РАМ АМ, колко трябва да е голяма рамката?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

РАМ АМ, колко трябва да е голяма рамката?

Мнениеот tedopk » Сря Окт 07, 2009 7:49 pm

Та..мисля да го взимам РАМ-а, но не знам какъв размер трябва да е? :dontknow: Висок съм 1.80 и тежа 55 кг.
tedopk

Рейтинг: 1115

Re: РАМ АМ, колко трябва да е голяма рамката?

Мнениеот barabum » Сря Окт 07, 2009 8:07 pm

Най-лесния начин е да пробваш на място. Иначе мисля,че 17" мисля,че ще ти е добре,но най добре пробвай на място :beer:
did написа:
EccentricMOTION написа:Намерих си безплатно курбели Cyclone ...
скъпо е!
barabum

Рейтинг: 1046

Мнениеот tedopk » Сря Окт 07, 2009 8:14 pm

Аха,,Е, аз мислех да го поръчам Online. Къде в София се продават RAM колела ?
П.С Знам, че в сайта на РАМ пише, ама ми е бавен нета и не ме пуска. :banghead:
tedopk

Мнениеот novice » Сря Окт 07, 2009 8:17 pm

barabum написа:Най-лесния начин е да пробваш на място. Иначе мисля,че 17" мисля,че ще ти е добре,но най добре пробвай на място :beer:

17' на човек 180?! Та аз съм 176 и карам 18'... :crazy:
Изображение
Аватар
novice

Рейтинг: 1960

Мнениеот Jim » Сря Окт 07, 2009 9:30 pm

И аз смятам, че 17" ще ти дойде прекалено малка. Карам модела от 2006г., който е 17" и е с около 555мм. Top Tube (не претендирам за точност - мерил съм я набързо с рулетката). На мен ми идва добре при спусканията, обаче аз съм 169см. Нагоре я усещам леко къса и то с 70мм. лапа. Гледам в сайта на БАС, че и модела от 2009 г. е с приблизително същия ТТ - 560мм. Имай предвид, че АМ-а по начало е къса рамка. За сравнение Iron Horse 6point, която също е с all mountain предназначение, има 584мм. ТТ при 17 инчовия размер. Според мен, по-скоро ти трябват 19". Все пак зависи и от предпочитания наклон на терена, по който ще я караш. Успех в избора.
Аватар
Jim

Рейтинг: 1298

Мнениеот shams » Сря Окт 07, 2009 9:45 pm

Магазин на RAM има в кв. Лозенец - от ул. Джеймз Баучер в частта между бул. Черни връх и ул. Богатица (стръмната уличка водеща от басейн "Спартак" към американското посолство) започва малка улица на име "Голо бърдо". Там се намира магазинът на RAM. Eто и линк към bgmaps.com:
http://bgmaps.com/map.aspx?city=sofia&tip=1
Deceive the heavens to cross the ocean.
Аватар
shams

Рейтинг: 1212

Мнениеот vpravov » Сря Окт 07, 2009 10:14 pm

Jim написа:И аз смятам, че 17" ще ти дойде прекалено малка. Карам модела от 2006г., който е 17" и е с около 555мм. Top Tube (не претендирам за точност - мерил съм я набързо с рулетката). На мен ми идва добре при спусканията, обаче аз съм 169см. Нагоре я усещам леко къса и то с 70мм. лапа. Гледам в сайта на БАС, че и модела от 2009 г. е с приблизително същия ТТ - 560мм. Имай предвид, че АМ-а по начало е къса рамка. За сравнение Iron Horse 6point, която също е с all mountain предназначение, има 584мм. ТТ при 17 инчовия размер. Според мен, по-скоро ти трябват 19". Все пак зависи и от предпочитания наклон на терена, по който ще я караш. Успех в избора.

@Jim :agree: Единствено не мисля, че точно 19" ще е подходяща. Аз карам модела 2009 - 19" и се чувствам ОК при ръст 187см. Стария АМ, който карах, при 18" определено го чувствах къс и това беше основния повод да го сменя. Не са за подценяване двата сантиметра по-ниско средно при модела 2009. На жената взехме 18"-2009 и определено го чувствам доста по-приятен в сравнение със старата ми рамка. Не е за подценяване и по-високото тегло на 19" рамка. tedopk казва, че е 55кг. и може и да му се стори неприятно тежка. От друга страна, ако той има още да расте, не е лошо да се мисли и в перспектива. Предимство на 19" 2009 рамка е и по дългата права част от "кривата" седалкова тръба, което позволява по-голям диапазон на регулиране на височината на седалката. Така, че ако има още да расте - 19", ако ли не 18". :beer:
Изображение
Аватар
vpravov

Рейтинг: 2000

Мнениеот tedopk » Сря Окт 07, 2009 10:31 pm

Аха, значи 19ка ще е.А относно тежестта - колко тежи 19ката? Ако е 15-16 кг е перце. :D
tedopk

Мнениеот Jim » Чет Окт 08, 2009 8:24 am

vpravov написа:... Стария АМ, който карах, при 18" определено го чувствах къс и това беше основния повод да го сменя. ... На жената взехме 18"-2009 и определено го чувствам доста по-приятен в сравнение със старата ми рамка. ...

Как си обясняваш това? Дали са удължили ТТ на моделите от 2009г. при една и съща височина на рамката или сваленото надолу средно оказва влияние за промяната в начина, по който усещаш двете рамки? Защото, ако има разлика в дължината на ТТ при моделите от различните години, това е още един фактор, който tedopk трябва да има предвид, ако реши да вземе нещо "втора ръка" :beer:
Аватар
Jim

Рейтинг: 1298

Мнениеот despite » Чет Окт 08, 2009 11:47 am

tedopk написа:Аха, значи 19ка ще е.А относно тежестта - колко тежи 19ката? Ако е 15-16 кг е перце. :D

Препоръчвам ти все пак да пробваш размери 18" и 19" и тогава да решиш твърдо коя да вземеш. Все пак стила AM предполага разнообразен терен и ще има и спускания, при които 19" ще ти е висока според мен, а с 18" с по-дълга лапа(ако се наложи) ще можеш да си вдигаш/смъкваш колчето повече и колелото ще е по-универсално като цяло.
despite

Рейтинг: 1365

Мнениеот veskoz » Чет Окт 08, 2009 11:53 am

19" аз съм 183. :peace:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот LandShark » Чет Окт 08, 2009 12:34 pm

аз пък използвам 18" при 183см ръст.
За поддръжката на велосипедите си от години се доверявам на Н.Костадинов. И никога не съм бил разочарован.
«Че животът е рай — казва той изведнаж, — за това аз вече отдавна мисля. — И тутакси притури: — Само за това и мисля.»
Аватар
LandShark

Мнениеот vpravov » Чет Окт 08, 2009 1:29 pm

Jim написа:
vpravov написа:... Стария АМ, който карах, при 18" определено го чувствах къс и това беше основния повод да го сменя. ... На жената взехме 18"-2009 и определено го чувствам доста по-приятен в сравнение със старата ми рамка. ...

Как си обясняваш това? Дали са удължили ТТ на моделите от 2009г. при една и съща височина на рамката или сваленото надолу средно оказва влияние за промяната в начина, по който усещаш двете рамки? Защото, ако има разлика в дължината на ТТ при моделите от различните години, това е още един фактор, който tedopk трябва да има предвид, ако реши да вземе нещо "втора ръка" :beer:

В случая цитата ти е неточен. Би трябвало да е такъв:
vpravov написа:Не са за подценяване двата сантиметра по-ниско средно при модела 2009. На жената взехме 18"-2009 и определено го чувствам доста по-приятен в сравнение със старата ми рамка.

Под по-приятно, имам предвид поведението на колелото с тази рамка.
Никога не съм си играл да правя анализ на геометрия на рамки, затова ще съм благодарен, ако някой от колегите по форум, които се занимават с подобни анализи, да коментира това, което ще напиша по-долу.

Не мисля, че ТТ-то има особено отношение към поведението на рамката. Това е показател, който по-скоро се отнася за комфортната стойка на велосипедиста при въртене на педалите в седнало положение и донякъде за центъра на тежестта, пак в седнало положение. Ако приемем твоите данни за ТТ при 17” – 2006г.(ТТ=555мм.) за верни, то разликата от +5мм. при новата рамка е достатъчна за да е осезаема, но по-скоро се дължи на различния ъгъл на седалковата тръба.
За поведението по-голямо значение има дължината на междуосието (WB) и положението на средното движение в тази дължина (CS). Височината на средното също, доколкото влияе на положението на центъра на тежестта по вертикала.
Понеже нямам тези данни за старата рамка – не мога да коментирам разлики. Мога обаче да опиша разликата в усещането. Старата си рамка (18”-2008) я карах с по-дълга лапа (70мм.) за да ми е по-удобна при катерене, но въпреки това я чувствах леко къса, което е до голяма степен се дължи на късото ТТ. Големия дискомфорт идваше надолу. Поради съчетанието от късо междуосие, високо средно и 70мм. лапа, усещах стремеж за недозавиване в завоите и нестабилност на цялото колело. При колелото на жената, 18” – 2009г. което е с по-къса лапа, усещането за недозавиване и нестабилност го няма. Каква част от това се дължи на по-ниското средно, по-късата лапа или различна дължина на междуосието, не мога да кажа. Остава ми обаче усещането за къс ТТ. При моя АМ 19”- 2009 (вече с къса лапа) – еми единственото което ме дразни в това колело е теглото. Така, че пак ще повторя :
vpravov написа:Така, че ако има още да расте - 19", ако ли не 18".
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот outfaced » Чет Окт 08, 2009 2:33 pm

Старата рамка генерално си имаше проблем със завиването, който не зависеше толкова от средното и ТТ, а беше следствие от цялостната геометрия.
За мен поне това си беше основния минус. Средното успях да и го сваля, обаче така и не успях да я накарам да завива. Добре че нещо се е променило в тая посока.

Иначе това което обясняваш в началото за размерите е почти така, ама не съвсем ;) ... затова се въведаха и понятията reach и stack за оразмеряване на рамките.
http://www.sicklines.com/2008/12/18/rea ... good-idea/
Ама нещо не са особенно популярни :)
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот THEZOGGO » Пет Окт 09, 2009 9:37 am

При мен случая е следния - 17 инча рамка, 160 мм вилка и 200 мм шок, средното идва адски високо и това е огромен недостатък в завиването при каквото и да било каране надолу. Карам с 40 мм лапа и ми е добре, висок съм 181 см. Модела който аз карам е 2008 ма, добре ми е като геометрия но височината на средното разваля всичко. Затова се мисли за друга рамка... :)
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Назад към All Mountain/Ендуро продукти