Проблем със Suntour XCR-LO

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем със Suntour XCR-LO

Мнениеот fenoryl » Съб Сеп 12, 2009 10:42 pm

Та имам проблем с посочената вилка.
Вилката е на около 7 месеца. От известно време твърде бързо изсъхва и започва да се движи по трудно, но не е блокирала или нещо подобно. Мина профилактика - оправи се, но за 1-2 карания изсъхва и започва да влиза по трудно. Мина отново профилактика. Но е ефекта беше същия. Четох тук изфорумите и си взех от силиконовия спрей на Мотип. Като я пръсна заработва перфектно, но за много кратко време - 2-3 часа каране и пак започва да се усеща как влиза трудничко.И така известно време до следващата профилактика ... и всичко се повтаря за 5-6-7 път.

Профилактиката се ограничаваше до сваляне на ботушите и семерингите и почистване, и смазване с грес за вилки на Suntour.

Тъй като вече ми става досадно реших да попитам и тук ако някой знае някаква тънкост, която евентуално съм пропуснал при профилактирането или нещо което мога да направя за тази вилка тъй като е сравнително нова и дори луфтове не са се появили.
Последна промяна fenoryl на Съб Сеп 12, 2009 11:28 pm, променена общо 1 път
Powerplant: 1 × General Electric / Volvo Aero RM12 Afterburning turbofan
6× Rb.74 (AIM-9) or Rb 98 (IRIS-T) / 4× Rb.99 (AIM-120) or MICA
4× Rb.71 (Skyflash) or Meteor / 4× Rb.75 / 2× KEPD.350 / 2× Rbs.15F
Аватар
fenoryl

Рейтинг: 1455

Re: Проблем с Suntour XCR-LO

Мнениеот kojota » Съб Сеп 12, 2009 10:51 pm

Мисля че спрейчето трябва да е тефлоново . Аз също съм с такава - още не съм и правил профилактика - но движи прилично - като за такава вилка .
Аватар
kojota

Рейтинг: 1645

Re: Проблем със Suntour XCR-LO

Мнениеот HouseDH » Нед Сеп 13, 2009 9:00 am

Аз имах същия проблем но с друга вилка , и си купих масло за шевна машина и след всяко каране слагам на семерините с една спринцовка по малко масло след това натискам два-три пъти вилката и на другия ден работи отлично. :agree:
HouseDH

Рейтинг: 1153

Мнениеот Stancho » Нед Сеп 13, 2009 4:19 pm

А замислял ли си се че може и да се налага смяна на някое уплътнение/прахоуловител? Така ми звучи че няма какво да пази прахта да влиза и това пречи на работата...
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот pil4oka » Нед Сеп 13, 2009 7:21 pm

Решението е просто е ефективно.След профилактиката си намираш едни маншони и забравяш за мръсотията.В нашата група имаме три такива вилки с маншони и се родихме.Когато я взех имах същите проблеми,досега съм минал над 5000.Газ...
Нация която се напива с бира не може да учи нация която изтрезнява с бира.
Аватар
pil4oka

Рейтинг: 1328

Мнениеот todor_todorov » Нед Сеп 13, 2009 8:56 pm

:wavey:
ето и как долу горе изглеждът Маншоните: :smash:
http://toshkatax.snimka.bg/hobby/mansho ... 878792.big

Явно на тези вилки неса доизмислили семерингите и лесно влизат мизерии, дори и вода при дъжд, тогава вилчока направо спира да работи. Ако барнеш както трябва маншините забравяш за профилактика, е от време навреме може да я посмазваш, успех.
Обичаш ли гората, боклука в торбата!
Аватар
todor_todorov

Рейтинг: 1610

Мнениеот fenoryl » Нед Сеп 13, 2009 9:09 pm

А някакви идеи от къде да си намеря маншони, тъй като за предната си вилка преди търсих и неможах да намеря.
Аватар
fenoryl

Мнениеот todor_todorov » Пон Сеп 14, 2009 7:32 am

еми мойте са от рейка на ТРАБАНТ :rofl: , на колегата са от симсон
Обичаш ли гората, боклука в торбата!
Аватар
todor_todorov

Рейтинг: 1610

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Сеп 14, 2009 7:37 am

Темата за маншони

В темата един колега коментираше конкретно за ХЦР - маншоните е взел от авточасти, а маншона е за трабант, за кормилна рейка.
От друга страна идеята че тези маншони са като прахосмукачка - да, така е. Обема въздух в тях е прекалено голям и при разгъването засмукват прекалено голямо количество въздух, респективно и прах. Позитивите които носи е че предпазват от механични издрасквания на стеншъните, при мокро каране не попадат механични частици на втулките. От опит мога да споделя - няма смисъл да се затормозяваш с тази вилка, аз карах ХСМ, оправях, поправях, почиствах, смазвах, подменях - резултата беше същия. Работата на подобна вилка не би могла да се оптимизира значително. Решението е подмяна на вилката с по-висок клас/не че аз подмених моята с нещо много по-добро, но разликата е осезаема/. Успех с маншоните и чакам снимки ;)
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот frantishek » Пон Сеп 14, 2009 5:16 pm

И аз обмислям такъв вариант за предпазване на вилката. ХСМ ми е. Но тъй като още е в гаранция колелото а и на да ли в сервиза ще се навият да слагат такива гумени маншони клоня към закупуването на протекторите на Лизард Скинс. Та някой да е ползвал такива. Интересува ме дали реално предпазват вилката от прах и дали лесно се перат или почистват.
Аватар
frantishek

Рейтинг: 1433

Мнениеот veskoz » Пон Сеп 14, 2009 6:17 pm

EccentricMOTION написа:Работата на подобна вилка не би могла да се оптимизира значително. Решението е подмяна на вилката с по-висок клас/не че аз подмених моята с нещо много по-добро, но разликата е осезаема/. Успех с маншоните и чакам снимки ;)

;) :agree:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот fenoryl » Пон Сеп 14, 2009 10:49 pm

На предишното си колело бях направил маншони от вътрешна гума, тъй като старите се скъсаха. Получи се доста добре но при старата вилка горните тръби бяха с по малък диаметър.

Да и аз съм склонен да дам 22 лв за тези протектори на Лизард, но ако знам че ще има някаква полза. Ще се радвам на мнения отностно тези протектори.

Относно закупуването на нова вилка от по висок клас ... обмислям го от известно време, но е предвидено за началото на пролетта, а до тогава има 4 месеца поне :D
Аватар
fenoryl

Мнениеот BRAMBARA » Вто Сеп 15, 2009 10:43 am

Ако имате някоя стара вилка която е с гуми (отвънка с маншони) може и тях да ползвате , аз на старото ми колело бях с такава вилка (колелото беше кросс от 120лв. на промоция :D ) и като паднах скъсах единя , след време започна да работи по-гадно и аз имах една стара такава вилка и сложих от нея стана берфектно :beer:
BRAMBARA

Рейтинг: 1014

Мнениеот velko » Съб Сеп 26, 2009 9:00 pm

Аватар
velko

Рейтинг: 1147

Назад към Веломеханик