Тест на тръби - carbon vs aluminium vs titanium

В този форум публикувайте теми от следните видове:
1) Връзки и коментари за видеоматериали (клипове, пълнометражни филми и т.н.), свързани с колоезденето.
2) Теми, в които основната идея е да се пускат снимки с някаква определена тематика.
3) Теми, в които хората показват новите си велосипеди и компоненти, получават поздравления за тях и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 500 / 700 / 5

Тест на тръби - carbon vs aluminium vs titanium

Мнениеот endkuro » Пон Сеп 14, 2009 9:27 am

Ето нещо интересничко! Надявам се го няма и не повтарям някого :liplick:

Тест на тръби за планински рамки. Както знаем, при рязко натоварване/удар, карбона се чупи изведнъж, алуминия се огъва постепенно - е вижте го и на практика на това клипче. А какво ще кажете за титаниева тръба?

Видео
Аватар
endkuro

Рейтинг: 986

Re: Тест на тръби - carbon vs aluminium vs titanium

Мнениеот datchko » Пон Сеп 14, 2009 10:01 am

Да, титаният е изключително здрав материал, но ако се използва в изработването на байковете...представете си цената... :bigeyes:
Аватар
datchko

Рейтинг: 1225

Мнениеот FREERIDE RIDER » Пон Сеп 14, 2009 10:46 am

datchko написа:...представете си цената... :bigeyes:

Да ,ще се много скъпи ,но ще са вечни :D
Аватар
FREERIDE RIDER

Рейтинг: 1127

Мнениеот Bolverk » Пон Сеп 14, 2009 11:01 am

http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=36796

Само един пример за цената. Иначе има много и различни производители на титаниеви рамки като най-евтината отговаряща на моите нужди беше около 900 лири. Тоест не умират от евтиния.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Рейтинг: 2000

Мнениеот endkuro » Пон Сеп 14, 2009 11:20 am

По мое мнение карбона, въпреки че е "рисков" е най-добър материал за състезателно xc леко колело. При такава употреба едва ли ще се стигне до "там". За несъстезателни цели -> алуминия. Той е по-здрав и е по-надежден за trail/allmnt велосипедите, както и тези за спускане, където хич не се набляга на теглото. За разлика от карбона, той може да кородира -> има покритие(естествено се формира), което го защитава от бази и киселини, но когато то се наруши, започва много лесно и бързо да кородира. Тоест ако си надраскате колелото, първата среща с да кажем сол(демек ако изкарате колелото през зимата е свършено) има голям шанс да кородира.
Титана обаче е друга бира. Той освен че не се надрасква хич лесно, ами и е резистивен на корозия. Освен това, алуминия има свойството да се "чупи"(в кавички, защото е по-вероятно да се пукне леко или огъне) след продължителна употреба, тоест всеки стрес при всяко каране е принос за това. А титания има т.н. ниво на стрес, под което може безброй пъти да се упражнява напрежение и стрес, без това да има някакво значение за рамката в последствие. А като тегло е малко по-тежка от карбона, но е по-лека от алуминия. Навсякъде чета, че при всяка вероятност титаниевата ви рамка ще ви надживее.
Рамките са скъпички, да. Но цената е оправдана в дадени ситуации.
Както се казва, за всеки влак си има пътници и според мен при избирането на велосипед се избират много неща, сред които и сплавта. Лично аз, ако парите не са проблем, ако ще учавствам в много леко xc състезание, бих избрал карбонова твърда рамка. Ако ще карам за кеф бих взел титаниева твърда рамка. Няма да загубя много при теглото и ще се кара лесно, но ако ми хрумне да карам по-агресивно ще съм спокоен. Ако парите са проблем, тогава естествено най-достъпни и балансирани са алуминиевите рамки.
Аватар
endkuro

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 14, 2009 11:31 am

Мдааа, "наш'та рамка е най-яка" :emlaugh:

Много аматьорски тест, но коментарa над моя бие дори него.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Bolverk » Пон Сеп 14, 2009 11:40 am

Разсъжденията ти не са лоши. Има обаче поне 2 материала който на пръв поглед виждам че си пропуснал. Единият е стоманата и по-точно Cro-mo, която е предпочитана за обикновенно каране поради някой причини (издържливост, лесна подръжка, ремонт, обиране на вибрации и тн.). Другият материал е Scandium който е сплав на алуминия. На скандиума ще се спра малко повече понеже е по-лек и здрав от алуминия и по-лек от титания. Освен това скандиевите рамки са по-приятни за каране според повечето описания имайки обирането на вибриции на стоманена рамка ( което е основният упрек към алуминия). Като цена скандиевите рамки се намират над алуминиевите и под карбоновите така, че са по-достъпни за общият потребител.
Времето убива !
Аватар
Bolverk

Мнениеот Daniel Panev » Пон Сеп 14, 2009 12:13 pm

Bolverk написа:Разсъжденията ти не са лоши. Има обаче поне 2 материала който на пръв поглед виждам че си пропуснал. Единият е стоманата и по-точно Cro-mo, която е предпочитана за обикновенно каране поради някой причини (издържливост, лесна подръжка, ремонт, обиране на вибрации и тн.). Другият материал е Scandium който е сплав на алуминия. На скандиума ще се спра малко повече понеже е по-лек и здрав от алуминия и по-лек от титания. Освен това скандиевите рамки са по-приятни за каране според повечето описания имайки обирането на вибриции на стоманена рамка ( което е основният упрек към алуминия). Като цена скандиевите рамки се намират над алуминиевите и под карбоновите така, че са по-достъпни за общият потребител.

Bolverk - моля ти се!
Най-малкото се пише титан, не титаний, а скандий е химичен елемент, не сплав на алуминия!
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот endkuro » Пон Сеп 14, 2009 12:26 pm

bikerider написа:Мдааа, "наш'та рамка е най-яка" :emlaugh:

Много аматьорски тест, но коментарa над моя бие дори него.

Прав си. То е ясно, че клипчето е само показателно за здравината на самите материали, но не и самото приложение при велосипедите, където рамката поема различно напрежение и сблъсъци, при различни условия и има много други показатели за здравината.
А за коментара ми - естествено, че е много аматьорски и непрофесионален - все пак това за мен е само интерес, не се занимавам с това, не си изкарвам хляба с това. Друг е въпроса - ако коментарът ми беше професионален, щеше ли да разбереш нещо от него? Въпроса е риторичен.

@ Bolverk
Стоманата не я споменах, защото е тежичка и ръждясва много лесно. Единствената защита е боята/лака, щом се надраска вече има шанс да хване ръжда. Иначе усещането при каране е много по-добро от алуминия. Това свойство споделя и титаниевата рамка - карането е приятно като стоманена рамка, в същото време по-леко. За скандия не знам много, затова няма да го коментирам. Като цяло според мен, ако парите имат значение, е неразумно човек да си купи титаниева рамка. Много фактори определят какво колело да изберем, сред които един от най-важните е цената, която отблъсква купуването на рамки от титаниева сплав.
Аватар
endkuro

Мнениеот Bolverk » Пон Сеп 14, 2009 12:36 pm

Bolverk - моля ти се!
Най-малкото се пише титан, не титаний, а скандий е химичен елемент, не сплав на алуминия!

Обичам да ми се молят. Ок наистина не е добре обосновано :) Ще замажем положението така: всичките материали от който се правят рамките на коелата са сплави и няма чист метал или химичен елемент. Точно затова всеки малко знаещ за колелата би трябвало да ме разбере. А за неточностите, който ще срешне поднасям извиненията си тук.

И все пак аз съм малко езичник Daniel Panev ако искаш да ми се молиш трябва да включваш и жертвен дар.

endkuro - и аз виждам като прекалено закупуването на титаниева рамка. Това е един тип преусигуряване от което освен ако не караш по Авганистански минирани полета, не виждам смисъл. Особенно от идеята, че аз мога да се гътна а колелото да оцелее. Разбира се аз не съм екстремист, но не съм видял дори при Gravity bike-овете да се налага този материал.
Времето убива !
Аватар
Bolverk

Мнениеот veskoz » Пон Сеп 14, 2009 1:46 pm

:D http://moots.com/#/why_ti/ ...с риск да стана досаден
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 14, 2009 2:03 pm

Bolverk написа:всичките материали от който се правят рамките на коелата са сплави и няма чист метал или химичен елемент. Точно затова всеки малко знаещ за колелата би трябвало да ме разбере.

:agree:

И точно затова всеки поне мъъъничко знаещ за метали, сплави и приложението им при колелата би избягвал сравнения между "алуминий", "титан" и прочие (да не говорим за разсъждения на такава база), защото е смехотворно. Все едно само химичния състав определя свойствата на материала...
Аватар
bikerider

Мнениеот dzvongi » Пон Сеп 14, 2009 2:36 pm

Боже само като видях "теста" направо се .... Какво тества това и какво доказва, поне автора на темата да знаече направленито на усилието в прътови конструкции(няма да му искам да разбира от локални и т.н. само главните).Клипчето е абсурдно и смехотворно всеки човек с инж. пред името си ме разбира.Какъв е тоя тест, какво е това сравнение (работни натоварвания ,граници ,и т.н. :dontknow: ).Моля нека темата се изтрие и ако някой в бъдеще реши да повдига такава тема нека поне е малко инженерно грамотен.Няма какво да си коментираме глупости и да гледаме филмчета за дебили с джипове.(Това е препоръка и мое лично мнение, което няма за цел да обиди никой).
dzvongi

Рейтинг: 1775

Мнениеот veskoz » Пон Сеп 14, 2009 2:53 pm

dzvongi написа:дебили с джипове.
:clap: :agree:
+1 И каква е поуката от тази басня деца? Купувайте си Litespeed titanium one рамки, за да може да остане поне рамката, когато малоумно дебилния хамериканец мине с V8 Truck-а си през вас на излизане от Burger King.
Аватар
veskoz

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 14, 2009 3:14 pm

Маймуни се ловят с трици.

QED :D
Последна промяна bikerider на Пон Сеп 14, 2009 3:16 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот endkuro » Пон Сеп 14, 2009 3:16 pm

dzvongi написа:Боже само като видях "теста" направо се .... Какво тества това и какво доказва, поне автора на темата да знаече направленито на усилието в прътови конструкции(няма да му искам да разбира от локални и т.н. само главните).Клипчето е абсурдно и смехотворно всеки човек с инж. пред името си ме разбира.Какъв е тоя тест, какво е това сравнение (работни натоварвания ,граници ,и т.н. :dontknow: ).Моля нека темата се изтрие и ако някой в бъдеще реши да повдига такава тема нека поне е малко инженерно грамотен.Няма какво да си коментираме глупости и да гледаме филмчета за дебили с джипове.(Това е препоръка и мое лично мнение, което няма за цел да обиди никой).

Не съм го повдигал на тема :crazy: просто постнах клипчето, това че е маркетингов трик означава ли, че не може да се види от хората? Единственото вярно от клипчето е, че наистина титаниевата сплав е по-здрава, както и начина по който даден материал "подава" на дадено напрежение. А и още нещо - да се пазим от джипките :D
Аватар
endkuro

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 14, 2009 3:18 pm

endkuro написа:Не съм го повдигал на тема :crazy:

A на какво? :popcorn:

endkuro написа:Единственото вярно от клипчето е, че наистина титаниевата сплав е по-здрава

Бахти глупостите дрънкаш, просто не е истина!!!
Аватар
bikerider

Мнениеот BRAMBARA » Пон Сеп 14, 2009 3:23 pm

А какво е тогава :dontknow: ? Като чили си бил при заснемането на клипа ,че да кажеш ,че е лъжа.
BRAMBARA

Рейтинг: 1014

Мнениеот dzvongi » Пон Сеп 14, 2009 3:43 pm

BRAMBARA
Мога само да кажа "О бозе!".
Прочети по-нагоре легни мислейки и като се събудиш утре, пак си напиши мнението(Съвет).
dzvongi

Рейтинг: 1775

Мнениеот veskoz » Пон Сеп 14, 2009 3:53 pm

bikerider написа:QED :D

И физическо. :rofl:
Аватар
veskoz

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 14, 2009 4:04 pm

:rofl:

Ох тази тема директно ми оправи следобеда :D
Аватар
bikerider

Мнениеот Stancho » Пон Сеп 14, 2009 4:19 pm

Не знам за теб, но аз се скъсах от смях на частта по - горе където пишеше, че алуминиевата рамката ми ще корозира ако няма боя и ако я карам през зимата. Ми чесно казано лифта свали бая от боята на старата рамка и си лъщеше алуминий и на всичкото отгоре лугата и всичките химикали по пътищата през зимата не ми прецакаха рамката (не бях от тези, които си седяха вкъщи)... :rofl: Тая тема верно е голяма пародия... :agree:

П.П. @NovemberCharlie - аз бих пробвал с повечко Калций - все пак костите ми не се чупят лесно, пък и ще е забавно. :D
Последна промяна Stancho на Пон Сеп 14, 2009 5:16 pm, променена общо 1 път
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Сеп 14, 2009 4:37 pm

Аз бих си направил рамката от Антарий - поне ще ми е смешно.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот endkuro » Пон Сеп 14, 2009 5:35 pm

Stancho написа:Не знам за теб, но аз се скъсах от смях на частта по - горе където пишеше, че алуминиевата рамката ми ще корозира ако няма боя и ако я карам през зимата. Ми чесно казано лифта свали бая от боята на старата рамка и си лъщеше алуминий и на всичкото отгоре лугата и всичките химикали по пътищата през зимата не ми прецакаха рамката (не бях от тези, които си седяха вкъщи)... :rofl: Тая тема верно е голяма пародия... :agree:

Ти нормален ли си, къде прочете боя?
За разлика от карбона, той може да кородира -> има покритие(естествено се формира), което го защитава от бази и киселини, но когато то се наруши, започва много лесно и бързо да кородира. Тоест ако си надраскате колелото, първата среща с да кажем сол(демек ако изкарате колелото през зимата е свършено) има голям шанс да кородира.

Ще ти го кажа по-подробно, дано този път разбереш:
Алуминия оксидира анодно и формира тънко защитно покритие(Al2O3), което предпазва например от солен разтвор(морската вода, както и пътищата през зимата). В момента, в който си надраскаш рамката достатъчно и нарушиш това покритие, същото място ще започне да кородира при среща с неблагоприятни вещества. Такава е реакцията.
Стоманата ръждясва, тя не формира никакво покритие. Затова се нанася лак или специална боя, която я защитава. Тогава е нужно да одраскаш само боята/лака и ако не се погрижиш и не нанесеш със спрей мястото, надявам се знаеш, че нужно дори само вода, за да ръждяса(ако имаш познат със стоманена рамка, извадете седалковия кол и вижте рамката отвътре - шанса е голям да видите ръжда). Стоманата ръждясва много по-бързо, отколкото алуминия кородира.

Stancho, чети внимателно преди да пишеш, ако трябва няколко пъти! Научи се и да пишеш, пише се кородира, а не корозира! Предполагам си все още млад и ти предстоят още няколко години училище, защото в противен случай би било жалко, че не си успял да научиш българския език, как да пишеш правилно и къде да слагаш запетаи.
Последна промяна endkuro на Пон Сеп 14, 2009 5:54 pm, променена общо 1 път
Аватар
endkuro

Мнениеот veskoz » Пон Сеп 14, 2009 5:53 pm

endkuro написа:Тогава е нужно да удраскаш

endkuro написа:Научи се и да пишеш... Предполагам си все още млад и ти предстоят още няколко години училище, защото в противен случай би било жалко, че не си успял да научиш българския език, как да пишеш правилно и къде да слагаш запетаи.

:D
btw Моля те, обясни ми разликата между корозия, оксидация и "ръжда"
Последна промяна veskoz на Пон Сеп 14, 2009 5:56 pm, променена общо 1 път
Аватар
veskoz

Мнениеот endkuro » Пон Сеп 14, 2009 5:56 pm

Безгрешни хора няма... аз може да сгреша веднъж, той го прави на всяко изречение...
Аватар
endkuro

Мнениеот Stancho » Пон Сеп 14, 2009 6:06 pm

Лифта сваля всичко до метал (поне в моя случай беше така) и засега не съм имал проблем с всички тези неща, за които казваш, а и не съм чувал някой приятел да е имал такъв (а има бая предпоставки по думите ти)... Така че аз лично мога да кажа, че твърдението ти е грешно поне в мойте случай (не съм от тези, които си чистят колелото след всяко каране).

За правопис и граматика - няма да коментирам, защото ти си първият тук, който ми прави забележка затова и ми се вижда необосновано... НО това си е твой проблем.

Поздрави :)
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот Neo_92 » Пон Сеп 14, 2009 6:17 pm

Гледам и не вярвам на ушите си ! Няма такава тема ... :bigeyes:
Аватар
Neo_92

Рейтинг: 1530

Мнениеот endkuro » Пон Сеп 14, 2009 6:18 pm

Искрено се радвам, че нямаш проблеми с рамката и се надявам и в бъдеще да е така. Знай само, че леко надраскване с лифта едва ли е проблем, но едно сериозно и хубаво одраскване може да наруши оксидираното покритие и трябва да се внимава след това.
Нямаш доказателство, че това което ти казвам е вярно, но това означава ли, че то е грешно? :look: В доста чужди форуми се оплакват има оплаквания за това, само че повечето са в крайбрежни райони(морски) :)

В крайна сметка, ако искаш ми тегли "майната", твоя си работа... освен да помогна, друго не съм искал.
Аватар
endkuro

Мнениеот veskoz » Пон Сеп 14, 2009 6:25 pm

В крайна сметка, ако искаш ми тегли "майната", твоя си работа... освен да помогна, друго не съм искал.

Не сме тук да си теглим майни :peace: Аз лично оценявам активността ти, но прибързваш с някои писАния, а други са необмислени. ;) Нищо повече.
Мир!

п.п. Мноо се палиш бе човек
Аватар
veskoz

Следваща

Назад към Радост за окото (видео и снимки)