Почукване, идващо от венците.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Почукване, идващо от венците.

Мнениеот WesTBounD » Пон Сеп 14, 2009 9:29 pm

Добър вечер,
Имам проблем със венците.(задните) Проблема се появи няколко дена след като мих велосипеда. Той се изразяваше с леко почукване от венците докато въртя педалите. Когато карах без да ги въртя, почукването го нямаше. Отначало не обърнах внимание, но после когато почна да скърца(докато въртя),
му обърнах по-сериозно внимание. Реших, че ще отворя главината за профилактика. Речено-сторено. На следващия ден (т.е днес) главината бе отворена(тя е с капсуловани лагери). В гнездото на лагера, който е от страната на венеца открих нещо като вода с ръждив цвят. Забърсах с парцал гнездото и го проверих за дефекти-беше здраво, другото също. След като извадих лагерите, ги оставих в малко бурканче, пълно с масло за шевни машини. Там стояха около 10-15 минути. След като ги извадих ги забърсах старателно, намазах леглата им с грес и ги върнах по местата им. Досглобих главината и завих венеца на ръка. Монтирах каплата на велосипеда и я завъртях. Нямаше го прискърцването, но почукването остана.
Въпроса ми е дали има повод за притеснение?
Съжалявам, ако съм ви объркал с горенаписаното.
П.П Не превърта и няма такива признаци.
WesTBounD

Рейтинг: 1369

Re: Почукване, идващо от венците.

Мнениеот insane.b0y » Пон Сеп 14, 2009 11:24 pm

сигурен ли си, че е от венците, а не от главината :dontknow:
Аватар
insane.b0y

Рейтинг: 1223

Мнениеот did » Пон Сеп 14, 2009 11:54 pm

Не е от главината, от курбелите или педалите е. Може даже да е колче или седалка. Ако е от главината, въртенето на педалите няма да се отрази на пукането. Има и други варианти де, зависи от ритъма на звука.

Абе, покрай тия 2345234 теми за скърцване и почукване оттам-оттам, ше взема да напиша накрая един алгоритъм, как да разбирате откъде всъщност ви трака колелото.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот BRAMBARA » Вто Сеп 15, 2009 10:32 am

И аз имам такъв проблем и аз направих профилактика на главина след нея престана чукането , но за една седмица не повече. И след това не съм се мъчил да правя други проби с главина тя е с обикновенни лагери. Много хора ми казват че това е от средното движение ,а то е ново и него смених , но проблема си остана неразгадан. :beer: :beer: :beer: скоро ще сменям и главина , ще пиша ако има резултат. (главината е на 2 месеца няма и толкова) :confused: :confused: :confused:
BRAMBARA

Рейтинг: 1014

Мнениеот individual » Сря Сеп 16, 2009 2:02 pm

Важно е да спонеш дали главината ти е касетачна или на резба (и 2-та стандарта ги има на капсуловани лагери).
Първото нещо, коеот можеш да провериш е дали добре си затягаш QR-a (автомата на оста ако си с такъв). Ако въпросния QR не е добре затегнат се получава нещо като по-скоро пукане от оста и рамката. Същия незатегнат QR и скъсява живота на рамката понеже оста посоянно халтави в ушите на рамката и ги разширява, но това е др въпрос.
Може да имаш още няколко причини за подобно почукване или пукане, но поради липса на информация за части и още по-важно-без да се види можем да гадаем и ние...
Изображение
Аватар
individual

Рейтинг: 1867

Мнениеот VALKS » Сря Сеп 16, 2009 9:43 pm

А може ли проблема да идва от спиците?
Аватар
VALKS

Рейтинг: 1191

Мнениеот WesTBounD » Сря Сеп 16, 2009 9:51 pm

Спря да пука, проблема се оправи след изчистване на веригата и подменяне на венците.
Мисля си, че е от веригата защото първите 100-200 метра все още си пукаше, но после се оправи от самосебеси. :dontknow:
И все пак, благодаря! :beer:
Edit: Главината е на резба, без QR. :agree:
WesTBounD

Рейтинг: 1369

Назад към Веломеханик