Усукана или нормално състояние на рамка НТ2

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Усукана или нормално състояние на рамка НТ2

Мнениеот tisho » Пет Сеп 25, 2009 2:21 pm

Здравейте!

Откакто съм си купил колелото съм забелязал, че има "нещо". Както отзад, при поставянето на колелото, така и отпред на вилката.
Доста е късно за рекламации, но сега реших поне да попитам дали и при някой друг се наблюдава това или са редки случаите.
Става дума за невъзможността задната гума да стои в идеалния център, когато е монтирана. Най-много личи там, където се събират трите тръби при централното движение. Винаги е имало (и със старите гуми, и сега, когато сложих нови) една разлика от към 2мм. Оста не е крива, каплата също. Мисля, че всичко това води и до изменение в равнината, в която диска на спирачката би трябвало да се върти, а оттам и трудно регулиране на задната ББ5-ца. Наскоро, като се замислих, и задните скорости доста често имат нужда от "удурдисване" и никога не работят задълго по очаквания за класа начин. А, да каже човек, че карам агресивно и не по предназначение, ще е грешно. Ограничавам се с най-приятното за мен "Преко Селото" + съобразено с пътната настилка движение по по-каменисти терени, когато се налага (което не е често).
Отпред същата работа. Като оставя колелото да легне максимално "удобно" в жлебовете не вилката (по-скоро оста ляга там) и при короната на вилката се набллюдава една несиметричност изразена в 1,3-1,5мм., а си мисля, че тези вилки ги правят по калъпи дето са тествани и нагаждани и не би трябвало, когато се постави колелото, то да е леко на една страна. Прилагам малко снимки, от които дано се илюстрира по-добре това, което описвам.
Та така! Някой има ли представа защо е така и имате ли наблюдения при други велосипеди?

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
:beer:
Аватар
tisho

Рейтинг: 1628

Re: Усукана или нормално състояние на рамка НТ2

Мнениеот nikolce » Пет Сеп 25, 2009 2:46 pm

tisho написа:... Оста не е крива, каплата също....

Каплата може да не е крива, ама може да не е наплетена като хората. С отпускане на спиците от едната, и затягане от другата (1/4 оборот може да е достатъчен), всичко би трябвало да влезе в норма. За отпред важи същото.

Остава този въпрос обаче:
tisho написа:Мисля, че всичко това води и до изменение в равнината, в която диска на спирачката би трябвало да се върти, а оттам и трудно регулиране на задната ББ5-ца. Наскоро, като се замислих, и задните скорости доста често имат нужда от "удурдисване" и никога не работят задълго по очаквания за класа начин.

Преди да обвиним рамката, защо не пробваш при друг майстор, да направи настройките.
Аватар
nikolce

Рейтинг: 1358

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Сеп 25, 2009 2:58 pm

Можеш да видиш дали има проблем като завъртиш колелото. Гумата може да не е легнала хубаво в каплата за това за елементарна проверка завърти колелото и постави пръст, така че почти да докосва шината. По този начин ще разбереш дали има нужда от настройка на колелата.

За ББ5-цата:
1. Развий леко болтовете на апаратчето към преходника, до толкова че апаратчето да е леко подвижно;
2. Доближи неподвижната накладка до като опре в диска;
3. Стисни подвижната накладка, така че цялата спирачка да "захапе" диска. Държейки в захапано положение затегни болтовете на апаратчето към преходника;
4. Настрой неподвижната накладка максимално близо до дискът, но така че да не се опира в него при движение. Настрой отдалечеността на подвижната накладка според това колко бързо желаеш да реагира спирачката, като това става чрез позицията върху жилото на захвата на апаратчето (тъй като бб5-цата няма "врътка" за регулиране на подвижната накладка).

След таи операция накладките ще са подравнени спрямо диска и ако той е прав в последствие ще се налага само да ги доближаваш според износването им ; - )

Фина настройка на скоростите правиш като въртиш бронята на скоростното жило при командата по часовниковата или не по нея. В зависимост от посоката дерейлоьра леко ще се отдалечи или приближи.
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот Jovany » Пет Сеп 25, 2009 3:02 pm

Присъединямвам се към мнението на nicolce, ако правилно съм разбрал проблема.
Ето тук можеш да видиш как се измерва центрираността на каплата - за ориентир може да се направи и със самоделен инструмент, изрязан от дебел картон или фазер напр.
http://www.ehow.com/video_2363040_how-dish-bicycle-wheel.html
Jovany

Рейтинг: 1290

Мнениеот tisho » Пет Сеп 25, 2009 3:39 pm

[/quote]Преди да обвиним рамката, защо не пробваш при друг майстор, да направи настройките.[/quote]

Няма никой да обвиняваме :) Просто колелото е купено от БАС и по рождение си е така, а те би трябвало най-добре да знаят как се сглабят, нали?

@ Pr3d4t0R

Благодаря за поясненията. По принцип съм наясно с този начин на регулиране и така процедирам. Работата е там, че неподвижната накладка никога не може да застане успоредно на диска. Дори когато е тъкмо настроена, след няколко спирания единят й край започва да стои по-близо до диска. Това, разбира се, е премерено на око, но за сметка на това е наблюдаване доста дълго и прави впечатление.
Както и да е. Не се бях сетил за каплите и ще пробвам корекция на 1/4.

Благодаря за взетото отношение! Ще помисля и ще използвам дадените идеи и вярвам, че всичко ще е наред! :D
Аватар
tisho

Мнениеот veskoz » Пет Сеп 25, 2009 3:43 pm

Споко и моята е така по рождение. Предполагам като караш без ръце ти дърпа надясно (ти си наклонен малко на ляво). Чакам да изшкембя каплите и тогава пренаплитане за сега се търкалят е*ал съм ги :D :lol:
Между другото с теб ли се засекохме в Неделя на Панорамната посока Железница, защото колелото ми е познато? Моето е същия цвят 'мъ е меко :) Ако си ти мерси за предложената помощ! :peace:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот tisho » Пет Сеп 25, 2009 3:58 pm

За жалост не съм бил аз и за още по-голяма жалост в неделя не карах :bawling:
'ма праих други също така приятни неща с разни аверчета :D
иначе съм споко, щом три години го ръчкам колелото, сега просто реших да разнищя нишката, а ще ги покарам още година и заминават на старото колелото всичките чаркалъци. :eyebrow: и тогаваааа... :evil:
Аватар
tisho

Назад към Веломеханик