Смяна на масло на епикон

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Смяна на масло на епикон

Мнениеот crazybiker » Нед Фев 17, 2008 7:57 pm

Здравейте.От доста време посещавам форума но преди малко си направих профил :) и искам да попитам,тъй като не намерих тема,как да си сменя маслото на вилката.Тя е Сънтур Епикон :) .Мерси.

ПП:питам защото искамсам да си я сменя не ми се дават пари за смяна :)
Аватар
crazybiker

Рейтинг: 896

Мнениеот Ozzie » Нед Фев 17, 2008 8:14 pm

Така или иначе със самото купуване на масло ще почнеш да даваш пари за смяна.
За "Епикон" нямам спомен да е писано.
Проверил ли си на сайта на Сънтур за някакво ръководство за профилактика?
:agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот crazybiker » Нед Фев 17, 2008 8:21 pm

да но там има само един пдф фаил за устройството на вилката и толкова ма от тва ма нищичко не разбирам :dunno: :bawling:

това че в единия крак е с въздух а другия е отворна баня ме навява на мисълта че устройството й е същото като на Rux,но и тъка да е тогава как се смня на рукс маслото :bawling: :bawling: :bawling: :bawling: :dunno: :dunno:

ПП:Съжелявам за мойта неразбираност и безумна тъпотия ама....няма финанси за повече.

Ползвай бутона "Промени".
;)
Аватар
crazybiker

Рейтинг: 896

Мнениеот bikerider » Пон Фев 18, 2008 11:04 am

Няма какво да се обяснява - гледаш в трудното за разбиране pdf-че, отвърташ капачката, отвърташ болта на шиша, отклинваш шиша, вадиш патрона, отваряш го, сменяш маслото, затваряш го, връщаш го в крака, затягаш долния болт, затягаш капачката и монтираш врътката/лостчето.
Имай предвид, че всяка промяна в количеството и/или вискозитета на маслото в патрона променя работата на вилката. Ако не можеш да се оправиш с тези напътствия, най-добре иди в сервиз и дай пари, иначе има риск за вилката.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Re: Смяна на масло на епикон

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Ное 10, 2009 6:07 pm

Опря ножа до кокЪла...Като отворих въздушния патрон озъснах, че вилката ми не е отваряна през последните 10тина месеца /2ри собственик съм/ - всичко беше вода, пясък, камъни, само разрешително за строеж липсваше.
Интересува ме колко би струвала смяната на масло? Във Веломания при Нина извършват ли подобна услуга? Мога ли да занеса само патрона, без да мъкна цялата вилка?

И малко снимков м'трял и въпроси по него... Това както се предполага е масления патрон - защо НЯМА врътка за ребаунд отдолу? Така ли си е и от къде се настройва скороста на връщане?

Изображение
Изображение
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот bio » Сря Ное 11, 2009 10:29 am

извинявай, но можеш ли да ми кажеш точният модел на вилката. това ми прилича на маслен патрон за заключване на вилката Lockout. пък дори да има маслено смекчаване имбуса от дясната страна на вилката е кух и после се пъха онази пишка за настройка на rebound-а и като я въртиш не въртиш самият имбусен болт а някакви анджаклами вътре в самия патрон.
съветвам те .. да си видиш точни модел на вилката и да му разгледаш чертежа в сайта на SR Suntour и да видиш техническия канал на телевизията. там ще разбереш как точно се сервизира този патрон. Replace the Remote-Lock-Out+Damping (RLD) cartridge
edit: пишете ми един/два минуса че и аз много пиша/действам без да чета/мисля.
Последна промяна bio на Сря Ное 11, 2009 11:04 am, променена общо 1 път
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот veskoz » Сря Ное 11, 2009 11:01 am

http://www.srsuntour-cycling.com/custom ... ON-RLD.pdf

bio e прав. Възможно е да е изпаднал самия имбус от дясно. Виж има ли отвор в шиша(14). Ако не ти е направила впечатление врътката(2) (не е била там и преди), значи си развил само проходния болт който държи шиша (3). ;)
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Ное 11, 2009 5:50 pm

По въпроса за вилката - мисля че е SR Suntour Epicon DA-140mm. Не съм сигурен понеже я взех 2ра ръка. Това съвпада на 90% с моята. Дори и масления патрон е същия - без врътка за ребаунда отдолу.
http://srsuntour-files.dbap.de/_public/tuningbase/downloadarea/explosions/SF8-EPICON-DA.PDF
Събира 85мл масло. Въпроса е с какъв вискозитет и колко би струвала подмяната му /с мое масло или с масло от сервиза/
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот veskoz » Сря Ное 11, 2009 5:59 pm

Нямаш настройка отдолу :crap: дясната тапа не е ли с имбус бе (9)... :eek3:
Аватар
veskoz

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Ное 11, 2009 7:07 pm

Да, от горе трябва да има капачка и имбус. Капачката липсва и го въртя с 3ка шестограм. Имах в предвид, че отдолу на ботуша няма. Има и друг проблем - на противоположната страна на масления патрон има вентил и налягане :dontknow:

Става прекалено сложно, а искам да карам вилката и след отварянето. Препоръчвайте сервиз за смяна на масло и настройка на вилка. Както и цени.
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот veskoz » Сря Ное 11, 2009 7:16 pm

Искаш да кажеш в другия ботуш? По схема там ти е въздушната пружина и негативните :magnify: Ако не бъркам ляв крак-компресия, десен-скорост на връщане :eek3:

ПО-ДОБРЕ:
До колкото съм чел си около Младост някъде. В този случай по-добре не се прави на майстор - nahi е твоя човек... и г*за му е майстор :D :beer:
Аватар
veskoz

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Ное 11, 2009 7:25 pm

Заслужаваш бира, но истинска, не от емотиконка. Ако можех бих ти дал +. Винаги ми помагаш. Благодаря ти и надявам се да имам възможността да почерпя извън International Network ;)
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот veskoz » Сря Ное 11, 2009 8:41 pm

EccentricMOTION написа:Заслужаваш бира, но истинска, не от емотиконка. Ако можех бих ти дал +. Винаги ми помагаш. Благодаря ти и надявам се да имам възможността да почерпя извън International Network ;)

Тоа пъ! нЕмаш ядове! :beer:
Айде бЕгай прави байка, че зима иде.

п.п. аа иии направи си и една профилактика на главините при маестро nahi, щото съм сигурен, че от миналата зима не си ги отварЯл ;) :D :D :D :peace:
Аватар
veskoz

Назад към Веломеханик