Проблем с Avid Juicy 3

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с Avid Juicy 3

Мнениеот rootoffselo » Пет Окт 30, 2009 10:18 pm

Здравейте,

Колелото ми е с Avid Juciy 3 спирачки. Проблемът дойде когато днес го пренасях и се наложи да махна предната капла на колелото, след което просто по погрешка натиснах спирачката без да има диск. След това, обаче вече не можеше да се сложи предната капла с диска, понеже накладката се е затворила и не може да се върне в изходно положение. Не съм наясно с хидравличните спирачки и как се регулира хода на накладките. Рових из нета, но нищо смислено не открих. Знам, че може би е голяма глупост, но се надявам някои да може да помогне.
В природата нищо не е правилно.Следователно,ако всичко върви добре….значи нещо не е в ред.
Аватар
rootoffselo

Рейтинг: 1213

Re: Проблем с Avid Juicy 3

Мнениеот Ozzie » Пет Окт 30, 2009 10:21 pm

решението е отверка или отверТка (все ми е тая как се пише, надявам се разбираш за какво говоря )
не си ровил достатъчно и не където трябва
някъде из форумЪ трябва да е писано
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот rootoffselo » Пет Окт 30, 2009 10:30 pm

Можеш ли да ми обясниш по-подробно какво точно се прави или да ми дадеш някви линкове от които да си го прочета.
Благодаря предварително.
В природата нищо не е правилно.Следователно,ако всичко върви добре….значи нещо не е в ред.
Аватар
rootoffselo

Мнениеот Admin » Пет Окт 30, 2009 10:55 pm

Мушваш плоска и колкото се може по-голяма отвертка (или друго подобно плоско нещо) между накладките и започваш да натискаш в двете посоки, така че да натикаш буталата обратно в спирачния апарат.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот prokalnatiq » Пет Окт 30, 2009 11:26 pm

Незнам за вас, но аз знам че когато натиснеш хидравлична спирачка без диск се обезвъздушава :D
Аватар
prokalnatiq

Рейтинг: 1353

Мнениеот PtD » Пет Окт 30, 2009 11:49 pm

Не знам за теб, но аз този номер с отвертката съм го правил десетки пъти и нито веднъж не се е наложило да се обезвъздушава. :look:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот prokalnatiq » Пет Окт 30, 2009 11:51 pm

Аз досега не съм правил тази грешка че да пробвам с отверка да го оправя. :eyebrow:
Аватар
prokalnatiq

Рейтинг: 1353

Мнениеот rootoffselo » Съб Окт 31, 2009 12:18 am

Admin написа:Мушваш плоска и колкото се може по-голяма отвертка (или друго подобно плоско нещо) между накладките и започваш да натискаш в двете посоки, така че да натикаш буталата обратно в спирачния апарат.

Пробвах с отверката и стана перфектно. Благодаря :)
Сега само малко като че диска леко опира в накладката при движение, ама това и преди си беше така. Всъщност в нета на едно място пишеше, че това било нормално :) Не знам... на мен странно ми се струва, защото старите ми дискови спирачки бяха механични и не опираха, пък и си имаше регулиране на хода на самата накладка. Изглежда Juicy 3 имат своите недостатъци.
Аватар
rootoffselo

Мнениеот Stancho » Съб Окт 31, 2009 1:37 am

Това за опирането не е от самата спирачка, а защото ти е крив диска. Можеш да настроиш апарата така че триенето да е минимално, но все пак хидравличните спирачки са самонастройващи се и ако искаш да имаш толкова малък ход на лостчето, няма как да не опира. И все пак ако искаш да нямаш проблеми (ако може да се нарече проблем това де)- вземи си нов диск.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот Ozzie » Съб Окт 31, 2009 9:45 am

Stancho написа:И все пак ако искаш да нямаш проблеми (ако може да се нарече проблем това де)- вземи си нов диск.

И с какво ще обосновеш съвета си? Сякаш кривина от няколко десети не може да се изправи на ръка или с някакви други подръчни средства? Нещо за което е писано във форума многократно.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Stancho » Съб Окт 31, 2009 10:58 am

@Ozzie не съм почитател на тази техника, но наистина е добра алтернатива.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот rootoffselo » Съб Окт 31, 2009 3:55 pm

Stancho написа:Това за опирането не е от самата спирачка, а защото ти е крив диска. Можеш да настроиш апарата така че триенето да е минимално, но все пак хидравличните спирачки са самонастройващи се и ако искаш да имаш толкова малък ход на лостчето, няма как да не опира. И все пак ако искаш да нямаш проблеми (ако може да се нарече проблем това де)- вземи си нов диск.

В конкретния случай мисля, че проблема не е в диска, защото диска е нов, както и спирачките. Изглежда, че има някакво отклонение от няколко десети от милиметъра, което се дължи на местоположението на самото апартче. Ама... това изместване не ми се вижда възможно да го корегирам сам, защото натяганията на болтовете са с опредлени нютонметри (Nm) , а аз не разполагам с със средство за измерване.
Аватар
rootoffselo

Мнениеот SeSSion » Съб Окт 31, 2009 4:26 pm

Не мога да разбера какво общо има колко са натегнати болтовете и това дали апаратчето ти е успоредно на диска. Ето как можеш да си настроиш спирачката:
1. Намести си хубаво оста в леглото и на рамката/вилката.(Ако не се оправи направи другите стъпки.)
2. Разхлаби болтовете, които държат апаратчето, но не много.
3. Напомпи 5- 6 пъти лостчето и го задръж.
4. Затягай болтовете на апаратчето постепенно и по малко за да не се мести апаратчето от рязкото завиване на болтовете.
Ако и това не помогне значи ротора ти е крив. Няма значение, че е нов и моя е нов но е леко крив и си го изправих на ръка с една ЧИСТА кърба за да не го омазня.
SeSSion

Мнениеот rootoffselo » Съб Окт 31, 2009 11:20 pm

SeSSion написа:Не мога да разбера какво общо има колко са натегнати болтовете и това дали апаратчето ти е успоредно на диска. Ето как можеш да си настроиш спирачката:
1. Намести си хубаво оста в леглото и на рамката/вилката.(Ако не се оправи направи другите стъпки.)
2. Разхлаби болтовете, които държат апаратчето, но не много.
3. Напомпи 5- 6 пъти лостчето и го задръж.
4. Затягай болтовете на апаратчето постепенно и по малко за да не се мести апаратчето от рязкото завиване на болтовете.
Ако и това не помогне значи ротора ти е крив. Няма значение, че е нов и моя е нов но е леко крив и си го изправих на ръка с една ЧИСТА кърба за да не го омазня.

Aми пробвах нещата, които си ми написал в същата последователсност, но не успях да подобря нещата. Принципно ме дразни факта да си купя нова спирачка и да ми стърже..., ама ще се опитам да се абстрахирам ...и ще си карам така пък догодина или по-догодина ще си взема по-висок клас хидравлични спирачки на Formula или Hayes. Хората от Hayes, от 1946 година правят само спирачки. Не, че имам нещо против Avid, които са един брандовете на SRAM, но... един толкова дребен на пръв поглед проблем може да ти скъса нервичките и да те накара да мислиш за смяна на марката.
Благодаря за помоща на всички.
Аватар
rootoffselo

Мнениеот Wizzard » Съб Окт 31, 2009 11:35 pm

Проблем?
'щото те е шубе да разхлабиш два болта и да регулираш апарата?
Аватар
Wizzard

Рейтинг: 1363

Мнениеот rootoffselo » Нед Ное 01, 2009 12:52 am

Wizzard написа:Проблем?
'щото те е шубе да разхлабиш два болта и да регулираш апарата?

Развих болтовете и пробвах да регулирам апарата, като няколко часа съм се занимавал и не успях да се справя. Възможно е и при монтажа на спирачката да не направено нещо както трябва, ама това не ме вълнува... нека си стърже леко и толкова. Задната спирачка си ОК и по принцип не ме притеснява да карам така, освен това не считам, че изобщо би могло да се нарече проблем :)
Аватар
rootoffselo

Мнениеот SeSSion » Нед Ное 01, 2009 10:56 am

Вдигни гумата и виж дали през цялото време опира или само на моменти, ако е само а моменти го изправи както ти казах. Ако е през цялото време и то само от едната страна значи не си изправил апарата както трябва.
SeSSion

Мнениеот hitar_potar » Нед Ное 01, 2009 11:56 am

не виждам кой знае какъв проблем при лекото опиране на накладките в диска на моменти. и при мен е така, и с двете спирачки - авид еликсир и авид сокче 5. имам ги от над година, карани са активно малко над половината от това време поради отсъствие от Бг, и още от началото имаше едно съвсем леко триене в диска, което въобще не се усещаше или чуваше при каране. накладките все още не са стигнали до половината от живота си по моя преценка, спирачките си спират перфектно, дори на сопот ме издържаха, при все че съм почти 90 кила прасе, и за техника съм чувал само тука у форума. :crazy: мисълта ми е, защо караш момчето да напъва диска, да го "изправя", при положение, че може да земе да влоши състоянието му? правя този извод, понеже оставам с впечатлението, че собственика не може да направи безупречна настройка на спирачките си... точно като мен. а не е ли също възможно лекото отклонение на ротора да е вследствие на недобре затегнато болтче от 6-те, закрепящи диска към главината? :dontknow:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот SeSSion » Нед Ное 01, 2009 12:25 pm

Аз му казвам какво може да се направи ако иска ротора му да е прав. Вече той сам да си прецени дали е способен на това или не. :agree:
SeSSion

Мнениеот rootoffselo » Нед Ное 01, 2009 2:37 pm

SeSSion написа:Вдигни гумата и виж дали през цялото време опира или само на моменти, ако е само а моменти го изправи както ти казах. Ако е през цялото време и то само от едната страна значи не си изправил апарата както трябва.

Значи махнах каплата, след което раздалечих максимално накладките с отверка, така че компонетите, които натискат накладките да се върнат в изходно положение. След това развих болтовете на апаратчето и сложих каплата, като си я закрепих(затегнах) на вилката както трябва. Центрирах апратчето спрямо ротора и затегнах болтовете на апаратчето, както си е центрирано. Каплата се въртеше в този момент перфектно, без да опира никъде. След, което натиснах спирачката няколко пъти за да си се нагласи, обаче започана да опира и колелото почна да се върти много трудно. Забелязах че опира странично, но диска поне за мен си е наред. Отклоненията ако има такива са в много малки граници за да оказват влияние. Така... от тази точка нататък развъртях отново болтовете на апаратчето и го премеситх по посока на опирането, а не в отбратна ,както би било логично. В този момент стъженето намаля много, като сега съвсем ама съвсем лекичко простъргва, но за мен така е приемливо, защото това е най-дброто, което успях да направя за два дена борба :)
Аватар
rootoffselo

Мнениеот SeSSion » Нед Ное 01, 2009 2:51 pm

Апаратчето несе намества на око. По този ред, по който си го написал излиза че си го наместил на око тези 5- 6 пъти стискане не трябва да станат следкато сизатегнал болтовете, а преди това именно по тази причина- всичко в апарата да си доиде на място. След като стиснеш 5- 6 пъти тогава затегни болтовете и никога не си намествай апарата на око защото така накладките ще се износят неправилно.
SeSSion

Мнениеот rootoffselo » Нед Ное 01, 2009 5:44 pm

SeSSion написа:Апаратчето несе намества на око. По този ред, по който си го написал излиза че си го наместил на око тези 5- 6 пъти стискане не трябва да станат следкато сизатегнал болтовете, а преди това именно по тази причина- всичко в апарата да си доиде на място. След като стиснеш 5- 6 пъти тогава затегни болтовете и никога не си намествай апарата на око защото така накладките ще се износят неправилно.

Разтегнах леко болтовете, след което натиснах няколко пъти спирачката и затегнах болтовете.В резултат стърженето намаля още повече и в момента почти не се усеща при завъртане на каплата. Считам, че това е върна точка в самостоятелните ми услия и повече няма да се заниавам, защото ми писна :banghead:
В крайна сметка не може всичко да ти е перфектно. Малко и философски трябва да се гледа на нещата :)
SeSSion благодаря за съдействието, научих много за хидравличните спирачни системи.
Аватар
rootoffselo

Мнениеот bikerider » Нед Ное 01, 2009 11:08 pm

Това с кривия ротор го забрави, няма как да е от него, щом преди не е стържела. А щом сега стърже, значи или не си върнал буталата докрай, или при стискането на "празно" наистина е лапнала въздух и сега не ги изтегля докрай. Ако е така никакво центроване няма да помогне, защото поведението на буталата ще е хаотично.

Що се отнася до перфекционизма - наистина няма нищо перфектно, но сегашното състояние на спирачката ти не е нормално. Не трябва да стърже - води до по-бързо износване на накладките, ще доведе до прегряване в някои ситуации, дори може да се стигне до изкривяване на ротора (малко вероятно, но не и невъзможно). На твое място бих опитал да върна буталата докрай, а ако не помогне бих проверил системата за въздух или бих отишъл в сервиз.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот TeDo_BaPHa » Нед Ное 01, 2009 11:23 pm

bikerider написа: а ако не помогне бих проверил системата за въздух или бих отишъл в сервиз.

Което не означава, да отвориш капачето за да видиш дали има въздух :nuts: .

viewtopic.php?f=4&t=62393&p=568520#p568520
:evil: :agree:
Последна промяна TeDo_BaPHa на Нед Ное 01, 2009 11:54 pm, променена общо 1 път
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот bikerider » Нед Ное 01, 2009 11:27 pm

Каквото и да си говорим, RTFM.
Аватар
bikerider

Мнениеот rootoffselo » Пон Ное 02, 2009 1:08 pm

bikerider написа:Това с кривия ротор го забрави, няма как да е от него, щом преди не е стържела. А щом сега стърже, значи или не си върнал буталата докрай, или при стискането на "празно" наистина е лапнала въздух и сега не ги изтегля докрай. Ако е така никакво центроване няма да помогне, защото поведението на буталата ще е хаотично.

Що се отнася до перфекционизма - наистина няма нищо перфектно, но сегашното състояние на спирачката ти не е нормално. Не трябва да стърже - води до по-бързо износване на накладките, ще доведе до прегряване в някои ситуации, дори може да се стигне до изкривяване на ротора (малко вероятно, но не и невъзможно). На твое място бих опитал да върна буталата докрай, а ако не помогне бих проверил системата за въздух или бих отишъл в сервиз.

Как точно се проверява системата за въздух ?
Аватар
rootoffselo

Мнениеот bikerider » Пон Ное 02, 2009 2:05 pm

Пробва ли да върнеш буталата хубаво и докрай? За проверката е необходим комплект, който се купува отделно, както и спирачна течност (DOT 4, 5). Самата операция е елементарна, но иска малко опит.
Аватар
bikerider

Мнениеот rootoffselo » Пон Ное 02, 2009 2:50 pm

bikerider написа:Пробва ли да върнеш буталата хубаво и докрай? За проверката е необходим комплект, който се купува отделно, както и спирачна течност (DOT 4, 5). Самата операция е елементарна, но иска малко опит.

Това с връщането на буталата в изходно положение го пробвах, но забелязах, че едната ми накладка е около половин мелиметър по-дебела от другата. Този половин мелиметър е на око измерен, защото не разполагам със шублер, за да кажа колко точно, но ... видимо е по-дебела. Милиш ли, че това може да е причината ? След дълго търсене на проблема, поне на мен така ми изглежда.
Аватар
rootoffselo

Мнениеот bikerider » Пон Ное 02, 2009 2:56 pm

Ами не, затова има центровка :)
Как точно стърже - постоянно или не?
Аватар
bikerider

Мнениеот rootoffselo » Пон Ное 02, 2009 3:06 pm

bikerider написа:Ами не, затова има центровка :)
Как точно стърже - постоянно или не?

Стърже съвсем леко и постоянно в по-дебелата накладка.
Аватар
rootoffselo

Следваща

Назад към Веломеханик