профилактика на амортисьор

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

профилактика на амортисьор

Мнениеот MacLeod » Съб Сеп 26, 2009 2:09 pm

Здравейте,
интересувам се по какво се разбира, че даден преден или заден амортисьор се нуждае от профилактика ? Има ли някакви явни отклонения от нормалния начин на работа, по които може да се разбере за настъпила нужда от профилактика ?
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Re: профилактика на амортисьор

Мнениеот Gen4eca » Съб Сеп 26, 2009 2:22 pm

В повечето случаи, производителите си казват кога да се прави профилактика. Ако усещаш чувствително влошаване в работата на вилката(примерно) не си за профилактика, а за сервиз. Кажи все пак какво ти е окачването и има ли нещо по него, което те притеснява... :beer:
Bombing for peace is like fucking for VIRGINITY!
Аватар
Gen4eca

Рейтинг: 1418

Мнениеот bikerider » Съб Сеп 26, 2009 2:51 pm

MacLeod написа:Здравейте,
интересувам се по какво се разбира, че даден преден или заден амортисьор се нуждае от профилактика ? Има ли някакви явни отклонения от нормалния начин на работа, по които може да се разбере за настъпила нужда от профилактика ?

"Насичане" на движението, непостоянно поведение на реглажите, мръсотия излизаща отвътре...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот MacLeod » Нед Сеп 27, 2009 8:05 am

Кажи все пак какво ти е окачването и има ли нещо по него, което те притеснява

Карам рам хт2 от 1 година, сигурно вече е на 3000 км, отпред е с рок шок дарт 3 ( стандартна окомплектовка ).
Вилката си бачка добре все още, но се чудя дали не и е време за профилактика и да не я прецакам нещо без да разбера.
Но щом се очаква насичане в начина на работа, значи има още време :beer:
Аватар
MacLeod

Мнениеот Admin » Пон Сеп 28, 2009 8:57 pm

Не е точно така. Не че има каквато и да е грешка в отговора на bikerider, но ако става дума за достатъчно скъп и качествен продукт, тези неща ги усещаш, когато си превишил поне 2 или 3 пъти срока за профилактика, препоръчан от производителя. Т.е. не е добре да чакаш подобни признаци. Аз лично не съм съвсем стриктен към препоръките в упътването, признавам си, но все пак веднъж на сезон правя пълна профилактика, а през останалото време редовно поддържам тръбите чисти и през няколко карания капвам по малко масло на праховите уплътнения.
Чудесно е, че при вилка от класа на Dart 3 не си усетил все още насичане на хода или други смущения, може би си я поддържал добре, но моят съвет е поне веднъж годишно да й правиш цялостно почистване, мазане, смяна на маслото и т.н.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 28, 2009 10:53 pm

Admin написа:Не е точно така. Не че има каквато и да е грешка в отговора на bikerider, но ако става дума за достатъчно скъп и качествен продукт, тези неща ги усещаш, когато си превишил поне 2 или 3 пъти срока за профилактика, препоръчан от производителя.

Напълно съм съгласен, но кога вилката се усеща от каращия като "насичаща" зависи как и къде се кара, колко опит има каращия, колко е капризен към вилката си... аз усещам и най-малките насичания от сухи семеринги или мръсотия, затова и не съм уточнявал период на профилактика. Мислех, че се подразбира да се спазва срока на производителя, но ти си напълно прав, че е добре да се уточнява. Понякога забравям, че има хора, които не си четат ръководствата, а това наистина е първото нещо, което един собственик на вилка трябва да направи.

Edit: плюс това въпроса беше зададен относно профилактика, а не смяна на масло, което е само част от пълната профилактика.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот veskoz » Вто Сеп 29, 2009 12:27 am

bikerider написа: Понякога забравям, че има хора, които не си четат ръководствата, а това наистина е първото нещо, което един собственик на вилка трябва да направи.

И не само на вилки. Наистина първото нещо което правя сблъсквайки се нещо ново е да прочета Мануел. Дори в тех. литература на съоръжение което познавам добре или съм изполвал дълго си намирам интересни неща които не съм знаел. Примерно РокШокс казват, че шока трябва да се избърсва с мек плат (парцал) и да се смазва на всеки 8 часа каране. Това според мен, обаче зависи и от използвания лубрикант (сшойства и качество).

Как беше... "Ако нищо друго не работи - прочети упътването!" :deal:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот MacLeod » Вто Сеп 29, 2009 7:57 pm

през няколко карания капвам по малко масло на праховите уплътнения.

Това и аз го правя, защото е лесно, даже омазвам и целия шиш. Вилката ми е точно на 1 сезон, взех колелото миналия октомври ( и вече е на около 3000 км ). Като ходя всеки ден на работа с него, километрите си вървят. Ще ми се да пробвам сам да си я отворя, вместо да я нося да ми я правят. Малко шубе ме гони обаче.. Та сега размишлявам върху този сложен въпрос, да я нося да ми я смазват, или сам да си я смазвам :) Всъщност не съм много наясно и с какво трябва да я смазвам :)
Аватар
MacLeod

Назад към Веломеханик