За дължината на стержена... (за пореден път)

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

За дължината на стержена... (за пореден път)

Мнениеот BurNiNg_IcE » Чет Сеп 24, 2009 8:33 pm

Значи искам да си взема една вилка от едно момче от форума, но стержена е дълъг 185мм.
Челото ми е дълго(без чашки) 140мм.
С чашки е 158мм.
Лапата където се закача на стержена е дълга 40мм.
Ще имам ли проблем да монтирам вилката или да търся нещо с по-дълъг стержен?
Мерси, предварително! :beer:

Извинявам се, ако има такава тема!
Занимавам се с внасянето на колела/части за колела от PinkBike/Aнглия/, за повече информация - ЛС!
Mоля, да ми пишат само наистина заинтересовани хора!
Линк към по-големите внесени части до момента.
Аватар
BurNiNg_IcE

Рейтинг: 2000

Re: Проблем. Моля за съвет.

Мнениеот bikerider » Чет Сеп 24, 2009 9:01 pm

Има шанс да стане, но моя съвет е - или си купи друга вилка или се обърни към ЧЗВ - там си има тема за удължаване на стержен и в нея е дискутирано предостатъчно.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот nikolce » Чет Сеп 24, 2009 10:09 pm

Според мен не става. Просто стержена идва толкова къс че не преминава в горната половина на лапата, и от там болта на тапата въобще не достига до пеперудата. По-дълъг болт оправя положението, ама не бих се возил на нещо, на което лапата се държи едва на 10-12мм.
Пиша го това защото случаят е идентичен с моят, даже лапата ми е към 36мм висока. Нищо под 190мм стержен не бих сложил на колелото.

EDIT:
Даже сега скочих от компа, да премеря при мен как е, и си на косъм да ти кажа. Никога стержена няма да дойде 5мм под нивото на лапата, за спейсери дума да не става.
По-добре се огледай за друга вилка. Не си заслужава разправиите с удължаването.
Последна промяна nikolce на Чет Сеп 24, 2009 10:17 pm, променена общо 1 път
Аватар
nikolce

Рейтинг: 1358

Мнениеот BurNiNg_IcE » Чет Сеп 24, 2009 10:17 pm

Ами ако карам с малко по-дълъг болт има ли възможност да се скъса от натоварването и да се пребия... :xx(:
@nikolce Ти сега караш ли така?
@bikerider Прочетох в ЧЗВ, за удължаване на стержена, но не ми се занимава с толкова сложни неща.
Мерси все пак.

Ако някой има други идеи, нека сподели! :popcorn:
Занимавам се с внасянето на колела/части за колела от PinkBike/Aнглия/, за повече информация - ЛС!
Аватар
BurNiNg_IcE

Мнениеот ico 1 » Чет Сеп 24, 2009 10:20 pm

Баси късмета, тук всеки милиметър ти е важен. Това момче откъде го мери стержена - от короната на вилката или от конуса, където ляга лагера? Не, че не можеш да си сметнеш сам, но твоята "работа" е 198 мм :D ,а чуждата "работа" е 185 мм , т.е горният болт на лапата (ако е с два болта) няма къде да стегне. С други думи, трябва ти вилка със стержен 190 мм минимум, иначе си е бая рисковано за здравето. Моят съвет е да бележиш стержена на сегашната ти вилка на 185 мм и само да наложиш лапата за да видиш докъде стига. Нормално стержена трябва да е с 2-3 мм под тапата на лапата, ненормално - 7-8 мм., а опасно - повече от 10-12 мм.
П.П. Каква е рамката? По-ниски чашки не стават ли?
Последна промяна ico 1 на Чет Сеп 24, 2009 10:24 pm, променена общо 1 път
Аватар
ico 1

Мнениеот nikolce » Чет Сеп 24, 2009 10:22 pm

Не, не карам така. Просто се отказах от вилката (едно Manitou). Разбрахме се с пича, ако не става да му я върна същият ден. Даже си спомням, че стержена беше баш толкова, 185мм, и не стана. То ще стане, ама си е опасно. Там натоварването никак не е малко, и не ми се рискува. Ако беше с 5мм по-дълъг щях да се навия, и пак щеше да ме е шубе.

ico 1 :agree:
Аватар
nikolce

Мнениеот did » Чет Сеп 24, 2009 10:25 pm

BurNiNg_IcE написа:Извинявам се, ако има такава тема!

Теми със заглавие "Проблем. Моля за съвет." има доста.

Ако искаше наистина да привлечеш вниманието на хора към проблема си, можеше да я кръстиш по някакъв поне мааааалко по-адекватен начин, поставяйки в заглавието думичката "стержен", пък защо не и цял формулиран въпрос...

Така поставен, въпросът ти няма отговор. Можеш да играеш с видовете чашки, понеже не всички са еднакви. Лапите също не са еднакви. Начините за мерене на стержен също са малко спорни и подозирам, че не си го измерил правилно.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот BurNiNg_IcE » Пет Сеп 25, 2009 7:30 am

@nikolce П.П. Каква е рамката? По-ниски чашки не стават ли?
Рамката е Драг Онтарио размер "L" , за по-ниски чашки ще видиме, във веломания утре.
@Did Ще променя името на темата, като се прибера унас, че ся съм в час по информатика. :D
Аватар
BurNiNg_IcE

Мнениеот Вилката » Пет Сеп 25, 2009 1:22 pm

Някъде съм срещал като абсолютен минимум за припокриване на стержен с лапа 2/3 при едноболтови и над горния винт при двуболтови. Ако си с едноболтова аритметиката изкарва, че си точно на ръба на 2/3. Ако си с двуболтова - откажи се.
П.П. Т'ва 2/3 звучи много кръчмарски, та не се знае дали ще излезне сметката :dontknow:
:beer:
Аватар
Вилката

Мнениеот nikolce » Пет Сеп 25, 2009 1:25 pm

Рамката ми е Drag One, XL размер.
Ти имаш 140мм + 18мм + 40мм (чело+чашки+лапа) = 198мм. 198мм - 185мм = 13мм . Както казах на косъм си. Този стержен е бил рязан вероятно за чело 120мм. Както виждаш разликата е 20мм, просто за да имаш мегдан за настройка височина на кормилото, с някой друг спейсър.
Или трябва да намериш чашки 10мм, или лапа не по-висока от 30мм. По-лесно е да се смени лапата, ама не знам дали ще намериш такава ниска.

Имайки ги в предвид горните сметки, просто първо наложи/пробвай стержена до къде ще стигне. Сметките винаги излизат малко по-различни на края :agree: .
Аватар
nikolce

Мнениеот BurNiNg_IcE » Пет Сеп 25, 2009 1:40 pm

Значи сложиш метъра на 185мм и го мушнах в челото излиза, че горния болт на лапата (Hussefelt) няма да хване стержена. :(!:
@Вилката Sorry, ама нещо не те разбрах. :dontknow:
П.П. С тези чашки дали ще стане номера? :praying:
Аватар
BurNiNg_IcE

Мнениеот X_NRG » Пет Сеп 25, 2009 1:53 pm

Вилката искаше да каже, че ако лапата ти е с 1 болт за притягане към стержена, то той (стержена) трябва да е влезнал минимум 2/3 дължината на лапата в нея, а ако лапата ти е с 2 болта, то стержена трябва да е влезнал минимум до края на горния болт. При 40мм лапа по изчисленията на nikolce (които са верни) си точно на границата, както е казал, но според мен е рисковано. Ако сложиш чашките, към които си дал линк, цялата работа ще стане доста по-сигурна и искрено ти препоръчвам този вариант, защото ще имаш само 6 липсващи милиметра, което е доста по-добре от 13. :)
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот BurNiNg_IcE » Пет Сеп 25, 2009 2:05 pm

Ще сложа нови чашки, сега го премерих, ако чашките са 11мм(а не 23), разликата е огромна и ще успея да завинтя винта на пеперудката и на лапата безпроблемно. :beer:
Мерси много, за идеите, за решаването на проблема ми!
Поздрави,
Благо. :beer:
Аватар
BurNiNg_IcE

Мнениеот Ozzie » Пет Сеп 25, 2009 4:30 pm

BurNiNg_IcE написа:@Did Ще променя името на темата, като се прибера унас, че ся съм в час по информатика. :D

ще промениш, ама не можеш Изображение

BurNiNg_IcE написа:@ Оzzie Видях. :D :agree:

е поне кажи как искаш да я именуваме темата
после ще почастиш
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот BurNiNg_IcE » Пет Сеп 25, 2009 4:32 pm

@ Оzzie Видях. :D :agree:
Eми примерно: "Недостатъчно дълъг стержен, удължаване, или...?" :D
За нещо по хитроумно не се сетих. Изображение
Аватар
BurNiNg_IcE

Мнениеот BurNiNg_IcE » Съб Сеп 26, 2009 4:14 pm

Не стана.... :bawling: :bawling: :bawling: :bawling:
Аватар
BurNiNg_IcE

Назад към Веломеханик