За пешеходните пътеки и алеи на Витоша

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: За пешеходните пътеки и алеи на Витоша

Мнениеот PtD » Вто Окт 13, 2009 12:08 am

Eee, как пък можете да се дъвчете за такова очевидно нещо.

Ясно е, че пешеходците се дразнят, когато профучаваме покрай тях. Ясно е, че пишлеметата ще се правят на велики и ще си фучат. Ясно е, че в някой момент това ще ни отреже легалния достъп до повечето пътеки.

SNAFU.

П.П. Аз самият често се изкушавам да смъкна някой безразсъден рицар от коня и хубавичко да го понаритам, когато водя сина си на разходка на Витоша.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот silvertm » Вто Окт 13, 2009 6:57 am

bikerider написа:Пътеката, по която карат спускачи, не е за пешеходци.
...
Никой не забранява на пешеходците да ходят там.

- Явно ти сам не знаеш какво говориш...

PtD написа:Ясно е, че пешеходците се дразнят, когато профучаваме покрай тях.

- Работата е там, че ако липсва такова профучаване, хората постепенно ще спрат да се дразнят. Пак става дума за възпитание, което се случва на най-различни места - включително и в тоя форум. Пуснах темата с идеята да чуя и други мнения по въпроса, но останах силно разочарован, че тук се намериха хора (категорично не го очаквах от bikerider), които са с предразсъдъка, че някой е длъжен да им предоставя предимство... в пешеходна зона. Правото да преминеш се извоюва с любезно отношение.
Защото има неразбиране, че в момента на Витоша няма обособена зона за велосипеди и всеки велосипедист там би могъл да се разглежда като натрапник, ако се държи като такъв.

А трябва да се разбере, че дори и след обосособяването (в бъдеще време!) на зони за каране на велосипед в планината, то пак (и винаги) ще трябва да се кара с повишено внимание, защото в гората няма ясни граници така, както това е вграда - винаги може да има изненади. Освен ако не се сложат огради, но в гората това е абсолютно забранено.
Това са неща, които считам, че трябва да станат достояние на колкото може повече хора.
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот Stancho » Вто Окт 13, 2009 8:53 am

Този пост го пиша по повод събитията на Витоша на 10-11 октомври. Всеки, който се беше качил да кара на Драгалевци видя че има табели за обособена велопътека и те наистина понижиха трафика на хора смея да кажа с до 90%. Туристите не са тъпи и безмозъчни и затова правя евалата на Веломания и Драго Кузов, че се хванаха, говориха и обособиха поне една пътека. Дори и в най - натоварените часове (по обяд) можеше да се кара спокойно с висока скорост и без никакви притеснения! Надявам се със съдействието на Веломания тази линия да не остане единствената обособена.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот bikerider » Вто Окт 13, 2009 9:58 am

silvertm написа:
bikerider написа:Пътеката, по която карат спускачи, не е за пешеходци.
...
Никой не забранява на пешеходците да ходят там.

- Явно ти сам не знаеш какво говориш...

За последен път обяснявам като на идиот. Знака е поставен за да предупреди пешеходците, че там се карат колела и съществува опасност. Никой не им забранява да ходят там. Израза "пътеката не е за пешеходци" означава " не е за пешеходци, ако искат да ходят необезпокоявани". Ако не схващаш разликата между забрана и добронамерено предупреждение, значи няма смисъл изобщо да ти се говори.

И въобще с тази си инатлива позиция вече ме караш да мисля, че си за забрана на колоезденето на Витоша. Така ли е? Или просто не можеш да осмислиш две прости приказки?

които са с предразсъдъка, че някой е длъжен да им предоставя предимство... в пешеходна зона.

Виж какво, ако те мързи да четеш или не помниш какво съм писал виж по-горе, излез от черно-белия си мироглед и ПОМИСЛИ. Аз съм последния човек, който ще откаже предимството на туристите. Ако са били предупредени и въпреки това ходят там, където се спускам, аз пак ще им дам предимство. Но всеки техен опит за агресия срещу мен ще го посрещна с колчето и каската, точно защото са били предупредени. Точка.

Ако живееш още в 50-те години на 20-ти век, когато не е имало велосипеди за планина... твой проблем. Никой няма да се откаже да кара на планина заради туристите. И именно заради това трябва да се шокат канчетата на безмозъчните пилоти.

Правото да преминеш се извоюва с любезно отношение.

Конски фъшкии. Любезното отношение е израз на морална позиция, както казаха по-горе. Правото да премина никой не може да ми го оспори и единствено от мен зависи дали ще заема морална позиция или не. Там е проблема, а не в някакви твои измишльотини за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО отдаване на предимство. Там е проблема - че тъпоумните пилоти не разбират защо е в техен интерес да имат морално отношение към туристите. А ти с твоята първосигнална реакция директно заставаш срещу всички, които карат колело горе.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Crimson » Вто Окт 13, 2009 11:03 am

Оти се абиш :dontknow:
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот bikerider » Вто Окт 13, 2009 11:45 am

Уф... мани. Абим се щото такива като него само нахъсват пилотчетата, такива като него слагат дървета по пътеките и такива като него налитат на бой като ги помоля да се разминем. Аман от тая криворазбрана правда и ред без капка мисъл. Допотопна история...
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Вто Окт 13, 2009 12:49 pm

bikerider написа:Уф... мани. Абим се щото такива като него само нахъсват пилотчетата, такива като него слагат дървета по пътеките и такива като него налитат на бой като ги помоля да се разминем. Аман от тая криворазбрана правда и ред без капка мисъл. Допотопна история...

Не познавам лично silvertm, но това, което съм цитирал, е последното, което бих си помислил за него, четейки мненията му в тази тема и форума като цяло. Марто, разбирам, че си се разгорещил около тоя спор, но не е нужно и не прави добро впечатление да очерняш опонента си по подобен начин - не помага с нищо за твоята собствена теза.
И като цяло ми се струва, че както обикновено се говори за едно и също нещо, но всеки се е хванал за своите нюанси. :peace:

@silvertm
Репликата на TheAnimal е по адрес на едни типични индивиди, които наистина не са с нищо по-добри от пишлеметата, летящи по алеи като тази от Златните мостове към Княжево. bikerider се опитва да ти обясни точно това. Вярно е, че в момента пешеходците имат право да ходят навсякъде. Но е вярно и това, че има пътеки, които са си на спускачите и то в смисъл, че са направени от тях. Можем до утре да спорим дали направата им е законна или не, тъй като те са се оформили най-вече покрай разни състезания и най-вече с идеята да има минимален досег с туристите и техните пътеки. А както разбирам, на една такава пътека вече има и табели, които са сложени със съгласието на ПП "Витоша". Така че ходенето по такава пътека наистина е изцяло на риск и отговорност на пешеходците, тъй като на нея би трябвало колоездачите да са с предимство. Иначе, както пише и в статията, в бъдеще специално трасетата за спускане ще бъдат отделени от пешеходните пътеки и с мостчета, за да няма никакви пресичания - надявам се, че ще бъдат оградени и с ленти и тогава наистина ще е нахално и неразумно пешеходци да се мотаят по тях - точно толкова, колкото ще е опасно и вредно и колоездачите да се суркат по обичайните и пълни с хора туристически маршрути. :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Вто Окт 13, 2009 1:52 pm

Admin написа:но всеки се е хванал за своите нюанси. :peace:

Точно така е, само дето явно не успявам да нацеля неговите нюанси, а той се е запънал като магаре. Горния ми пост е резултат от малко изнервена реакция от моя страна.
Аватар
bikerider

Мнениеот silvertm » Вто Окт 13, 2009 6:22 pm

@bikerider,
надявам се да си се усетил, че ми приписваш роли, в които никога не съм влизал.

@Admin,
идеята, която съм вложил в пускането на темата, се състои в информиране на хората - и чрез факти, и чрез дискусия. Сигурен съм, че много от тези момчета и момичета, които се спускат агресивно по пешеходните пътеки и алеи, влизат в този форум често или понякога. И съм много далеч от мисълта, че тези деца са лоши - те просто не знаят как да се държат.
Присъщо е на децата да възприемат някои неща за даденост, като напр. "по-бързото и по-голямото винаги са с предимство". Но това съвсем не е така.
От една страна има писани правила, които задължително трябва да се спазват, а от друга стоят неписаните норми за отношение между хората. И в двата случая агресивно спускащите се колоездачи на Витоша са в нарушение. Поне докато не са се появили обособени специализирани велосипедни трасета за спускане.

Но дори и тогава е възможно на трасето да попаднат хора - там те са в опасност и трябва да се внимава да не бъдат наранени. Въпреки, че ще бъдат (бъдеще време!) в нарушение.

Защото хората, които се качват на разходка в планината, искат да избягат от суматохата и гълчавата на града - те са по-отпуснати, със забавени реакции и нямат нагласата да следят за "пътни знаци" (предупредителни или забранителни), нито да се оглеждат когато пресичат някоя пътека. В планината те не очакват да ги връхлети каквото и да било. В крайна сметка са отишли там, за да намерят спокойствие.
И от друга страна човек е склонен да възприема цялата планина, с цялата гора, с всички пътеки като една голяма пешеходна зона, на която по пътеките (дори и велосипедните, когато такива се появят) се ходи просто по-лесно.
silvertm

Мнениеот Daniel Panev » Вто Окт 13, 2009 8:46 pm

silvertm написа:И от друга страна човек е склонен да възприема цялата планина, с цялата гора, с всички пътеки като една голяма пешеходна зона, на която по пътеките (дори и велосипедните, когато такива се появят) се ходи просто по-лесно.

:nono: Тука си в грешка. Пътеките трябва да са единствената пешеходна (и по-скоро всякъквоходна) зона в планината!
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот Antediluvian » Вто Окт 13, 2009 10:42 pm

Всички сте наясно, че основният туристически поток по пътеките, и то по-основните туристически маршрути е събота и неделя. За да не се налага да се разминавате през 30 м с туристи, да трябва да намалявате, карайте си бързо през седмицата, когато няма жив човек, а събота и неделя точно тези "обособени пътеки" може да се ползват по-активно. Или просто при всяко разминаване трябва доста да се намали, няма друг начин.
Нека не изнервяме излишно който и да е, защото планинското колоездене си е все още неразбираем спорт за населението, да не говорим културата , която липсва в България на тема колоездене.
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Мнениеот silvertm » Сря Окт 14, 2009 6:46 am

Daniel Panev написа:
silvertm написа:И от друга страна човек е склонен да възприема цялата планина, с цялата гора, с всички пътеки като една голяма пешеходна зона, на която по пътеките (дори и велосипедните, когато такива се появят) се ходи просто по-лесно.

:nono: Тука си в грешка. Пътеките трябва да са единствената пешеходна (и по-скоро всякъквоходна) зона в планината!

- На това мнение съм и аз (с изключение на "всякъквоходна" - за МПС-та все пак си е забранено и е означено със знаци), само се опитвам да обясня как мислят хората, които се качват на планината. Дори и да не ходят, те могат да се отбият извън пътеката за почивка, за да снимат нещо, за да се изпикаят или за друго.
Все едно, въпросът е, че хората в планината нямат нагласата да очакват и да се оглеждат за връхлитащи ги опасности. И отговорността винаги е по-голяма на този, който причинява "връхлитащата опасност" (освен в случаите когато това е някое падащо дърво, примерно).
silvertm

Мнениеот bikerider » Сря Окт 14, 2009 10:37 am

silvertm написа:@bikerider,
надявам се да си се усетил, че ми приписваш роли, в които никога не съм влизал.

Не зная, аз не съм говорил самоуправство и подобни. Освен всичко друго, позицията ти на говорител на планинарите е малко нестабилна.

silvertm написа:Все едно, въпросът е, че хората в планината нямат нагласата да очакват и да се оглеждат за връхлитащи ги опасности.

Можеш ли да кажеш по-голяма глупост?
Аватар
bikerider

Мнениеот IVO Jordanov » Сря Окт 14, 2009 10:45 am

Моля да ме извините, че се намесвам във вашите измислени спорове, но искам само да кажа нещо.
silvertm, ставаш банален. Всички разбрахме гледната ти точка, а и съм сигурен, че всички писали в тази тема я споделят. Тези, които не внимават и тормозят туристите нито пишат в темата, нито я следят (мое мнение). Защо продължаваш да вадиш под вола теле?
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот silvertm » Сря Окт 14, 2009 5:30 pm

IVO Jordanov написа:silvertm, ставаш банален. Всички разбрахме гледната ти точка, а и съм сигурен, че всички писали в тази тема я споделят.

- Виж, аз не съм с такова впечатление. Бих искал да е така, защото считам, че гледната ми точка е съвсем правилна, но... Та споровете тук и аз ги считам до голяма степен неуместни, но явно ги има.
Ето ти и пресен пример:

bikerider написа:Не зная, аз не съм говорил самоуправство...

- Самоуправство е правен термин, който считам, че съм употребил съвсем на място. Касае се за едно твърде широко разпространено деяние, за което много хора не осъзнават, че то може да е престъпление. Ако не го разбираш, консултирай се с адвокат. Мога и аз да ти го обясня, но изглежда се изразявам твърде сложно за теб.

bikerider написа:
silvertm написа:Все едно, въпросът е, че хората в планината нямат нагласата да очакват и да се оглеждат за връхлитащи ги опасности.

Можеш ли да кажеш по-голяма глупост?

- Много точно и ясно казано - когато пресичаш на кръстовище, имаш една нагласа (отваряш си очите "на четири"), когато си в планината, нагласата ти е друга (вглъбен в себе си, в разговора със спътниците си, в природните гледки наоколо, унесен в игра с децата, отпуснат и спокоен). Ако обезпокоиш човек тогава (с клаксон, крещене, псуване), когато е в първото състояние, той ще го понесе леко и почти незабележимо, защото го очаква, но във втория случай ще се ядоса, защото причиненият му стрес тогава е несравнимо по-голям.
Ако още нещо не ти е ясно, питай.
silvertm

Мнениеот Daniel Panev » Чет Окт 15, 2009 6:44 am

silvertm - извинявай за директния и леко обиден въпрос, ама ти правиш ли разлика между "планина" и "парк"? А също и между "парк" и "природен парк", щото винаги можеш да ми излезеш с постановката, че нашите планини всичките са природни паркове?
Как пък го реши, че единствената опасност в планината са бесните спускачи? И какво - ако ги премахнем по някакъв начин, за пешеходните туристи ще настъпи Раят на Земята, ше плеснат, па ше се прегърнат и ше извикат по едно весело и бодро "Ойларипи".
Опасностите в планината са много и дебнат на всяка крачка :eyebrow: До сега не знам за случай, при който спускач е блъснал пешеходен турист, ама виж - при всяко влошаване на времето ПСС-арите хвърчат като линейки да търсят изгубили се турустунгели, които спокойни, отпуснати и унесени в игра с децата са се омотали като патета в кълчища.
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот bikerider » Чет Окт 15, 2009 12:21 pm

silvertm написа:- Самоуправство е правен термин, който считам, че съм употребил съвсем на място. Касае се за едно твърде широко разпространено деяние, за което много хора не осъзнават, че то може да е престъпление. Ако не го разбираш, консултирай се с адвокат. Мога и аз да ти го обясня, но изглежда се изразявам твърде сложно за теб.

Очевидно е колко си наясно с правния термин, щом говориш за самоуправство при поставянето на предупредителен знак. Изобщо, този спор вече не ми е интересен, явно те влече да се държиш като радио. Оставям те на спокойствие.

@Daniel Panev: :agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот silvertm » Чет Окт 15, 2009 12:31 pm

Daniel Panev написа:Как пък го реши, че единствената опасност в планината са бесните спускачи?
...
при всяко влошаване на времето ПСС-арите хвърчат като линейки да търсят изгубили се турустунгели, които спокойни, отпуснати и унесени в игра с децата са се омотали като патета в кълчища.

Загубването в планината и влошаването на времето не са процеси, които се случват за секунди - те не стряскат туристите в оня смисъл, в който го правят спускачите.
Ако някой в планината (независимо дали е парк, или не) търси силни емоции, той не го прави по пешеходните пътеки (освен определена категория "спускачи", към които е и забележката чрез тази тема).

bikerider написа:Очевидно е колко си наясно с правния термин, щом говориш за самоуправство при поставянето на предупредителен знак. Изобщо, този спор вече не ми е интересен, явно те влече да се държиш като радио. Оставям те на спокойствие.

- Зависи кой е поставил този знак и какви правомощия има. Но в случая далеч не става дума само за поставяне на знаци, а също и за присвояване в известен смисъл, заграждане на територия, за която сам си назначаваш несъществуващо предимство. Но аз не съм прокурор, просто давам повод за размисъл на онези, които погрешно възприемат предимството си като даденост.
silvertm

Мнениеот bikerider » Чет Окт 15, 2009 12:48 pm

Е, не, това е вече прекалено!!!

silvertm написа:- Зависи кой е поставил този знак и какви правомощия има. Но в случая далеч не става дума само за поставяне на знаци, а също и за присвояване в известен смисъл, заграждане на територия, за която сам си назначаваш несъществуващо предимство. Но аз не съм прокурор, просто давам повод за размисъл на онези, които погрешно възприемат предимството си като даденост.

Измисляш си глупости. Къде си виждал заграждения, къде виждаш присвояване, къде виждаш "назначаване на предимство", когато говорим за предупредителен знак? Ти или не разбираш български език или трябва ей сега да те наложа по главата с дефиницията на "самоуправство":

Чл.1 гласи: "Който самоволно, не по установения от закона ред, осъществи едно оспорвано от другиго свое или чуждо действително или предполагаемо право, се наказва в немаловажни случаи с лишаване от свобода до пет години и глоба до хиляда лева."
На теория за да е осъществен съставът на престъплението "самоуправство" е необходимо деецът да внесе в съществуващото фактическо положение противоправна промяна. Като това трябва да стане самоволно и под предлог, че осъществява едно оспорено му от другиго право. Извършване на престъпление по чл.323, ал.1 от НК ще е налице и тогава, когато претендираното от дееца право на собственост върху конкретно определена вещ бъде оспорено от владелеца на тази вещ и деецът отнеме владението върху вещта в отклонение от установения законов ред преди разрешаването на спора върху нея с влязло в сила решение.
На практика това означава например някой да сложи ограда на дворно място, за което спори със съседа си. Или съсобственици на търговски терен (например базар) докато спорят за квадратни метри от терена, да започнат да спират тока и парното на конкурента.
За да е налице престъпление "самоуправство", случаят трябва да е и "немаловажен". Т.е. да е налице сериозна обществена опасност и да са нанесени значителни вреди.

Последното изречение е предостатъчно. Съжалявам, но се изказваш неподготвен и си измисляш някакви казуси, които ги няма в реалността. До момента не си си мръднал мозъка да помислиш що е то предупредително (т.е. информативно) обозначение и какъв е смисъла му.
Последна промяна bikerider на Чет Окт 15, 2009 12:57 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот Daniel Panev » Чет Окт 15, 2009 12:54 pm

silvertm написа:Загубването в планината и влошаването на времето не са процеси, които се случват за секунди - те не стряскат туристите в оня смисъл, в който го правят спускачите.

При все това малоумниците се губят, дори и без да се стряскат...
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот silvertm » Чет Окт 15, 2009 1:23 pm

bikerider написа:Последното изречение е предостатъчно.

По-добре се посъветвай с адвокат. Нещата не са толкова прости, колкото си въобразяваш ;)
silvertm

Мнениеот Daniel Panev » Чет Окт 15, 2009 1:27 pm

silvertm написа:

По-добре се посъветвай с адвокат. Нещата не са толкова прости, колкото си въобразяваш ;)

Заведи дело - докажи му, че не е прав!
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот bikerider » Чет Окт 15, 2009 2:03 pm

silvertm написа:

О, моля, нека си имаме уважението. На никого нищо не трябва да доказвам - аз не обвинявам никого, следователно не трябва да правя нищо. Ти си този, който би следвало да докаже твърдението си за самоуправство, освен разбира се, ако не говориш неподготвен, което твърдя аз.

Чл. 323. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., изм. и доп., бр. 62 от 1997 г.) Който самоволно, не по установения от закона ред, осъществи едно оспорвано от другиго свое или чуждо действително или предполагаемо право, се наказва в немаловажни случаи с лишаване от свобода до пет години и глоба до хиляда лева.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 62 от 1997 г.) Който самоволно заеме недвижим имот, от чието владение е отстранен по надлежен ред, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.
(3) Деецът не се наказва, ако след предупреждение от съответния държавен орган незабавно възстанови първоначалното фактическо положение.
(4) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага, ако деецът след възстановяването извърши отново същото деяние.
(5) (Нова - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) Когато деянието по ал. 1 е осъществено чрез сила или заплаха, наказанието е лишаване от свобода до 6 години.

Ето ти чл.323 от НК. Докажи, че поставянето на предупредителен/информационен знак е самоуправство. Иначе просто недей да се изказваш неподготвен.
Аватар
bikerider

Мнениеот silvertm » Чет Окт 15, 2009 3:10 pm

bikerider написа:Ти си този, който би следвало да докаже твърдението си за самоуправство.

- Щом настояваш за това, пусни отделна тема с такава цел, където ще ти обясня в повече подробности и с много повече примери.
Тази тема е за друго, а именно - спускането с велосипед по пешеходни алеи и пътеки и какви опасности и конфликтни ситуации създава то. В тази връзка самоуправството може да е важен момент, но представлява частен случай.
Ще те помоля да не разводняваш тази тема със страничните си разсъждения.
silvertm

Мнениеот bikerider » Чет Окт 15, 2009 3:29 pm

@silvertm: Чл.207 от нормативната уредба на ПП Витоша е недвусмислен: "Не се допуска преминаването по... пътеки с високо натоварване от пешеходен туризъм, определени със заповед на Директора на ПП Витоша".

Очевадно е, че ново трасе, означено с предупредителен знак няма как е цитирано в заповед на Директора, да не говорим, че бидейки ново няма как да е натоварено, а бидейки за спускане няма как да се осъществява пешеходен туризъм.

Така че пищенето ти срещу тези специални трасета, защитени с предупредителни знаци е основано на... какво? М?

За всичко друго съм съгласен с теб, но не съм съгласен с реакцията ти, че едва ли не всичко де се копне по Витоша автоматично става пешеходна пътека.
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Чет Окт 15, 2009 4:31 pm

Така, понеже от бързане да те плесна по челото с документи си затрих последния пост... оставям те да спориш с нормативната база.

Ако искаш тази тема да е полезна в желаната от теб посока, моля цитирай списък на натоварените пешеходни маршрути, утвърден от Директора на ПП Витоша, по-които не се допуска преминаването с велосипед. Поне ще изнесеш малко полезна информация вместо да преливаш от пусто в празно.
Аватар
bikerider

Мнениеот silvertm » Чет Окт 15, 2009 6:22 pm

bikerider написа:Очевадно е, че ново трасе, означено с предупредителен знак няма как е цитирано в заповед на Директора, да не говорим, че бидейки ново няма как да е натоварено, а бидейки за спускане няма как да се осъществява пешеходен туризъм.

- За да се появи изобщо такова трасе, за него е необходимо разрешение и заповед от Дирекцията на парка. В момента можем спокойно да приемем, че официално и формално не съществува.

bikerider написа:едва ли не всичко де се копне по Витоша автоматично става пешеходна пътека.

- Не "пешеходна пътека", а незабранено за пешеходци - нюансът не е малък. За пешеходци не е забранено да се движат дори по четвъртокласните горски пътища (сега третокласни по новата класификация), изградени основно за обслужване на горскостопанска дейност.

bikerider написа:моля цитирай списък на натоварените пешеходни маршрути, утвърден от Директора на ПП Витоша, по-които не се допуска преминаването с велосипед.

- Ако има такава заповед, на мен не ми е известно. Но ако такава се появи (или вече има), това автоматично би означавало пълна забрана за каране на велосипед на въпросните места. Една от идеите на тази тема е да не се дава повод да се стига до там. Аз също карам по натоварени пешеходни маршрути и не искам да бъде издавана специална заповед, забраняваща това. Затова призивът ми е да се внимава и също така да не се парадира излишно с частнособственически настроения върху някоя пътека, която дори все още не съществува официално като специализирана за велосипеди.
silvertm

Мнениеот bikerider » Чет Окт 15, 2009 7:26 pm

silvertm написа:За да се появи изобщо такова трасе, за него е необходимо разрешение и заповед от Дирекцията на парка.

Продължаваш да говориш общи приказки, неподкрепени от нормативни документи. Цитирах ти единственото място в наредбата, което налага ограничения на използването на велосипед. Откъде вадиш тези изводи?

silvertm написа:Не "пешеходна пътека", а незабранено за пешеходци - нюансът не е малък.

Радвам се, че най-накрая си го разбрал. Ако сега разбереш и тънката разлика между "велотрасе" и "незабранено, но опасно за пешеходци", ще ти блгодаря и ще приключа спора си с теб.

silvertm написа:Аз също карам по натоварени пешеходни маршрути и не искам да бъде издавана специална заповед, забраняваща това.

Чл.207 прави точно това. Липсва единствено прецизиране по КОИ пътеки не се допуска карането на велосипед. Не изключвам вече да има такава заповед, която определя кои пътеки са натоварени и кои не.

silvertm написа:Затова призивът ми е да се внимава и също така да не се парадира излишно с частнособственически настроения върху някоя пътека, която дори все още не съществува официално като специализирана за велосипеди.

Какви са сега тези нови измислици за частна собственост??? Откъде ги вадиш такива измислени тези? Аз не съм видял някъде велосипедист да откаже на пешеходец правото да премине. Отново размишляваш върху измислен казус. Относно разминаването с пешеходци - ЗДП не важи за планински пътеки, така че всичко е въпрос на добра воля и морал. След като има предупредителен знак, пешеходците са тези, които трябва да внимават. Ако не внимават, последствията са за тях. Виж ако говорехме за натоварен маршрут, нещата стоят иначе и чл.207 би влязъл в сила.
Аватар
bikerider

Мнениеот silvertm » Чет Окт 15, 2009 7:38 pm

bikerider, не знам какво да кажа, ти явно разбираш само от писани правила.
Аз обаче считам, че ако всичко си върви добре и безконфликтно, правилата трябва да си останат неписани. За мен не е никакъв проблем да се съобразявам с пешеходците в планината (както и в града, между другото), любезен съм с тях и в повечето случаи те ми отвръщат със същото. За мен това е достатъчно, за да се радвам на карането на велосипед в планината. Неприятно ми е обаче някой да ме гледа на кръв заради нахаканите и напомпани със самочувствие и лошо възпитание хлапаци, които не осъзнават къде се намират и какво рушат. Затова е и тази тема.
silvertm

Мнениеот Stancho » Чет Окт 15, 2009 8:13 pm

Аз не знам още какво спорите, но в случая и двамата малко грешите. Ако искате да карате необезспокоявани - изчакайте до следващия сезон и ако всичко стане по план там трябва да има ОБОСОБЕНА за колоездачи пътека. Поне по думите на г-н Кузов от Веломания и на Росен от Драг Рейсинг - това е плана.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум