Съвет за покупка на колело

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Съвет за покупка на колело

Мнениеот vlb » Нед Апр 10, 2005 11:38 pm

Реших да си купувам колело. Няма да го карам екстремно, искам минимално количество ядове и неприятни изненади, също да може да се подобрява по-късно. Абсолютно начинаещ съм и не искам да дам тия пари и да установя после нещо, което ще ме дразни. Искам да знам плюсовете и минусите предварително, за да си избера грамотно колелото.

Бюджета е около 300-350 лв.

Гледах колелата на Крос в Метро, но чувствам, че не са стока - пълни са с пластмасови детайли, има криви капли, абе нещо не ми ловят окото. А и няма кой да ми даде там повече инфо.

От прочетеното тук съм се насочил към нещо от сорта DRAG Ontario. Интересува ме на тая рамка (или друга?) какви компоненти да сложа за тия пари, така че да ми върши работа и да нямам проблеми.

Карането ще е следното - градско и извънградско по шосе, до планината (10-на км), а там - по пътечките, но кротко. Целта е редовно трениране, съчетано с чист въздух. Висок съм 180 см.

Благодаря предварително!!!
:beer::beer::beer:
vlb

Рейтинг: 1200

Мнениеот PzNike » Пон Апр 11, 2005 8:47 am

Ами какво да ти кажем :^:
Добре си се насочил - модела е хубав.
Може и със стандартните компоненти да го вземеш.
Ако почнеш да сменяш - цената се качва, а дори и базовия вариант е малко над 350 май.
Achtung Panzer!
PzNike

Рейтинг: 1700

Мнениеот klmn » Пон Апр 11, 2005 8:50 am

Онтарио-то е добьр избор.
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот cristo » Пон Апр 11, 2005 10:07 am

приятел, ти си на АБСОЛЮТНО моето дередже :) само 4 см. ръст в твоя полза ни различават :D
от моите проучвания досега съм установил че 300 лв. не е цена за добро колело, защото компонентите които се монтират, независимо каква марка са колелата, си имат цени и колелата са си просто сбор от рамка+компоненти - колкото са по добри компонентите, толкова е по-добро колелото (нещо като при компютрите, включително възмжността за постоянен ъпгрейд)
та цената за колело с добър "монтаж" (както им викат на компонентите по движението) е към 400 лв., което значи рамка с прилична вилка и монтаж Shimano Acera

прочети тази тема във форума на dir.bg
[url]http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=biking&Number=1943260299&page=0&view=collapsed&sb=5&part=[/url]
от средата на темата аз се включвам с пракор Ентусиаст и виж отговорите които dimodi ми е дал там

засега моите варианти са 4:
1) Sprint Apolon старият модел от 2004 с евтин монтаж и калпава вилка
[url]http://www.sprintmaxcom.com/pop.php?id=51#[/url]
продава се за 240-250 лв. - идеята е като му се потрошат калпавите компоненти за ги заменя с по-добри;
2) Sprint Apolon RST новият модел с добра вилка и добър монтаж, само задният депласьор/деклашор е по-евтин, та като се скапе се сменя само той
[url]http://www.sprintmaxcom.com/pop.php?id=93[/url]
3) на базата на по-евтиния Аполон, но с пълен ъпгрейд с монтаж на Shimano Acera и вилка Suntour XC60 което близнаците на бул. Левски ми правят за към 400 лв. (ама като имат време, че сега нямат и се мръщят нещо) - резултата е колело без зебележки
4) Drag Ontario Team Edition същото като горното но с предна дискова спирачка Shimano 475, която не е нищо особенно, и затова полза от нея, особенно в своя случай не виждам - намира се на цена 450 лв.
5) "нормалното" Ontario - не ме кефи, вилката М5000 не ме трогва изобщо, казаха ми че като цяло по не излиза на сметка;

п.п. а бе не знам защо им слагат и на двата модела Ontario толкова тъпи гуми - водят се май от по-скъпите, ама с този грайфер с едни изпъкнали квадратчета за асфалт изобщо не ги виждам, така че взимайки Онтарио, предивиди и покупка на друг гуми или искай да ти ги заменят, ако се навият
cristo

Мнениеот PzNike » Пон Апр 11, 2005 11:28 am

@Cristo
Ти още ли не си направил сделката?:I
Мен ако питаш - кажи да ти докарат Аполон RST, смени му веднага задния дерейльор с ацера (за около 30 лв според мен ще ти го направят)
Курбелите му също не са Ацера като гледам на картинката, ама пък вилката е малко по-добра от Suntour XC60, така че се компенсират.

И колелото ще се получи много добро (за тея пари). И ще можеш веднага да го караш.
Другия вариан е да потърсиш Ontario Team с V-brake вместо предна дискова. Рядко се намира но съм виждал. По-този начин цената му пада с 50 кинта някъде и пак е доста добро колелото и е по-поносимо откъм бюджет.

А за гумите - еми все пак колелата се продават за планински - трябва да си имат граифер :-)
а ако на теб не ти харесва - винаги можеш да ги смениш.
Achtung Panzer!
PzNike

Мнениеот cristo » Пон Апр 11, 2005 12:49 pm

[quote="PzNike"]

@Cristo
Ти още ли не си направил сделката?:I
[/quote]

:) ами обикалях с колата цяла събота!
цяла София обиколих с 500 лв. в джоба и този модел с RST го нямаше никъде, и това Онтарио Тиим с нормални спирачки също го няма - миналата година се била появила временно една серия и толкова било! Люлин-Центъра-Илиенци (кой идиот излъга че там има Спринт!)-ул.Каймакчалан-Младост и си се прибрах с парите в джоба :(
много тъпо
почвам да си мисля дали де не си взема най-евтиния вариант на Спринта, за има на какво да си раздвижвам краката, пък после ще надстройвам...
cristo

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пон Апр 11, 2005 1:07 pm

значи края на този месец във веломанията пристигат Climber-ите...
и ще може да се сглоби приличен с MZ comp
а иначе сега с твоя бюджет - без проблем си взимаш прилично онтарио с MZ comp
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Рейтинг: 2000

Мнениеот Shantav » Пон Апр 11, 2005 1:14 pm

В Байк центъра в "Младост"-1 в четвъртък имаше Аполон RST. Не съм го оглеждал обаче с к'ви други части беше, май беше малко под 400 кинта!
Това е с което мога да помогна!
Хакуна Матата....
Shantav

Мнениеот cristo » Пон Апр 11, 2005 3:25 pm

[quote="Shantav"]

В Байк центъра в "Младост"-1 в четвъртък имаше Аполон RST.
[/quote]

купли са го в събота сутринта - преди да стигна до там :mad: - 370 лв. струва
cristo

Мнениеот vlb » Сря Апр 13, 2005 9:36 pm

cristo, благодаря за споделения опит :thumb:

Днес гледах един Sprint Apolon, 360 лв. Ontario нямаше, но Аполона го похвалиха доста за тия пари. Подсилена рамка,спирачки и команди Shimano Acera 3х8 палцови с оригинални жила и брони, средно и задно движение Altus, касети, на шлици. Дерайльорите обаче за Turney и двата... Срещу 20+15 лв ще станат Acera, но продавачът ме убеждава че за мене е излишно да ги сменям. Амортисьрите са някакви, не запомних марката, но не са "Sprint" :), нямат гумени уплътнители.

Момчето твърди, че Drag-овете идват с високо качество на монтажа, настроени, само мотираш педалите и колелото е готово. Но се ангажира да настроят Аполона, така че да е на същото ниво като Онтариото, още повече той бил с 3х7 скорости и без шлици.

Така че възникнаха още 2 въпроса:

1. Струва ли си да монтирам за 35-40 лв Аcera дерайльори, дали на практика ще усетя разликата?

2. За тая цена (около 400 лв) тая сглобка добра ли ще е или е скъпа?
vlb

Мнениеот cristo » Чет Апр 14, 2005 8:36 am

Онтариото 3х7 ли е? Значи пак съм се заблудил нещо!
Та къде си го гледал този Аполон? Да отивам да го взимам преди теб! :D
Жалко че Веломания не правят Онтарио Тиим Едишън без дискова спирачка, така при същата цена към 400 лв. като Аполона с монтаж Ацера, бих предпочел ДРАГ-а. Ама това си е техен проблем - те губят клиенти.
cristo

Мнениеот ne4ovek » Чет Апр 14, 2005 9:44 am

Онтарио
ne4ovek

Мнениеот bluskanie » Чет Апр 14, 2005 10:42 am

Пичове, гледам тук как си пишете и имам малка забележка.Значи това ,което сте гледали Драг Онтарио Тиим Едишън всъщност си е Онтарио Тиим. Едишъна е по-ограничен(като бройка) модел и съответно по-добър и по-скъп.
Това само като вметка а иначе Драг-а за, който говорите е по-добър от Аполона... Мнение базирано на натрупани впечатления. Успех в избора :beer:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Рейтинг: 2000

Мнениеот vlb » Чет Апр 14, 2005 11:10 am

Гледах го в Пловдив :D моделът е точно RST. Добре изглежда байка. Имат го и с Деоре, но минава 550 лв :bawling:

Абе и аз предпочитам Онтариото, като цяло повече ми допадат Драговете. Но като се има предвид, че няма да го зоря много, май ще се спра на Аполона. Мисля че с прецизна центровка и хубави компоненти (за тия пари - около 380 лв) няма да е голяма разликата. Пък и има една година гаранция все пак, ако стане нещо...

Днеска ще имат и Онтарио, ще го видя как е окомплектовано и тогава ще реша.

А ти вместо да обикаляш София, дръпни се и ела в Пловдив - то си е кажи-речи същото :lol:
vlb

Мнениеот PzNike » Чет Апр 14, 2005 2:56 pm

[quote="vlb"]
1. Струва ли си да монтирам за 35-40 лв Аcera дерайльори, дали на практика ще усетя разликата?

2. За тая цена (около 400 лв) тая сглобка добра ли ще е или е скъпа?
[/quote]

1. Според мен си струва. Подмени поне задния. Acera е 2 класа по-високо от Tourney. Има си разлика определено.

2. Цената е прилична.
Рамката на Онтариото е по-добра, ама вилката му М5000 е 2-пъти по-евтина (т.е. вероятно доста по-слаба) от RST Гила Т5 на Аполона. Но трябва да отбележа че Гила Т5 е отскоро на пазара и няма много впечатления още сред народа.
Achtung Panzer!
PzNike

Мнениеот cristo » Чет Апр 14, 2005 7:01 pm

днес се обадих в Велоцентъра в Младост - получили са го, обаче цената е 379лв.! не като в Пловдив
а пък за "ъпгрейда" на задните скорости в Ацера ми поискаха 28лв.!!! че то заден дерайльор Ацера си струва 29-30 лв.
да си гледат работата!!! :irked:
cristo

Мнениеот vlb » Пет Апр 15, 2005 8:40 am

Вчера в крайна сметка взех Аполона.

За още 17 лв ми смениха задния дерайльор с Acera, сложих едно компютърче и мигалка за още 42 лв и като цяло ми легна 419 лв. Като за мен мисля че се получи прилично за тия пари и тоя клас колело, поне в сравнение с тия в Метро.

Благодаря на всички за съветите и мненията!:beer:

[b]cristo[/b], успех в избора!

Р.S. След седмица ще пусна по-подробни първи впечатления.
vlb

Назад към Архив