Нов RАМ АМ: с каква вилка?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Нов RАМ АМ: с каква вилка?

Мнениеот LandShark » Пон Ное 02, 2009 6:56 pm

Здравейте,

пускам темата от името на приятел, който иска да си купи нов РАМ АМ. Няма регистрация във форума, пък и не го следи... Понеже аз имам такъв велосипед той се обърна към мен за съвет с каква вилка да си го вземе. Той се е насочил към build kit 1, който стандартно идва с 140mm Pike 426 Dual Air. Аз съм карал известно време с точно такава вилка... след което минах на 160mm Lyrik 2stepAir, който в последствие се "бъгна" и докато го ремонтираха карах и с 160mm Fox 36 Float RC2. На базата на този си опит съм си направил следната лична класацийка: Lyrik > Fox 36 >> Pike. Поради "проблемите" с 2Step системата, с две ръце препоръчах Лирик но... SoloAir. Уви, точно такъв в момента няма в наличност, вместо него предлагат 160mm Lyrik Coil U-Turn. Пружинна вилка никога не съм имал, не съм много наясно какви точно са разликите (мисля си че разликата трябва да е само пружината - в единия случай въздух, в другия случай обикновена метална пружина; амортизацията би трябвало да е същата?!). Та решихме в крайна сметка да се допитаме до форумната мъдрост. Като оставим разликата в цената настрана, и имайки в предвид че целта с купуването на този АМ е макс комфорт, кое ще препоръчате: Lyrik Coil U-Turn или Pike 426 DualAir? Аз съм за Лирика, но без да имам пряк опит. И все пак моя приятел се притеснява че може би coil Лирика е доста по-различен от въздушния. Аз също се притеснявам твърдо да му препоръчам нещо, което не познавам чак толкоз добре. Колелото ще се сглобява от РАМ и затова избора е само между вилките, които предлагат там.

Предварително благодарим за мненията.
За поддръжката на велосипедите си от години се доверявам на Н.Костадинов. И никога не съм бил разочарован.
«Че животът е рай — казва той изведнаж, — за това аз вече отдавна мисля. — И тутакси притури: — Само за това и мисля.»
Аватар
LandShark

Рейтинг: 2000

Re: Нов RАМ АМ: с каква вилка?

Мнениеот codename47 » Пон Ное 02, 2009 8:01 pm

Liryk-а е със реглаж 115-160мм на хода което за дълго катерене си е предимство, dual air-а си е 140мм. Разликата в теглото не е малка, сигурно някъде към 300г. На сайта на RAM гледам са дали някаква геометрия но има 3 различни монтажа с 3 различни вилки - 160/140/130 така че тая геометрия с коя вилка е измерена е загадка...за работата не знам.
:offtopic: каква разлика си усетил в 36-цата и Liryk-a за твоето каране?
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот veskoz » Пон Ное 02, 2009 9:35 pm

130 няма смисъл - спъваш рамката. Търси 140,150,160.
Примери:
Rock Shox Pike U-turn 140
Marzzochi Z1 150 RC2
Rock Shox Lyrik 160 U-turn
Marzzochi 55 ETA
---//--- 66 RC3
A не е лошо да се знаят дименсиите на момчето, тъй като може и да е решаващо за избора на пружина или въздух.
Успех ;)
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот stj » Пон Ное 02, 2009 10:00 pm

veskoz написа:130 няма смисъл - спъваш рамката.

Ами и двете предложени за обсъждане вилки са с ход повече от 130 (респ. - 140 и 160)
Нещо което ме дразни у нашите РАМ-аджии е, че като казват модел не споменават моделна година, пък то разлики не е като да няма.

veskoz написа:A не е лошо да се знаят дименсиите на момчето, тъй като може и да е решаващо за избора на пружина или въздух.

Дименсиите на момчето уви не са 90-60-90, ами 186см/80кг

veskoz написа:Успех ;)

мерси
stj

Рейтинг: 1240

Мнениеот veskoz » Пон Ное 02, 2009 10:08 pm

Да знам, но по-горе стана въпрос с какво го дават в спецификациите си и реших да вметна (сори ако съм досадил). 160mm Lyrik Coil U-Turn ми звучи доста сериозно на базата на моя Pike 426 U-turn coil... не съм го карал... просто ми звучи доста добре. :agree:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот LandShark » Пон Ное 02, 2009 10:31 pm

@stj: :magnify: ами, ти всъщност си имал регистрация тук :clap: :agree:

@codename47: Мнението ми е чисто субективно, и ми е трудно да го защитя с обективни параметри. За мен Лирика като усещане, като начин на работа, обиране на неравности, усещане за мекота е една идея над Фокс 36 (и двете вилки са 2008 моделна година). Наскоро мой приятел който кара колело с 140мм Фокс Ванила (нормална пружина), пробва моя РАМ с Фокс 36 Флоат (въздух). Накрая мнението му беше че въздушните пружини работят добре най-вече когато са по-натоварени. При моите 70-72кг, Лирика го помпя на около 90psi. Фокса за същото усещане го помпя на около 50psi. Разбира се, вилките са различни, и вероятно е нормално да са с различни налягания. Така че не мисля че това е определящо. Все пак, имам чувството че с моето тегло съм в долната граница на Фокса, поради което в моите очи той се представя малко по-зле от Лирика. Разликата не е голяма обаче. Виж спрямо 140мм Пайк... струва ми се важи с пълна сила твърдението, срещано в някои автофоруми: "There is no replacement for displacement", с угоровката че вместо за работен обем, тук става въпрос за ход на вилката.

@all: всъщност за мен най-любопитният въпрос е в сравнението между вилка с нормална пружена и въздушна такава. Лично аз не съм карал с нормална пружина и нямам база за сравнение.
За поддръжката на велосипедите си от години се доверявам на Н.Костадинов. И никога не съм бил разочарован.
«Че животът е рай — казва той изведнаж, — за това аз вече отдавна мисля. — И тутакси притури: — Само за това и мисля.»
Аватар
LandShark

Мнениеот codename47 » Пон Ное 02, 2009 10:59 pm

@LandShark :agree:
36-цата mоже би ще се получи добре с PUSH-ване но става голяма сумата. Според мен разликата от 2см не е за пренебрегване как ще се отрази на геометрията, може би трябва да се уточни какво ще бъде карането. Намерих 1 подобна тема тук http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=559267 може да се включи в чуденето и новия Reveletion 150мм с 20-ка ос :dontknow: - може би вносителите могат да ти доставят :magnify:
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот LandShark » Пон Ное 02, 2009 11:11 pm

Малко говоря от името на stj, та той може да ме поправи, ако греша. Но доколкото го познавам... колелото ще се използва както за катерения, така и за спускания...основно се търси... комфорт (не сме първа младост в крайна сметка). Основната мотивация за АМ... дойде от това че с stj таз година правихме за няколко дена участъка от Рудопия (грубо от Беглика до Триград), колелата бяха моя АМ и неговия твърдак... Отделно аз съм карал АМ с 140мм вилка и 160мм. Предпочитам го със 160мм.
Аватар
LandShark

Мнениеот Ozzie » Пон Ное 02, 2009 11:12 pm

вилките с метална пружина са линейни като работа
т.е. силата която е необходима да свиеш вилката на пълния и ход е постоянна
при вилките с въздушна пружина тази сила расте със "сгъването" на вилката, т.е. са прогресивни като работа

как се отразява това като усещане при работата на вилката не мога да кажа, тъй като никога не съм карал вилка с въздушна пружина
ако се засечем някой ден, може да си менкаме байковете за някой друг час, па дано усетим къде е тънкия момент :thumb:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот bikerider » Чет Ное 05, 2009 5:31 pm

Ozzie написа:вилките с метална пружина са линейни като работа

Не е вярно :P
При равномерно навитите пружини силата расте линейно със сгъването. При въздушните и нелинейно навитите пружини силата расте прогресивно.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот heep » Чет Ное 05, 2009 6:03 pm

а какво значи не линейно навита пружина :dontknow:
:beer:
Аватар
heep

Рейтинг: 1632

Мнениеот psixopat » Чет Ное 05, 2009 6:07 pm

Разстоянието между "намотките" да не е едно и също, тоест неравномерно навита пружина. :agree:
Не съм напълно сигурен, дали това е вярно. :peace:
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот LandShark » Чет Ное 05, 2009 6:24 pm

Междувременно, бат' ви stj си избра РАМ-а (с вилка Pike 426 DualAir). Днес дори си го получи. Да му е честито! :agree:
Прикачени файлове
Img000.jpg
(499.31 KiB) 238 пъти
Аватар
LandShark

Мнениеот psixopat » Чет Ное 05, 2009 6:42 pm

Честито да му е. :beer:
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот Tonkata1 » Чет Ное 05, 2009 6:46 pm

LandShark написа:Междувременно, бат' ви stj си избра РАМ-а (с вилка Pike 426 DualAir). Днес дори си го получи. Да му е честито! :agree:

Честито,честито със здраве да го ползва.Аз карах 1 месец Пайк 454 останах с добри впечатления ;)
Tonkata1

Рейтинг: 1133

Мнениеот zero knowledge » Чет Ное 05, 2009 7:10 pm

bikerider написа:
Ozzie написа:вилките с метална пружина са линейни като работа

Не е вярно :P
При равномерно навитите пружини силата расте линейно със сгъването. При въздушните и нелинейно навитите пружини силата расте прогресивно.

Всъщност повечето въздушни пружини на МТБ пазара са регресивни-към-прогресивни и това най-много се усеща към средата на хода.
19.6.16.6
Аватар
zero knowledge

Мнениеот Rix » Чет Ное 05, 2009 7:36 pm

Както писах в една друга тема - Определено Lyrik coil U-turn 115-160mm, има страхотна оферта:
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=41563
в БГ магазин това е 1500лв, в CNC има отстъпка 50% и идва около 700лв с доставката. И тази вилка е доста стабилна, мисля че няма нужда от коментар.
Аватар
Rix

Рейтинг: 1217

Мнениеот Ozzie » Чет Ное 05, 2009 8:07 pm

@bikerider & zk
пак не съм разбрал нещо :banghead:
турете ми го...
минуса
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот hitar_potar » Чет Ное 05, 2009 10:40 pm

Rix написа:Както писах в една друга тема - Определено Lyrik coil U-turn 115-160mm, има страхотна оферта:
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=41563
в БГ магазин това е 1500лв, в CNC има отстъпка 50% и идва около 700лв с доставката. И тази вилка е доста стабилна, мисля че няма нужда от коментар.

айде да ми обясниш тогава как ще се сложи тая вилка на рам ам? лека подсказка - загледай се в стержена. ;)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Rix » Пет Ное 06, 2009 1:53 pm

Е да това е проблема...
Аватар
Rix

Рейтинг: 1217

Мнениеот stj » Съб Ное 07, 2009 12:05 am

Благодаря ви за пожеланията