дискови спирачки

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

дискови спирачки

Мнениеот feromen » Вто Сеп 22, 2009 10:32 pm

здравейте,искам до ви попитам как да си настроя дисковете спирачки така че да ковът направо.Колелото ми е крос ендуро и не съм ми сменял нищо просто спирачките ми не спират както трябва иначе амортисьорите и двата са перфектни.Благодаря предварително
feromen

Рейтинг: 1180

Re: дискови спирачки

Мнениеот insane.b0y » Вто Сеп 22, 2009 11:20 pm

ти го каза КРОС = няма начин да стане с неговите спирачки
Аватар
insane.b0y

Рейтинг: 1223

Мнениеот ivailo911 » Сря Сеп 23, 2009 12:48 am

1. Целта на спирачките НЕ Е да "ковът направо". Модулация и спирачна сила са двете понятия които те интересуват.
2. С тези спирачки вероятно никога няма да постигнеш нормална спирачна сила. Ще продължат да си спират така или много подобно дори след внимателна настройка. Това ще е така докато не ги смениш, а и покрай тях и други неща ще ти трябват (например вилка).
3. На Cross Enduro нито двата амортисьора (или по-скоро пружини???) са префектни, нито спирачките. Прочети из форума за недостатъците на евтините велосипеди (особено евтините такива с псевдо-двойно окачване).

Не съм искал да те обидя с нищо написано по-горе! :peace:
ivailo911

Рейтинг: 1315

Мнениеот did » Сря Сеп 23, 2009 12:52 am

Абе ivailo911, кажи му го направо: Колелото не подлежи на ремонт, а спирачките са скрап.

За тия пари може да се купи работещ планински велосипед, ама се иска питане преди купуването, а не след това.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот МИКИ МАУС » Сря Сеп 23, 2009 7:07 am

Човека е за първи път във Форума! Не го плашете! Желание и възможности са две различни неща.

Feromen -карай си колелото така, докато разбереш за какво става въпрос и събирай пари. От Трабант, Мерцедес не става, колкото и да го тунинговаш. Бъди щастлив! :evil: :wavey:
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС

Рейтинг: 1068

Мнениеот ico 1 » Сря Сеп 23, 2009 10:42 am

:offtopic:
МИКИ МАУС написа:Човека е за първи път във Форума! Не го плашете! Желание и възможности са две различни неща.
Именно. Имал е възможности за истинско колело (драг онтарио, драг гризли, спринт аполон и т.н.), но желанието му е било да си купи колело с два "амортесьора" и "дискови спирачки".

@ feromen, можеш да си смениш спирачките с по-хубави, например тези:http://www.dimibike.com/product_info.php?cPath=61_62&products_id=427. Ако ти се виждат скъпи, може и някой по-евтин модел на "Shimano" или "Tektro", но аз не виждам смисъл от инвестиции в такъв велосипед.

П.П.Колелото ти е голяма минавка, но ако си го караш кротко в града или парка няма да имаш проблеми.
Аватар
ico 1

Мнениеот nikolce » Сря Сеп 23, 2009 11:41 am

Да "ковЪт". едва ли ще можеш да ги настроиш, ама всепак ето ти един PDF -> http://www.leechi.com.tw/pdf/DSK400_MANUAL.pdf. . Интересува те точка 8.
Успех.
Аватар
nikolce

Рейтинг: 1358

Мнениеот Ozzie » Сря Сеп 23, 2009 2:12 pm

ico 1 написа:...но аз не виждам смисъл от инвестиции в такъв велосипед...

то няма да е инвестиция, а наливане на вода в буре без дъно :)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Rix » Сря Сеп 23, 2009 2:37 pm

Що бе крос са добри...
...в маркетинга :smokin: ама май само в това :eyebrow:
Аватар
Rix

Рейтинг: 1217

Мнениеот bocky » Сря Сеп 23, 2009 5:12 pm

:rofl:
Смея се на написаното от Rix. А по темата то не се ли продава с някои от по-евтините модели на Shimano или Tecktro?
Don't settle for less, or the next best!
Аватар
bocky

Рейтинг: 1470

Мнениеот SeSSion » Сря Сеп 23, 2009 5:32 pm

Всъшност ББ5 в момента струват 69 лв.а не както пише в дими-то 135лв.Ако искаш хубави механични спирачки и ти парят 200лв. в джоба(за 2 спирачки) можеш да си вземеш две ББ7

ББ5- http://www.ridespot.net/product_info.ph ... f51788a7b3
ББ7-http://www.ridespot.net/product_info.php?cPath=35_36_74&products_id=143&osCsid=63220b4cc5696a99ff306ef51788a7b3

П.П. Ако не ти се дават много пари си вземи два В-брейк-а мисля,че на кроса шините му ставаха и за В-брейк.
SeSSion

Мнениеот feromen » Сря Сеп 23, 2009 9:14 pm

ivailo911 ти въобще карал ли си някога крос ендуро?Та да ми расправяш,че амортисьорите не работят??? Работят си перфектно.В планината като карам са си перфектни.НА наклоните на НДК като карам предния влиза докраи а ако скоча от някъде (не че скачам често но съм го тествал) задния и предния влизат докрай.Пък и колелото си движи добре.Аз съм начинаещ и не карам много често в планина, но съм си доволен от колелото.Благодаря ви за отговорите.Може ли да ми кажете каквво трябва да сменя за да стане добро колелото.Нещо с линка не можах да се оправя??
feromen

Мнениеот shaady » Сря Сеп 23, 2009 9:21 pm

feromen написа:ivailo911 ти въобще карал ли си някога крос ендуро?Та да ми расправяш,че амортисьорите не работят??? Работят си перфектно.В планината като карам са си перфектни.НА наклоните на НДК като карам предния влиза докраи а ако скоча от някъде (не че скачам често но съм го тествал) задния и предния влизат докрай.Пък и колелото си движи добре.Аз съм начинаещ и не карам много често в планина, но съм си доволен от колелото.Благодаря ви за отговорите.Може ли да ми кажете каквво трябва да сменя за да стане добро колелото.Нещо с линка не можах да се оправя??

Според теб, амортисьорите, които работят, трябва да влизат докрай?

Пробвай да караш по някой терен с чести неравности, и след това ми говори какво е работещо и неработещо окачване. ;)

Какво да смениш, за да стане добро колелото?
Първо рамката - купи си някоя твърда рамка на старо.
Други компоненти по колелото са г/д стават като за начало.
Може да сложиш за отпред BB5/7, в момента са на добра цена. ;)
Аватар
shaady

Рейтинг: 1800

Мнениеот Night_Falcon » Сря Сеп 23, 2009 9:29 pm

Лелеее, как го плашите горкия човек...
Щом си ти харесва колелото - ми карай си го бе. Важното е да ти прави удоволствие :)
Колкото до спирачките, не очаквай да се оправят - доста съм страдал от тия промакси, просто няма оправия.
Щом ти харесва колелото като цяло, и не ти харесва някой компонент - сменяй компонента и се радвай :)
Колкото до спирачките - най-евтината Шиманска механика е около 45лв, и ще ти се стори божествена в сравнение със промакс-а
Колкото до велосипеда - за жалост, наистина е било грешка. Но, така и така, вече го имаш. Щом ти харесва - още по-добре.
Успех :beer:
Аватар
Night_Falcon

Рейтинг: 1376

Мнениеот Rix » Сря Сеп 23, 2009 9:40 pm

feromen написа:ivailo911 ти въобще карал ли си някога крос ендуро?Та да ми расправяш,че амортисьорите не работят??? Работят си перфектно.В планината като карам са си перфектни.НА наклоните на НДК като карам предния влиза докраи а ако скоча от някъде (не че скачам често но съм го тествал) задния и предния влизат докрай.Пък и колелото си движи добре.Аз съм начинаещ и не карам много често в планина, но съм си доволен от колелото.Благодаря ви за отговорите.Може ли да ми кажете каквво трябва да сменя за да стане добро колелото.Нещо с линка не можах да се оправя??

ама ти верно много си вярваш :bigeyes: мноооооооого си далеч от истината, ама много. Един работещ шок(амортисьор) отзад струва колкото целия ти крос ендуро.

Колелото ти никога няма да стане по-добро. Събирай пари и си купи нормално, ако си тръгнал да караш в планината. Извинявай, че трябва да те разочаровам, но твоето колело за нищо сериозно не става.
Аватар
Rix

Рейтинг: 1217

Мнениеот ivailo911 » Сря Сеп 23, 2009 10:02 pm

Абе карам някакъв RAM AM с Monarch 3.1, викат че работело повече от Cross Enduro. И пак смятам, че като окачване е далеч от перфектно... прави си изводите. По темата - колелото добро ли е последно или не? Ако е добро - карай си го така. Ако само нещо конкретно не ти харесва - смени него. Моят съвет би бил - ако проблема е само в спирачките - слагай BB5. Всичко от по-висок клас ще има деструктивен ефект над колелото ти. Проблема е там, че скоро ще откриеш, че и вилката не става (и да - хубавите вилки НЕ влизат до долу на НДК...)... и рамката, и декланшора и т.н...
ivailo911

Мнениеот feromen » Сря Сеп 23, 2009 10:41 pm

Благодаря за мненията.Последния ми въпрос е как да настроя спирачката защото от линка не разбрах как става.АКо може да и на БЪЛГАРСКИ.Все пак да се пробвам дали ще е по добре ако я настроя или направо да събирам за нови.Ще съм благодарен ако ми кажете как да ги настроя
feromen

Мнениеот ivailo911 » Сря Сеп 23, 2009 10:52 pm

На линка е обяснено всичко. Ако не разбираш - провай Google Translate. Никой не му се занимава да превежда manual за подобна спирачка. Събирай за нова, а ако ти се занимава - настройвай тази.
ivailo911

Мнениеот feromen » Сря Сеп 23, 2009 10:53 pm

щом питам значи ми се занимава но не снам как ако някой ми каже как ще сям му много благодарен
feromen

Мнениеот nikolce » Сря Сеп 23, 2009 11:26 pm

А да търсиш във форум, на български език, не можеш ли? :magnify:

viewtopic.php?f=4&t=57185&p=528702&hilit=%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0#p528702

Второто мнение (на EccentricMOTION), обърни внимание на точка 2 и 4. Може и да не става дума за същите спирачки, начина на настройка обаче е един и същ.

Ако и това не помага, 5 лева в джоба, и на сервиз :agree: .
Аватар
nikolce

Рейтинг: 1358

Мнениеот МИКИ МАУС » Чет Сеп 24, 2009 7:05 am

Една малка подробност ,но много важна. Тези спирачки имат една опасна особеност /дано при теб да не е така/ - при рязко спиране блокират. Не много често ,но се случва и ако е предна спирачка ... /Мога да ти покажа рентгенова снимка на рамо /. Накрая последен съвет, не пипай с омаслени ръце. / За обезмасляването има много теми - бензин, спирт, обезмаслители -разни, шкурка/ Обезмасли си спирачките! Бъди щастлив! :wavey:
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС

Рейтинг: 1068

Мнениеот Вилката » Чет Сеп 24, 2009 8:10 am

В мнението на EccentricMOTION, което показва nikolce, пише да се настройва неподвижната накладка на 2-4 мм от диска. Мнооооого неправилен съвет!!! Нокога не я оставям на повече от 1 мм. Ако имаш леко биене в диска може и 2, ако биенето не позволява и 2 - значи дискът не става.
Относно Promax - до колкото съм виждал как работят - те имат "плаващо" апаратче и няма неподвижна накладка. Един приятел си отрови живота с тия спирачки на иначе приличното колело Raleigh Iceberg. Веднъж и аз се помъчих да ги накарам да спират - няма оправия! Колкото и да ги настройваш няма да спират дори колкото V-brake.
Вариантите за оправяне за мен са 2:
1. По скъпият - предно апаратче BB5 за около 60 кинта барабар с накладките (само те струват около 30). Трябва да обърнеш внимание как ти се монтира диска за главината, че има 2 стандарта!
2. По-евтиният - V-brake Shimano от Драг Зоната струва 29 лв за комплект предни + задни. Тук пък трябва да видиш дали на вилката и на рамката имаш възможност за монтаж на v-brake и дали шините не са само за дискови спирачки. Няма да можеш да се хвалиш вече, че имаш колело с дискове, но пък ще спираш доста добре ;)
:beer:
Аватар
Вилката

Мнениеот mi6el » Нед Сеп 27, 2009 4:50 pm

Днес карах cross enduro,и наистина предна спирачка блокира добре,че ми блокира докато бях спрял,че....
mi6el

Рейтинг: 1200

Мнениеот did » Нед Сеп 27, 2009 6:03 pm

Всички спирачки могат да блокират, докато си спрял.

Важното е не да блокират, а да спират.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот mi6el » Нед Сеп 27, 2009 6:30 pm

Можеби не се изразих правилно,беше блокирала дори след като пуснах лоста (ръчката).
mi6el

Рейтинг: 1200

Мнениеот did » Нед Сеп 27, 2009 7:02 pm

mi6el написа:Можеби не се изразих правилно,беше блокирала дори след като пуснах лоста (ръчката).

Нормално. За тия пари - толкова. Всички Промакси блокират така.

Наистина не мога да си представя, че има хора, дето си вярват, че може да си купят ЦЯЛ ВЕЛОСИПЕД с дискови спирачки на цената на 2 работещи дискови спирачки и да си го карат без проблеми!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот PtD » Нед Сеп 27, 2009 7:07 pm

Teмата се заключва, поради write-only нагласата на автора. :clap: За грамотността няма и да споменавам :crap:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Назад към Веломеханик