Нееееееее....
не мога!!!
ааа, какво стана тука преди малко...
Това не е виц и тя даже не е блондинка по немските стандарти!!!
Една "колежка", по-старша от мене, изследователка в Университета в Майнц, прави някви скъпи експерименти с low angle light scattering и други скъпи хапаратури. Събрала сега някакви данни и от 10 дни виси денонощно в стаята, където работя и пухти нещо, опитвайки се да обработи експерименталните си данни. Преди 3 дни на монитора на единия компютър в стаята се появи лист хартия с надпис "Calculations in progress. Please, don't interrupt! Shalke." Останах леко учуден, понеже аз и да искам не мога да го интеръптна, даже не мога да й влезна в акаунта, затова пък като се логна от друга машина в тоя комп и гледам, той и 3% не е натоварен и там нищо не върви, само мониторът му дето е изключен... Както и да е, мистерията не ме заинтригува достатъчно, понеже не ми е дотрябвал втори монитор и оставих листа да си стои там...
Преди малко, обаче, Шалке ме попита, дали имам някакви бели листове хартия. Питам я защо са й, тя вика "за табелки за 2 компютъра". Ъ? Обясни ми жената, че и трябвала повече изчислителна мощ и искала да остави в събота и неделя още 2 компютъра да и смятат нещо. Не я разбрах. Аз и по 50 компютъра ползвам често, но досега хартиени табелки не са ми трябвали. Помолих я да ми покаже как ги "ползва", тя си влезе в акаунта от една от "свободните" машини, където правех нещо (преди това ми се извини, когато аз дадох "switch user", понеже явно си помисли, че щом на екрана не пише did, аз вече не съм там), после от нейния си акаунт отвори една ssh сесия към нашия ФАЙЛОВ СЪРВЪР. Питам я що влиза в сократес, тя вика "щото там са ми файловете, в sokrates/home/...". Тръгнах да обяснявам, че... но тя бързо стартира нещо така, че да се изпълнява на ФАЙЛОВИЯ сървър, без даже да тури едно & в края на командата, че поне промпт да се появи. Остави всичко така висящо, минимизира джама, изключи клавиатурата от кутията, изключи монитора и сложи табела на монитора да не го пипаме. Искаше да слага тиксо на бутона за включване на монитора... Опитах се пак да обясня нещо за разликата между монитор и компютър, за nice,... но не се получи - изхвърча, щото гонела влак, да съм и обяснявал в понеделник...
Сега кво да правя? Реално на този компютър нищо не се смята, но затова пък си има табелка "не пипай" и сесията й стои отворена... а файл-сървърът на групата, който съвсем не е с най-мощния процесор, вече избушва на 100%, щото там тая уфсъ е стартирала от няколко различни машини всичките си задачи, докато други 40 машини с по 2-4 процесора стоят без да правят нищо.

Q. b. f. f. f. s.