bikerider написа:Edit: но дори за момент да стъпя върху аналогия със Запада, избери произволна държава и ми покажи специално шосе за велосипедисти. Само за велосипедисти. На Запад може да има етнически гета, но инфраструктурни няма.
В рамките на градовете никой не говори за отделни шосета, а за велоалеи, които понякога са отделени физически от платното, друг път не са - конкретното решение зависи от много фактори.
Иначе в немалко държави има и съвсем самостоятелни туристически шосета за велосипеди, с по една лента във всяка посока, водещи до разни забележителности и т.н. Широчината на подобно "шосе" е примерно 2 м. Най-близки примери за такива туристически велоалеи съм виждал в Словения, ако настояваш, ще сканирам от една туристическа брошура, за да ти ги покажа.
Разбира се, далеч съм от мисълта, че сме стигнали до момента да се изграждат подобни туристически велоалеи. А и те се финансират по съвсем други програми и пера от бюджета, като туристическа инфраструктура, така че според мен няма смисъл да изместваме фокуса към тях.
Що се отнася до велоалеите в градовете, аз и преди казах, че съм се отказал да пиша по тази тема, защото различността в позициите ни отдавна е ясна. Доколкото разбирам, ти, did и др. настоявате, че велоалеи трябва да се правят едва тогава, когато десетките хиляди колоездачи са налице и едва ли не са изместили автомобилите и са почнали да им пречат на платното за движение. Също така и тогава, когато обществото ни е оправило всичките си други проблеми, та да му останат ресурси за такива "безполезни" за основната група (шофьорите) неща, като велоалеите. Както и преди съм казвал, разбирам гледната ви точка, но просто не я споделям и не я намирам за правилна, тъй като по белите страни съм виждал и виждам предимно примери за това как държавата и общините съвсем съзнателно и целенасочено моделират и поведението, и предпочитанията на участниците в трафика, чрез действия, които стимулират използването на велосипеди
за сметка на други видове транспорт (най-вече автомобилен). Иначе казано, според мен групата на велосипедистите има много повече шансове и условия да се увеличи при наличие на инфраструктура за нея, отколкото при липса. Казвам го и на базата на много мои познати и наблюдения върху техните нагласи и предпочитания относно карането и придвижването в града. Дори и себе си слагам в това число - аз съм и шофьор, и пешеходец, и колоездач - в последната си роля ми е в пъти по-комфортно, когато мога да се придвижа от точка А до точка Б по велоалея, вместо по натоварена улица.