Гума, която завива?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Гума, която завива?

Мнениеот bikerider » Пет Сеп 18, 2009 8:12 pm

:offtopic:

EccentricMOTION написа:Гумата е на 3 атмосфери, рибаунда наистина е намален до край, докторе :bowdown: Запознат съм, че техниката ми не е на ниво, но все пак искам да подменя гумата. По въпроса има ли я в Сф - отзиви?

Аммм, не че нещо ама с такова налягане малко гуми ще ти харесат. Опитай с по-ниско налягане и по-бърз рибаунд и като нищо ще останеш изненадан от сцеплението...
Аз например (с безкамерна гума) карам отпред на 1.3-1.5 в зависимост от гумата, сравнително бърз рибаунд и около 28-30% sag. За нормална 2.5 гума повече от 2.3-2.4 бара ми се струва неразумно.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот EccentricMOTION » Съб Сеп 19, 2009 12:03 pm

Още днес ще намаля налагането до 2.2 атмосфери, ще увелича ребаунда и ще увелича sag-a. Само да попитам, bikerider, за sag-a ти за какъв ход говориш? Понеже аз съм с 140мм ход на вилката, sag-a ми е около 20мм (>15%)? Производителя препоръчва за Епикон саг-а да е 20-25% (28-35мм), което все пак показва че карам с прекалено малък саг, от страх от bottom-out. Ще разходя 5км по пътеките и довечера ще дам отзиви, ако сработи, ще има и бира за всички в район Младост ;)
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот bikerider » Нед Сеп 20, 2009 8:59 am

EccentricMOTION написа:Още днес ще намаля налагането до 2.2 атмосфери, ще увелича ребаунда и ще увелича sag-a. Само да попитам, bikerider, за sag-a ти за какъв ход говориш? Понеже аз съм с 140мм ход на вилката, sag-a ми е около 20мм (>15%)? Производителя препоръчва за Епикон саг-а да е 20-25% (28-35мм), което все пак показва че карам с прекалено малък саг, от страх от bottom-out. Ще разходя 5км по пътеките и довечера ще дам отзиви, ако сработи, ще има и бира за всички в район Младост ;)

Абсолютния ход в случая няма значение, sag-a стандартно се мери в процентно изражение. Послушай производителя, мисля, че ще се подобри положението, а и хубава гума само ще помогне още повече :agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот EccentricMOTION » Нед Сеп 20, 2009 11:57 am

След като послушах Вашите съвети, намалих налягането в гумите до 2 атм, увеличих САГ-а, увеличих скоростта на връщане. Като резултат достигнах устойчивост, която ми позволи спускане в ужасните условия вчера следобяд. Гумите имаха страхотно сцеплени, а контрола върху велосипеда беше изумително лесен. Терена беше ужасен, цял следобяд валя, пътеката почти цялата от лепкава глинеста почва. Като недостатък мога да отбележа че въртенето стана доста трудно, а болките в китките след спускането сериозни ;) Благодаря на всички отзовали се. Помогнахте ми да реша един от основните проблеми. Все пак ще посетя байкцентъра за един Невегал ;)
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот Pr3d4t0R » Нед Сеп 20, 2009 3:46 pm

За болките в китките - настрой си лостчетата на спирачките така, че когато ги стискаш горната част на юмрука ти и коста на предмишницата да са на една линия. Също не пропускай да загряваш и ставите на китките преди спускане ; - )
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот botroid » Съб Сеп 26, 2009 2:53 pm

Взех си гума Advantage 2.4, с каква вътрешна да я карам? Другите ми гуми са Хай ролер 2.35 и Кабалеро 2.4, като и двете ги карам със стандартни вътрешни 1.90-2.125 инча без проблеми. Обаче балона на Advantage 2.4 ми се струва огромен и отива по-скоро на 2.5. Ако й сложа обикновенна вътрешна, тя ще се раздуе доста, има ли опасност да се пръсне? Налага ли се да купувам вътрешна 2.2-2-4 инча?
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот PtD » Съб Сеп 26, 2009 3:15 pm

@EccentricMOTION, за благосъстоянието на китките сериозно значение има формата на кормилото, ръкохватките (като дебелина и форма), отдалечеността на лостчетата на спирачките от кормилото, наклонът на лостчетата, както и точката на контакт. Поиграй си да ги поразместиш, докато постигнеш най-удобното *за теб* положение.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот EccentricMOTION » Съб Сеп 26, 2009 3:49 pm

@botroid аз така си патих от малка вътрешна гума. Отпред съм с Рубена Тритон 2.4 с ОГРОМЕН балон. Монтирах я с обикновенна вътрешна гума /1.75-2.1/. От там започнаха проблемите - при напомпване, вътрешната гума си постига необходимото налягане, но проблема е че не изпълва адекватно балона. Моята раздуваше настрани по бордовете, а в централната част на гумата оставаше назапълнено. Гумата се държи изключително нестабилно. Реших проблема си с Schwalbe 26" AV DH Само положителни неща за тази гума - вентила е страхотен, гумата е надеждна, не се пука лесно, издържа на сериозни налягания. Само някой ако има информация за стената на гумата ще бъда благодарен...

@PtD по темата за болките - болят ме дланите във външната част, продължението на малкия пръст към китката. :( Карам с късо кормило /610мм/, евтини грипове, механични спирачки с ниска модулация и спирачна сила. Мисля, че е нормален подобен дискомфорт при подобен клас компоненти.
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот bikerider » Съб Сеп 26, 2009 3:54 pm

PtD, мерси, подсети ме да добавя, че от прекалено бърз рибаунд също болят китки.
Аватар
bikerider

Мнениеот marsa » Съб Сеп 26, 2009 11:16 pm

EccentricMOTION написа:@PtD по темата за болките - болят ме дланите във външната част, продължението на малкия пръст към китката. :( Карам с късо кормило /610мм/, евтини грипове, механични спирачки с ниска модулация и спирачна сила. Мисля, че е нормален подобен дискомфорт при подобен клас компоненти.
Тебе, баце, те боли от натъртване при блъскане, а не от натрупана умора от неудобни позиции.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Gusterx » Вто Окт 06, 2009 9:16 pm

A какво ште казвате за Мaxis Ardent kakvi перфоманси има за агресивно xc
Gusterx

Рейтинг: 1300

Мнениеот kopche » Пет Окт 09, 2009 2:07 pm

EccentricMOTION написа:
Telonix 26*2.40 DTC/Iron Cap - 55лв

...
@bikerider като цяло имам проблем с теглото... от пред съм с главина формула, 160мм диск, сравнително лека шина Mach1 MX, гумите са Рубена ДХ вътрешна и Рубена Тритон 2.4 външна, отзад само гумите са различни - вътрешна гума Швалбе АВ-ДХ и външна - Невегал 2.35.

Да попитам, понеже и аз съм с такива шини, пише, че макс ширина на гумите е 54мм което е 2.1 инча (http://screambikes.eu/shini-kapli/shina-mach1-mx-26.html). Ти като си с 2.4 имал ли си някакви проблеми? И изобщо някой знае ли какви проблеми може да се очакват с по широки гуни - трудно/невъзможно поставяне, изкривяване на шината?
Аватар
kopche

Рейтинг: 1260

Мнениеот bikerider » Пет Окт 09, 2009 2:56 pm

Изкривяване на шината - малко вероятно, стига да е наплетена хубаво. По-скоро проблеми при монтаж (v-brake), нужда от реглаж на калотките (v-brake), стържене в рамката... но зависи силно от конкретния случай. Трудно може да се прецизира, не си дал подробности.
Аватар
bikerider

Мнениеот kopche » Пет Окт 09, 2009 7:15 pm

bikerider написа:Изкривяване на шината - малко вероятно, стига да е наплетена хубаво. По-скоро проблеми при монтаж (v-brake), нужда от реглаж на калотките (v-brake), стържене в рамката... но зависи силно от конкретния случай. Трудно може да се прецизира, не си дал подробности.

Всъщност, все още няма подробности, затова и не съм дал. Смених шините с Мак1 МХ, гумите за сега са 2.0 но ми се иска да ги сменя. Видях, че макс дебелина на гумата дават 54мм, а не намирам голям избор хубави ХС/АМ такива.
Та затова и зададох въпроса, какво рискувам ако сложа 2.35"
Ако е само стържене и подпиране на спирачката, ще се размина тънко, защото ще го открия преди да тръгна по баирите. Повече ме притеснява някоя разпадната шина при спускане.
Аватар
kopche

Рейтинг: 1260

Мнениеот velko » Съб Окт 10, 2009 9:01 pm

Взимаи минион и не се чуди. :peace: :peace:
Аватар
velko

Рейтинг: 1147

Мнениеот bikerider » Нед Окт 11, 2009 6:44 pm

kopche написа:Повече ме притеснява някоя разпадната шина при спускане.

Забрави, послушай velko.
Аватар
bikerider

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Окт 15, 2009 7:39 am

Не съм имал проблеми и с 2те гуми - задна и предна. Шините никога не са ми били приоритет - винаги са били по-малки от колкото трябва. В началото на "Единичката" карах Mach 1 EXE s Невегал 2.35. Сега съм с Mach 1 MX Disc, отново с Невегал 2.35 и Рубена 2.40. При монтажа изглежда че ще изпадне борда, но за 2 години с такива гуми и такива шини не съм имал проблем. Не ми се е разпадала шина досега ;) Не съм и виждал да се разпада...
По темата за спирачките - наистина се налага да изнесеш колодките по посока на шината, след това да нанасяш корекция с жилото. Ако си с диск - няма проблем.
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот velko » Чет Окт 15, 2009 10:23 am

Преди карах tioga.Мислех си че тиогата са точно за моито каране защото maxxisa се търкали барзо поради мекотата на граифера.Но веднъж ми се се отвори малко работа,трябваше да отида до магазин който се намира на другия краи на града.Взек си баика и трагнах.Беше валяло дъж,и минах орез площада и карах барзичко и трагнах да намалявам защото имаше хора,и както натиснах предната спирачка и гумата си поднасяше все едно сам на лед,паднах лошо и тогава ми додие акъла в главата че трябва да си купя maxxis.Защо?Защото maxxis имат мек граифер.От както си взех от пред миниона 2,35 и от зад пак maxxis 2,35(забравих името на модела),нямам проблем.Карам си на мокро време,карам си в гората и няма проблем.Не се хлъзга,просто maxxis са наи добрите за мен.А до това че се износват бързо,все пак това си е консуматив.Ако караш в гората трудно ще се износят,повече на асвалт се износват.Послушаи ме и няма да згрешиш. :peace: :peace: :peace: :peace: :peace:
Аватар
velko

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Окт 15, 2009 10:47 am

Има и други производители на гуми освен Maxxis. Паднал си не заради гумата, а заради своя грешка. Избора на гума зависи от това къде и как ще я караш, тъй като няма универсална гума.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот veskoz » Чет Окт 15, 2009 2:59 pm

velko написа:...все пак това си е консуматив....

Да ама такъв дето всеки иска да го сменя по-рядко. :eyebrow:
Максис е добра гума, но Континентал го тръшка в земята. Поне за мен. :D :agree:

Pr3d4t0R написа:...няма универсална гума.

:D :agree: :beer:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Disrespect » Чет Окт 15, 2009 4:58 pm

MINION!
BIKESEXUAL
Аватар
Disrespect

Рейтинг: 1160

Мнениеот velko » Пет Окт 16, 2009 8:44 am

Имах континентал и тя се разцепи отстрани.Не знам защо.
Аватар
velko

Мнениеот EccentricMOTION » Нед Окт 18, 2009 7:24 pm

Защото си карал Вертикал агресивно...Континентал не ги виждам като гуми за спускане и агресия. Типична гума, която катери.
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот veskoz » Пон Окт 19, 2009 11:27 am

EccentricMOTION написа:Защото си карал Вертикал агресивно...Континентал не ги виждам като гуми за спускане и агресия. Типична гума, която катери.

Абее.... мани ти.. :eyebrow:
По-скоро байка е седял на балкона (слънце,студ...) ;)
Аватар
veskoz

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Окт 19, 2009 3:34 pm

Прости ми за невежеството. Напълно адмирирам мнението ти. Друга опция за скъсан борд не е ли наранена шина? ;)
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот veskoz » Пон Окт 19, 2009 4:01 pm

EccentricMOTION написа:Прости ми за невежеството. Напълно адмирирам мнението ти. Друга опция за скъсан борд не е ли наранена шина? ;)

Абе глупости невежество... :D Наранена шина... знам ли, ако е карана без гума :lol: по-скоро наранен борд поради някаква причина. :eek3:
Имам едни пресни спомени от стария ми Вертикал, който беше монтиран на предната ми шина RMX Dragon с по-висок борд...е братче с 2 отвертки беше трудно свалянето, а за пластмасови щангичкинченца забрави. И това е възможно. Незнам каква е точно причината да се получи така при колегата, но изключвам ниско качество на продукта. ;) 2004 карах с Вертикал с кевларови бордове - беше лек, но му се показаха конците след едни премеждия в рила. Сега съм с Maxxis High Roller 2.35 и ги чакам да свършат, за да си взема болезнено предания Вертикал отново. Смятай :peace:
Аватар
veskoz

Мнениеот velko » Чет Окт 22, 2009 8:37 am

Карах на сняг в планината и когато се прибрах оставих колелото ми в парното,преди това поотръсках гумите (континентал) от снега и прибрах баика.Уверявам ви,че когато прибрах баика нямаше цепки по гумите.На другата сутрин отидох да карам отново и гледам една огромна цепка и балон от ватрешната.И после направих глупост та си взех тиогите с този твърд грифер. :liplick:
Аватар
velko

Предишна

Назад към All Mountain/Ендуро продукти