Проблеми с вилка dart3!

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблеми с вилка dart3!

Мнениеот Арамис » Нед Сеп 27, 2009 9:28 am

Здравейте,
карам RAM HT2 с вилка модел dart3. Месец след като я закупих при едно спускане вилката се блокира изцяло и "рибаунда" спря да работи (потъва и след това се връща 10 секунди до изходно положение) . Дадох я на поправка понеже беше в гаранция и наистина я поправиха, но още на следващото каране установих, че се държи много твърдо на пътя. Очаквах, че след 2-3 карания ще се оправи и ще омекне, но няма промяна. Работи нормално, но е страшно твърда и въобще не обира малките неравности по пътя, а все едно съм с твърда вилка.
Моля за съвет какво да правя?! Или моля да ми препоръчате за друг тип вилка, която да е в рамките до 400 лв.Благодаря предварително!
Аватар
Арамис

Рейтинг: 1200

Re: Проблеми с вилка dart3!

Мнениеот ico 1 » Нед Сеп 27, 2009 11:27 am

Здравей! Ако още ти важи гаранцията, най-добре отиди пак в сервиза, ако нямаш вече гаранционно обслужване вариантите са няколко:
1.Даваш я на някой, който си разбира от работата (във форума пишат такива хора, потърси, но зависи от кой град си).
2.Разглобяваш я и си я поправяш сам (не е за препоръчване, ако не знаеш какво правиш).
3.Четеш тази тема:http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=49495&p=476016&hilit=%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+dart+3#p476016
4.Продаваш я на някой по-тежичък :D .
5.След продажбата си купуваш Rock Shox Tora 302, например.
Аватар
ico 1

Рейтинг: 2000

Мнениеот Арамис » Нед Сеп 27, 2009 11:38 am

Ами всъщност познавам един тип, който е добър и се занимава с това да оправя вилки. Въпросът е дали проблема не идва от това, че съм прекалено лек за тази вилка. Тежа около 65 кг. Иначе и аз си мислех за една Тора, или пък да се напъна за един Фокс Ванила, но естествено е по-скъпичък:((
Аватар
Арамис

Мнениеот tanec » Нед Сеп 27, 2009 1:31 pm

Според мене при поправката са ти сложили повече от необходимото грес (ако не са сменяли пружините). Пробвай да отвориш вилката и да провериш това нещо.
Аватар
tanec

Рейтинг: 1992

Мнениеот did » Нед Сеп 27, 2009 1:40 pm

tanec написа:Според мене при поправката са ти сложили повече от необходимото грес (ако не са сменяли пружините). Пробвай да отвориш вилката и да провериш това нещо.

Ъ?

tanec, приятелски съвет: Повечко чети, по-малко пиши! Съветите ти са неадекватни!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот DTD » Нед Сеп 27, 2009 7:17 pm

А преди "поправката" в сервиз... Вилката много по-мека ли беше?
Според мен има 2 вариянта.
1- Сменили са ти пружините (няма логика, но знам ли...)
2- Сменили са ти втулките (тук вече има логика, защото понякога се появавят дефекти във втулките и вилката работи спечено, връща бавно и т.н.)
Но не виждам как при втория вариянт ще стане по твърда... Най-добре ги питай какво са правили с вилката в тоя сервиз.
Човешката глупост е безкрайна.
DTD

Рейтинг: 1793

Мнениеот did » Нед Сеп 27, 2009 7:58 pm

Ясно е кво са правили - смазали са я с неподходяща грес.

Ясно е също, че авторът не прави разлика между "твърда" и "бавна".

Изводът е, че вилките не трябва да се дават на профилактика на "един тип, който е добър и се занимава с това да оправя вилки", а на оторизирани и доказали се сервизи.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 28, 2009 9:43 am

did написа:Изводът е, че вилките не трябва да се дават на профилактика на "един тип, който е добър и се занимава с това да оправя вилки", а на оторизирани и доказали се сервизи.

:agree:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Вилката » Пон Сеп 28, 2009 2:57 pm

Вмятам 2 неща от личен опит:
1. Дарт са много твърди вилки и аз с моите 68 кила не мога да я свия и на 70% при бая агресия. Първоначалното влизане на вилката също става трудно, т.е. не обира добре и малките неравности.
2. Виж дали ти работи различно при 2-те положения на lock-а. Имах проблем, при който вилката си стоеше локната, колкото и да връткам настройките. Имай предвид, че тоя модел в заключено пложение има някакъв ход (2-3 см).
Аватар
Вилката

Мнениеот Арамис » Сря Сеп 30, 2009 1:17 pm

Значи...,
1. Вилката я дадох на оторизиран сервиз, там от където я купих, за да оправят проблема с това, че въобще не връщаше като потъне при каране. От там ми обясниха, че вероятно съм "пренатегнал рибаунда"??????????? Аз смятам, че това е невъзможно, защото няма как да го направя чисто технически! По-скоро е прав, човека който казва, че е имало дефект, който те са оправили някак?! Смятам да не я давам повече на тези техници (оторизираните) защото явно нищо не разбират, а да потърся приятелска помощ)
2. След поправката вилката работеше много добре. Беше достатъчно мека и рибаунда си работеше без проблем. На първото по-сериозно каране започнах да чувствам, че вилката става по-твърда при каране (иначе рибаунда си работи перфектно) и от тогава е все така. Никакви настройки не помагат!

3. Според мен наистина дарт са прекалено твърди вилки и аз лично мисля да мина или на "тора" или на "фокс ванила", ако си намеря нова!
Аватар
Арамис

Мнениеот DTD » Сря Сеп 30, 2009 7:59 pm

Ти колко тежиш???
Наистина дърт-овете да твърди вилки, но щом след каране е станала твърда... сигурно причината е друга.
Човешката глупост е безкрайна.
DTD

Рейтинг: 1793

Мнениеот tisho » Сря Сеп 30, 2009 10:02 pm

Карам с Дарт 2 от три години и началото не обръщах внимание, после постепенно усетих, че вилката втвърдява.
Мазах с тънко масло ботушите и за 1-2 карания се оправяше, след което отново на старото дередже, чак един
от компания, с която караме, ми вика, че неговата Дарт 1 работи по-добре от мойта. Както и да е... Реших се, след
като изчетох всички наръчници от сайта на СРАМ за разглобяване и поддръжка на вилки, да я отворя сам, защото
пари нямам за сервиз, а и тези, които са ми най-близо, не знаят и толкова, колкото и аз... :dontknow:
Та отворих вилката и всичко си изглеждаше наред, само дето маслото имаше съвсем малко мътилка. Смених го с
най-обикновено хидравлично масло, българско производство, и смея да твърдя, че сега вилката работи като Фокс
Ванила! (Само дето е по-тежка и и липсва ванилията :D )

Ако караш по прашни места, каляш колелото и аграриш, мога да ти предложа смяна на масло с възможно най-рядкото т.е.
хидравлично (поне аз по-рядко не намерих). Най-добре е да се довериш на сервиз, където са правили това, но ако разбираш
английски и имаш елементарни технически познания и сам можеш да го направиш.

Успех!

Забравих да кажа, че и аз съм около 67-70 кг. и вилката ми обира и малките неравности.
Аватар
tisho

Рейтинг: 1628

Мнениеот Арамис » Чет Окт 01, 2009 11:54 am

Хъм...това с маслото звучи правдоподобно!Ще взема да опитам:) Благодаря!
Аватар
Арамис

Мнениеот tisho » Чет Окт 01, 2009 9:56 pm

Моля!

Погледни Тук и тук + това задължително.
Нещата са много аналогични само обърни внимани, че при разглобения Дарт на снимката е без локаут :)

Успех!
Аватар
tisho

Мнениеот edinmilion » Чет Апр 01, 2010 3:48 pm

Ще използвам темата, дано се отзове някой:

Имам проблем с Dart2 модела който има единствено Preload на левия ботуш (врътката +/- за натягане на пружината) и в момента прави 1 см ход...Преди това работеше нормално за този клас и въпреки твърдата работа правеше ход 8-10 см.
Вилката е след профилактика, около 2 месеца беше в 'покой', но от последните няколко карания доби това усещане за нагнетяване - почти твърда. Също тази врътка се върти изключително трудно (не съм го поставял никога в крайно положение)...някой имал ли е подобен проблем, нужен ми е съвет какво да го правя когато я разглобя?
edinmilion

Мнениеот axelmax » Чет Апр 01, 2010 8:20 pm

Изчисти добре ,и смажи с подходяща грес.
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот sailman » Пет Апр 02, 2010 1:33 pm

@edinmilion - Жоро, според мануела на РокШокс освен греста, с която е смазана пружината в лявата нога, отдолу (като сглобиш вилката преди да затегнеш болтовете на краката) се сипват 10 ml. масло 15WT. Ако при профилактиката това е пропуснато да се направи, нищо чудно да са такива резултатите...(греста на може да маже втулките) Предполагам, че е подобна картината и в десния крак, въпреки че, не знам при твоята модификация, какво живее там. Ако има маслено смекчаване някакво, значи и там има масло, което трябва да провериш в какво състояние е.
Другото, което ми идва на ум е да провериш/почистиш/смажеш семерингите - понякога от там може яко да се влоши работата на вилката.
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот tisho » Вто Апр 06, 2010 9:05 pm

Както по-горе съм писал, както казва и sailman тук отгоре - смело, но информирано и запознато разглобяване на вилката, почистване на споменатите места и по един шприц масло (10 мл.) в двата - не само в единия, а в двата ботуша променя качествено работата на тия Дарт-ове.
Ей на - моя още бичи меко и мазно.
Аватар
tisho

Мнениеот edinmilion » Съб Апр 10, 2010 1:09 pm

sailman написа:@edinmilion - Жоро, според мануела на РокШокс освен греста, с която е смазана пружината в лявата нога, отдолу (като сглобиш вилката преди да затегнеш болтовете на краката) се сипват 10 ml. масло 15WT....

@sailman :bowdown: оказа се точно това, дори не се наложи цялостно отваряне. Левия крак беше пресъхнал (едва развих болта), след което налях 10мл масло, завих болтовете и заработи като фокс без ванилията както казва tisho...
Още веднъж благодаря за съвета :beer:

Ако някой търси инфо по същия проблем, процедурата е описана на 66 страница от ръководството .pdf или директно скрийншот тук:
lower_leg_installation.png
lower_leg_installation.png (148.22 KiB) Прегледано 700 пъти
edinmilion

Назад към Веломеханик