С риск да ме наплюят отново нека си представим другата ситуация - караме в средата на дясната лента с 20-30км/ч, виждаме лелки чакащи маршрутка, чаткаме че тука е малко рисковано, оглеждаме се, виждаме Овреме, че идва маршрутка и лекинко натискаме педалите, подминавайки "спирката". В кой вариант ще му е по-трудно на маршруткаджията да извърши такава маневра?
Не спирам да се удивлявам как може да има хора, които да карат и да чакат да ги пази закона. Закона не е ангел-хранител, а кодекс за поведение на пътя. Но дребните подробности никога не могат да бъдат записани в закон, колкото и да им се иска на някои. Виждаш нагледно тук какво става като кажеш на едно роботче, че на пътя трябва И да се мисли... мамо мила, лъжи, интриги, пяна, плюнки....
Ей затова трябва да има книжка за велосипедисти, каращи на пътя. Защото в момента велосипедистите са "циганите" на трафика - имат само права и не искат да чуят за задължения. Докато велосипедистите сами се поставят в неравностойно положение, отказвайки или да спазват правилника или да мислят с главата си в недокрай изяснените от него ситуации ще си останат в неравностойно положение и разни джаста-праста елементи като този маршруткаджия ще ги притесняват.
А който не иска да изкарва книжка, да си кара по велоалеите и парковете. Излезе ли на пътя, подлежи на същите санкции като шофьорите без книжки. Твърдо вярвам, че това е решението, знам колко е утопично да се реализира на практика и затова, най-вече затова положението ще си остане такова - всеки ще псува другия и ще твърди, че е прав.
Edit: ако някой е останал с впечатление, че не се имам за част от велосипедистите... като гледам какви
простотии правят велосипедистите по пътищата... да, така е. Предпочитам да се държа като шофьор на автомобил, когато карам колело.
Edit2:
http://lasombra-said.blogspot.com/2009/ ... st_31.htmllasombra написа:От една страна искат да се отнасят с тях като с пълноправни участници в движението (без да им се изисква необходимата за това правоспособност), от друга -- да ги пазят като пешеходци.
По-ясно от това не мога да го кажа