Аз я изправям тя пак се криви

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Аз я изправям тя пак се криви

Мнениеот mitk_ » Сря Окт 28, 2009 10:12 am

Значи случва ми се следната история с моята задна бегачова капла Rigida. Взимам си я на старо крива, нося на сервиз изправят, карам след 2-3 седмици гледам пак крива, викам си тея нещо не си разбират от работата :D купувам ключ за спици прочитам и си я правя перфектна изправена. Крам си няколко седмици (не съм влизал в дупки, гумите са 23/700 CTS) оставям колелото 2 седмици на терасата, качвам се вчера и натискам спирачката тя пълен ABS гледам пак се е изкривила :rofl:
Каква е причината? Как да я изправя трайно?
mitk_

Рейтинг: 1210

Re: Аз я изправям тя пак се криви

Мнениеот SeSSion » Сря Окт 28, 2009 11:29 am

Може спиците ти да не са много хубави и да се разтягат, пробвай да сложиш някои по хубави спици.
SeSSion

Рейтинг: 2000

Мнениеот bio » Сря Окт 28, 2009 1:22 pm

както сам се досещаш, спици ... шина ... вината може да е във всяко едно от тях. аз карам MTB и нямам впечатления върху шосейни капли, тънки гуми .. и т.н. но за да не ставам празнословен ... ще подчертая върху нещо. идеята на велосипедното колело е в каплата да бъде права и ВСИЧКИ СПИЦИ ДА БЪДАТ ЕДНАКВО НАТЕГНАТИ, това се нарича центровка на капла. всичко друго е докарване на форма, но не и центровка. В домашни условия може да го докараш на форма, в сервиза би трябвало да извършват центровка. Явно не си случил на сервиз ... хайде със здраве !!!
Последна промяна bio на Сря Окт 28, 2009 1:53 pm, променена общо 1 път
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот veskoz » Сря Окт 28, 2009 1:47 pm

Накарай майка ти да си признае, че е изпуснала пълния леген с пране върху каплата ти или че й е пречило колелото и го е сритала. ;)
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот marsa » Сря Окт 28, 2009 1:52 pm

След изправянето би трябвало спиците да са почти еднакво натегнати, ако има "съвсем хлабави" и "много натегнати" спици е съвсем нормално каплата при минимално усилие да си промени формата. Ако шината ти е много крива може да се наложи да я смениш. Ако спиците са на доста годинки важи същото - може да са доста деформирани.

Може да опиташ да отпуснеш всички спици до свободно играене и да центроваш от нула, но това в името на експеримента. Едва ли ще постигнеш нещо, след като в сервиза не са!
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот mitk_ » Сря Окт 28, 2009 2:07 pm

Да ясно, 20 год спици и капла, като си я изправях се стремях да не получавам големи разлики в натегнатотта от двете страни.
Има смисъл да си правя само ядрени опити с тези компоненти ако стане стане, идеята е да се науча.
Ако искам прицизност нови спици и капла и бандаж.
mitk_

Мнениеот TENDER » Сря Окт 28, 2009 5:48 pm

bio написа:както сам се досещаш, спици ... шина ... вината може да е във всяко едно от тях. аз карам MTB и нямам впечатления върху шосейни капли, тънки гуми .. и т.н. но за да не ставам празнословен ... ще подчертая върху нещо. идеята на велосипедното колело е в каплата да бъде права и ВСИЧКИ СПИЦИ ДА БЪДАТ ЕДНАКВО НАТЕГНАТИ, това се нарича центровка на капла. всичко друго е докарване на форма, но не и центровка. В домашни условия може да го докараш на форма, в сервиза би трябвало да извършват центровка. Явно не си случил на сервиз ... хайде със здраве !!!
Да де, ама ако шина е крива, и специалист няма да може хем да я изправи, хем спиците да са почти еднакво натегнати. Нали в една крива шина има напрежения, които влияят върху натегнатоста на спиците.
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот Ozzie » Сря Окт 28, 2009 6:16 pm

а тази шина случайно да е едностенна?
Изображение
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот mitk_ » Сря Окт 28, 2009 6:37 pm

не шината е със сигурност двустенна алуминиева, made around 1990, като си сменявах гумата ми направи впечетление. Спиците не знам какви са но от вънка имат нещо като шайба между нипела и шината
mitk_

Мнениеот marsa » Сря Окт 28, 2009 6:57 pm

mitk_ написа:не шината е със сигурност двустенна алуминиева, made around 1990, като си сменявах гумата ми направи впечетление. Спиците не знам какви са но от вънка имат нещо като шайба между нипела и шината
Капси. Тея капси понякога започват да се движат при по- стари шини, аз в момента имам едни на байка, задната капла си прави горе-долу каквото си иска също като твоята. След пренаплитане на нова главина с нови спици е по- добре, но в общи линии няма нищо вечно.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот МИКИ МАУС » Сря Окт 28, 2009 8:43 pm

Най общо казано -при металите има пластична и еластична деформация. /Няма да си изнасяме лекции, лекторите във форума са други/, но Ригида , предполагам е много стара капла и вероятността да има пластични деформации- такива ,които не могат да се оправят с натягане на спици е голяма . Огледай внимателно каплата - пластичните деформации/необратими / личат ясно, вината не е в спиците- те или си късат или държат. Ако много искаш да караш с тази капла - натегни по здраво спиците. Другия вариант е нова шина .

пп Пластичните деформации - подбивания, изкривявания, огъване също се оправят със специални инструменти - скоби , но личат и повторно изправяне не е желателно. Центровка на капли не се научава за една седмица - изисква се много практика. :smash:
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС

Рейтинг: 1068

Назад към Веломеханик