Дизел го каза много точно.
Ето едно добро предложение за теб:
http://screambikes.eu/d-d-d-d-n-d-d-d-n-d-d-d/ranica-deuter-walk-air-20.html20 литра е по добре от 10 и не само защото можеш да си носиш винаги с теб ветровката/якето но и един панталон който да не пропуска дъжд.
Освен това тази раница я дават 20 литра но събира повече, и няма мех за вода.
Но пък раниците с мехове за вода са доста странно направени и мен не ми харества целият багаж да натиска меха. Съответно е кофти да слагаш вадиш този мех и обикновенно намокри ли се меха ти се намокрят и другите неща в раницата, просто е неизбежно.
Аз ако пак почна да карам с мех за вода бих си го сложил странично на другите неща в раницата. Което обезсмисля закупуването на раница с мех - която е и по скъпа заради това.
Освен всичко което каза Дизел има и друг проблем а именно меха ще се повреди и ще трябва да го смениш - на някои хора се вмирисват на други нещо се повреди.
И съответно пак ще трябва да се занимаваш с търсене, а пък ако раницата е без мех няма да ти трябва точно този за Камелбака или каквато специална раница си харесал досега.
Другото важно нещо е дъждобрана а именно:
http://screambikes.eu/d-d-d-d-n-d-d-d-n-d-d-d/dajdobran-za-ranica-deuter-s.htmlпропоръчвам ти жълт за да се виждаш и в тъмното по лесно.
Комбинираните неща винаги имат недостатъци в следствие на компромиси затова е по добре да се избягва. Камелбак са системи които са за конкретна група хора. Докато ние българите искаме всичко за всичко да става.
Тази раница е определено здрава редовно закачам клони и е здрава. Но пропуска проливен дъжд ако е без дъждобран.
Определно по малко от този обем (20 литра) не е от полза.
Определно раница затваряща се с ципове е с следните недостатъци:
Ципа се поврежда по рано и прави раницата неизпозваема в сравнение с тази която препоръчвам.
Като напълниш раницата винаги има къде да сложиш примерно якето или панталона - т.е. между качулката на раницата и багажа. С това става малко по-грозно и не аеродинамично, но пък ти е по удобно и не се потиш излишно заради липса на място в раницата.
Мехове можеш да си купиш от много магазини.
Раницата тежи 720 грама и има издут гръб така, че и малко страничен вятър да има веднага усещаш прохлада, но най вече потенето е минимално. Едно време тази тема беше дискутирана и бях намерил една хубава раница препоръчана от Тоягата и наистинна е супер неговата но вече не се намира или не я правят.
Тази Уолк еър 20 е много подобна и затова ти я препоръчвам. Тази препоръчана от Тоягата я има един приятел и съм карам с неговата и наистина е доста добра колкото Уолк еър 20 .
Има и вариант 30 литра за малко повече пари.