Вчера засекох велосипедист и не мога да си го простя

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Re: Вчера засекох велосипедист и не мога да си го простя

Мнениеот lanzz » Нед Дек 06, 2009 7:03 pm

Ozzie написа:Чл. 81. На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено:
1. да се движи успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство;
3. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;

според мен тази алинея забранява да поддържаш същата скорост като друго ППС движейки се до него, а не да не се разминаваш изобщо с автомобили. както виждаш, в члена не е упоменато че дори трябва да е в движение това ППС - значи ли това, че където има паркирала кола трябва да спреш, да слезеш от колелото, да го избуташ докато подминеш паркиралата кола, и след това да се качиш и да продължиш?

всъщност изобщо няма значение какво пише в закона. иво се е почувствал кофти че е отрязал пътя на велосипедиста, и е много хубаво че се е почувствал така. и аз така бих се почувствал, без значение кой бил прав и кой крив. наистина става въпрос за човещина, а не за прочит на закона.
Аватар
lanzz

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ozzie » Нед Дек 06, 2009 7:09 pm

тогава да изясним имал ли е велосипедиста право да тегли една звучна на наш Иво?
:beer:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот PtD » Нед Дек 06, 2009 8:16 pm

bikerider написа:@PtD: за какво разминаване говорим, след като е в рамките на една лента? Трябва ли да се се спазва дистанция или трябва да се ръгаме като крави с всички последствия??? Знам за проблема с газовете и чакането зад димящ рейс, но това е карането по правилата в града. Тук идва разликата - ти застъпваш тезата "майната им на правилата", а аз не.

Ooo, не! Това си е твое тълкуване. Аз твърдя,че е по правилата да си в една и съща лента с колата и да се разминаваш с нея. Не случайно законът не посочва изрично, че водачът на велосипед "трябва да се намира в друга лента". Ако се замислиш, ще видиш, че двуколесните по принцип са по-специална категория - например може да изпреварваш мотор при знак "изпреварването забранено".

И въобще не знам защо търсите нечия вина винаги щом става дума за ПТП. Част от ПТП-тата стават поради стечение на обстоятелствата, спазването на правилника само намалява вероятността. Например кой е виновен ако карате с 60 км/ч (при ограничение 80 км/ч) и след някой завой се ударите в откъртилата се скала, паднала на пътя? Животът е пълен с рискове, уви.

Що се отнася до конкретния случай, ако има виновен, повтарям, това е общината, съответно отговорност може да се търси от нея.

@Оzzie, велосипедистът е имал право да тегли една звучна на Иво, защото Иво му е застрашил живота. От своя страна Иво е имал право да каже "Сори, братче, ама виж ги тия бунаци от общината как не ебават да си вършат работата". А от общината имат право да кажат "ами то тия цигани всяка нощ крадат капаците", т.е. вината отива при полицията, че още не ги е закопчала, и т.н. и т.н., от една такава проста случка лъсват доста неприятни истини за цялото ни общество. :smash:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот chill » Нед Дек 06, 2009 9:33 pm

"Разминаване" е когато ППС се движат в противоположни посоки.
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот bikerider » Пон Дек 07, 2009 5:34 am

@chill: тънко, не се бях замислял :D

@PtD: нареждам се зад батко chill :) :popcorn:

Edit:
Stuny написа:От друга страна аз нямам книжка , не съм и длъжен да имам за да карам колело , защо тогава си мислите че съм длъжен да знам правилата.

Ъмм, гражданина над закона ли е или закона е над гражданина? :dontknow:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот lanzz » Пон Дек 07, 2009 12:27 pm

Ozzie написа:тогава да изясним имал ли е велосипедиста право да тегли една звучна на наш Иво?
:beer:

ми туй също си е човещинка :dontknow:
Аватар
lanzz

Предишна

Назад към Други