Коя окомплектовка е по-добра

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Коя окомплектовка е по-добра

Мнениеот Godfadar » Пон Окт 12, 2009 6:10 pm

Спрял съм се на тези три велосипеда.Кой ще е най-добър в съотношение пари-качество-полезност за мен.Ще се ползва предимно градско,а през уикендите по-горски пътечки,без някакви екстремни каскади,скокове и прочие.За размер рамка ми е ясно.Но дали си струва да се инвестира още 150лв. нагоре или и този с по-ниската цена ще се справи с натоварванията? Не се поддавайте на марки и модели,който разбира,да види и 3-те и даде точно безпристрастно мнение,а не на него какво му харесвало повече!!! Не търся марка,имидж и имена,а полезност-качество на добра цена.

Като цяло до сега съм имал 3-4 велосипеда и единствено по пресечен терен само ЕДНО нещо ме дразни,не е вилката,не е и това,че е твърдак отзад,а това,че по-пресечен терен скоростите от друсането се разцентроват и трябва да ходя да ги затягат...

При тези три модела какви проблеми да очаквам.

Няма смисъл да ми предлагате по-скъпи,засега това ми е бюджета.Преценил съм след 2-3год. да мина по-горен клас,нещо от сорта на Драг ЗХ 5 и нагоре,който и сега бих си го взел,но просто цената ме спира,а и все още не съм редовен в планината...

ВЕЛО 1 - ЦЕНА 349лв.

Рамка Alu 6061
Вилка Suntour M3000 80mm V-brake/disk
Капли Hand made by Drag
Гуми Rock Trax
Предна главина Formula FM21 QR
Задна главина Formula FM31 QR
Шини Mach1 EXE CNC 36
Предна спирачка TekTro 837AL Melt Forged Alloy
Задна спирачка TekTro 837 Melt Forged Alloy
Команди Shmano Altus EF40
Преден дерайльор Shimano TZ21
Заден дерайльор Shimano RD-TX51
Курбел Suntour XCC-T208PB 48/ 38/ 28
Венец-касета Shimano TZ21
Ръкохватки Included in SL
Средно движение Suntour XCT 122mm Cartridge
Педали Xerama 910
Седалка SMP Italy
Колче за седло Zoom 27.2x300mm Alu
Кормило 620mm, Rise 30mm
Лапа Drag 4 bolts/ +20°/ 100mm Mel Forged Alloy
Чашки Cane Creek A88

ВЕЛО 2 - ЦЕНА 399лв.
Материал Материал Описание
Рамка 08 APOLON 19", SNT APOLON, LGREEN TC6363
Вилка RST GILA T6, W/O, BLACK
Чашка NECO, 846BK, 1-1/8" AHEAD, BLK,
Средно Движение THUN CARTRIDGE MOD.JIVE S-CARTR,119x34.8
Кормило ZOOM MTB-AL-152TP, ALLOY, 640mm, BLK
Лапа ZOOM, TDS-C41-8, EXT 110mm.x28.6, ED BLK
Спирачки SHIMANO BR-M420
Педали FP-976 ALLOY MTB W/ALLOY CAGE - TPP 4035
Пр.Дерайльор SHIMANO FD-C050, 28.6/34.9mm
Заден Дер. SHIMANO, RD-M340, ACERA
Зъбен Блок SHIMANO ALIVIO, CS-HG30-8I, 11-32T, 8 S
Команди SHIMANO, ST-EF50L- 3SPEED INDEX, SILVER
Команди SHIMANO, ST-EF50-8R (LS) 8 SPEED, SILVER
Верига KMC, Z-51, 1/2"x3/32" (ENDLESS)
Капла Пр. FRONT 26" HDP-GR, HUB: HB-RM60
Гума K849(VM) 26x1.95, BLACK, A/V
Седалка ACTIVE FM-2624, MTB, VINYL, BLACK/SILVER
Колче за седло ZOOM, SP-232, ALLOY, 27,2x300mm, POLISH

ВЕЛО 3 - ЦЕНА 475лв.
размер XXL, XL, L, M, S
Рамка Drag Ontario XC A7 Yoke C/S
Вилка Suntour XCT-V2 100mm
Гуми Trax
Предна главина Formula FM-21 QR 36H
Задна главина Formula FM32 QR
Шини Mach1 EXE CNC 36
Предна спирачка TekTro 837AL Melt Forged Alloy
Задна спирачка TekTro 837AL Melt Forged Alloy
Команди Shimano ST-EF50
Преден дерайльор Shimano FD-TZ30
Заден дерайльор Shimano Atlus RD-M310
Курбел Suntour CW-XR172 42X34X24T
Венец-касета Shimano MF-TZ21 14-28T
Ръкохватки Tektro-837 Cast aluminum alloy V-brake
Средно движение VP-BC73 Cartridge
Педали Xerama 910
Седалка Selle Royal Viper
Колче за седло Drag 300, 31.6x300 Alu
Кормило 600/ 620mm, Rise 30mm
Лапа Drag 4 bolts/ +20°/ 80mm - Melt-forged
Чашки Cane Creeek A88
TARJA TURUNEN
Аватар
Godfadar

Рейтинг: 1240

Re: Коя окомплектовка е по-добра

Мнениеот Fury » Пон Окт 12, 2009 6:57 pm

Ако може да споделиш твойте килограми ,защото разликата между велосипедите които си посочил е предимно здравина. Иначе си се ориентирал много добре :agree:
Аватар
Fury

Рейтинг: 1220

Мнениеот Godfadar » Пон Окт 12, 2009 7:07 pm

Аз съм 78кг. 184см.
Но освен здравина,вилка,скорости...как са,все пак цените са от 350 до 480лв. ...едва ли ще да е само здравина разликата помежду им
TARJA TURUNEN
Аватар
Godfadar

Мнениеот Fury » Пон Окт 12, 2009 7:14 pm

Fury написа: предимно здравина

Да не е само здравината. Аз лично съм карал с тоурней по много скали и камани и не ми се е налагало да пренастройвам скоростите ,пък и се прави с развиване/завиване на 2 болта :peace: Иначе за твойте килограми според мен аполона или онтариото ;)
Аватар
Fury

Мнениеот ico 1 » Пон Окт 12, 2009 9:05 pm

Вземи тоя средния (който си посочил :lol2: ). "Аполон"-а е малко по-добър от "онтарио" откъм вилка, останалото е долу-горе еднакво, а и парите му са по-малко ;) . Аз съм с добри впечатления от този модел на "спринт", не е кой знае какво, но си струва всяка стотинка.
Аватар
ico 1

Рейтинг: 2000

Мнениеот Godfadar » Пон Окт 12, 2009 10:15 pm

А този,същата вилка като Аполон,ама и отзаде ще е меко :D http://www.sprintmaxcom.com/e-shop/inde ... 22&lang=2&

и е със Скорости: Shimano Acera, 24-скорости който са май по-добри и от на Онтарио който е със Shimano Atlus RD-M310 ???
TARJA TURUNEN
Аватар
Godfadar

Мнениеот mors » Пон Окт 12, 2009 10:33 pm

Аполона е хубава рамка, аз съм с такава. Имай в предвид, че гумите му са възможно най-евтините и скапани Кendaци и скоро ще искаш да ги смениш, което означава 40-60 лева отгоре. Вилката с която се продава е Гила Т8, не Т6, но честно казано не съм сигурен, че има ралзика. :agree:
Velosiped ist Krieg
http://egopolitico.org/
Аватар
mors

Рейтинг: 1213

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Окт 13, 2009 9:50 am

Ей такова:

Изображение

НЕ купувай в никакъв случай. Меко колело, заслужаващо си парите струва повече от 1000 лв.

За тези пари изборът ти е между Аполон и Онтарио. Аполаона е с по-добри скорости и вилка, и е по-евтин ; - )
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Окт 13, 2009 10:08 am

Apolon
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Godfadar » Вто Окт 13, 2009 10:20 am

Pr3d4t0R написа:Аполаона е с по-добри скорости и вилка, и е по-евтин от Онтарио ; - )

Клоня отново към Спринт...и преди имах дилема му СПР и Драг и отново избах филибето майна :D ама всеки като питам - О Драг,нищо друго... тука в ПД разбираме явно от бизнес :beer:

Ся,че Аполон е по-добър от скорости и от вилка в сравнение с Онтарио - ОК +2 точки за Аполон

Ама онзи мекия Спринт не е ли с по-добри скорости и от на Аполона и с еднакви вилки.Този задния амортисьор какви проблеми ще прави,че не струвал байка :dontknow:

Мекият Спринт е с
Рамка: Алуминиева 26х17" Suspension
Вилка: RST GILA T5, 100mm
Скорости: Shimano Acera, 24-скорости
Спирачки: Shimano M-420 V-brake
Шини: Алуминиеви 24", Двустенни - SP
Гуми: Kenda 26x1.95
TARJA TURUNEN
Аватар
Godfadar

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Окт 13, 2009 10:29 am

Oнзи мекия Спринт е направен за такива като теб - нищо неразбиращи и тепърва избиращи МТБ велосипед, прехласващи се по нещо лъскаво и евтино. Не се заяждам, напротив - съветвам те да не си дадеш парите на вятъра. Окачването на такива велосипеди не работи - на него просто може да се друсаш. Тежък е и също така ще се разлуфти много бързо. Отново ще напиша - велосипед с двойно окачване, който да си струва парите е над 1000 лв. (и то доста над тази сума), както и дискова спирачка, заслужаваща си цената е около 100-тина лева.

Пробвай Аполона - за твоя ръст би трябвало да ти пасне перфектно ; - )
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот us3r7 » Вто Окт 13, 2009 10:51 am

Аз имам Apolon 17" от скоро и съм много доволен, заслужаваше си парите! Мога само да ти кажа че ако си вземеш такова няма да съжаляваш.
us3r7

Рейтинг: 1185

Мнениеот ico 1 » Вто Окт 13, 2009 7:43 pm

Чувствам, че нещата отиват към "мекото". Това не е първият случай.
Аватар
ico 1

Мнениеот veskoz » Вто Окт 13, 2009 8:08 pm

Godfadar написа:Ама онзи мекия Спринт не е ли с по-добри скорости и от на Аполона и с еднакви вилки.Този задния амортисьор какви проблеми ще прави,че не струвал байка :dontknow:

Може и да направи, може и да не направи проблем. При твърдака няма такъв казус.
Не гледай скоростите. Така наречените "нисък клас компоненти" целят именно същия ценови клас велосипеди.
Научи се първо на контрол, подръжка и отношение към велосипеда, а после търси рамка която евентуално да разширява диапазона на възможностите ти.

Според мен, а като гледам и според другите колеги, подходящия велосипед за теб е Apolon. Хубава цена за начален клас, надежден велосипед. За Ontario важи същото (твърдя го от опит)
Успех с избора :peace:

п.п. Разрови се да видиш колко Бели нинджи с мерак за покупка на "желязо с пружина" е разубедил Mr.N и колко от тези които не са го послушали питат, кой за заварка, кой за сервизиране на вилка за 15 лв.
Не прави грешка. Послушай форума и ще бъдеш спасен. :praying: ...ако не - ще се молим за изцеление на портфейла ти :lol:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Godfadar » Сря Окт 14, 2009 3:25 pm

Еми тогава щом предлагате да е Аполон и това ще стане май а,скамо една вилка дето е по-зле,скоростите са като ГРИЗЛИ,цената е 280лв. - Гризъла е 350лм. а Аполон е 400лв. -> http://www.dragbicycles.com/?menu=bikes&cid=5&pid=24
Какво ви е мнението за тази оферта,струва ли си???
А днес един даже ми предложи ХАКЕР,за 220лв.,ма той пък и вилка няма...
TARJA TURUNEN
Аватар
Godfadar

Мнениеот azze » Сря Окт 14, 2009 7:34 pm

Моето скромно мнение е,че е по-добре да дадеш 50 лева повече за Аполон.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот Fury » Сря Окт 14, 2009 8:19 pm

Godfadar написа:Еми тогава щом предлагате да е Аполон и това ще стане май а,скамо една вилка дето е по-зле,скоростите са като ГРИЗЛИ,цената е 280лв. - Гризъла е 350лм. а Аполон е 400лв. -> http://www.dragbicycles.com/?menu=bikes&cid=5&pid=24
Какво ви е мнението за тази оферта,струва ли си???
А днес един даже ми предложи ХАКЕР,за 220лв.,ма той пък и вилка няма...

Аз притежавах такъв велосипед (One) и останах много доволен от здравина на рамката, но главината е на резба и няма да издържи дълго ,а вилката хич не е от най-приятните. :agree:
Аватар
Fury

Мнениеот ico 1 » Сря Окт 14, 2009 8:49 pm

"One" е същото като "hacker", но с алуминиева рамка и вилка "золум". Вземай "аполона", не може да го сравняваш с тези двете, а така също и с "гризли". Ако все пак държиш велосипеда да е произведение на "драг" - вземи "онтарио". Аз казах хау.
Аватар
ico 1

Мнениеот Godfadar » Сря Окт 14, 2009 9:21 pm

До тук разбар доста,но все още се колебая и се чудя дали да не мина по-тънко и да взема нещо евтинджос.

При Гризли - Аполон - Онтарио при съотношение цена-качество-полезност вече ми е ясно,че ще избера Аполона но...

Чудя се обаче при Аполон - Драг ЕДНО - Хакер - дали да не взема ЕДНОто,цената му е доста по-ниска от Спринта,знам,че като компоненти не би трябвало да ги сравнявам,но
за моя случай,при съотношението което аз гоня полезност-средно качество-колкото се може по-ниска цена,един Драг ЕДНО мисля,че ще ми върши работа.
Във форума прочетох,че и с Хакер някой карат любителско планинско,а в долната тема има един и със Спринт Коугър,който е по-лош от ЕДНОто май...

Та за един не много редовен планинар,дали ще става Драг ЕДНО или той е само за асфалт,и при ЕДНОто ще имам ли чести ремонти,ако е така ще инвестирам повече,но ако е здраво колело,мисля да го взема и да спестя някой лев...
TARJA TURUNEN
Аватар
Godfadar

Мнениеот nikolce » Сря Окт 14, 2009 11:07 pm

Godfadar написа:Та за един не много редовен планинар,дали ще става Драг ЕДНО или той е само за асфалт,и при ЕДНОто ще имам ли чести ремонти,ако е така ще инвестирам повече,но ако е здраво колело,мисля да го взема и да спестя някой лев...

Godfadar написа:Ще се ползва предимно градско,а през уикендите по-горски пътечки,без някакви екстремни каскади,скокове и прочие.

Аз карам единичка, и за това за което мислиш да го ползваш върши работа. ОБАЧЕ, ако имаш пари за аполон си вземи аполон.
ЗАЩО? Защото вилката на единичката, не е вилка, смених я нея първо. Колелото тежи много. Айде смяна на кормило и лапа, с алуминиеви такива 680мм(оригиналните са от желязо, под 600мм). Кара се по-удобно, на тежеста не се отрази кой-знае колко. Спирачките работят задоволително, обаче пружинките им изпуснаха след 6-7 месеца (не можеш да ги регулираш). Айде нови спирачки. Счупих пластмасовите педали на около 1200км. Имам една счупена задна ос. Средното движение се разтрака на около 1500км. Смених и него с капсуловано такова. Задният дерейльор, иска често регулиране (на около 100км асфалт, или 40-50км черни пътища). Командите (GripShift), след 2000км, едвам си задържат позицията. На малък напън изтърват вече, и не е далеч времето когато няма да са годни за употреба.......Още да пиша ли? :D :agree:

Само искам да ти кажа, че и аз като теб си взех колелото миналата година, за до работа, разходки по планината, нищо екстремно. До ден днешен си го карам, доста кротко бих казал. Не аграря, и не обичам да товаря частите по колелото без причинно. Както виждаш, доста от тях издъхват. А пък, ако те хване манията, да почнеш да сменяш части,...край няма, а и излиза солено.
Хубаво си се ориентирал да сравняваш окомплектовки на велосипедите, ама Drag One, не е с добра такава. Задоволителна да речем. За до магазина и обратно. Демек не повече от 500км годишно.

Така че, купи си по-свястно колело. Аполона си заслужава всеки лев. То без кусури не може, ама хората са казали, колко пари, толко музика.
Аватар
nikolce

Рейтинг: 1358

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти