Наточване на нож

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Наточване на нож

Мнениеот zafirovp » Нед Дек 06, 2009 11:26 pm

Здравейте. Взех си един много хубав нож. Често ходя за риба но и когато карам все е с мен (12 см острие питате ли ме къде го навирам че да не ме убие ако падна върху него) Проблема е че си взех комплект кухненски ножове от интернет и в комплекта имаше от онези дълги прътове за точене. Ако сте яли дюнер сигорно сте ги виждали. С това нещо започнах да точа ножа но много бързо и енергично (точно като дюнерджийте) но след това острието стан вълнообразно и много нажулено. Изправих го но наистина е в много лошо състояние. Гледах преди 3-4 години по телевизията един майстор как ги точни върху много дебело парче кожа и отгоре слага някаква паста но непомня каква. Ако някой има идей моля да пише понеже ножа е ръчна изработка и наистина много добър.


Мерис
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp
 
Мнения: 1086
Рейтинг: 1297
Регистриран на: Съб Май 16, 2009 10:00 pm
Местоположение: София

Re: Наточване на нож

Мнениеот rarekin » Пон Дек 07, 2009 3:14 am

Нож се точи най-добре на свински врат.

:^: :beer:
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin
 
Мнения: 1589
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Нед Сеп 03, 2006 1:25 am
Местоположение: Германия

Re: Наточване на нож

Мнениеот PtD » Пон Дек 07, 2009 6:09 am

Сложна работа. Виж в offroad-bulgaria.com има цяла тема по въпроса.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD
 
Мнения: 10901
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Ное 17, 2003 3:36 pm

Re: Наточване на нож

Мнениеот МИКИ МАУС » Пон Дек 07, 2009 9:21 am

zafirovp написа:Здравейте. Взех си един много хубав нож. Често ходя за риба но и когато карам все е с мен (12 см острие питате ли ме къде го навирам че да не ме убие ако падна върху него) Проблема е че си взех комплект кухненски ножове от интернет и в комплекта имаше от онези дълги прътове за точене. Ако сте яли дюнер сигорно сте ги виждали. С това нещо започнах да точа ножа но много бързо и енергично (точно като дюнерджийте) но след това острието стан вълнообразно и много нажулено. Изправих го но наистина е в много лошо състояние. Гледах преди 3-4 години по телевизията един майстор как ги точни върху много дебело парче кожа и отгоре слага някаква паста но непомня каква. Ако някой има идей моля да пише понеже ножа е ръчна изработка и наистина много добър.


Мерис


Недей! Не пипай! От това ,което си написал - иди на точилар! :nono:
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС
 
Мнения: 221
Рейтинг: 1068
Регистриран на: Съб Юни 20, 2009 8:13 pm
Местоположение: Good bye

Re: Наточване на нож

Мнениеот Alpina » Пон Дек 07, 2009 9:50 am

Когато го точеше острието напред ли вървеше, или го плъзгаше назад?

В интернет има доста теми за това как се прави, но преди всичко трябва да знаеш, че в зависимост от това за какво искаш да го ползваш има различни видове форма на острието, която трябва да докараш и след това вече в зависимост от това се точи по определен начин. Може да е на камък, на колан с абразивна и после с полирпаста, може да е с точило като това което си описал...

Аз за домашните си ножове ползвам точно такова - точило, което е като шило...
За другите ползвам камък, като вместо полирпаста след като го наточа го мокря и така довършвам...

Преди да правиш каквото и да е обаче най-добре отиди при някой добър точилар, за да ти покаже за точно този нож и в зависимост от целта ти за употреба, с какво и как да го точиш, защото това трябва да се види нагледно, през интернет мисля че можеш да научиш теорията, но пак да няма добър резултат...

P.S. Не отивай при месар, защото те си ги точат за тази цел, отиди си при точилар.
C'est la vie
Аватар
Alpina
 
Мнения: 9083
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Нед Юли 03, 2005 12:26 pm
Местоположение: +3596997

Re: Наточване на нож

Мнениеот Antares » Пон Дек 07, 2009 9:51 am

Подкрепям горното - намери точилар. Майстор-ножар също би свършил работа. Имам туристически нож от испанска стомана, който е наточван само веднъж и то от майстор. Сигурно има десетина години експлоатация - острието още е бръснач.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares
 
Мнения: 7462
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Сеп 18, 2006 9:26 pm
Местоположение: София

Re: Наточване на нож

Мнениеот boriss13 » Чет Дек 10, 2009 3:40 pm

Точилар имаше на Сточна гара, ако си от София.Аз си остря ножовете сам, и смея да твърдя доста успешно.
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13
 
Мнения: 2884
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пет Ное 25, 2005 12:08 pm
Местоположение: София


Назад към Други

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта