Тест на тръби - carbon vs aluminium vs titanium

В този форум публикувайте теми от следните видове:
1) Връзки и коментари за видеоматериали (клипове, пълнометражни филми и т.н.), свързани с колоезденето.
2) Теми, в които основната идея е да се пускат снимки с някаква определена тематика.
3) Теми, в които хората показват новите си велосипеди и компоненти, получават поздравления за тях и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 500 / 700 / 5

Re: Тест на тръби - carbon vs aluminium vs titanium

Мнениеот did » Сря Сеп 16, 2009 4:19 pm

Споко, той от металургия не разбира.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот dzvongi » Сря Сеп 16, 2009 6:45 pm

рс написа:Които не знаете къде и какви са натоварванията по колелото, що да не пишете? Пишете си, ако искате!
Аз погледнах и видеото. Карбоновата тръба е с насочено заздравяване (чрез армирането) и те я натоварват в най-безмислената посока. Обичайното предназначение на тръбите е да са натоварени на огъване, опън и изкълчване, и почти никога на смачкване по заснетия начин, напреко на оста.
Титаниум-а, който са показали, не е титанова тръба, а вероятно алуминиво-магнезиево-титанова сплав, или желязно-титанова, с доста титан - това само да уточня, не е важно. Ако ще се ползват титан, той ще е в сплав.

Титан или неръждавейка трябва да сложат отстрани на шините, и да интегрират спирачните дискове с шината. В-спирачките отвръщат на удара, ще се получи :)

Бахти простотиите дето ги пишеш ей?
"Обичайното предназначение на тръбите е да са натоварени на огъване, опън и изкълчване"
Ко искълчване те гони бе баца.Чети малко съпромата и мисли.Изкълчване се получава от нецентричен натиск(може и от центричен натиск със случаен ексцентрицитет).Натоварват се на всичко:натиск ,опън, огъване(частен случай на нецентричен натиск-опън).
Направо бих ти праснал 10-.Поне не се прави на многознайко ЛАИК.
dzvongi

Рейтинг: 1775

Мнениеот рс » Сря Сеп 16, 2009 7:47 pm

Аз пък бих ви наслагал по една жълта книжка в джоба и листчета с час за психиатър - да си поотпуснете нервите.

Тръбите във видеото се мачкат в напречно направление и не се сещам къде би се използвала тръба по такъв начин. Ообено пък от армирани материали - предвидена да държи на огъване. За титановата сплав нямаше нужда да пиша, че е сплав - то се е ясно, че чист метал се ползва рядко. Цветът и не е на чист титан, това коментирах, но нямаше нужда.
В колелото има тръба на изкълчване, има огъване... и други сметки на разни неща.
Монтьор съм, ако това питаш. ПРОФЕСОРЕ :)
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот рс » Сря Сеп 16, 2009 7:52 pm

endkuro написа:На мен постоянно ми се карате, че се изказвам неподготвен, а горния пост...
Спирам да пиша, да не си докарам гнева на Богоизбрания bikerider.

Ти вече каза великата мисъл за одраскването на алуминия - тя е за златния фонд на грешките.
Правилник:
рс

Мнениеот dzvongi » Сря Сеп 16, 2009 7:55 pm

А може ли за нас неуките да поясниш какво е това изкълчване (като напрегнато състояние), че пак не те разбрах.И понеже аз не знам, би ли пояснил коя по-точно тръба е натоварена на икълчване в колелото.
ИНЖЕНЕР съм затова не разбрах.А за книжките купи си една и започни да четеш.
dzvongi

Мнениеот endkuro » Сря Сеп 16, 2009 8:36 pm

рс написа:
endkuro написа:На мен постоянно ми се карате, че се изказвам неподготвен, а горния пост...

Ти вече каза великата мисъл за одраскването на алуминия - тя е за златния фонд на грешките.

Има достатъчно изпатили по чуждите форуми, интересно как всъщност всички до един, казват че сплавта от алуминий не кородира на солена вода, но ако се надраска стабилно на дадено място - това място започва да хваща корозия, защото не е защитено. Затова е хубаво човек да се погрижи, да пръсне мястото и да се подсигури, но като гледам за теб това е абсолютно погрешно - твоя си работа. Само ми е интересно, как не видях нито една статия или мнение някъде, че алуминия издържа на солена вода/атмосфера, колкото и да е надраскан.
Аватар
endkuro

Рейтинг: 986

Мнениеот рс » Чет Сеп 17, 2009 1:38 am

Endkure, по-рано писах, мотивиран от мнението ти за надраскването на алуминия. Покрай надприказването с този-онзи вместо да се разберем по въпроса, само пишем нови мнения.
Относно алуминия и корозията му. Ако драснеш повърхността на алуминиев детайл, който не е с допълнително химическо покритие, въпросният устойчив окисен слой веднага се унищожава. Мног е тънък и лесен за махане, затова. Така металът остава незащитен и веднага реагира с кислород от въздуха, при което се образува нов окисен слой и окисляването спира. Затова предположението, че ако задереш по-дълбоко, ще тръгне по-силна корозия е неправилно - затова и писах.
На практика алуминиева рамка не кородира. Виждам, че алумиеви незащитени детайли по кораби и лодки, не кородират толкова бързо. Ако има и допълнителни условия, като електрокорозия, плитки язви се получават за десетки месеци плаване. Иначе примерно алуминиевите мачти и пръти си стоят некородирали по 10 години. Също така имам алуминиеви колела от десетина години, като едното е без никаква боя или защитен лак - и не кородира.
Споменах живака - с негова помощ някои от сплавите буквално за часове "бухват" от алуминиев окис, но живак по улиците няма. Натриевата основа разяжда алуминия, но доста бавно. Но то и тя не се среща по улиците.
п.с.: виждал съм корозия по рамка, и тя е в зоната на контакт с друг метал - както и при корабите - явно електрокорозията е съществена. Но пак става дума за години време.
Правилник:
рс

Мнениеот PtD » Чет Сеп 17, 2009 1:56 am

И аз съм премного любопитен да чуя какво е това натоварване на изкълчване. Явно е от някакъв по-висш съпромат, защото по наше време имаше само опън, натиск, огъване и срязване.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Чет Сеп 17, 2009 6:51 am

endkuro написа:Изобщо някой прави ли тръби от чист титан, а не от сплав? :crazy: За такива тръби - съмнявам се.
Обикновено тръбите(за велосипеди) са примес с алуминий и ванадий(съответно 3% и 2.5%), само при някой по-скъпи са съответно 6% и 4%. То впрочем и при самолетите използват най-често тези сплави, а все пак повечето сплав от титаний се използва в тази индустрия. Не съм чувал/чел някой производител на рамки да слага желязо или магнезии :bigeyes: обикновено се използва примес алуминий, ванадий и желязо(и то под 2%) с титания за подсилки на бронираните автомобили, ама при рамките :crazy: да не говорим за магнезий, което е абсурдно някой изобщо за каквото и да е било да слага в примес с титаний. На мен постоянно ми се карате, че се изказвам неподготвен, а горния пост...

Най-странното е, че както досега обобщаваше и говореше за химични елементи, сега изведнъж заговори за сплави. Надявам се, че поне си осъзнал за какво си докара няколко реплики от "Богоизбрания bikerider". Доста "хитро" се измъкваш, но ако не осъзнаваш какви ги дрънкаше досега, значи положението е лошо...

И освен всичко друго на български се казва "титан".
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот jivkonik » Чет Сеп 17, 2009 9:24 am

PtD написа:И аз съм премного любопитен да чуя какво е това натоварване на изкълчване. Явно е от някакъв по-висш съпромат, защото по наше време имаше само опън, натиск, огъване и срязване.

[url]http://bg.wiktionary.org/wiki/изкълчване[/url]

:agree:
Последна промяна jivkonik на Чет Сеп 17, 2009 9:38 am, променена общо 1 път
Аватар
jivkonik

Мнениеот endkuro » Чет Сеп 17, 2009 9:32 am

Естествено, че ги осъзнавам :agree:
Аватар
endkuro

Рейтинг: 986

Мнениеот Bolverk » Чет Сеп 17, 2009 9:39 am

PtD написа:И аз съм премного любопитен да чуя какво е това натоварване на изкълчване. Явно е от някакъв по-висш съпромат, защото по наше време имаше само опън, натиск, огъване и срязване.

Въх а аз си мислех че много отдавна съм учил :)

Хора:
1. Заяждате се. Почети не видях информация в цялата тема а тя е 3 страници. И това са почети 3 страници натриване на носовете кой знае повече.
2. Не използвате доказателствена част както е редно за един такъв спор.
3. Много бих искал да видя специализирана тема за сплави и оразмеряване на колоездачни рамки на натоварване, но явно няма да се получи.
4. Абе защо повечето звучите като дърти мърморковци ? Вие излизате ли и забавлявате ли се ? Нали знаете че имате само един живот и го губите с всяка секунда?
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот bikerider » Чет Сеп 17, 2009 9:52 am

:offtopic:

4. Bolverk, става дума за нещо пределно елементарно - обобщавайки с лека ръка пред аудитория, в която доста хора са млади и начинаещи... ако такъв начин на мислене допадне на (и бъде възприет от) някой от тях (а той е примамлив, защото прави нещата да изглеждат прости и лесни)... то на такъв човек предварително му е отнета възможността да избира. Отнет му е избора (и то с най-добри намерения). Това са вредите, за които говоря, а ако на теб ти изглежда като заяждане от страна на дърт мърморко може би трябва да се потрудиш да вникнеш в проблематиката. Ако има значение за теб, разбира се.

endkuro явно бърка като си мисли, че това е нещо лично против него. Не е против теб, endkuro, а против щетите, които нанасяш макар и с най-добри намерения.

Много бих искал да видя специализирана тема за сплави и оразмеряване на колоездачни рамки на натоварване.

Ами и аз искам да видя специализирани теми, в които се говорят сериозни неща, но това все пак е форум за колоездене, а не производство на рамки. Такава е аудиторията и това е нормално. "Добрите стари времена" са отминали и това също е нормално.

За мен bottom line-a е, че теста е крайно несериозен, крайно подвеждащ и в крайна сметка рядко тъп и вреден, защото главните щети идват от него. endkuro само помага(ше?). Та какво очакваш да мисля за темата като цяло??? :dontknow:
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Сеп 17, 2009 10:29 am

Сори, само това намерих http://dwg.ru/dnl/3694
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот PtD » Чет Сеп 17, 2009 11:54 am

Bolverk написа:
Хора:
1. Заяждате се. Почети не видях информация в цялата тема а тя е 3 страници. И това са почети 3 страници натриване на носовете кой знае повече.

Aко повече ще ти допадне, можехме и да изтрием изписаните глупости, което значи една голяма част от темата. Вместо това предпочетохме да я оставим, за да се видят всички позиции, така че когато някой новак я чете, да може да извлече както информация по темата, така и информация на кого следва да се доверява във форума и на кого не. Загряваш ли?

П.П. Пропуснал съм усукване като натоварване. Ръждясал съм за 19 години, тц, тц. Обаче изкълчването още не е влязло в каноните на конструкторите. Предлагам да обогатите тази така овехтяла наука съпромат с него - the more, the merrier! :lol:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Сеп 17, 2009 2:26 pm

Абе PtD, то и аз съм доста ръждясъл, но имам някакви спомени за изкълчване на пръти. Само дето не помня какво точно... :blush:

Edit http://www.uacg.bg/UACEG_site/acadstaff ... 7a168d8940

http://www.uacg.bg/UACEG_site/acadstaff ... 7a168d8940
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот dzvongi » Чет Сеп 17, 2009 5:40 pm

Точно това писах, изкълчване се получава при нецентрично (центрично натиснати пръти).Изчислява се елемента за загуба на устойчивост спрямо оста им с по-слаби инерционни характеристики(понеже е тръба, която е направена със специален профил предполагам,че съвпада с оста на главните напрежения).Изчислява и се изкълчвателната дължина(спрямо схемата на подпиране) и после се прави проверка за загуба на устойчивост(изкълчване).Просто питах човека, който очевидно не е наясно с никакви конструкции(методите им за оразмеряване) и ме подразниха безсмислиците които говореше.
Елемента не работи на изкълчване (просто такова напрегнато състояние няма) ,прави се проверка за загуба на устойчивост(изкълчване) породено от съответното напрегнато състояние.
dzvongi

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Сеп 18, 2009 9:14 am

Не знам за кой човек говориш, но ако става въпрос за PtD, човекът добре знае какво говори. Е можа малко да е поръждясъл :D , но в общия случай е съвсем на ясно.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот dzvongi » Пет Сеп 18, 2009 9:28 am

:offtopic: за pc говоря.Виж постовете по-горе :D
Просто и на PtD му стана интересно за тия глупости дето ги говореше pc.
dzvongi

Мнениеот did » Пет Сеп 18, 2009 9:38 am

мОмци, оляхте са!

Никоя тръба по колоездачната рамка не е критично натоварена на усукване или "изкълчване", още по-малко е проектирана с идеята да я гази трактор.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот dzvongi » Пет Сеп 18, 2009 10:44 am

:offtopic: Спирам коментарите си в тази тема, защото хората не четат постовете поглеждат два-три последни и виж резултата(обиждал съм PtD казал съм че тръбите в конструкцията на колелото са натоварени на изкълчване).Не ги обвинявам хората с толкова глупави и безмислени коментари наистина темата се разводи(тя и по начало нямаше много смисъл).
Сега забелязах и нещо много важно във видеото към темата ,забележете размера на тръбите(титаниевата е с видимо много по-малки размери) :D :agree:
dzvongi

Мнениеот bikerider » Пет Сеп 18, 2009 11:39 am

Абе не разбра ли, че титаний-вата сплав е най-яка ? Какво сега ни занимаваш с някви подробности, диаметри, кълчения... :roll2: :) :agree:

А pc... и мейнфрейм да беше - все тая... :)
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Сеп 18, 2009 11:56 am

:offtopic:
bikerider написа: титаний

:nono: титаниИ :D
Аватар
NovemberCharlie

Предишна

Назад към Радост за окото (видео и снимки)