Какви хора има...

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Re: Какви хора има...

Мнениеот deadahmed » Вто Сеп 15, 2009 2:56 pm

bikerider написа:А колко близо беше до тротоара? :popcorn:

Колкото да не закача педал във високият бордюр, ако не знаеш това колко сантиметра са - провери в ЗДП. :rofl:

bikerider написа:А огледа ли се преди да "стрейфнеш"? А с каква скорост караше?

Според закона под допустимата 50км/ч, както написах. Огледах се, очаквам като превозно средство да не ме засича такова без подаден сигнал (десен мигач) в моята лента.

bikerider написа:Тоест първи си проявил активна агресия спрямо него и маршрутката, за която отговаря. Не виждам от какво се оплакваш. И моята кола да чукнеш и аз ще сляза да ти обърша два шамара.

Да се позова ли на част от some fuckin bg law и да му пръсна тиквата с пистолет на шофьора, защото с неговото управление ми застрашава пряко живота?
А бтв всеки ли, който ти чукне на прозореца, проявява някакъв вид агресия? Не си добре, пич, ама въобще...
Аватар
deadahmed

Рейтинг: 963

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 15, 2009 5:40 pm

:rofl:

Знаех си, че ще си навлека праведния гняв на такива като вас с denip, които не могат да прозрат елементарния факт, че монетата има две страни.

deadahmed написа:Колкото да не закача педал във високият бордюр, ако не знаеш това колко сантиметра са - провери в ЗДП. :rofl:

Тогава какво се оплакваш от лелките? Никой не може да подаде ръка над бордюра ли? Не си добре пич. Явно мислиш, че всички трябва да стоят мирно докато минаваш. И казваш, че нещо аз не съм бил в ред? :dontknow:

deadahmed написа:Според закона под допустимата 50км/ч, както написах.

Не го увъртай, а кажи точно с колко си карал! Ако си карал с 5-10 км/ч на 10см от бордюра как един шофьор свикнал да псува неосветени велосипедисти да бъде сигурен, че не спираш без да подадеш сигнал? Даже това е нормална реакция за един шофьор - огледай се и виж колко много велосипедисти изобщо не спазват каквото и да е, минават на червено и прочие. Аз самия съм се влачил 500 метра с колата зад един такъв сладур, който накрая спря и се качи на тротоара без пръста си да мръдне да уведоми околните. Оп, пак излъгах най-безсрамно :rofl:

bikerider написа:А бтв всеки ли, който ти чукне на прозореца, проявява някакъв вид агресия? Не си добре, пич, ама въобще...

Всеки, който нещо ми е сърдит и го изкарва върху колата/колелото ми проявява агресия спрямо мен самия. Виж ако ме заговори като нормален човек въпроса винаги приключва с извинение от моя страна, когато реално съм бил виновен. Само че ти не можеш да схванеш, че в твоя случай НЯМА виновен, само едно елементарно недоразумение с изнервен шофьор на маршрутка. Има и такива ситуации в живота, колкото и да ти е гадно да го чуеш.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот hitar_potter » Вто Сеп 15, 2009 6:09 pm

bikerider написа:Само че ти не можеш да схванеш, че в твоя случай НЯМА виновен, само едно елементарно недоразумение с изнервен шофьор на маршрутка. Има и такива ситуации в живота, колкото и да ти е гадно да го чуеш.

Съдиш, без да знаеш с каква скорост е карал :nono:

Изобщо, целият спор е адски безсмислен....
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот deadahmed » Вто Сеп 15, 2009 9:06 pm

bikerider написа:И казваш, че нещо аз не съм бил в ред? :dontknow:

Лелките според закона махайки така могат да предизвикат ПТП :xx(: Отделно съм написал с колко карах, не е трудно да го видиш. Около гарата карам винаги с толкова заради ремонтните дейности там - обратният завой или влизането от него към автогарата е място именно за произшествия с неясен изход. Освен това не счупих нищо, като почухак малко по-силно - той сам го направи, пробвайки се да ме набие с вратата :nuts: Колкото до това дали съм бил неосветен, дали съм подал сигнал за спиране, с колко съм се движил - в 8:50 сутринта е светло, в ЗДП не е указано велосипедистите да подават сигнал при спиране, движих се от бордюра именно на 10-на см, но пак стъпил на жълтата линия. :idea:
Аватар
deadahmed

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 15, 2009 9:29 pm

hitar_potter написа:Съдиш, без да знаеш с каква скорост е карал :nono:

Опитай пак :)

hitar_potter написа:Изобщо, целият спор е адски безсмислен....

16-17 км/ч не е нормална скорост за пътя. Това е скорост за велоалея в парка. Не може в закона всичко да пише, а ние като щастливи роботчета да фучим по пътищата без инциденти. Не става.
Аватар
bikerider

Мнениеот hitar_potter » Вто Сеп 15, 2009 9:37 pm

Ами, твърдиш, че е „елементарно недоразумение“.. Това ако не е правене на извод, без да имаш нужните факти...

Защо си мисля, че за улиците в града нямаше минимална скорост? Особено пък при повече налични платна не знам какъв е пробмема да карам с 15-16 км/ч. Не съм робот, за да поддържам 30... И мен също доста рядко ме осворкват. 2-3 пъти с някаква видима причина, а иначе или за спорта, или за да разбера, че са отзад..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Alpina » Вто Сеп 15, 2009 9:54 pm

deadahmed написа:...в ЗДП не е указано велосипедистите да подават сигнал при спиране...

Ясно колко добре познаваш ЗДП. От тук нататък по-добре не се излагай, като го споменаваш :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 15, 2009 10:09 pm

hitar_potter написа:Защо си мисля, че за улиците в града нямаше минимална скорост?

Добре, нека го погледнем оттук - дефинирай "засичане". Кое точно различава засичането от престрояването? :popcorn:
И с каква скорост трябва да се движи маршрутка, за да засече велосипедист, движещ се с 16-17км/ч? И ако велосипедиста е пипнал спирачките каква точно опасност за трафика е създал шофьора на маршрутката?

Да ядем закона буква по буква знаем всички.

Edit: И да - мен всекидневно ме засичат на 50-100 метра отпред и ужасно ме дразнят... :roll2:
Аватар
bikerider

Мнениеот hitar_potter » Вто Сеп 15, 2009 10:52 pm

Засичане на велосипедист си го представям като да минеш прекалено близко до него, спирайки и затискайки го към тротоара.. Не знам каква е била ситуацията там..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 15, 2009 11:50 pm

С риск да ме наплюят отново нека си представим другата ситуация - караме в средата на дясната лента с 20-30км/ч, виждаме лелки чакащи маршрутка, чаткаме че тука е малко рисковано, оглеждаме се, виждаме Овреме, че идва маршрутка и лекинко натискаме педалите, подминавайки "спирката". В кой вариант ще му е по-трудно на маршруткаджията да извърши такава маневра?

Не спирам да се удивлявам как може да има хора, които да карат и да чакат да ги пази закона. Закона не е ангел-хранител, а кодекс за поведение на пътя. Но дребните подробности никога не могат да бъдат записани в закон, колкото и да им се иска на някои. Виждаш нагледно тук какво става като кажеш на едно роботче, че на пътя трябва И да се мисли... мамо мила, лъжи, интриги, пяна, плюнки....

Ей затова трябва да има книжка за велосипедисти, каращи на пътя. Защото в момента велосипедистите са "циганите" на трафика - имат само права и не искат да чуят за задължения. Докато велосипедистите сами се поставят в неравностойно положение, отказвайки или да спазват правилника или да мислят с главата си в недокрай изяснените от него ситуации ще си останат в неравностойно положение и разни джаста-праста елементи като този маршруткаджия ще ги притесняват.

А който не иска да изкарва книжка, да си кара по велоалеите и парковете. Излезе ли на пътя, подлежи на същите санкции като шофьорите без книжки. Твърдо вярвам, че това е решението, знам колко е утопично да се реализира на практика и затова, най-вече затова положението ще си остане такова - всеки ще псува другия и ще твърди, че е прав.

Edit: ако някой е останал с впечатление, че не се имам за част от велосипедистите... като гледам какви простотии правят велосипедистите по пътищата... да, така е. Предпочитам да се държа като шофьор на автомобил, когато карам колело.

Edit2: http://lasombra-said.blogspot.com/2009/ ... st_31.html

lasombra написа:От една страна искат да се отнасят с тях като с пълноправни участници в движението (без да им се изисква необходимата за това правоспособност), от друга -- да ги пазят като пешеходци.

По-ясно от това не мога да го кажа :agree:
Последна промяна bikerider на Сря Сеп 16, 2009 12:05 am, променена общо 3 пъти
Аватар
bikerider

Мнениеот deadahmed » Вто Сеп 15, 2009 11:54 pm

Alpina написа:
deadahmed написа:...в ЗДП не е указано велосипедистите да подават сигнал при спиране...

Ясно колко добре познаваш ЗДП. От тук нататък по-добре не се излагай, като го споменаваш :D

Защото ти пък показваш по някакъв начин, че го познаваш ли? М?

Чл. 80. Водачът на велосипед е длъжен да се движи възможно най-близо до
дясната граница на платното за движение.

Дясната граница е?

Чл. 81. На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено:
3. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или
да се държи за него;

Кой прав, кой крив - факт е, че бях пред маршрутката и тя се залепи за мен. В раздел XVIII не намирам нищо, касаещо трябва ли или не да подам сигнал при спиране. Според чл. 24, ал.2, раздел IV аз нямам стоп, защото конструктивно или задължително според закон велосипедите нямат. Сам знаеш какъв уред е стопа. Според същата алинея се подава ръка, примерно при рязко спиране. Ами ... таковата ... аз не съм спрял рязко, той ме засича. Цепя с почти постоянна скорост от кръстовището на бул. Сливница и Лъвов мост нагоре покрай гарата, докато не мина покрай 7-ма поликниника, и рядко натискам безпричинно спирачките РЯЗКО. Така, според раздел V аз не съм извършил маневра - останал съм в същата лента. Според раздел VI, изключително спорен откъм безопасност при придвижване с немоторно превозно средство, излиза че при леко мръдване с метър навътре в лентата, заради липсваща шахта, стъкла, стърчащи ръце, неправилно пресичащи пешеходци и т.н., и т.н., аз трябва да подам ръка. :eek3: :wavey: Ето тук идва и шока - според раздел IX, чл. 42, ал. 2, подалинея 2, шофьорът на маршрутката е направил нарушение. Ами-и-и-и, интересно...
Аватар
deadahmed

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 15, 2009 11:59 pm

Mоля те, изясни ми - как разбра, че те засича? Какво правят другите, които спират пред теб, че не те засичат? Дистанцията ли беше къса, рязко ли направи онзи маневрата, ти ли скочи на спирачките - какво точно стана?

ЗДП/ IX/42(2)2
- след като е подал сигнал, да се убеди, че има видимост, свободен път на
разстояние, достатъчно за изпреварване, и че може да заеме място в пътната лента пред
изпреварваното пътно превозно средство, без да го принуждава да намалява скоростта
или да изменя посоката на движение.

Смисъла на удебеленото от мен е да не се създава опасност за изпреварвания. Каква опасност създаде за движещия се с 16-17км/ч велосипедист този маршруткаджия? Не можеш ли да разбереш, че движейки се с такава скорост си в съвършено различна категория ППС? Закона третира еднакво ППС-та с радикално различни ресурси и възможности. А дали това е далновидно си личи по постоянните инциденти с велосипедисти.
Последна промяна bikerider на Сря Сеп 16, 2009 12:14 am, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот deadahmed » Сря Сеп 16, 2009 12:12 am

Ама разбира се, че ще ти изясня. Все пак, че пишем във форум за колоездене не значи, че наистина го правим и разбираме :nuts:
Не е ли засичане по време на движение следната маневра - без подаден мигач да спре или в движение да направи разстоянието м/у неговото превозно средство и тротоара невъзможно за преминаване на велосипедист?
Пак ще повторя - не съм скачал на спирачките, докато тоя не се пльосна пред мен с огледалото. А сега ще те помоля, когато някой пише нещо, поне да го четеш и запомняш, а не като дежурен в РПУ с картофено пюре вместо мозък, да питаш по сто пъти. Ако искаш да видиш пример за такъв, то отиди във 2-ро.
Аватар
deadahmed

Мнениеот bikerider » Сря Сеп 16, 2009 12:17 am

deadahmed написа:Не е ли засичане по време на движение следната маневра - без подаден мигач да спре или в движение да направи разстоянието м/у неговото превозно средство и тротоара невъзможно за преминаване на велосипедист?

Силно зависи.

deadahmed написа:Пак ще повторя - не съм скачал на спирачките, докато тоя не се пльосна пред мен с огледалото. А сега ще те помоля, когато някой пише нещо, поне да го четеш и запомняш, а не като дежурен в РПУ с картофено пюре вместо мозък, да питаш по сто пъти. Ако искаш да видиш пример за такъв, то отиди във 2-ро.

Слушам!!!

deadahmed написа:Днес на Централна гара около 8:50 първо едни лелки щяха да ме обезглавят, махайки на маршрутка да спре. :eek3: Стрейфнах покрай тях с около 16-17км/ч и въпросната маршрутка ме засече, аха да ме прасне с дясното огледало. Чукнах малко по-силно на шумахера да се усети - той взе, че слезна да ме бие. Първо прасна с врата задната ми гума, но само ми почисти грайферите, а и му падна някаква пластмаса от "оръжието" :evil: След това тръгна да замахва с кроше - ако бях слезнал от колелото и го центрирал с десен крак в главата дали щях да го излежавам? :confused:

Тук нищо не пише за никакви спирачки, затова и попитах.
Нищо не пише и за препречен път, пише само че огледалото е било твърде близо. Това ли е засичане, това ли е невъзможно за преминаване разстояние? :wavey:

Последно спирал ли си рязко, препречен ли ти е бил пътя или само огледалото ти е попречило? Или вече просто няма какво да кажеш и дрънкаш глупости за РПУ-та?

deadahmed написа:Ама разбира се, че ще ти изясня. Все пак, че пишем във форум за колоездене не значи, че наистина го правим и разбираме :nuts:

Не мога да споря, явно говориш от личен опит.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Сря Сеп 16, 2009 12:24 am

Пълни глупости, писани от някой дето хал-хабер си няма какво е да караш колело. Това за завирането по успоредните улици беше върха на простотията. Да го качим на колело, да видим какви ще ги пише.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Сря Сеп 16, 2009 12:29 am

Е, никой не е идеален. За мен важното е, че в цитираната част е напълно прав(а).
Аватар
bikerider

Мнениеот Antares » Сря Сеп 16, 2009 11:08 am

deadahmed написа:Все пак, че пишем във форум за колоездене не значи, че наистина го правим и разбираме
Кое, писането ли? Че май не го разбираш особено, съдейки по конструкцията на цитираното изречение...

Не знам как човек, който не кара колело, може да съди колоездачите и такъв, който не кара кола - да съди автомобилистите. Доста глупаво звучи, погледнато отстрани...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот deadahmed » Сря Сеп 16, 2009 12:02 pm

Antares написа:
deadahmed написа:Все пак, че пишем във форум за колоездене не значи, че наистина го правим и разбираме
Кое, писането ли? Че май не го разбираш особено, съдейки по конструкцията на цитираното изречение...

Не знам как човек, който не кара колело, може да съди колоездачите и такъв, който не кара кола - да съди автомобилистите. Доста глупаво звучи, погледнато отстрани...

Май и други от форума са оперирани от ирония, освен мен :xx(: Но аз не карам кола всеки ден, макар че имам книжка. А ти звучиш точно като тия, дето ходят и до кенефа с таратайката. Съдейки по конструкцията - някакъв нов термин в час по БЕ ли се преподава?

bikerider, много ме кефят хора, които апострофират на час по лъжичка преди мои постове. Нека уточним - спирачките ги натиснах леко, колкото да не бъда сплескан от маршрутката (по-точно нейното огледало) в бордюра, след като се пльосна на 2 метра пред мен.
Аватар
deadahmed

Мнениеот PtD » Сря Сеп 16, 2009 12:09 pm

@Antares
E, аз карам и двете и смея да твърдя, че шофьорите са на недостижимо ниво в простотиите, които правят.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Antares » Чет Сеп 17, 2009 8:08 am

deadahmed написа:А ти звучиш точно като тия, дето ходят и до кенефа с таратайката.
Да, дори и браузвам с Кадета. Мързи ме да ида от failblog до mtb-bg без кола. Т'ва знаеш ли колко hop-а са... И routing table ми е написана на листче, залепено за арматурното табло.
deadahmed написа:Съдейки по конструкцията - някакъв нов термин в час по БЕ ли се преподава?
Ако беше посетил някой от тези часове, можеше и да знаеш...

Марто, не че не съм съгласен с теб, съвсем друго имах предвид. Вярвам, че си ме разбрал :beer:
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот bikerider » Чет Сеп 17, 2009 9:40 am

deadahmed написа:bikerider, много ме кефят хора, които апострофират на час по лъжичка преди мои постове. Нека уточним - спирачките ги натиснах леко, колкото да не бъда сплескан от маршрутката (по-точно нейното огледало) в бордюра, след като се пльосна на 2 метра пред мен.

Виж, ако все още си с илюзията, че защитавам шофьора на маршрутката по някакъв начин... лъжеш се. Опитах се да се поставя на негово място и ти изтъкнах, че може да става въпрос за просто недоразумение. Казах го и горе - монетата има две страни. За съжаление твърде малко хора го отчитат. Ти може да си най-примерния велосипедист на света, но масата не са и от това страдаме всички. Снощи един неосветен сладур тръгна да се престроява пред мен (карах с около 55км/ч) и само лампите на улицата ме предпазиха от рязко спиране. Днес пък един кретен с бус ме засече по най-тъпашкия начин, който може да се измисли. Всички сме в тоя бъркоч.
Аватар
bikerider

Мнениеот jivkonik » Чет Сеп 17, 2009 11:16 am

Дърляте се за глупости, масата шофьори е по-голяма на пътя и съответно броя извършени от тях нарушения е по-голям, по-видим и дава повече хляб за коментари!
Аз пък имам честта да карам по алеята на БОРИС 3-ти, където масата велосипедисти и пешеходци преобладава - мога да твърдя и съм почти убеден, че тези 2 групи извършват ПРОЦЕНТНО ПОВЕЧЕ нарушения (съотнесено с броя участници в двежението) спрямо шофьорите!

НАГЛЕДАХ се и на участието си във ВЕЛОШЕСТВИЯ (критични маси, бла бла, ) до какъв хаос води движението на такава маса по улица - един друг ще се изтрепят и без участието на шофьори! :crazy:

А шофьорите - ми те са част от НАШЕТО ОБЩЕСТВО, те са и пешеходци, те карат и колела.... те пишат и по форуми....
Аватар
jivkonik

Мнениеот bikerider » Чет Сеп 17, 2009 12:57 pm

:agree: :agree: :agree: :agree: :agree: :agree: :agree:
Аватар
bikerider

Предишна

Назад към Други