Венеца ми се отклонява, когато натискам

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Венеца ми се отклонява, когато натискам

Мнениеот mitk_ » Пон Сеп 07, 2009 9:23 am

Когато въртя и десния крак започва да натиска педала надоло венеца се отклонява навън 1 1,5мм, колкото е по ускорителна предаваката толкова е по забележимо, когато го въртя на ръка бе усилие не се вижда изместване.
Сердното движение разглобяемо с квадрант, чашки и съчми със сепаратор, оста имаше едно подбито място в частта, в която се движат съчмите, смених я с такава нова за 5лв от кварталния магазин.
Смазах новата ос с литиева грес сложих старите съчми(не видях дефекти по тях) пак се измества, дозатегнах, пак има изместване, някакви идей?
mitk_

Рейтинг: 1210

Re: Венеца ми се отклонява, когато натискам

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Сеп 07, 2009 9:56 am

Хлабава плоча? Луфт в средното? Луфт на курбела? Стягай наново. Как по-точно се измества плочата - натискайки педала, плочата се измества навън към педала?
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 07, 2009 10:10 am

Дойде ми един идей - крива плоча.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот veskoz » Пон Сеп 07, 2009 10:14 am

Да си въртял фиксиращия винт за високо (Н) ниво на дерайльора? Не за друго, но на много хора като им прещтрака нещо почват да въртят всичко въртящо се без идея за резултата :peace:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот ico 1 » Пон Сеп 07, 2009 10:52 am

Такова средно, като твоето се сменя още при първите признаци на луфт. Няма оправия, колкото и да го стягаш. Чашките и лагерите се износват и винаги ще има луфт. Щом като въртиш оста на ръка и няма изместване, значи че венеца си е прав. Купи си капсуловано средно движение и няма да имаш проблеми. Не е трябвало да даваш 5 лв за ос, защото едно що-годе хубаво средно е 15-тина лв + 5 лв за смяната. Ето ти едно например:http://www.dimibike.com/images/VP-BC73sm.jpg. Ако го сменяш сам ти трябват специални инструменти и освен това трябва да знаеш дължината на старата ос. Другото от което може да има изместване е луфт във курбела. Ако не е много голям помага едно кораво стягане, като преди това почистиш и намажеш квадрата с грес, за да влезе курбела хубаво :eyebrow: .
Аватар
ico 1

Мнениеот Neo_92 » Пон Сеп 07, 2009 11:23 am

Аз също имам същия проблем , и открих къде е - аз съм на окталинк и луфта е между самото средно и курбела , то самия курбел се вкарва на ръка а както предполагам знаете не би трябвало да се вкарва и изкарва на ръка . Проверих дали проблема е в самото средно или в курбела . Преместих левия курбел от дясната страна и се оказа че се вкарва точно така както трябва, съответно установих че проблема е в десня курбел. :eek3:
Аватар
Neo_92

Рейтинг: 1530

Мнениеот mitk_ » Пон Сеп 07, 2009 11:42 am

Значи по принцип не трябва да има изместване до колкото разбирам, когато караш, което означава, че аз имам проблем:

Той може да е от средното движение:
мисля си че от съчмите някоя е подбита, да сменя 2та лагера да сложа такива със сепаратори или да сложа само съчми???
оста не може да се криви щото е стомана
чашките ако са подбити като го въртя на ръка ще се усети не се усеща

или курбела:
незатегнати плочи
криви плочи
разбит квадрант
не достатъчно стегнат курбел

Ще си проверя едно по едно нещата
mitk_

Рейтинг: 1210

Мнениеот ico 1 » Пон Сеп 07, 2009 11:52 am

mitk_ написа:мисля си че от съчмите някоя е подбита, да сменя 2та лагера да сложа такива със сепаратори или да сложа само съчми???
Смени цялото средно, недей се мъчи с това повече, освен ако обичаш да се ядосваш. Дори и да си обрал луфта след 100 - 200 км той пак ще се появи. Другия вариант, ако много държиш да си със архаично средно движение е да смениш чашките и лагерите с нови, но не си струва труда, а и разликата в цената със капсуловано средно ще е 5 - 6 лв.
П.П. Едно време имаше хубави средни движения, които също бяха разглобяеми, но вече всички такива са боклуци.
Аватар
ico 1

Мнениеот marsa » Пон Сеп 07, 2009 1:16 pm

По принцип не е лоша идея да си смениш средното със съвременно такова, но колкото до "изместването", вероятно това се дължи на кривене (угъване, извиване) на елементите - колкото по- нисък клас и по- некачествен материал, толкова по- поддатливи са. Ако не ти създава неприятности го игнорирай. От ляво курбела и оста сигурно също се кривят, но нямаш база за сравнение и затова не го забелязваш.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 07, 2009 1:48 pm

mitk_ написа:Значи по принцип не трябва да има изместване до колкото разбирам, когато караш, което означава, че аз имам проблем:

Той може да е от средното движение:
мисля си че от съчмите някоя е подбита, да сменя 2та лагера да сложа такива със сепаратори или да сложа само съчми???
оста не може да се криви щото е стомана
чашките ако са подбити като го въртя на ръка ще се усети не се усеща

или курбела:
незатегнати плочи
криви плочи
разбит квадрант
не достатъчно стегнат курбел

Ще си проверя едно по едно нещата

Мисля, че нещата могат да се опростят. Щом казваш, че при по-голямо натоварване се вижда повече, значи автоматично отпадат проблемни плочи (криви или хлабави), разбит квадрат или хлабав курбел. Ти тия неща си щял да ги усетиш още като проверяваш за луфт (освен кривата плоча, за която се сетих точно по тая причина). Бих започнал от смяната на средното с "ос-касета", т.е. с капсуловани лагери.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Назад към Веломеханик