Внимание! Бодлива тел!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Внимание! Бодлива тел!

Мнениеот X_NRG » Пон Окт 12, 2009 6:42 pm

Ако някой минава покрай хотелите около лифтената станция на Симеоново да внимава, защото някой доста жалък човек е решил, че е забавно да опъне бодлива тел на пътя покрай хотелчето си. Минавайте с ниска скорост, защото изненадата не е приятна.
Пиша също, за да попитам дали от не особено дълбоки надирания от въпросната бодлива тел ще е нужно да ми се бие ваксина против тетанус. До колкото знам ваксината "важи" за 6 месеца. На мен за последно ми се наложи да ми бият през Март 2009, т.е. би трябвало да е "изтекла" Септември 2009, а сега сме Октомври. Нужно ли ще е да чакам по опашки в Пирогов или тези 6 месеца "годност" на ваксината са дадени приблизително и съответно няма да има нужда от повторна?

П.П. Моля, който мисли да ме хока защо съм минавал от там да си замълчи. Заваля дъжд и бързахме.
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Рейтинг: 2000

Re: Внимание! Бодлива тел!

Мнениеот TheAnimal » Пон Окт 12, 2009 6:49 pm

Доколкото знам ваксината против тетаност се биен през 10 години. Няма логика да е с защита от 6 месеца. Пий една ракия за вътрешна дезинфекция и твое успокоение :P
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот Migel » Пон Окт 12, 2009 6:54 pm

Замалко и аз да се окажа потърпевш от тая тел. :(!: Тя почти не се забелязва! :nono: Добре,че момчето,което беше с мен ми каза да намаля.
Бързо оздравяване! :beer:
Аватар
Migel

Рейтинг: 1086

Мнениеот kopche » Пон Окт 12, 2009 7:58 pm

[quote="X_NRG"]
...
Пиша също, за да попитам дали от не особено дълбоки надирания от въпросната бодлива тел ще е нужно да ми се бие ваксина против тетанус. До колкото знам ваксината "важи" за 6 месеца. На мен за последно ми се наложи да ми бият през Март 2009, т.е. би трябвало да е "изтекла" Септември 2009, а сега сме Октомври. Нужно ли ще е да чакам по опашки в Пирогов или тези 6 месеца "годност" на ваксината са дадени приблизително и съответно няма да има нужда от повторна?
quote]
Ваксината се "бие" според националния календар (веднъж на 10 години след като преминея детската възраст: 25, 35, 45) и доколкото съм запознат "изтича" след около година.
Това което ти се е наложило тази година е различно от ваксина (някакъв тетаничен серум), поставя се на ваксинирани при съмнително (по преценка на лекар) нараняване и не е желателно да се повтаря по често от веднъж годишно (може и на 6 мес. да е, помня ли...)
Задължително е НАВРЕМЕННА профилактика на раната, намалява риска значително
Аватар
kopche

Рейтинг: 1260

Мнениеот X_NRG » Пон Окт 12, 2009 8:23 pm

Благодаря, Животно и благодаря, kopche за разяснението. :) Раните не са нищо особено. Просто надирания, като само еднaтa е мааааалко по-дълбокa. Все пак утре ще мина през личната лекарка да го види, защото в Пирогов винаги е мазало и не ми се ходи особено много... :)

П.П. Благодаря и на Мигел за пожеланието. :D (да не взема да пропусна някой) :D:D:D
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот kopche » Пон Окт 12, 2009 8:35 pm

X_NRG написа:Благодаря, Животно и благодаря, kopche за разяснението. :) Раните не са нищо особено. Просто надирания, като само еднaтa е мааааалко по-дълбокa. Все пак утре ще мина през личната лекарка да го види, защото в Пирогов винаги е мазало и не ми се ходи особено много... :)

П.П. Благодаря и на Мигел за пожеланието. :D (да не взема да пропусна някой) :D:D:D

Впрочем, понеже ми се е налагало, освен в Пирогов, където приемат само спешни (разбирай умиращи, ама не всички :smash: ) случаи, личните лекари имат договор с денонощен мед. център където да ти извадят кърлежите, почистят раните, сложат ТАП (онова срещу тетануса) и дори да ти изпишат антибиотик (точно така прават кат не могат да различат хрема от пневмония) щото кихаш докато лекарката ти не е на смяна.
Та попитай за следващия път да си знаеш къде да ходиш да ти обработят раните в извънрабтно време
Аватар
kopche

Рейтинг: 1260

Назад към Общ форум