[quote="MOTuKATA"]
[quote="4ovekut"]
batka kato pysna eurosport i davat samo nekvi obikolki na nekvi strani. samo ne moga da razbera kakvo my e interesnoto. s 4asove se povtarq edno i su6to- samo qko vartene po nakakuv gladuk teren. tova nqkakvo izpitanie za kontrol vurhy koleloto, i taka natatuk li e? ili qko myskyli na krakata i vurti6 kat lyd. e tva my e maikata.
[/quote]
puk i iskam da dobavq 4e tova e sportat v koito ne moje da izdarji6 edno trase ako ne vzeme6 doping,ili pone ne moje da bade6 konkurenten na drygite.mislq 4e se izpolzva glavo "b" anabol koito mai yskorqva bieneto na surceto ti po4ti dva puti.
ama v dne6no vreme nqma mnogo sportove v koito da ne se izpolzva doping:((
[/quote]
Хехе анаболните стероиди нямат нищо общо със биенето на сърцето и изобщо не са допинг за велосипедизма. Те ускоряват усвояването на белтъчините и по този начин допринасят за покачване на мускулна маса, което не е желано в този спорт. Иначе имат и андрогенен ефект, който помага за увеличаване на силата (но не и на издръжливостта и енергията), но и от него идват и страничните им ефекти (които в много случаи са преувеличени), като раздразнителност, безсъние и мнооого други

Това, което може да се обяви за допинг са повечето стимуланти от типа на ефедрина, кофеина, витамин Б12 и т.н, които дават моментална енергия, особено последния (като се взима мускулно), и дори спомагат за изчистване на излишните мазнини, което също е желан ефект, но съм почти сигурен, че са обявени за допинг, може би без кофеина. Това, което може да се пие за енергия и е напълно безвредно е креатин-монохидрат. Има го във всички магазини за спортни храни и от няколко години е доста популярен (не във велосипедизма

) Цената варира в зависимост е "хубостта" му между 15 и 30 лева за 100 грама, като дневната доза за човек 70 кила и средни преходи (40-50км пресечен терен) мисля че ще бъде към 8-9 грама. За да не се впускам в повече подробности, който го интересува, може да прочете ето [url=http://free.bol.bg/jekov/kreatin.htm]тази[/url] статийка.
Аз съм си взимал креатин два пъти преди година, когато имах повечко парички и бях с 10ина килца по-тежък

) и определено имаше много добър ефект, но в един друг спорт

Чувал съм обаче, че футболисти и баскетболисти го ползват и са много доволни. Ефекта обаче се усеща някъде към втората седмица и е най-силен след около месец. По принцип е хубаво след втория месец да се спре за малко, защото организма се "насища" и ефекта намалява.
Сега дори се сещам за още едно предимство на креатина. По принцип той е доста склонен да задържа вода в мускулите, което се усеща като леко издуване. Полезното обаче в случая е че тази задържана вода смазва много добре ставите (преди много често страдах от болки в лактите от пренатоварване, с креатина обаче сякаш тези болки почти изчезнаха), което е много добре за колената. Не съм пробвал обаче за карането как ще ми помогне, може би като се поопарича малко ще си купя да пробвам.
Протеините пък не са нещо, което ще ви помогне в карането, както някои си мислят...
Изобщо много мога да говоря за тези неща, само че взе да ме домързява да пиша. Може да взема да направя една статийка в скоро време, ако някой се интересува

))