I."]

[quote="koko"]

[/quote]

NoPain...NoGain
[/quote]

[/quote]
Под "припомпване" на тласъци ли имаш предвид?

NoPain...NoGain
[/quote]

da :)
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Пон Окт 20, 2003 10:16 am

[quote="koko"]

[quote="TOYAGA"]

[/quote]

Eto za tva XT mi e vaprosa.I kolko 6e krivi kaplata.Dali ne6to po-slabo kato spira4na sila krivi po-malko :?:.Kade ima i adapteri za Manitou Post Mount standarta i dokolko takova ne6to sazdava problemi.Abe mai malko izbarzvam s vaprosa no vse pak ako mi padne edno Black-4e [:0][:0]

http://www.shimano-europe.com/cycling/c ... 377&psid=1[:0][:0]
[/quote]

i shto reshi che diskova spirachka she ti krivi tochno kaplata? :D
Аватар
bikerider

Мнениеот koko » Пон Окт 20, 2003 11:24 am

MI neznam:D.Ina4e kak 6e se dopre gumata do arch-a na amortesiora.
Ako krivi glavina si e napravo opasno izpolvaneto 6tot 6e ti blokira i nali se se6ta6.Ako krivi botu6ite na amortesiora pak na nqkoi zavoi pak se se6ta6.Dosega ne sam zabeliazval disk da krivi ne6to ama osven Hayes i Deore-ta ne sam testval taka 4e:D neznam
koko

Мнениеот Cu0 » Пон Окт 20, 2003 12:57 pm

[quote="koko"]

Ako krivi glavina si e napravo opasno izpolvaneto 6tot 6e ti blokira i nali se se6ta6.Ako krivi botu6ite na amortesiora pak na nqkoi zavoi pak se se6ta6.Dosega ne sam zabeliazval disk da krivi ne6to ama osven Hayes i Deore-ta ne sam testval taka 4e:D neznam
[/quote]

ako goworish za 203mm + QR: izkriwqwa se na lqwo cqloto kolelo(glawina+spici+shina+guma) i bie ne w arkata a w lewiq botush, zashtoto QR pripluzwa pomalko, ne stawa izwednuj ami postepenno, w ramkite na edno spuskane moze bi e edwa zabelejimo, no samiq fact, 4e se slu4wa, gowori za nestabilnostta na sistemata kato cqlo
sega s nqkoi gaden QR moze i otwednuj da izpusne, neznam
Аватар
Cu0

Рейтинг: 1777

Мнениеот bikerider » Пон Окт 20, 2003 1:12 pm

[quote="koko"]

[/quote]

da ne ti se suche vilkata? [:p]:D:D
Аватар
bikerider

Мнениеот LiFo » Пон Окт 20, 2003 4:57 pm

Pichove, ja kajete neshto za Magura Gustav M!(Karam RAM AC s DNM USD-120S otpred.) Zamisljam se da si vzimam takav brake.Sega sum samo s preden Louise FR.Dali shte e dobre da si premestia Louis FR-a otzad i otpred da si prasna edin Gustav M:?:

Heil MTB!
Law:
There is no law without an exception!
Exception: Murphy's law
Аватар
LiFo

Рейтинг: 1785

Мнениеот A.D.I. » Пон Окт 20, 2003 10:32 pm

[quote="LiFo"]

Pichove, ja kajete neshto za Magura Gustav M!(Karam RAM AC s DNM USD-120S otpred.) Zamisljam se da si vzimam takav brake.Sega sum samo s preden Louise FR.Dali shte e dobre da si premestia Louis FR-a otzad i otpred da si prasna edin Gustav M:?:

Heil MTB!
[/quote]
Еми хубава е густав,много спира,ако ти се дават парите взимай.Големия хейс 03 е с 80кинта по-малко при каймата,обаче.
Отзад луиз фъ ръ ше е добре мноо ясно:8D:

NoPain...NoGain
NoPain...NoGain
A.D.I.

Мнениеот A.D.I. » Пон Окт 20, 2003 10:41 pm

[quote="Cu0"]

[quote="koko"]

[/quote]

ako goworish za 203mm + QR: izkriwqwa se na lqwo cqloto kolelo(glawina+spici+shina+guma) i bie ne w arkata a w lewiq botush, zashtoto QR pripluzwa pomalko, ne stawa izwednuj ami postepenno, w ramkite na edno spuskane moze bi e edwa zabelejimo, no samiq fact, 4e se slu4wa, gowori za nestabilnostta na sistemata kato cqlo
sega s nqkoi gaden QR moze i otwednuj da izpusne, neznam
[/quote]
Би ли ми обяснил малко по-подробно за изкривяването че нещо не разбрах(т.е. каква е причината колелото да се изкриви така)Все пак разликата в спирачната сила между 160 и 203мм дискове(при хейс) е около 30 процента...

NoPain...NoGain
NoPain...NoGain
A.D.I.

Мнениеот Cu0 » Вто Окт 21, 2003 8:29 am

[quote]Би ли ми обяснил малко по-подробно за изкривяването че нещо не разбрах(т.е. каква е причината колелото да се изкриви така)Все пак разликата в спирачната сила между 160 и 203мм дискове(при хейс) е около 30 процента...

NoPain...NoGain
[/quote]

е .. явно е точно в тези 30% (и не само при хейс) ... малко ли ти се струва 1/3 по-голямо усилие
Аватар
Cu0

Рейтинг: 1777

Мнениеот TOYAGA » Вто Окт 21, 2003 12:43 pm

[quote]Eto za tva XT mi e vaprosa.I kolko 6e krivi kaplata.Dali ne6to po-slabo kato spira4na sila krivi po-malko .Kade ima i adapteri za Manitou Post Mount standarta i dokolko takova ne6to sazdava problemi.Abe mai malko izbarzvam s vaprosa no vse pak ako mi padne edno Black-4e [/quote]

Това ХТ Shimano си го купуват от Grimeca. Спирачките са добри, но не се славят с много добро съотношение "цена-качества". Има адаптер за Postmount - частта се нарича SМ-RT75 и върви заедно със 170 мм ротор (стандартното изпълнение за IS се предлага със 160 или 203 мм ротор). Лично аз не бих сложил 203 мм ротор на Black - вилката не ми дава никакви ядове със 160 мм, но с 203 не знам... Освен това ми е чудно, за какво ти е 203 мм ротор на велосипед с XC-вилка от класа на Black?

Аватар
TOYAGA

Мнениеот koko » Вто Окт 21, 2003 2:07 pm

Taka parvo ne sam kazval 4e 6e slagam 203mm rotor za6toto prosto ne mi trqbva(abe az o6te ne sam gi kupil ne6tata a posle i dokato doidat ot Germaniq,a moze i da ne stane i....)
Vtoro Manitou Black vaob6te ne e vilka za XC spored mene-nai-malkoto zaradi 120mm hod i disk only dizain(pone taq koqto 6e q zimam).
Treto kolko pari e Post Mount adaptera i dokolko e bezproblemen.
Tova za XT-ta i mineralnoto maslo deto Shimano gi kupuvalo ot Grimeca ne
bqha li nepotvardeni sluhove :?:
koko

Мнениеот bikerider » Вто Окт 21, 2003 2:38 pm

[quote="koko"]

Taka parvo ne sam kazval 4e 6e slagam 203mm rotor za6toto prosto ne mi trqbva(abe az o6te ne sam gi kupil ne6tata a posle i dokato doidat ot Germaniq,a moze i da ne stane i....)
Vtoro Manitou Black vaob6te ne e vilka za XC spored mene-nai-malkoto zaradi 120mm hod i disk only dizain(pone taq koqto 6e q zimam).
[/quote]

shto parvo ne utochnite za koi Black govorite, da ne sporite izlishno? :D:D
Аватар
bikerider

Мнениеот TOYAGA » Вто Окт 21, 2003 4:36 pm

[quote="koko"]

[/quote]

Мисля, че няма какво повече да добавя към безкрайната ти "информираност"... :D

Аватар
TOYAGA

Мнениеот Admin » Сря Окт 22, 2003 10:18 pm

[quote="koko"]

[/quote]

С риск да започнем с теб поредния си спор ;), обаче Black не бяха вилки за ХС преди 2 години, да речем. Сега са си за ХС, защото байковете за ХС доста се развиха в посока на този ход, а пък появата на Sherman свали фрийрайд “етикета” от Black и тези модели станаха просто ХС вr.ки за по-агресивно каране. :8D:

Животът е кратък, карай бързо!
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот TOYAGA » Сря Окт 22, 2003 10:37 pm

[quote="Admin"]

[quote="koko"]

[/quote]

С риск да започнем с теб поредния си спор ;), обаче Black не бяха вилки за ХС преди 2 години, да речем. Сега са си за ХС, защото байковете за ХС доста се развиха в посока на този ход, а пък появата на Sherman свали фрийрайд “етикета” от Black и тези модели станаха просто ХС вr.ки за по-агресивно каране. :8D:

[/quote]

Солидаризирам се с мнението на Admin-а, НО съм длъжен да внеса две уточнения. Преди две години (т.е. 2001) все още нямаше Black, a X-Vert. Освен това този клас на Manitou никога не е бил предназначен за FR - дори във варианта 100-120 тва винаги си е било Allround XC-вилка (Еnduro, All Mountain, Trail или ебем ти кво още:D), за разлика от Mars/Scareb, които са Race/Hardcore XC-вилки...

Аватар
TOYAGA

Мнениеот Admin » Сря Окт 22, 2003 11:32 pm

[quote="TOYAGA"]

[quote="Admin"]

[quote="koko"]

[/quote]

[/quote]

Солидаризирам се с мнението на Admin-а, НО съм длъжен да внеса две уточнения. Преди две години (т.е. 2001) все още нямаше Black, a X-Vert. Освен това този клас на Manitou никога не е бил предназначен за FR - дори във варианта 100-120 тва винаги си е било Allround XC-вилка (Еnduro, All Mountain, Trail или ебем ти кво още:D), за разлика от Mars/Scareb, които са Race/Hardcore XC-вилки...

[/quote]

Да бе, вярно!:I Ама те се появиха в каталога горе-долу по това време, есента на 2001, затова казах две години, защото помня, че съм писал за тях по нещичко две поредни години. А ако не се лъжа, Manitou ги представиха в САЩ още през лятото на 2001г., не на потребителския пазар, а пред журналистите от техните медии там. :8D:

Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот koko » Сря Окт 22, 2003 11:33 pm

Saglasen sam s kazanoto no moze bi triabva da otidete do saita na Trek i da vidite kakvo e bike(fork) za all-mountain.T.e 4e e nepravilno da se pri4islqva stila all-mountain kam XC.Toi e tolkova dale4e ot XC kolkoto i ot FR.Toest Black e kolkoto za XC tolkova i za FR.Nai-to4no-ne e i za dvete.Tzelta na all-mountaina e da se ka4i6 za o6te edno spuskane a ne ka4vane i obikalqne i leki4ko spuskane...
Edin poznat kara6e DH s Manitou Black Comp i ne uspq da go sto6i,taka 4e ne se pritesnqvam za zdravinata ako tova iskate da kazete pod amortesior za XC (ama nali se razbirame ve4e all-mountain amortesior da mu kazvame)
http://www.trekbike.com/bikes/2004/moun ... quid10.jsp
Nai-vaznoto e 4e ne go kazvam az - kazva go TREK:D
A i e hubavo da napomna 4e vapreki 4e Trek izpolzvat termina "liquid bikes" te ne iskat da kazat ne6to za koleloto si,sa6to kakto i Specialized ne stoqt 100% zad imeto Starjumper ;)
koko

Мнениеот koko » Чет Окт 23, 2003 12:09 am

[quote="Admin"]

[quote="koko"]

[/quote]

[/quote]

Lubo,
XC ne moze da se razvie za6toto e termin.Sporta moze da se razvie i go pravi pod formata na novi stilove;)
koko

Мнениеот bikerider » Чет Окт 23, 2003 12:29 pm

[quote="koko"]

Saglasen sam s kazanoto no moze bi triabva da otidete do saita na Trek i da vidite kakvo e bike(fork) za all-mountain.T.e 4e e nepravilno da se pri4islqva stila all-mountain kam XC.Toi e tolkova dale4e ot XC kolkoto i ot FR.Toest Black e kolkoto za XC tolkova i za FR.Nai-to4no-ne e i za dvete.Tzelta na all-mountaina e da se ka4i6 za o6te edno spuskane a ne ka4vane i obikalqne i leki4ko spuskane...
Edin poznat kara6e DH s Manitou Black Comp i ne uspq da go sto6i,taka 4e ne se pritesnqvam za zdravinata ako tova iskate da kazete pod amortesior za XC (ama nali se razbirame ve4e all-mountain amortesior da mu kazvame)
http://www.trekbike.com/bikes/2004/moun ... quid10.jsp
Nai-vaznoto e 4e ne go kazvam az - kazva go TREK:D
A i e hubavo da napomna 4e vapreki 4e Trek izpolzvat termina "liquid bikes" te ne iskat da kazat ne6to za koleloto si,sa6to kakto i Specialized ne stoqt 100% zad imeto Starjumper ;)

[/quote]

naprotiv, tochno tova e celta na all-mountain - kachvane, obikaliane i leko spuskane.

a tvoia priatel ne znam tochno kakvi spuskania e pravil, no az stroshih PRUJINATA na moita Black SuperAir ot skokove pri NDK po mizernite stalbi. osven tva pri Black seriata, podporite na prujinata sa PLASTMASOVI, toest tozi klas vilki osven za vartene za drugo NE STAVA. ta tvoia chovek ili e bil predpazliv v DH-a, ili mu se e razminalo na kosum...
Аватар
bikerider

Мнениеот КапитанПланета » Чет Окт 23, 2003 12:45 pm

Цитирам лепенката на Black Elite :

[b]BLACK
[size=67]This fork is
designed for
cross-country
riding only, not
stunt jumping.[/size][/b]

А, да ми е честит пост #100 ! Скромно, но от сърце :8D::X:I

Four wheels move the body, Two wheels move the soul.
Four wheels move the body, Two wheels move the soul.
КапитанПланета

Рейтинг: 1705

Мнениеот koko » Чет Окт 23, 2003 5:50 pm

quote:
naprotiv, tochno tova e celta na all-mountain - kachvane, obikaliane i leko spuskane.

Bikerider
zakakvo togava podqvolite sa ti 150mm hod otzad ako leko 6e se spuska6;)(tova e hoda na Trek Liquid 10-20zabravih s Manitou Black otpred).Mnogo mi e interesno.A za Black-a-nali se se6ta6 4e na NDK skok4etata sa nad 1 metar i bez popivka.Ot takiva izpalneniq edin pi4 si nose6e Cr-Mo tvarda vilka na 2 ravni 4asti za kam tqh :D(a teze6e kam 50 kg max.).Pak 6e pitam za XC zakakvo sa mu na nqkoi pove4e ot 80mm.
A Kapitane tova da ne e ot oneq lepenki deto BAS gi praskat kade vidat (kat si zimah koleloto tzqloto be6e v takiva):) ako ne lo6o ...
koko

Мнениеот C_Mo » Пет Окт 24, 2003 1:07 am

[quote="koko"]

quote:

Bikerider
zakakvo togava podqvolite sa ti 150mm hod otzad ako leko 6e se spuska6;)(tova e hoda na Trek Liquid 10-20zabravih s Manitou Black otpred).Mnogo mi e interesno.A za Black-a-nali se se6ta6 4e na NDK skok4etata sa nad 1 metar i bez popivka.Ot takiva izpalneniq edin pi4 si nose6e Cr-Mo tvarda vilka na 2 ravni 4asti za kam tqh :D(a teze6e kam 50 kg max.).Pak 6e pitam za XC zakakvo sa mu na nqkoi pove4e ot 80mm.
A Kapitane tova da ne e ot oneq lepenki deto BAS gi praskat kade vidat (kat si zimah koleloto tzqloto be6e v takiva):) ako ne lo6o ...
[/quote]

Забелязах, че каквито и доводи да ти изтъкват хората ти просто си достатъчно задръстен, че да не схващаш за какво става въпрос. Затова ще ти го кажа и аз ...

Това, което някой си производител е направил като колело не определя стил каране. Спри да цитираш какво бил сглобил този или онзи производител. Няма никакво значение какво е написано на сайта ако фактите сочат друго.

Приятеля ти, който е карал DH с Black, който още е здрав, не знае какво се нарича DH. За него може да е брутален DH, но най-вероятно е разходка в парка...

Лепенката е сложена от Manitou.

...fucker...
Аватар
C_Mo

Мнениеот TOYAGA » Пет Окт 24, 2003 10:11 am

@ коко

[quote]Pak 6e pitam za XC zakakvo sa mu na nqkoi pove4e ot 80mm[/quote]

Ами на мен примерно 100 мм ми трябват за всичко, което не е свързано с много върло, много дълго и много ГЛАДКО изкачване – в такива случаи 80-милиметровата опция на Black все още ми върши по-добра работа.
"Все още", защото от новия сезон при такива изкачвания ще трябва да се доказва SPV-системата на 100-милиметровия Scareb Platinum. Бях ли достатъчно ясен или имаш още въпроси?

Аватар
TOYAGA

ПредишнаСледваща

Назад към Архив