did написа:NovemberCharlie написа:Е, ще поживеем, ще видим. Но като видите ще ме почерпите за правилната прогноза. И ДИД също ще го почерпите.
Аз не искам прогнозата ми да излезе вярна, не искам никой да ме черпи, не искам да има "обособени" велосипедни трасета с неясен статут, не искам и неизползваеми велоалеи, не искам да се въвежда законова регламентация за правата и задълженията на колоездачите в планината, не искам да виждам никакво противопоставяне на колоездачи и туристи... На мен сегашното положение в българските планини си ми харесва.
Жалко, че някои хора не ценят това, което имат - пълната свобода да си карат и ходят навсякъде. Щом това не ви харесва и ревете за обособяване, за трасета, за предимство в планината, гответе се за момента, в който ще си плащате дневни карти по XX лева, за да карате където е позволено и глоба XXXX лева, ако карате извън "обособените" трасета, като таксата за ползване на "трасето" ще е отделна от таксата за лифт, ако искате и тая екстра. В широката планина ще се обособи такса за преминаване с велосипед по някои обособени маршрути, както e сега в Алпите... Абе голямо обособяване ще падне.
То ако обособяването се ограничи само до Витоша, хич не ме интересува. Само някой да не тръгне да обособява Родопите, че тогава наистина ше се ядосам, мда.

+ 1000 (или ++49

). Те за т'ва точно става дума. Ма ти го знаеш, защото се връщаш оттам, към където някои сега са се запътили.
Admin написа:А защо решихте, че карането по пътеките ще бъде забранено?
Защото, в страни с развит МТБ, това е решение, което е приложено.
Admin написа:Според мен има известна разлика между това да бъде "канализирано" и "обособено" определен вид каране (най-вече спускането), с цел да се намалят потенциалните конфликти и да може едните да си карат спокойно, другите да си ходят, и това да бъдат забранени за каране всички пътеки, освен тези, които са обозначени за колоездене. Разбира се, теоретично второто не е изключено като вариант, но не смятам, че някой има интерес от точно такова развитие, нито пък че е практически възможно прилагането на подобна забрана. Затова и на мен пророчествата за забранени пътеки ми се струват малко пресилени.
Любо, юриста в теб проговори

Все пак, варианта, който ти описваш, изисква осъзнаване на ситуацията по начин, който би решил проблемите и без каквато и да било допълнителна законова регулация и "обособяване". Все още остава това, че тези, които карат "надолу", ще трябва да се съобразяват, когато не карат по обособените специално за целта трасета. Иначе, нали се сещаш, че наличието на обособени трасета за спускачите няма да спре същите тези спускачи (или проблематичната за момента прослойка от тях) да карат И по останалите пътеки (и то по начин, който на тях им допада), които не са обособени, след като те не са изрично забранени за велосипедисти . На практика този вариант означава на велосипедистите в планината да бъдат дадени ПОВЕЧЕ права спрямо останалите групи ползващи планината за почивка - хем си имаме обособени трасета, хем никой не ни спира да си караме където си искаме. ТОВА не вярвам да го позволят другите засегнати от ситуацията страни. Или ако се допусне ще настъпи такава каша, че и Бат' Бойко няма да може да я оправи.
А това, дали може да се прилага на практика такава забрана - на други места е направено да може. Ако има достатчъно силен интерес да може ще стане и още как!
Admin написа: ...но в същото време пределно ясно виждам нуждата от обособени пътеки за спускане от северната страна на Витоша, точно за да не се сбъдне толкова лесно пророчеството за нещастен случай.
Щом има нужда от такива "трасета" в най-натоварената откъм пешеходен туризъм част на Витоша явно, че някой ще трябва да отстъпи. Във всеки случай наличието на такива регламентирани трасета ще повлече след себе си и други последици.
Между другото, то , хубаво, че ще се "обособят" тия трасета. Някой обаче знае ли как точно ще стане това физически. Предпазни заграждения? Мрежи? Предупредителни табели на всеки 25-50 м.? Това хич няма да е лесно да се направи в планина като Витоша. Все пак не е байк парк. И кой се грижи за постоянната поддръжка на това "съоръжеие"? "Веломания"? Това струва ДОСТА пари. Табели се слагат лесно - когато започнат да изчезват заграждения (ако ги има) и някой турист бъде пребит, защото нищо не го спира да премине през пътеката, която се явява и трасе. Тогава?
Табели се слагат много лесно. Лесно се правят и тракове на карта.
Admin написа: .. инфраструктурата предизвика естествено и доброволно разпределяне на ползването в планината, за регулиране ще останат само крайните случаи .........
Любо, тук пак малко по-юридически го даваш. Планината не е точно мястото, където аз, като турист и колоездач, бих искал да си "разпределям ползването" с когото и да било. Бих предпочел да имаме съвместно ползване, за което трябва да се уточни какво са приоритетите на хората, които ходят в планината/ какво планината дава на тези, които обичат да я посещават. Поради тази причина моторджиите и тези с АТВ-тата НИКОГА няма да са част от групата на нормалните ползватели на планината в моите очи. Те не са там заради планината.
Admin написа:Е все си мисля, че може да се измисли уредба именно за тези крайни случаи, без да се ограничават правата на разумните ползватели..
Мда. Тя ще бъде насочена към цялостната забрана да се карат велосипеди извън маркираните трасета. Само дето спускачите т'ва ги устройва, а ДОСТА голяма група велосипедисти - не.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!