Ски

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Re: Ски

Мнениеот skiman » Нед Сеп 27, 2009 6:10 pm

Филма е за тази тема :agree:
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Рейтинг: 2000

Мнениеот O.K » Чет Дек 10, 2009 6:48 pm

Някой има ли информация кога ще бъдат открити зимните сезони в родните ни курорти. Знам че на Банско откриването е на 12-ти този месец, изпратих мейл на ски Витоша, но никой не ми е отговорил. Та се питах някой от вас знае ли нещо повече.
Правилник на потребителите на форума:
т. 1 Администраторът и модераторът никога нямат право!
т. 2 Ако админ-ът и мод-ът са прави, виж точка 1!
Аватар
O.K

Рейтинг: 1067

Мнениеот O.K » Нед Дек 13, 2009 9:26 pm

ето малко инфо http://novinitepro.bg/novinite/stolitsa ... tosha.html
през лятото трасетата щели да се използват за МТБ :nuts:
Правилник на потребителите на форума:
т. 1 Администраторът и модераторът никога нямат право!
т. 2 Ако админ-ът и мод-ът са прави, виж точка 1!
Аватар
O.K

Рейтинг: 1067

Мнениеот skiman » Пон Дек 14, 2009 10:10 am

Е па някой вече го открихме :eyebrow:
Изображение
Изображение

Повече тук. :clap: :clap:
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Дек 15, 2009 4:43 pm

Я посъветвате чичо си кви еФтини обуща и дъски да си вземе. Висок 180 см, тежи 105 кг. Ще ги карам на писта. Ниво - веднъж преди 3 години съм се качвал на ски. После много ме болеше. Обаче жената ме оборудва с гащи и яке и сега трябват ски. Чувах за некви Techno....Повтарям еФтини! Бюджет 600-700 лв за обуща плюс ски. Приемам и по-евтини, но не и по-скъпи. НОВИ!. Щи ги купувам тази или другата седмица. :D :beer:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Вилката » Вто Дек 15, 2009 5:08 pm

На твое място ще взема едни хубави обувки за 350-400 лв. После каквото остане отива за ски и автомати втора ръка. На пазара на стадион "Юнак" за 300-350 можеш да вземеш читави ски с автомати, но е важно с теб да има човек, който знае къде да гледа. Много напудрени чифтове там са минавани толкова пъти на машина, че вече нямат и 10 карания живот, а иначе изглеждат супер.
Чух, че Lange имат хубави намаления, така че за обувки опитай там(бул.Черни връх)! Аз съм фен на Nordca, разгледай ги и тях, така или иначе са комшии с ланге.
Каквито и обувки да взимаш, гледай да са нови, чорапът да е от материали, които са термоформиращи се (при Nordica системата се нарича PFP например, при други е ThermoFit...), щраймерите да са метални с груба и фина настройка, твърдостта да е поне 90-100. И най-важното да ти е по мярка и удобна!
:beer:
Аватар
Вилката

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Дек 15, 2009 5:10 pm

А за тези опции какво ще кажете?
http://www.alpinsport-bg.com/product_in ... b78e99bf42
и това
http://www.sportdepot.bg/products/winte ... ki---mujki

Или това
http://www.sportdepot.bg/products/winte ... ski-obuvki

Втора ръка не ме кефи нещо...
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Вилката » Вто Дек 15, 2009 5:30 pm

По-добре ски втора ръка, отколкото обувки от вафлени кори с чорапи от полар!!! М-у другото видиш ли ski-walk превключвател, това е обувка за ходене из чайните, не за каране. На читава обувка никой не слага такива джаджи.
За 105 кг 80 твърдост е нищо, няма да можеш да контролираш ските като хората. А поларът ще улегне и след 1 сезон вече няма да ти е удобна.
Общо взето е много оптимистично да намериш обувка като хората под 350 лв.

П.П. А ските от първия линк си струват парите!
Аватар
Вилката

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Дек 15, 2009 5:37 pm

Благодаря! И още едни въпрос - задължително ли е щраймерите да са метални?
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Вилката » Вто Дек 15, 2009 5:44 pm

Ами то няма нищо задължително! Никой няма да те спре на касата като види с какви обувки си ;)
Ама като знам, че пластмасови щраймери се слагат на най-пишман моделите... по-добре остави. Със сигурност такава обувка няма да отговаря и на другите ми условия за твърдост и чорап.
Аватар
Вилката

Мнениеот Ride_or_Die » Вто Дек 15, 2009 8:20 pm

Понеже тия дни се запяалих по freeride и freestyle дали можете да препоръчате наякакви ски,автомати и обувки. Мерси
Ride_or_Die

Рейтинг: 992

Мнениеот azze » Вто Дек 15, 2009 9:47 pm

:offtopic:
NovemberCharlie написа:А за тези опции какво ще кажете?
и това

Или това

Втора ръка не ме кефи нещо...

По-скоро си избери някое от тези :thumb:
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Дек 16, 2009 9:04 am

Мерси, ама първо ски, пък после ще ставам гъзар. :D
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот did » Сря Дек 16, 2009 10:02 am

NovemberCharlie написа:Мерси, ама първо ски, пък после ще ставам гъзар. :D

Хайде, зимай там каквото ще вземаш и през януари те искам на Чепеларе ;)
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот skiman » Сря Дек 16, 2009 10:26 am

NovemberCharlie написа:А за тези опции какво ще кажете?

Това си заслужава парите.
NovemberCharlie написа: и това

Абсурд! Обувка с твърдост 80 като тази под твоите 105 кила ще се гъне като кашкавал във фурна. Обувките задължително поне 100 твърдост!

NovemberCharlie написа:Или това
.

Не става. Бягай като дявол от тамян от обувки с "превключтватели"

Малко теория:
Търсиш обувки без значение от марката с твърдост над 100. Щрамерите задължително метални. Пластмасови слагат само на женски модели и възможно най-ниският клас обувки. Обувки се избират като вело седалка. Вървиш, обикаляш магазините и мериш. Но не се хвърляй на първите, които ти харесат. Премери поне 3-4 модела и тогава прецени. В магазина седиш поне 30 мин закопчан и се разхождаш напред назад. Много често в първите 10 мин обувката ти лепва, но после почва да се усеща, ако има нещо нередно и убива някъде.
Друг трик. Вадиш чорапа от обувката/ Нахлузваш си крака вътре в черупката. При опрени пръсти отпред, отзад при петата трябва да има 1-1.5 пръста свободно, както и да няма никакъв контакт м/у части от крака ти и корубата. Ако има някъде контакт, това е потенциална "гореща" точка.
Колкото до ските, там може да се напише енциклопедия, но щом си сравнително начинаещ, не се хвърляй на висок клас ски, но гледай да не са и най-нисък.
В никакъв случай не купувай ски от пазара!!!! Задължително нови ски и обувки. В момента навсякъде има коледни намаления, изостанали бройки от минали години. Примерно в СЛС има ски за 299 -399 лв чисто нови с автомат. Гледай автомата да е висок клас. Тежък си и ниските класове няма да ти свършат работа. Поне с DIN 14.
Ако решиш да пазаруваш в СЛС ми пиши ЛС, да те зарадвам ;-)
В същтност иди и мери, харесай си нещо конкретно и ми пиши. Имам контакти с почти всички вносители на ски оборудване. С малки изключения;-) Па може и да се засечем по Витоша :beer:

Ride_or_Die написа:Понеже тия дни се запяалих по freeride и freestyle дали можете да препоръчате наякакви ски,автомати и обувки. Мерси

Можем да препоръчаме много неща, но уточни поне някакви параметри. Височина, тегло, до колко пари...такива неща.
Последна промяна skiman на Сря Дек 16, 2009 10:29 am, променена общо 2 пъти
Аватар
skiman

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Дек 16, 2009 10:27 am

@did Ммм..мерси! Ама първо ще ида на вилата на св. Константин да се поуча малко на детските писти. :beer:
Последна промяна NovemberCharlie на Сря Дек 16, 2009 11:08 am, променена общо 1 път
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Дек 16, 2009 10:31 am

skiman написа:мъдри неща

Благодаря! :beer: :beer: :beer:
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Дек 16, 2009 12:05 pm

Съвсем се ошашавих - хем за шишко като мен трябват твърди обувки, хем като за новобранец да се меки :confused: :confused: :confused:

http://proamsports.bg/video/?id=818

:hypnoti:

Но пък вече си имам ски чорапи :)
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот skiman » Сря Дек 16, 2009 12:21 pm

Нали трябва да си продават и боклуците.
Един пример. Това е като да си напомпаш задния шок на 50psi(примерно), а за твоите кила да трябва да е на 200. Нещо подобно ще се случи и с меките обувки. Твърдите обувки тръгват от 120-130 нагоре. Твърдост 100 е нещо напълно нормално. Не се подлъгвай по такива "специалисти".
Един друг момент при мерене на обувки. Като влезеш в обувката, преди да я закопчаеш, пръстите(по-точно палеца на крака) трябва да опира отпред. След като ги стегнеш, крака се изтегля леко назад с 3-4 мм. Трябва да можеш спокойно в това положение да си размърдаш пръстите. Като натиснеш на езиците на обувката, не трябва да има контакт отпред. Когато дадеш тежестта назад трябва леко да опират но без болка. Това всичко при стегната обувка. Тогава при тези условия, обувката е твоят номер. Не се подлъгвай да взимаш по-голяма обувка, защото след 5 карания ще ти се разхлопа.
За мен лично обувката е най-важната част от ски екипировката. След нея е каската. Натам са дрехи, ски и т.н.
Иди премери, харесай нещо и пак ще го бистрим.
Аватар
skiman

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Дек 16, 2009 1:46 pm

Еее, благодаря!Ще имаш бира от мен! :beer: :beer: :beer:
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Вилката » Сря Дек 16, 2009 2:14 pm

Skiman хубаво те съветва, но за 700 лв няма как да вземеш всичко ново и без ниски класове. Ако смяташ, че ще караш за в бъдеще повече, вдигни си бюджета малко, вземи Head-а от Алпин Спорт(страхотни са, карам подобни) и едни хубави обувки за около 400.
Но ако все пак държиш да влезнеш в 700 лв., най-разумно е със ски втора ръка. Не е вярно, че не си струват, напротив! Просто трябва да се внимава за дебелината на канта, най-добре да се гледа от човек с опит. Аз например края на февруари от ски пазара купих Atomic Metron 2007 комплект с автоматите в отлично състояние за 280 лв. (в магазин са около 1000). С малко повече търсене през лятото се добрах и до Rossignol Radical 2008 пак с автоматите за 350 лв. М-у другото тия ски в СЛС сега се продават чисто нови с 50% намаление, май идват около 650, а става въпрос за страхотна състезателна ска (моделът за 2009 струва над 1500, а едва ли е много различен).
Аватар
Вилката

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Дек 16, 2009 2:42 pm

Абе мерси на всички! Така и така съм почнал да питам...Жената ми е купила дрешки Авалон. Якето е 20000/20000, а на панталона нищо не пише. Нещо да ми кажете за марката?
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот skiman » Сря Дек 16, 2009 2:59 pm

В момента в СЛС има обувки от миналият сезон на 50%. Цените варират от 200 - 300 лв за висок клас обувки. Ски от серията за ски крос са в диапазона 400 - 500 лв с автомати.
Ако реши да свирка, ще го водя в СЛС да избираме. В Саломон също. Той няма как да разбере от пазара, коя ска е читава.
Това мога да му го уредя за 445 лв без автомат. Автомат от Саломон може да вземе за 150 лв.
Да не говорим за това. Варианти да искаш.

NovemberCharlie написа:Така и така съм почнал да питам...Жената ми е купила дрешки Авалон. Якето е 20000/20000, а на панталона нищо не пише. Нещо да ми кажете за марката?

Нищо не съм чувал за тази марка. Ако наистина е 20/20 е перфектно. Ама :dontknow:
Аватар
skiman

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Дек 16, 2009 3:04 pm

Абе човек, много ще ти задлъжнея! :D Трябва да изчакам до другата седмица, че ми предложиха една оферта, ама не знам точно какво ще има на склад, а пък хората специално за мен я правят.

Едит: Еми взела ги е от Outlet Board Shop на Черни връх. Някъде между завод Витоша и Сребърна, ама от другата страна на улицата (където са повечето спортни магазини). Якето е 170-80 лв., ама след 60% намаление. А панталонът мисля, че е към 320 кинта.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот skiman » Сря Дек 16, 2009 3:12 pm

Там па кога направиха Борд шоп :bigeyes:
Би трябвало да е читаво. Карай си го със здраве. Така и така го имаш, сам ще разбереш как е. :beer:
Аватар
skiman

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Дек 16, 2009 3:29 pm

Ми не знам, ама доста неща с тази марка ми е накупила последните 5-6 месеца. Тениските, например, са доста качествени.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Ride_or_Die » Сря Дек 16, 2009 3:40 pm

skiman написа:

Ride_or_Die написа:Понеже тия дни се запяалих по freeride и freestyle дали можете да препоръчате наякакви ски,автомати и обувки. Мерси

Можем да препоръчаме много неща, но уточни поне някакви параметри. Височина, тегло, до колко пари...такива неща.

Висок съм 178 см, теглото ми е 65 кг. Ами трябват ми някакви ски от среден клас да не надхвърлят 600 лева. И имам друг въпрос. Скоро катах с Rosignol обувки. Те са жълти с една черна кевларена лента на петата. Сигорно сте ги виждали но са малко стари вече. При първото и единствено каране този сезон започнаха много да ми убиват точно на сгъвката над глезена(както е езика на обувката точно по-средата). Вярно че ходих пеша, бутах един бус нагоре и се изкачвах постоянно по пистата с тях но накрая не се издържаше. Иначе не са ми малки. Време ли е да ги сменям или е така защото не са обувани правилно или са стояли цял сезон в килера.

Мерси
Ride_or_Die

Рейтинг: 992

Мнениеот skiman » Сря Дек 16, 2009 3:51 pm

Ето ги твоите ски. Както казах на Чарли, мога да ти ги спазаря за 445 лв. Едни автомати за 150 лв от Саломон и заспиваш. Ако искаш повече инфо ми пиши на ЛС, да не правим повече реклама.
Обувките ти са рейсинг модел от 2000-та година. Предполагам, че на тях пише RACE 1 или 2 или 3. Ако са RACE 1 то езика може да се движи нагоре-надолу. Виж дали не е това проблема. Ако са 2,3 няма тази опция. И по-скоро са за подмяна.А за да се скапят, значи си ги държал разкопчани. Ски обувките се съхраняват със закопчани щрамери.
Аватар
skiman

Мнениеот yavka » Сря Дек 16, 2009 4:26 pm

За предложението на Ники мога лично да потвърдя за качеството и да изкажа положително мнение. Та това Liberty Phil Larosе е една доста приятна ска. Може би заради моя ръст и размера, който съм си взел не изпитвам неудобство при каране в необработен сняг (аз съм 165см., а ските 171см.). Въпреки че височината на ските е по-голяма от колкото трябва да бъде за моя ръст не съм изпитвал някакъв недостиг или трудност при управлението на ските и на писта т.е. според моя 1 сезон каране на тези ски извода е, че са много приятни за всякакъв терен. Тъй като за начало може би няма да те интересува колко е забавно с тези ски в необработеното няма да казвам. На този етап може би те интересува как ще се държат на пистата - почти няма разлика м/у Phil Larose и състезателния модел за писта на Blizzard от 2007г. Преди Либърти карах с Блицард-а и разликата, която най-вече се усеща на писта е при завиване, поради по-малкия радиус на завоя (при блицард е 16.5м). Също така за лекотата, с която се кара Фил Ларос-а е показател и моето коляно. След операция на коляното на 28-ми Август карах със ските на 23-ти Декември без да съм имал възможност да тренирам оперирания крак. Условията бяха обработена писта вечерта и 20см. нов сняг паднал през нощта и въпреки това след като пистата стана на бабуни не съм усетил болка от преумора или от пресилване, за да запазя контрол - ските разбиваха всичко по-добре от очакваното.

П.П. Да не говорим, че и за тези пари, за които може Ники да ви уреди е почти невъзможно да намерите ски с подобно качество.
Аватар
yavka

Рейтинг: 1945

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Дек 17, 2009 7:00 am

skiman написа:
NovemberCharlie написа:Така и така съм почнал да питам...Жената ми е купила дрешки Авалон. Якето е 20000/20000, а на панталона нищо не пише. Нещо да ми кажете за марката?

Нищо не съм чувал за тази марка. Ако наистина е 20/20 е перфектно. Ама :dontknow:

http://www.avalaan.com/ Обаче моите явно са модел от миналата година, защото ги няма в каталога.
Аватар
NovemberCharlie

ПредишнаСледваща

Назад към Други