Проблем с кормило

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с кормило

Мнениеот Анелия » Пет Сеп 04, 2009 8:49 pm

При едно спускане по дребни пързалящи се камъчки усетих, че губя контрол над колелото. Първо си помислих, че са спирачките, но после установих, че работата е от кормилото. То се движи прекалено лесно наляво надясно и на спускане, особено на технично такова, не мога да го контролирам. Не е от задкормилното устройство, защото същите терени преди съм ги минавала по съвсем друг начин, но на това спускане и след това колелото сякаш не е моето. И днес дори се изтърсих по най-нелеп начин: усетих че губя контрол, намалих много, но все пак си обелих коляното (язък ми за тена :bawling: ). Но определено не ми харесва това, че си провалих спускането, обелих се и колелото ми не се държи като преди.
Какво да правя :dontknow:
Моля обяснете като на жена :bowdown:
P.S. След като стана така първия път, PowerSlide махна капачката на лапата отгоре и от там излезе шестогран, който затегна, но днес при всичките спускания усетих как малко по малко става същата помия. На равно, на шосе и т.н. лесни терени нямам проблем.
Аватар
Анелия

Рейтинг: 2000

Re: Проблем с кормило

Мнениеот did » Пет Сеп 04, 2009 8:59 pm

Стегни си лапата към стержена. :beer:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Анелия » Пет Сеп 04, 2009 9:08 pm

Какъв инструмент ми трябва :blush: Там има някакви гумички сякаш. :bawling: безпомощна съм.
Аватар
Анелия

Мнениеот did » Пет Сеп 04, 2009 9:12 pm

Анелия написа:Какъв инструмент ми трябва.

Опитай с шестогран да стегнеш страничните винтове на лапата. Ако не стане, стегни ги с мъж.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот ico 1 » Пет Сеп 04, 2009 9:54 pm

Гумичките са като тапички в главите на болтовете. Свалят се с нож или тънка отверка. След като ги свалиш развий болтовете на лапата, намажи ги с грес и пак ги завий, но не стягай до откат. Трябва да се стяга хем силно, хем прецизно, така, че да не развалиш резбата на лапата от пренатягане( преди това обери луфта от болта на тапата).
Аватар
ico 1

Мнениеот X_NRG » Пет Сеп 04, 2009 10:47 pm

ico 1 написа:Гумичките са като тапички в главите на болтовете. Свалят се с нож или тънка отверка.

Аз ги свалям с нокът. :P
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот individual » Съб Сеп 05, 2009 12:51 am

Не зная защо ми се губи някеде Анелия да е споменавала да има луфт в чашките, че да я съветвате да натяга лагерите. Прекалено лесно се въртят, което им е мисията или просто искате да й затрудните завиването, особено без ръце?!
Анелия, чудя се дали не си си сменила предната гума или да си я понапомпила малко в сравнение с предишните карания. Защо ли не се държи предницата по стария начин? Имаш ли компресия на вилката, натягала ли си пружините/понапомпа ли я?
Изображение
Аватар
individual

Рейтинг: 1867

Мнениеот rarekin » Съб Сеп 05, 2009 2:42 am

Aз лично бих проверил как е центровката на каплите, защото ми се струва, че това, което изпитва може да се дължи на разхлабена плетка на спиците + евентуално разцентроване на каплите.

:beer:
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот МИКИ МАУС » Съб Сеп 05, 2009 2:39 pm

Анелия, обяснявам като на жена /хубава жена/, която ние не искаме да се претрепе. Тая работа не става по Форума, колкото и велики карачи и техничари да са колегите. Отиди при някой /най добре сервиз /, който е на ти с тази техника и ще ти открие дефекта веднага. Причините може да са много: скъсана ос, разхлабени спици, разлуфтена главина , пукната /скъсана / рамка, необран луфт в кормилните лагери, незатегната лапа...
Така, че не се ослушвай ,консултирай се на живо с колелото, а не с монитора. Извинявам се на консултантите ти, но ... мнение по въпроса. Бъди щастлива! :nono: :crazy:
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС

Рейтинг: 1068

Мнениеот рс » Съб Сеп 05, 2009 2:50 pm

Анелия написа:При едно спускане по дребни пързалящи се камъчки усетих, че губя контрол над колелото. Първо си помислих, че са спирачките, но после установих, че работата е от кормилото. То се движи прекалено лесно наляво надясно

A като въртиш кормилото, вилката с гумата въртят ли се заедно с него? Кормилото обикновено се движи без никакв съпротивление в лагерите му.
Различно усещане - олекване - се получава при изкривяване на вилката назад, или на цялата предница - от рамката.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот Анелия » Съб Сеп 05, 2009 5:23 pm

Снощи отвивах и завивах лапа, въртях кормилото, стягах и разхлабвах. Главината също леко се беше разхлабила, и нея постегнах на ръка. Днес всички ме убеждават, че колелото ми е ок и няма никакъв проблем, освен в задкормилното устройсто ("научи се да караш", край на цитата). Аз обаче не се чувствам добре отгоре му и ще трябва да посетя сервиз. Засега на Мики Маус най-ми допадна отговора :rofl: :bowdown:
Аватар
Анелия

Мнениеот hitar_potter » Съб Сеп 05, 2009 6:04 pm

Анелия написа:Снощи отвивах и завивах лапа, въртях кормилото, стягах и разхлабвах. Главината също леко се беше разхлабила, и нея постегнах на ръка. Днес всички ме убеждават, че колелото ми е ок и няма никакъв проблем, освен в задкормилното устройсто ("научи се да караш", край на цитата). Аз обаче не се чувствам добре отгоре му и ще трябва да посетя сервиз. Засега на Мики Маус най-ми допадна отговора :rofl: :bowdown:

А нали процедурите с кормилото ги направи члед като прочете как се правят? Как така ти е била хлабава главината? QR-а ли беше хлабав или имаше луфт в самата главина, без QR-a. Защото ако е второто, не се затяга на ръка, а с инструменти. Има ли луфт м/у тръбата на вилката и рамката?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Анелия » Съб Сеп 05, 2009 7:02 pm

Да, след като прочетох тук + 2 души на скайп ми обясниха подробно, едва тогава пристъпих към действие. Не усещам луфт ама де да знам...
Стягах самата главина на ръка. Знам, че се прави с инструмент, но нямам такъв и вече няколко пъти на ръка стягам когато се наложи.
Ама не се занимавайте вече с който колело, утре в дъжда ако не се оправи, ще го карам на сервиз :smash:
Аватар
Анелия

Мнениеот hitar_potter » Съб Сеп 05, 2009 8:28 pm

Иди да ти оправят главината! Рискуваш да разбиеш леглата на лагерите (ако не се е случило вече)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот veno » Съб Сеп 05, 2009 10:09 pm

ако всичко по-горе е наред, замисляла ли си се за по-широко кормило ?
Аз си поддържам колелото във www.velo09.com

Изображение
Аватар
veno

Рейтинг: 1692

Мнениеот рс » Нед Сеп 06, 2009 8:27 am

По-евтино и полезно е да се наспи преди каране. По мое мнение е била разхлабена и нестабилна насочващата система, ако не е крива рамката или вилката. Или ако е имало луфт в главината и каплата е шавала със сантиметри встрани, пак има проблем с електрониката.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот МИКИ МАУС » Нед Сеп 06, 2009 7:08 pm

Анелия, ще ни кажеш ли какъв беше дефекта на велосипеда ти ? :dontknow:
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС

Рейтинг: 1068

Мнениеот Анелия » Нед Сеп 06, 2009 8:05 pm

Днес карах само асфалт, а на асфалта се държи добре. Ще ви кажа когато го открия :8D:
Аватар
Анелия

Назад към Веломеханик