Евтини хидравлични спирачки?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Евтини хидравлични спирачки?

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Окт 30, 2009 9:17 pm

Интересувам се от адекватни мнения за следния продукт:
Хидравлична дискова спирачка Shimano Deore BR-M575
Понеже спирачката е на примамлива цена, а след последното спускане не остана от старата много, се налага смяна. Имам няколко въпроса:
1. Коя е по-добрата спирачка за 100лв - механична или хидравлична?
2. Интересувам се ОТ ОПИТ какви са проблемите с подобни спирачки?
3. Има ли подобна хидравлична спирачка, която бихте ми препоръчали.

Към момента карам БР-М425/Tektro IO механични.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Re: Евтини хидравлични спирачки?

Мнениеот tedopk » Съб Окт 31, 2009 1:09 pm

Като чета из форума..Едно BB7 ще ти дойде много добре (механика е), пък сега ти си знаеш какво ще взимаш. :agree:
tedopk

Рейтинг: 1115

Мнениеот EccentricMOTION » Съб Окт 31, 2009 1:19 pm

Карах ББ5, незнам каква е разликата между ББ7 и ББ5, но това което видях не беше впечатляващо. Същото усилие за спиране, същата трудна настройка на статичната накладка, същата механика. Пробвал съм и по-висок клас механики от моите - също не намерих драстична разлика.
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот Disrespect » Съб Окт 31, 2009 1:36 pm

Евтина хидравлика = скъпа механика.
BIKESEXUAL
Аватар
Disrespect

Рейтинг: 1160

Мнениеот EccentricMOTION » Съб Окт 31, 2009 2:03 pm

Взех решение. Смятам темата за изчерпана ;) Поздрави! :beer:
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот iliyan_fr » Съб Окт 31, 2009 2:35 pm

Здравей, би ли споделил решението си с мен?Аз съм пред същото колебание и се чудя каква спирачка да си взема.Замислям се сериозно за Тектро Аурига Комп или Про.
iliyan_fr

Мнениеот EccentricMOTION » Съб Окт 31, 2009 2:49 pm

За моето решение оказват сериозно влияние и други фактори.
1. Старата механика е вече без накладки, при което избрах варианта за подмяна на цялата система.
2. Поради редица други разходи през следващия месец, се налага да си взема бюджетна спирачка.
3. Стремя се към клас Сейнт - закупувайки евтина хидравлика, в последствие ще имам възможност да сменя само апарата със сейнт такъв, в последствие лост и маркучи, получавайки желания ефект - цяла спирачка сейнт-клас.

Сподели мнение за Тектро-то? Аз карам отпред механично ИО на тектро и съм АДСКИ недоволен. Видях и доста Аурига да се продават, нови, карани по една седмица. Това ме навежда на мисълта, че не са качествени?
Аурига комп по-добра ли е от Шиманото което бях посочил БР-575
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот iliyan_fr » Съб Окт 31, 2009 5:30 pm

Нямам никаква представа за качеството на Тектро-то.Аз в момента също събирам впечатления,за да си купя напролет спирачка.Другите ми варианти са Avid BB7, Shimano BR-M575 или AVID Juicy 3.Като цяло най-харесвам последната,но не знам с какво се продава,защото аз искам цял комплект - спирачка,ротор,лостче,броня,масло.Мога само да си закупя преходника отделно.
iliyan_fr

Мнениеот Krumcho » Съб Окт 31, 2009 5:43 pm

iliyan_fr написа:Нямам никаква представа за качеството на Тектро-то.Аз в момента също събирам впечатления,за да си купя напролет спирачка.Другите ми варианти са Avid BB7, Shimano BR-M575 или AVID Juicy 3.Като цяло най-харесвам последната,но не знам с какво се продава,защото аз искам цял комплект - спирачка,ротор,лостче,броня,масло.Мога само да си закупя преходника отделно.

Ето Juicy 3 http://www.topbikes-bg.com/index.php?st ... 31&lang=2& която е пълен комплект доколкото ми казаха от топбаикс. :beer: :beer: :beer:
Dragimr Diesel + Marzocchi 888 05
Аватар
Krumcho

Рейтинг: 1133

Мнениеот iliyan_fr » Съб Окт 31, 2009 6:04 pm

"Krumcho",благодаря ти за информацията,аз също мислех да попитам тия от Топбайкс,но ти ми спести това усилие.
iliyan_fr

Мнениеот Night_Falcon » Съб Окт 31, 2009 9:15 pm

Ми аз карам надолу със Juicy 3 с 203 диск, и не бих я заменил с никаква механика. Първоначално ми беше малко трудно да спирам точно толкова, колкото искам, но бързо свикнах. Като цяло съм доста доволен, напълно отговаря на нуждите и теглото ми (около 80кг сме заедно с трактора)
Аватар
Night_Falcon

Рейтинг: 1376

Мнениеот storm » Съб Окт 31, 2009 11:09 pm

Разликата между ББ7 и ББ5 е много коментирана, даже има и важна тема по този повод :)
Разликата на кратко е следната :
1) ББ7 е с по-големи накладки, по-голяма спирачна сила в следствие по-глямата контактна площ с ротора
2) ББ7 не е с цял спирачен апарат, а 2-те му части са захванати чрез болтове и има хора оплакващи се от явление описано като разтваряне на апарата - уж неподвижната статична част се оказа не толкова статична :D
3) Всеизвестното настройване и на външната накладка.
Аз върлo си бранех мнението че ББ5 са по-добри, защото имах проблем #2 и все още си предпочитам ББ5-цата ако ще се връщам към механики :beer:
НО ! На въпроса за хидравликата - карам Катерач 08 с Дуро ФР, а предната ми спирачка е HFX-9 Hayes :)
Тежа 60 кила, Катерача не мога да кажа нищо сигурно (приблизително 12 кила, но да не те излъжа :dontknow: ) Диска е 185мм Авид Ж2 и с Хейса ме вдига както съм седнал, спира идеално, при спускането не ми е правила проблеми :beer:
Моята я поръчах от CRC на цена 85-90 лева (зависи от курся де), но имай в предвид, че няма дикс и преходник :magnify:
Успех и дано съм помогнал :beer:
Барзи :peace:
Всеки луд :crazy: с номера си :scatter:
Аватар
storm

Рейтинг: 1269

Мнениеот despite » Нед Ное 01, 2009 11:07 am

EccentricMOTION написа:Карах ББ5, незнам каква е разликата между ББ7 и ББ5, но това което видях не беше впечатляващо. Същото усилие за спиране, същата трудна настройка на статичната накладка, същата механика. Пробвал съм и по-висок клас механики от моите - също не намерих драстична разлика.

Аз от скоро съм с две спирачки бб7 185мм ротори и мисля, че на велоралито успях да ги разработя. Та ако искаш може да се видим някъде в Щутгарт, например между първи и втори блок на ТУ и да ги пробваш.

Едит: И аз бях с две BR-M425 преди да направя смяната и разликата е огромна.
despite

Рейтинг: 1365

Мнениеот EccentricMOTION » Нед Ное 01, 2009 12:11 pm

Толкова ли спират тези ББ7 бре :dontknow:
Аз взех да се замислям за спирачка от CRC както ми предложи @storm. Евентуално Hayes-9 .Притесняват ме 3 неща - монтаж, предназначение и какво се включва в цената? За какъв монтаж са - ИС или ПМ, до колкото знам са ХС спирачки и разбира се какво се включва в тази цена - до колкото прочетох са без диск. А преходник, маркуч, лост?

@despite идеята е добра за ББ7 - не бих избрал механика докато не ме разубедите. Имаш ЛС ;)
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот PtD » Нед Ное 01, 2009 2:17 pm

EccentricMOTION написа:Толкова ли спират тези ББ7 бре
....
@despite идеята е добра за ББ7 - не бих избрал механика докато не ме разубедите.

:lolup:

Значи не знаеш точно колко спират, но ние трябва да те разубеждаваме за нещо си?

:lolup:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот storm » Нед Ное 01, 2009 3:07 pm

Цената на Хейса включва : Апрат, накладки, маркуч, лост, масло в системата и 2 болта с 2 шайбички.
НЕ включва: диска и преходника.
Монтажа по тази логика е такъв за какъвто ти е и преходника ;) Аз го карам на Пост Маунт, а един приятел на ИС стандарта :beer: За Хейса е малко или много често срещна приказка, че спират по-добре с чужди дискове (предимно авид и шимано, изключая серията от тази година) и е вярно. Аз ти казах с какъв ротор карам, а един приятел кара бехемот (ако не се лъжа ти също), кара пак с преден Хейс с шимански ротор 203 и е много доволен. И двамата се занимаваме със спускане и нито аз съм имал проблеми, нито той се е оплаквал :beer: Формулските дискове са също много добри в комбинация с хейса. Отбелязвам и малката подробност, че накладките на хейса са по-ширкои от работната площ на шиманския ротор (шиманските накладки са по-дълги, хейските - по-широки) и по тази причина се захабяват и малко от "ребрата на диска" , но това не пречи на работата или представянето на спирачката :beer: :peace:
Аватар
storm

Мнениеот EccentricMOTION » Нед Ное 01, 2009 3:48 pm

[quote='PtD']Значи не знаеш точно колко спират, но ние трябва да те разубеждаваме за нещо си?[/quote]
@PtD, братко, това е като лай**та - не знаеш точно колко са гадни на вкус, но не ги ядеш ;) :beer:

Четох много за Хайес, добри отзиви в CRC, mtbr, bikeradar...опита на толкова различни хора по Света не навежда на мисълта че все пак стават за каране. Тук, в нашето си МТБ.ком всичко, за което попитаме е 'евтино и не става'. Аз пък съм на друго мнение - не че не става, просто е с по-малка производителност от останалите. Не може компании като Шимано, Авид и тн да произвеждат продукт, който се продава за 50$ и Вие да му слагате дамгата "некачествено". Щом до сега съм спирал с 160мм ротори и механични спирачки от най-ниския клас с ужасни брони и жила, не мисля че ще е проблем да продължа да спирам, само че с по-малко усилие с Хайес-а.
Благодаря на отзовалите се! До месец се надявам да събера стотинки, да продам старите спирачки и да имам вече цялата налична сума за 2 Хайес-а от CRC ;) А @storm заслужава бира и след закупуването на спирките ще го потърся да си я получи :beer:
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот DTD » Нед Ное 01, 2009 8:49 pm

EccentricMOTION написа:... Щом до сега съм спирал с 160мм ротори и механични спирачки от най-ниския клас с ужасни брони и жила...

Е па щом е така, взимай хайс-овете.Какво се чудиш? След такъв "опит" с такива спирачки (не е пресилено) всяка дискова спирачка от клас над tektro IO ще ти хареса. :D :beer:

За бб7 ще ти кажа само, че до тук, до това, което съм виждал/карал като механична спирачка е най-доброто за тия пари. Вече ти си избираш нисък клас хидравлика или висок механика. Хидравликата си има предимства, както и механиката. За тези предимства и на двата типа спирачки е писано доста. :)
Човешката глупост е безкрайна.
DTD

Рейтинг: 1793

Мнениеот PRobably » Нед Ное 01, 2009 9:16 pm

Абе според мен е по-добре бб7.Нямаш си представа колко добре спират,пък и няма да се разбравяш с обезвъздушаване и такива глупости...В комбинация с хубави лостчета,жила и брони ще си спираш както и когато искаш само с един пръст.Ако ще са хидравлики погледни и Stroker ryde също много добра спирачка на супер цена.
"Don't let your mind bully your body into believing it must carry the burden of its worries."
Аватар
PRobably

Рейтинг: 1657

Мнениеот PtD » Нед Ное 01, 2009 9:18 pm

EccentricMOTION написа:
@PtD, братко, това е като лай**та - не знаеш точно колко са гадни на вкус, но не ги ядеш ;)

В случая имах предвид точно обратното - че ББ7 са едни отлични спирачки. Но нямам никакво намерение да те убеждавам в това. :wavey:
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пон Ное 02, 2009 7:46 am

За ~100 лева BB7 просто няма алтернатива. Деоре-то е пъти по-зле по всякакви характеристики.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот azze » Пон Ное 02, 2009 11:48 am

За да не пускам нова тема (не е :offtopic: ) :
И аз скоро ще си слагам дисков(и)а.Всички казват ББ7 и така ще е.Само искам да попитам какво включва комплектът за ~100 лева, който споменавате - само спирачен апарат и ротор ли?Има ли начин да се вместя в 100-120 лв. с предна ББ7 с всичко нужно към нея?
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот Stuny » Пон Ное 02, 2009 11:55 am

Това което не включва са лостче , жило и броня. Предполагам тези неща и в момента си ги имаш , само че с качествени такива спирачката става доста по-добра. Като за начало може да пробваш само със смяна на бронята и жилото , т.е +10лв към цената.
Stuny

Мнениеот Stanev » Пон Ное 02, 2009 4:19 pm

Айде и аз да се включа по темата. Карам с ББ7 предна вече година, карах Ф6 със Деоре, карал съм и с други спирачки, но няма да се спирам по-подробно. Като цяло ББ7 няма аналог за парите си. Спира доста по добре от Деорето, няма спор. Ако не ти се дават 150-200 лева за хидравлика единствената алтернатива, като спирачна сила и сравнително добра модулация (с добри лостчета, брони и жила) са ББ7 :agree:
Изображение
Аватар
Stanev

Рейтинг: 1511

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Ное 02, 2009 6:17 pm

Благодарение на @despite :bowdown: днес почувствах как работят истински спирачки. Това което видях и опитах бяха ББ7 с Jagwire жила и брони, 180мм ротор. Буквално залепват, дори с един пръст. При спускане след лека настройка на модулацията, не биха имали равни.
Но винаги бих се възползвал от намалението на Hayes HFX-9 .Смятам, че цената от 85лв за бройка е повече от примамлива и не би могла да се съпостави с цена от 120лв за ББ7/включвам жила, брони и лостчета/
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот despite » Пон Ное 02, 2009 6:40 pm

Интересно ми е дали комплекта на Хейеса включва и ротор и ако да с каква големина е, защото не е дадена такава информация. Виж например тук http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=22185 в Description пише "Includes 6 bolt rotor".

Също така ми направи впечетление, че и предната и задната са с Post Mount. Не съм много наясно какви преходници има за Post Mount и дали има такива в комплекта, но имам чувството че ще имаш проблеми с монтажа и допълнителни разходи.

Едит: Идеята ми е да им изпратиш едно запитване за да уточниш тези неща и да видиш колко всъщност ще ти излязат спирачките и чак тогава да поръчваш ако крайната цена те устройва.
despite

Рейтинг: 1365

Мнениеот storm » Пон Ное 02, 2009 9:13 pm

@despite ЧЕТИ !!! :(!:

storm написа:Цената на Хейса включва : Апрат, накладки, маркуч, лост, масло в системата и 2 болта с 2 шайбички.
НЕ включва: диска и преходника.
Монтажа по тази логика е такъв за какъвто ти е и преходника ;) Аз го карам на Пост Маунт, а един приятел на ИС стандарта

2-та болта са от апарата към преходника :peace: Айде със здраве :peace:
Аватар
storm

Мнениеот bikerider » Вто Ное 03, 2009 7:59 am

EccentricMOTION написа:Но винаги бих се възползвал от намалението на Hayes HFX-9 .Смятам, че цената от 85лв за бройка е повече от примамлива и не би могла да се съпостави с цена от 120лв за ББ7/включвам жила, брони и лостчета/

Бъркаш. Може и още как. HFX-9 е една от най-неспиращите спирачки, които съм виждал. Не бих дал и 30лв за нея. Да не говорим за поддръжка...

Edit: освен ако някой няма да ти носи HFX-9, къде остана транспорта в сметките?

Ясно ми е, че искаш хидравлика, но с този бюджет ще си навреш таралеж в гащите. Купи си BB7 и ще мирясаш. Толкоз от мен, успех!
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Stuny » Вто Ное 03, 2009 8:08 am

bikerider написа:Edit: освен ако някой няма да ти носи HFX-9, къде остана транспорта в сметките?

Ех Марто , назад си , от CRC има безплатна доставка. А за другото :agree:
Stuny

Мнениеот PtD » Вто Ное 03, 2009 9:10 am

E, да не изкарваме деветките чак толкова черни. Карах доста време модел '06 и мисля, че спират доста добре, макар и да прегряват сравнително бързо. :beer:
Аватар
PtD

Следваща

Назад към All Mountain/Ендуро продукти