Тренировки

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Тренировки

Мнениеот reckless » Съб Окт 24, 2009 2:24 pm

Ами от много одавна сам се влюбил в този спорт така да го нарека но досега сам се учил само от форуми и така нататъка .. има ли някъде нещо където може да се тренира МТБ ?! :P мерси предварително :praying:
Последна промяна reckless на Съб Окт 24, 2009 2:46 pm, променена общо 1 път
Forever Is Our Today
Аватар
reckless

Рейтинг: 1180

Re: Тренировки

Мнениеот azze » Съб Окт 24, 2009 2:42 pm

:crazy: Карай и т'ва е!

Не съм чувал за такава школа.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот reckless » Съб Окт 24, 2009 2:44 pm

то и аз не съм чувал ама искам да чуя :popcorn: :rofl:
Forever Is Our Today
Аватар
reckless

Мнениеот azze » Съб Окт 24, 2009 2:52 pm

За какво ти е подобна школа?Според мен най-добрия начин да се научиш е да караш,просто да караш.Няма лошо да се "учиш" и от Интернет - да четеш статии и да гледаш клипчета с техники за каране(Аз често правя това и после се опитвам да ги приложа докато карам).
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Мнениеот reckless » Съб Окт 24, 2009 2:56 pm

то аз това си го правя но си е друго да отидеш при някои които знае да ти обясни там нещо :magnify: но явно в бг го няма това нещо
Forever Is Our Today
Аватар
reckless

Мнениеот azze » Съб Окт 24, 2009 2:59 pm

Може и да има някъде,но както казах не съм чувал.Друг добър вариант е да намериш някой по-напреднал,с който да караш.
Аватар
azze

Мнениеот DTD » Съб Окт 24, 2009 5:29 pm

reckless написа:то аз това си го правя но си е друго да отидеш при някои които знае да ти обясни там нещо :magnify: но явно в бг го няма това нещо

Както си от София... Има предостатъчно хора да ти обяснят основата на всеки един от стиловете в планинското колоездене.
Човешката глупост е безкрайна.
DTD

Рейтинг: 1793

Мнениеот veskoz » Съб Окт 24, 2009 6:16 pm

:rofl:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот DTD » Съб Окт 24, 2009 6:30 pm

Не виждам какво му е смешното, ела в Шумен, има един Станчо (дилър на веломания), според който table top-а е гума за планинско колоездене, е тука сами се учим. :D
Докато в София... Практикуващите тоя спорт са много повече и има кой да ти даде няколко съвета ако са ти нужни. ;) Стига да искаш.
DTD

Мнениеот veskoz » Нед Окт 25, 2009 1:55 pm

Какви съвети бе човек? :D Трябват ти велосипед, планина и хъс. :peace:
Аватар
veskoz

Мнениеот DTD » Нед Окт 25, 2009 2:00 pm

Само с велосипед, планина и хъс се пада най-лесно. Все пак трябва да му се обясни това онова, в зависимост от това как точно иска да си кара велосипеда. Не става само с юркане. Поне според мен е така. :dontknow:
DTD

Мнениеот v.zarev » Нед Окт 25, 2009 2:13 pm

DTD написа:Все пак трябва да му се обясни това онова, в зависимост от това как точно иска да си кара велосипеда. Не става само с юркане. Поне според мен е така. :dontknow:

Според мен му трябват месеци (години) каране на велосипед в града, паркове, леки пътечки преди да е готов за спускане или фрии райд. Като се научи да не пада, да завива, да спира при тези условия започва с леки спускания и това е, разбира се е хубаво ако има някой да го насочи, но основното е каране на обикновен велосипед :beer:
Изображение
Аватар
v.zarev

Рейтинг: 1378

Мнениеот Antares » Нед Окт 25, 2009 10:11 pm

За да се учиш да караш ти трябват няколко неща. Колело, планина, желание и воля. Цанко го чух веднъж да казва, че планинското колоездене е 95% психика. Май е прав.
А за теория - изяждаш с кориците тази секция от сайта, филма Fundamentals да го знаеш наизуст и останалото си е просто практика.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Анелия » Нед Окт 25, 2009 10:45 pm

В чужбина съм гледала такива курсове по планинско, но тук още няма. Дори за жени си има отделни курсове. Яко..., някой ден и ние ще си имаме :wavey:
За тукашните условия: май Антарес е прав :)
Аватар
Анелия

Мнениеот deadahmed » Сря Окт 28, 2009 1:05 pm

veskoz написа:Какви съвети бе човек? :D Трябват ти велосипед, планина и хъс. :peace:

Или топки, по-здрав велосипед и желание да кара градско в пиковите часове :nuts:
Аватар
deadahmed

Рейтинг: 963

Мнениеот veskoz » Сря Окт 28, 2009 1:41 pm

DTD написа:Само с велосипед, планина и хъс се пада най-лесно.

ОК. С велосипед, планина и хъс се пада най-лесно. Така. Кога се пада? Когато риска е непремерен или е продиктуван от бързина. Кога има бързина? На съзтезание => когато има състезание - има тренировки. Тренировки-падане. Нормално. И падането е тренировка. Предпазване по метода на изключване (боли, но е ефективен) :D А иии... кой каза, че на тренировки с велосипед, планина и хъс не се пада?! Хм...
Аватар
veskoz

Мнениеот DTD » Сря Окт 28, 2009 7:00 pm

veskoz написа:
DTD написа:Само с велосипед, планина и хъс се пада най-лесно.

ОК. С велосипед, планина и хъс се пада най-лесно. Така. Кога се пада? Когато риска е непремерен или е продиктуван от бързина. Кога има бързина? На съзтезание => когато има състезание - има тренировки. Тренировки-падане. Нормално. И падането е тренировка. Предпазване по метода на изключване (боли, но е ефективен) :D А иии... кой каза, че на тренировки с велосипед, планина и хъс не се пада?! Хм...

Понякога се пада доста лошо и точно тия нелепи падания могат да бъдат избегнати с малко повечко теория и с човек покрай тебе, който има опит в това. При всички случай сам да се учиш ще ти заминат много повече кръв, нерви и желание, отколкото ако има кой да те насочи, да ти каже някои тънкости в карането, техники на каране и т.н. Без каране не става, то е ясно, но не бива да гледаме Сам Хил кво прави и да бягаме в гората да повтаряме. :D Теорията тук е също толкова важна колкото практиката , въпреки че много хора отказват да го приемат това. :smokin:
DTD

Мнениеот taurus13 » Сря Окт 28, 2009 8:25 pm

Теорията е от изключително значение за придобиването на умения. В Общи линии ученето протича горе долу така:
1. Знаем какво искаме да постигнем и как теоретично да го постигнем.
2. Пробваме да постигнем целта, като не е от значение с какъв успех. Тук е важен самият експеримент и даже е по-добре да направим грешки, които ще ни поучат, отколкото да ни се получи по случайност от първия път.
3. Почиваме и анализираме опита. Планираме следващ експеримент въз основа на получения опит.
4. Отново опитваме да постигнем целта
...и така стъпки 3 и 4 докато постигнем успех.
5. Повтаряме новопридобитото умение упорито докато затвърдим напълно умението, така че и насън да ни бутнат да го изпълним успешно.
Въз основа на личния си опит с колелото, мога да кажа, че от най-голямо значение е теорията и почивката и анализа на грешките, а не самото каране. Ако просто караш на инат до полуда, без да мислиш никога няма да се научиш. Кара се докато усетиш умора и никога не се бърза - състезанията са за хора, които отдавна са се научили. Разбира се иска се да си поне една идея луд, защото прекалено разумните хора никога не поемат риск, поради което напредват много бавно.
Карането с напреднали карачи, може да бъде много вредно, защото начинаещите се увличат, не мислят и поемат много рискове. По-скоро е желателно да гледаме как карат можещите, след което мислено да си представяме как ние го изпълняваме. Тялото ни изпълнява само неща, за които вече има предварителна идея в главата, затова трябва да се кара колело и мислено. Аз например често, когато ходя да си проучвам някое пускане пеш, мислено карам - чертая си линията, натискам спирачките, скачам, завивам ...
След придобиването на известен опит на терена идва статистиката. Нашият мозък е една невероятна статистическа машина. Докато караш колелото надолу, той запомня и свързва десетки събития и усещания, като с натрупването на информацията мозъкът почва все по-успешно да планира всяко действие. Когато погледнеш терена, мозъкът вече знае, къде да мине гумата, къде ще поднесе задницата, колко силна ще е центробежната сила, колко силно ще удари предницата даден камък и т.н. Невероятно е как накрая, карайки ти се превръщаш в пълен автомат - вече почти не мислиш, просто някак знаеш и всичко се получава точно така както си очаквал интуитивно. Е това вече е карането - тогава имаш време да усетиш полъха на вятъра, да чуеш ястерба в небето, да усетиш миризмата на боровите иглички и да осъзнаеш, че си истински свободен и щастлив....поне за малко.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот LuSKa7a » Сря Окт 28, 2009 8:57 pm

taurus 13 . . точно и ясно казано :agree: Аз лично почнах така..: с един приятел се качихме така малко по горските пътеки,пуснахме се надоло и решихме че ни харесва,после ден след ден каране и осъвършенстване на техники и т.н. се научаваш :popcorn:
MouNTainBike - Не Става Само С Каране..Трябва И Да Си Без Акъл..: )
[Разменям диск 160мм + преходник -преден- на Avid , за диск 185мм + преходник за него]
LuSKa7a

Рейтинг: 1200

Назад към Общ форум