Въпрос за спирачки

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпрос за спирачки

Мнениеот dudelgrincen » Сря Окт 07, 2009 11:01 am

Наскоро си купих велосипед от магазин на Cross (докато бях в провинцията).Най-големия феномен беше че на рамката му гръмко и с големи букви беше изписано Ellsworth Glimpse.Истинска гавра с марката :eyebrow: -разглеждал съм в интернет и веднага разбрах що за животно е това.Но все пак го взех тъй като иработката се оказа неприсъщо добра за българска марка.Заварките по него,доколкото разбирам от заваряване са доста качествени ,рамката е oversize твърдак(точно това ми хареса-защото предишния ми Drag F5 се оказа пълно дърво-всичко около шока му се разби-включително задната вилка)-цената която така и не споменах-290 лв (с комплект диодни фарче и стоп :^: ).
И сега съществената за мен част-велосипеда има спирачки avid digit 7 -така пише на тях-това са v-брейкове.И тъй като от опит знам че в дъжд и сняг (особено) ви брейковете не действат добре и се изтриват лесно си мислех за смяна с дискови.Рамката има уши за дискови,вилката също.(Въпреки че май ще го сменям тоя зъл Zoom-според маслената следа захода е 180 ММ!!!! :rofl: -и поне за мен действа като катапулт-иначе за дребни вибрации -обира ги,но при всеки по-голям бордюр ме изстрелва в космоса.Явно тая вилка е модната от тия тупани в Крос).За спирачките Avid не ги бях чувал като марка,но рабрах че са добри.Та в случая заслужава ли си да сложа едни BB5/BB7-защото тази година обределено ще карам всеки ден зимата,но пък и 200-250 лв са си сериозна инвестиция.Карах в дъжд тая година и не усетих влошаване в спирачната сила на мойте диджити,но ме притеснява снега защото в сняг никога не съм карал с ви брейк.Има друг вариант http://screambikes.eu/spirachki-baraban ... -im50.html
барабанни спирачки-незнам как действат,какви са отзивите за тях-чух че искат и много малко поддръжка и издържат на всякакво време -имат ли недсотатъци???? :dontknow:
В КРАЙНА СМЕТКА ЗАСЛУЖАВА ЛИ СИ ЗА СНЯГ И ПО НАКЛОНЕНИ ТЕРЕНИ ДА СИ СМЕНЯ СПИРАЧКИТЕ -И С КАКВИ.
Също бих искал да попитам да за някаква мека предна вилка на цена до и около 150 лв коя си заслужава.
Благодаря предваритлно ;)
ПП
за стил каране-най вече градско,но обичам да карам и в планината от време на време по какъвто и да е терен,но без да правя подскоци от по над 20 см и други подобни самоубийствени простотии :lol2: .
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Re: Въпрос за спирачки

Мнениеот IVO Jordanov » Сря Окт 07, 2009 11:37 am

Според мен едни BB5 със 160 mm ротор биха ти вършили перфектна работа, за градско и леко в планината. Имай предвид, че трябва да смениш и главините с такива за диск. А ако сменяш главините, най-добре смени и шините и спиците :)
Кажи колко кг. тежиш, защото това също има значение. :peace:
Имай предвид, че вилката ти значително ще се натовари с дискова спирачка и ще се разхлопа (ако не се е разхлопала вече), така че смяна на вилка също ще е наложителна, както си се ориентирал. За съжаление в този ценови диапазон не съм запознат със продуктите и не бих могъл да ти дам добър съвет.

ПП: Темата е за друг раздел - "Начален клас велосипеди и компоненти"
Ако я беше публикувал там щеше да получиш по-адекватни отговори. Ако някой добър модератор се намеси и я премести ще е добре.
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Рейтинг: 2000

Мнениеот dudelgrincen » Сря Окт 07, 2009 11:41 am

Благодаря за отговора -тежа към 68-72 кг-различно-лятото и зимата :).178 см
Ще се радвам някой да премести темата-не съм запознат дотолква с разделите затова я бях сложил тук ;)
Аватар
dudelgrincen

Мнениеот IVO Jordanov » Сря Окт 07, 2009 11:53 am

dudelgrincen написа:тежа към 68-72 кг.

ОК. Значи bb5, според мен ще ти вършат работа, при условие, че не юркаш надолу по чукарите ;) бб7 още по-добре, но са по-скъпи. Ти си преценяваш.

Купи си каска, ако все още не си го направил!!!!

Успех!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот Bolverk » Сря Окт 07, 2009 12:05 pm

И последно :) Дай едни снимки на това творение че крос с авидски спирачки не бях виждал. И да по евтино ще ти излезе ако си вземеш хубави калотки за V-brake отколкото да се пробваш да сменяш главини и спирачки.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот veskoz » Сря Окт 07, 2009 1:21 pm

dudelgrincen написа:...заварките по него,доколкото разбирам от заваряване са доста качествени...

Имаш ултразвук ?!?!? :bigeyes: :bigeyes: :bigeyes:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот dudelgrincen » Чет Окт 08, 2009 11:23 am

нямам ултразвук-и да имах няма как да проверя в магазина-знам че звучи смешно това което казах,но заварките са финни брез припой (с разтапяне на самия материал) и без гадни дебели ръбове-това ме кара да си мисля че са здрави но може и да не е така-не знам :dontknow: :)
вилката може и да изглежда добре,но съм обяснил какво прави- :rofl:
ето и снимчица-тук не е с оригиналните гуми-сложил съм му сликове за града-сори за качеството,но телефона ми не може да снима по добре :)
snimka.jpg
snimka.jpg (233.41 KiB) Прегледано 2188 пъти
Аватар
dudelgrincen

Мнениеот veskoz » Чет Окт 08, 2009 11:43 am

dudelgrincen написа:нямам ултразвук-и

Пошегувах се бе... :D :agree: :beer:
Заварките външно всички изглеждат добре. Няма как обаче да се разбере дали е изгонен въздуха под шева и дали има шупли. :peace:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот IVO Jordanov » Чет Окт 08, 2009 11:52 am

За вилката се разбрахме, че ще я сменяш, но има ли "уши" за дискова спирачка на рамката? Аз не мога да определя от снимката.
Помисли реално колко ще използваш велосипеда си в снежни/мокри/кални дни, защото и предложения ти от Bolverk вариант не е лош, а е значително по-евтин. Незнам до колко е оправдано да надграждаш такава рамка, макар че на един по-късен етап можеш да преместиш хубавите компоненти (които са съвместими) на нова такава...
Ако твърдо си решил, че искаш дискови спирачки, защото ще ти се налага да караш често в мокро време, а не търсиш кой знае каква спирачна сила, помисли и над по-евтините варианти:
http://screambikes.eu/d-d-d-n-d-n-d-d-d-d-n-d-d-d-d/mehanichna-diskova-spirachka-shimano-br-m495.html
http://screambikes.eu/d-d-d-n-d-n-d-d-d-d-n-d-d-d-d/mehanichna-diskova-spirachka-tektro-io-rc-s-rotor.html
http://screambikes.eu/d-d-d-n-d-n-d-d-d-d-n-d-d-d-d/predna-hidravlichna-diskova-spirachka-shimano-deore-br-m486.html
Като имаш предвид, че хидравличните спирачки са малко по-трудни за поддръжка. Обърни внимание какво включва комплекта, който гледаш. Някои комплекти се продават без ротор, други без лостче(ръкохватка) и т.н.
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот Bolverk » Чет Окт 08, 2009 12:37 pm

В интерес на истината колелото изглежда добре. Не мяза и на крос да ти кажа. Да не би да си уцелил златна мина без да искаш :) .Искам още малко информация от теб. Какви като марка и ако има някакъв номер са главините и какви като марка и наименование са шините на колелото. Това освен за моя информация има пряко отношение към спирачките. Все още смятам че ако няма да ползваш колелото в сериозни планински дисциплини няма да ти трябват дискови спирачки. Или по-точно ще усетиш кога ти трябват такива спирачки с каране.

Казвам всичко това от личен опит. Ти вървиш точно по моят път.
Първо е твоето притеснение за карането в сняг и дъжд с V-brake. С едни хубави накладки за предпочитане три компонентни и няма да усетиш разлика при спирането в дъжд. Колкото до сняг и лед там винаги ще има разлика. Тази разлика обаче ще я имаш не от спирачките а от гумите. Което води до втора точка.
Второ ако искаш да имаш добро спиране трябва да имаш добри гуми. Простичко е ако нямаш добро сцепление няма как да спреш дори да блокираш и двете гуми.
Трета точка са лостчетата. Неззвисимо от вида на спирачкта лосчетата оказват голямо влияние. Докато при хидравличните спирачки те идват най-често със спирачката и рядко са обект на промяна то при V-brake и механичните дискови спирачки, лостчетата са в кошницата почети винаги са обект на промяна. Кой са най-добрите има доста теми за това.

Това е предпочитаният метод за подобряване на спирачната сила. Можеш спокойно да правиш по една стъпка и да проверяваш дали ти харесва или не работата на спирачките. Иначе Ето какъв ме обратният метод. Започваш с предна дискова спирачка. Мое лично мнение е да не се занимаваш с механични дискови спирачки и да си вземеш направо хидравлика. Сега обаче за да смениш предната спирачка с дискова извършваш следните стъпки.
Първо подменяш предно колело. За предпочитане цялото пред идеята само главина (и неминуемо и няколко спици ако не всичките). Ще ти излезе около 100 лв в най-евтиният случай. След което прибваяш стойноста на дисковата спирачка, която си избрал. Ако те задоволява оставаш така ако пък предпочетеш и задната апирачка да е дискова то ще ти трябват малко повече пари за подмяна на задното колело (задните главини са по-скъпи). Разбира се ако си вземеш механика можеш да спестиш някой лев от спирачка понеже, няма да ти се наложи да копуваш комплекти и ще можеш да вземеш само спирачен апарат с диск.

Въпросът кое ще ти върши работа и какво е по-добро е строго индивидуален.

Поздрави и успех.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот dudelgrincen » Пет Окт 09, 2009 9:48 am

Bolverk много ти благодаря за отговора-доста е изчерпателен :beer: .

Уши отзад на рамката има-и за 160мм диск мисля че няма да имам нужда от преходник.
Както изглежда велосипеда на снимката е със сликове както вече знаете,но гумите ги купих заедно със шините спиците и главините (joytech-които мисля че са някакви евтини) -от един съсед който живее непосредствено до мен -2броя за 35лв-мисля че е добра цената.Сега като погледнах оригиналните комплекти с главини Шимано (модел не знам) -се оказва че задната главина има дупки за диск (но не и предната)-мисля си дали е удачно да я сложа отпред и да пробвам първо с една дискова защото ако имам само една дискова то по добре да е отпред :boggled: ?

Ако пък купувам само една дискова ме е страх за друго-че след 6месеца примерно може да го няма същия модел-възможно ли е да стане така ?
За авид-нали твърдят че bb5/7 имали сила колкото хидравличните-но пък четох че стардали и от разни други неприятни недостатъци.
тези шиманото п-добри ли са ??????????

За тия колодки за ви брейк за дъжд съм се замислял,обаче -30 лева ми се сториха много -за две такива почти ще си взема една прилична дискова(с накладките на нея)-че даже и с ротор може би :nuts: .Има ли някакви евтини колодки за дъжд защото има шанс задната да остане ви брейк още исвестно време . :erm:

ПП
оригиналните гуми са Kenda-и ми се струват добри с средно голям грайфер -задната е по широка от предната май е 2.5 или нещо подобно -ако е така предната е 2.0.Тях ще комбинирам с диск.Пиша че ще карам във всякакво време просто защото велосипеда е доста по удачен транспорт от трамвай или автобус тъй като:
-не чакам;
-стигам по бързо;
-зимата ще се загрявам лесно (+ шанса да падна на хлъзгаво намалява);
-и каквито и обувки да нося няма да ги намокря.
пък и ще карам от време на време и по гората (като ходя за къпини) :wavey:

ПП2
не знам дали сте посещавали този сайт,но има доста полезна информация за ремонтите по велосипеда-и по точно как да ги извършим сами
http://www.utahmountainbiking.com/
Аватар
dudelgrincen

Мнениеот dudelgrincen » Пет Окт 09, 2009 9:57 am

само ще поясня нещо което не бях споменал
този велосипед се продава "под тезгяха" - от Крос не плащат данъци,не го и декларират като стока.Освен това не биха и могли да го изложат в сайта си или някъде другаде тъй като има вероятност от Ellsworth да ги линчуват :D .
В магазините им съм виждал и модели с други марки (не крос) но не винаги са изложени,а ако им станеш подозритлен няма и да ти ги покажат.
Просто хипотеза но със сигурност има истина в нея :) :eyebrow:
Аватар
dudelgrincen

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Окт 09, 2009 10:14 am

Обясниха ти го добре, не си струва да се вкарваш във филми с нови главини, спици и т.н. Тези калодки не случайно струват толкова - ще останеш изненадан колко добре може да спират V-brake-овете ти ; - )

Свястна дискова спирачка е бб7, бб5 е нейна осакатен версия с по-малки и бързо износващите се накладки, както и осезаемо по-слаба сила за спиране, а за шиманските механични дискови няма добри отзиви из нет-а (нямам опит с тях) => дисковете спирачки, които си заслужават парите започват от стотина лева нагоре за една бройка.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот dudelgrincen » Пет Окт 09, 2009 10:22 am

благодаря и на теб-значи май си заслужават тез колотки-но пък щом спират толкова добре има ли вероятност да ми изтрият шините (които както винаги за алуминиеви) за кратко време ??
Аватар
dudelgrincen

Мнениеот bikerider » Пет Окт 09, 2009 10:42 am

И за дълго време няма шанс да ти износят шините.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот IVO Jordanov » Пет Окт 09, 2009 10:53 am

dudelgrincen написа:Сега като погледнах оригиналните комплекти с главини Шимано (модел не знам) -се оказва че задната главина има дупки за диск (но не и предната)-мисля си дали е удачно да я сложа отпред и да пробвам първо с една дискова

Този вариант не съществува. Предната и задната главина са различни и едната не може да се сложи на мястото на другата ;)
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот dudelgrincen » Пет Окт 09, 2009 6:52 pm

прав си писал съм без да мисля-а ги погледнах-наистина задната е различна заради скоростите
доволен съм от бързите отговори.
Утре ще взема от тези колодки-ако не ме удовелтворяват слагам BB7 -поне една ;)
Аватар
dudelgrincen

Мнениеот dudelgrincen » Сря Окт 21, 2009 10:57 am

едва ли някой го интересува много,но все пак ще напиша как си реших проблема-ако може така да се каже :)

срещу депозит от 30 лв и сумата от 10 имах възможността да тествам чисто нов BB7 отпред
(взех го назаем заедно с предно колело с главина и там всичко останало)-
BB7 определено много добра спирачка-доста силна,но в последствие реших да не давам толкова пари (2*80 за спирачките +90лв за свестни дискови главини+50лв за наплитане на спици=300лв). :D
Самият продавач ми продаде някакви неизвестни за мен ви-брейкове на име vanguard (единственото в интернет за тях май е това http://www.bike-eu.com/products/3047/ne ... rakes.html -но не са този модел)+лостчета Avid Speed Dial 7 (страхотни са :^: )+колодки kool stop-2 комплекта за 35 лв+някаква кевларена броня и ново жило.
Излезе ми 115 лв точно.И за моя изненада колелото ми започна да спира сигурно 2-3 пъти по-добре орколкото с BB7.
Не отричам че BB7 има сила-и сигурно с хубавите лостчета и броня щеше да я покаже,но така нямах възможност да я пробвам.

ИЗВОДА:НЕ КАРАЙТЕ СЪС СКАПАНИ ЛОСТЧЕТА ,БРОНИ С ВИСОКО СЪПРОТИВЛЕНИЕ И ГАДНИ НАКЛАДКИ КАКВИТО И СПИРАЧКИ ДА ИМАТЕ,ЗАЩОТО ПРОСТО НЕ СИ ЗАСЛУЖАВА :). :bowdown:

ПП
КУПИХ СИ И ОЩЕ НЕЩО НА SRAM -ПРЕДЕН И ЗАДЕН ДЕРАЙЛЬОР SRAM 7.0+ХУБАВИ (макар и стар модел) ГРИПШИФТОВЕ ПАК НА СРАМ-монтира ми го един квартален майстор.
Дерайльора е особено добър в сравнение с шиманото което имах (Ацера-май е нисък клас-не съм ги гледал в интернет)-превключва много тихо и прецизно-ВИНАГИ и вече не чувам звук от верига по неравен терен.По павета примерно преди тракаше ужасно.

ИВОД 2:ВСИЧКО С МАРКА SRAM ОПРЕДЕЛЕНО Е ПИПНАТО ДОБРЕ И СИ ЗАСЛУЖАВА-ТАКА ЧЕ НЕ СЕ КОЛЕБАЙТЕ А КУПУВАЙТЕ ;)
Аватар
dudelgrincen

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Окт 21, 2009 11:16 am

Браво - добре си направил : - )

Всяка дискова спирачка има известно време на разработване между накладките и ротора. Разликата между хубава дискова и V-brake спирачка не е толкова в спирачната сила, колкото в модулацията за прилагане на тази сила, с която разполагаш.

Дерейльорите, които си опитвал са съвсем различен клас - съвсем нормално е SRAM 5.0 да е по-добър ; - )

Със здраве и безаварийно : - )
Аватар
Pr3d4t0R

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти