Избор на раница

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Избор на раница

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Ное 04, 2009 4:25 pm

Не е задължително да е устойчив на огън! Даже се съмнявам, че точно раницата ще я направят с така обработен материал. Не четеш винмателно текста в Уикипедията, който си цитирала. А колкото до спарването и моят гръб се спарваше много. Сега се спарва много малко. Третирам го с Дойтер Трансалпайн 30.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Рейтинг: 2000

Мнениеот pascoff » Чет Ное 05, 2009 10:23 am

_SoRa_ написа:Но колкото и да е качествена една раница при по- продължително каране не спарвали гърба :confused:

Каквато и да ти е раницата, гърбът се спарва ... просто някои "дишат" повече от други :) Относно матрЯла на раница, не влизай в подробности, ако няма собствено покривало за дъжд, винаги може да си вземеш допълнително. Според мен най-важното при избора ти трябва да е предназанчението на раницата - демек да е дамски модел и да замислена да бъде носена от дами.
Иначе аз също горещо препоръчвам Deuter :)
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот _SoRa_ » Чет Ное 05, 2009 11:03 am

Deuter Race а за тази и Deuter Speedlite 15 mnenie?
Просто не мога да си позволя да отделя повече от 70лв за раница. :crap:
В раницата ще слагам:инструменти /Sigma PT16/, помпа Airbone, резервна гума, малка кутийка със самозалепващи се лепенки, джобно ножче /всичко това съм сложила в компактно и леко несесерче/, свучър, тениска, сандвич или пакет бисквити, PSP ...
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Ное 05, 2009 11:18 am

Според мен вземи по-голямата, ако я имат на склад.
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот pascoff » Чет Ное 05, 2009 6:15 pm

_SoRa_ написа:Deuter Race а за тази и Deuter Speedlite 15 mnenie?
Просто не мога да си позволя да отделя повече от 70лв за раница. :crap:
В раницата ще слагам:инструменти /Sigma PT16/, помпа Airbone, резервна гума, малка кутийка със самозалепващи се лепенки, джобно ножче /всичко това съм сложила в компактно и леко несесерче/, свучър, тениска, сандвич или пакет бисквити, PSP ...

Бих ти препоръчал тази -> http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=35719 макар че ти е малко над бюджета (дамски модел, 6 + 2л, "джоб" за каска, съвместима с мех за вода, мяза да има и покривало за дъжд). Иначе между двете горни: Race има покривало за дъжд, няма "държач" за каски, не пише дали може да ползваш мех за вода и е 10л ... Speedlite: 15л., има опция за мех, изглежда няма "дръжка" за каска, покривало за дъжд също не пише но сигурно има ... ти на кое държиш най-много?
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот _SoRa_ » Чет Ное 05, 2009 9:49 pm

Deuter Compact EXP 6 SL е едва 6л вместимост, което според мен е прекалено малко за вещите, които бих искала да слагам.
За мен е от значение да е около 20л вместимост, дъждобран, място за мех и "джоб" за каска.
_SoRa_

Мнениеот bio » Пет Ное 06, 2009 8:31 am

тези 6 литра са напълно достатъчни за нещата, които си изброила. същите вещи в по-голям литраж раница ще са прекалено малко и рискуваш когато сложиш каската отзад цялата раница да се замята на една страна. хубавото е че тази раница може да я пробваш във Стената и да разбереш дали ще ти е удобна и прочие. първата раница която хареса Adidas определено не е 20 литра. аз бих избрал голяма раница, друг би предпочел компактна малка такава ... ти какво ще избереш, зависи единствено от теб !!!
желая ти успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот _SoRa_ » Пет Ное 06, 2009 11:08 am

Адидас-а отпада поради това, че тази жилетка отпред не ми допада. Струва ми се, че ще спарва допълнително, особено ако има по- плътни предмети в джобовете. И никъде не намерих коментари.
http://www.deuter.com/products/32019_RaceX_09_DEU.php Остана колебанието между Race X и http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=35719
Като повече клоня към Race X
А как е разпределено мястото вътре в раницата? Има ли отделни прегради с цип или е само един голям джоб? Предполагам има отделно отделение за меха?
_SoRa_

Мнениеот veskoz » Пет Ное 06, 2009 11:35 am

Има отделение за меха, който обаче се продава отделно и е около 30 лв. Предвидила ли си го в бюджета си?! ;)
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот _SoRa_ » Пет Ное 06, 2009 11:39 am

За сега мех не ми трябва. Имам една самотна стойка за бутилка на рамката /самата бутилка я изгубих при едно падане/. А сега през зимата едно малък термос би ми свършил по- добра работа.
Лятото евентуално мога да си купя.
_SoRa_

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Ное 06, 2009 12:37 pm

Има и по-евтини варианти за мех. Например Драг. ВЗеми си по-голяма раница - тя може да събере и по-малко, докато по-малката раница не събира повече. :D
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот veskoz » Пет Ное 06, 2009 1:49 pm

NovemberCharlie написа:Има и по-евтини варианти за мех. Например Драг. ВЗеми си по-голяма раница - тя може да събере и по-малко, докато по-малката раница не събира повече. :D

:agree:
Аватар
veskoz

Мнениеот kibikoff » Пет Ное 06, 2009 2:10 pm

NovemberCharlie написа:Има и по-евтини варианти за мех. Например Драг. ВЗеми си по-голяма раница - тя може да събере и по-малко, докато по-малката раница не събира повече. :D

грешно

Вземи си раница, която да побира нещата, който смяташ, че са ти необходими за каране. По-голямата раница вярно, че събира повече, но и ТЕЖИ повече, дори празна.
иначе подкрепям за Дойтер :agree:
kibikoff

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Ное 06, 2009 2:20 pm

И колко повече тежи? 100 гр., 200 гр.? Ама есента като загрееш ще има да се чудиш къде да напъхаш горните дрешки. ;) :beer:
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот _SoRa_ » Пет Ное 06, 2009 3:13 pm

На този етап нямам нужда от голяма раница. Рядко слагам горнище, долнище, тениска, лека храна и други дреболии на едно каране. Тази зима не планирам да си купувам термобельо и друга екипировка за зимно каране. Ако се събере повече багаж приятеля ми също има раница и така си разпределяме багажа. Една 10л или 12л раница с дъждобран /хубаво да има и държач за каска/ и възможност за поставяне на мех на този етап ми е напълно достатъчна. Важно е да ми е удобна и проветрива.
_SoRa_

Мнениеот sailman » Съб Ное 07, 2009 9:09 am

В планината човек (турист, евлосипедал и всякакъв, изобщо) трябва да бъде самостоятелна единица! Всичко, което му е необходимо за да си няма ядове, а също и когато му дойдат до главата (не е желателно, но се случва), трябва да си го носи у собствената торбичка. Туй е основното нещо, дето трябва да се спазва, като се подготвя човек за гората, а че масово не се прави така... :nono:

@_SoRa_: Ето тази раничка би могла да ти свърши работа - http://www.redrockbg.com/product.php?id=77
Основният и обем е 8 L, но има цип, който като го отвориш се увеличава до 12 L. Има си място за воден резервоар, мрежести джобове отстрани и джоб за каска, но няма дъждобран.
Ползвах този модел извесно време и съм горе-долу доволен. Раницата е доста качествено изработена, но не може да съперничи с Дойтер като материалии пр.(въпреки че всъшност е почти пълно копие на един модел на Дойтер ;) ) Все пак си мисля, че ще ти омалее доста бързо (както се случи при мен).
Ако караш само по топлото - няма проблем, но почнеш ли да караш и в по-гадно време, дето изисква повечко екипировка...
Тъй или иначе, мисля че е една мнаго прилична малка раничка, особено предвид цената.
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот _SoRa_ » Съб Ное 07, 2009 9:20 am

:offtopic: Моя мъж само по асфалт кара :D В гората все още рядко стъпва с байка. А разпределението е, че той носи допълнителното шише с вода. :offtopic:
Иначе тези 12л след време може да умалеят, но ще поживея и опита и карането ще си покаже. Скоро ми предстои и закупуване на автомати и обувки и ако дам за раница 150лв, ще фалирам :D :lol:
_SoRa_

Мнениеот joropc » Съб Ное 07, 2009 4:01 pm

sailman написа:............

:offtopic: Напълно съм съгласен с теб.Аз не мога да разбера как излизайки да караш в сегашните метеорологични условия на 700-800+ метра надморска височина(пък и на по ниско),можеш да събереш всичко нужно за такова каране в 6-8 литрова раница-аз не мога.Инструменти,гума,аптечка,челник(денят е доста къс),малко храна,мех или бутилка с вода,по-дебели горни дрехи,евентуално протектори,windstopper... в общи линии неща които(според мен) всеки трябва да има в раницата си,без значение дали е топло или студено.Вярно,че раницата затежава,но аз специално не бих се "лишил" от нито едно от изброените по-горе неща(със сигурност съм изпуснал нещо)...!
Не споменаван за някой"екстри" като фотоапарат,GPS,евентуално-карта...неща които сами по себе си изглеждат малки,но си заемат съответния обем в раницата..........забравих и малко шишенце с "огнена вода"-за вдигане на бойния дух. ;) ;)
Изображение
-------------------------------------------------------------
Аватар
joropc

Мнениеот _SoRa_ » Съб Ное 07, 2009 8:19 pm

Къде точно съм писала, че зимата излизам да карам на 700-800м надморска височина :(!:
Няма такива височини като при вас в София /Карандила, но той е за друг вид велосипеди/, а ако е много студено изобщо не излизам да карам /не съм подготвена технически/. Трябва ми раница за кратки преходи не изискващи носене на допълнителен багаж. 12л ще са ми напълно достатъчни на този етап.
Събота и неделя ако имам възможност излизам за не повече от 30км и карам единствено и само по асфалт. Ако ходим на разходка в планината през зимата, имам си по- голяма раница, която ми е неудобна като карам. И споменах, че нямам зимна екипировка за каране /ветровка, термо дрехи и подобни/.
И моля четете преди да пишете и да давате мнение "купи си тази раница нищо, че ти си посочила за бюджет 70лв, а тя струва 170лв.
_SoRa_

Мнениеот joropc » Съб Ное 07, 2009 9:05 pm

_SoRa_ написа:......

Значи раницата,която ти предложи sailman е твоята:
http://www.redrockbg.com/product.php?id=77
Купуваш им едно покривало от тук:
http://www.stenata.com/ranitsi/ranitsi- ... itsa-20-35
и всичко е шест.Покривалото ще е малко голямо,но не мисля,че ще има проблем.Излизаш извън бюджета само с разходите за доставка.
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот _SoRa_ » Съб Дек 05, 2009 12:28 pm

Deuter Race X Това е раницата, която си купих. За сега съм предоволна от обема й. То не че имам с какво да я запълня :D Калъфче с инструменти, термос, тенска и няколко сандвича.
Когато се наканя ще направя няколко снимки на "интериора" :D
_SoRa_

Мнениеот joropc » Съб Дек 05, 2009 2:43 pm

Да ти е честита!
:agree:
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот mariobg » Сря Дек 09, 2009 5:21 pm

_SoRa_ написа:Deuter Race X Това е раницата, която си купих. За сега съм предоволна от обема й. То не че имам с какво да я запълня :D Калъфче с инструменти, термос, тенска и няколко сандвича.
Когато се наканя ще направя няколко снимки на "интериора" :D

Моля те побързай, защото май и аз съм се насочил към тази раничка. Интересува ме също от къде и на каква цена си я закупила. Всякаква информация за раницата ще ми е полезна, мерси предварително.
Аватар
mariobg

Рейтинг: 1437

Мнениеот _SoRa_ » Съб Дек 12, 2009 5:20 pm

Бях решила по време на някое каране в планината да направя няколко актуални снимки на раницата, но промяната в климатичните условия промени намерението ми :crap:
За това направих няколко снимки в къщи.

Раницата е Deuter Race X с вместимост 12л, дъждобран и възможност за поставяне на мех за вода 2л.

Ето няколко снимки:

Раницата покрита с дъждобран
Общ вид
Нещата, които съм сложила вътре- ветровка,джърси с къс ръкав, 4бр сандвича, пакетче фъстъци, калъфче с резевна гума, помпа, лепнки, Sigma PT 16/джобни инструменти/ и PSP
Изглед отвътре
В този джоб лично аз слагам калъфчето с инструментите
Преден джоб, в който има закопчалка за ключове
Гърба на раницата
Общ вид

Плюсовете за мен са:
- Раницата е лека
- Дъждобран
- Възможност закопчалките за пред гърдите да се свалят или качват според кой както му е удобно
- Удобна е стои стабилно на гърба
- Добър външен вид
-
Единствен минус за мен е невъзможността предния капак/джоб на раницата да се отваря напълно. Това няма как да стане, защото има два странични джоба, които пречат на двата ципа да слязат до долу.
_SoRa_

Предишна

Назад към Продукти за крос-кънтри